W styczniu 2024 r. zmiany w limitach prawnych dotyczyły m.in. substancji aromatycznych, pozostałości pestycydów oraz dodatków do żywności.
Oddajemy do Państwa dyspozycji kolejne wydanie rejestru zmian limitów prawnych obejmujące pierwszy miesiąc 2024 r., który zawiera przegląd kluczowych zmian w prawie żywnościowych dotyczących możliwości stosowania niektórych substancji w żywności lub ewentualnych ograniczeń z nimi związanych. Styczniowe zmiany obejmują 14 nowych aktów prawnych, które zmieniły wpisy dotyczące kilkudziesięciu różnych substancji, mających zastosowanie w wielu środkach spożywczych takich jak np. napoje (w tym także alkoholowe), mięsa, suplementy diety oraz warzywa i owoce.
Wśród najważniejszych zmian należy wymienić m.in. usunięcie z wykazu substancji aromatycznych takich substancji jak np. 2-Fenylo-4-metylo-2-heksenal; zmiany warunków stosowania substancji aldehyd 2-fenylokrotonowy (nr FL 05.062) oraz winianu adypinianu wodorotlenku żelaza (nano) w suplementach diety, a także szeregu nowelizacji NDP w odniesieniu do np. mandipropamidu, difenakumu oraz fipronilu.
Rejestr stanowi unikatowy zbiór, gdzie wszystkie nowo uchwalone limity zostały zebrane w jednym miejscu. Pierwsza strona raportu stanowi zbiorczą tabelę, w której znalazły się wszystkie najważniejsze informacje dotyczące poszczególnych zmian takie jak np. podstawa prawa, wskazanie konkretnych substancji oraz linki prowadzące bezpośrednio do aktu źródłowego. Oprócz tego, dla każdego limitu utworzona została specjalna zakładka, gdzie w ślad za treścią aktu prawnego, umieszczono informacje na temat poszczególnych limitów dla każdego rodzaju produktu.
Link do rejestru: https://foodfakty.pl/rejestr-zmian-limitow-prawnych-2024
Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/