W prawie unijnym najważniejszym wydarzeniem było uchwalenie tzw. PPWR, czyli przepisów dotyczących m.in. opakowań (w tym wielokrotnego użytku), recyklingu, odpowiedzialności producenta oraz zapobiegania powstawaniu odpadów opakowaniowych. Do unijnego wykazu nowej żywności dodano proszek otrzymany z całych larw Tenebrio molitor (mącznik młynarek). Natomiast z unijnego wykazu substancji aromatycznych usunięto 4-metylo-2-fenylopent-2-enal (nr FL 05.100). Znowelizowano także szereg przepisów dotyczących chronionych oznaczeń takich jak np. ChOG i ChNP.
Więcej informacji na temat zmienionych limitów dla różnych substancji znajdziesz w rejestrze:https://foodfakty.pl/rejestr-zmian-limitow-prawnych-2025-1
W krajowym porządku prawnym również wprowadzono zmiany dotyczące opakowań tj. przepisy zakazujące stosowania wyciskanych tubek w pakowaniu napojów spirytusowych. Natomiast w przypadku ograniczania rozprzestrzeniania się zakażeń i chorób, wprowadzono nowe przepisy dotyczące zwalczania i kontroli bakterii Clavibacter sepedonicus. Oprócz tego ogłoszono kilka tesktów jednolitych, np. ustawy o podatku akcyzowym, która dotyczy m.in. napojów alkoholowych.
Wszystkie te zmiany znajdziesz w plikach, do których linki znajdują się poniżej.
Pełny raport LEX Scan dostępny jest pod adresem: https://foodfakty.pl/pelna-wersja-przeglad-zmian-w-przepisach-prawa-zywnosciowego-styczen-2025
Podstawowa wersja PDF: https://foodfakty.pl/przeglad-zmian-w-przepisach-prawa-zywnosciowego-styczen-2025
Darmowy plik dostępny do pobrania u góry strony zawiera komentarze wybranych zmian w prawie żywnościowym. Dodatkowym atutem pliku opracowanego w formacie PDF jest czytelna i przejrzysta graficznie formuła, zawierająca linki prowadzące bezpośrednio do pełnych raportów LEX Scan. Znajdziesz w nich syntetyczny zbiór wszystkich miesięcznych zmian w prawie żywnościowym ujęty w formie tabelarycznej wraz z linkami do źródłowych aktów prawnych, krótkim komentarzem eksperta oraz aktów, które na skutek nowelizacji uległy zmianie. Zaloguj się lub załóż konto czytelnika i pobierz bezpłatnie plik.
Pamiętaj! Jeśli potrzebujesz więcej szczegółów, zapoznaj się z PEŁNYM przeglądem zmian w prawie żywnościowym, gdzie każda nowelizacja opatrzona została krótkim komentarzem oraz linkiem do zmienionego aktu prawnego, co znacząco ułatwia poruszania się między poszczególnymi przepisami.
Potrzebujesz szybkiego i wygodnego dostępu do wszystkich limitów prawnych jakie zostały uchwalone w tym roku? Nie przegap najnowszej aktualizacji rejestru zmian limitów prawnych!
Link do rejestru: https://foodfakty.pl/rejestr-zmian-limitow-prawnych-2025-1
Autor:Magdalena Wolska
Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/