Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zmiana częstotliwości kontroli niektórych towarów

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Podstawa prawna

Ogłoszono rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2024/286 z dnia stycznia 2024 r. zmieniające rozporządzenie  wykonawcze (UE) 2019/1793 w sprawie tymczasowego zwiększenia kontroli urzędowych i  środków nadzwyczajnych regulujący wprowadzanie do Unii niektórych towarów z państw trzecich. Rozporządzenie zawiera szereg zmian dotyczących wprowadzania na rynek UE poszczególnych towarów pochodzących z różnych krajów. Zmiany dotyczą przede wszystkim zwiększenia kontroli towarów, które zagrażały zdrowiu lub życiu ludzkiemu ze względu na występowanie w nich pozostałości pestycydów. Jednocześnie do rozporządzenia dołączono zaktualizowane teksty załączników określających m.in. częstotliwość kontroli identyfikacyjnych i bezpośrednich w powiązaniu z konkretnymi środkami spożywczymi i paszami oraz ich państwem pochodzenia.

Treść przepisów

Wśród najważniejszych zmian wprowadzonych na mocy rozporządzenia 2024/286 należy wymienić m.in.:

  • zwiększenie kontroli urzędowych przy wprowadzeniu do Unii przesyłek żywności i pasz ze względu na ryzyko zanieczyszczenia mikotoksynami, w tym alfatoksynami, pozostałościami pestycydów, pentachlorofenolem i dioksynami oraz barwnikami Sudan, rodaminą B i toksynami roślinnymi
  • nałożenie na Komisję obowiązku dokonywania (w regularnych odstępach czasu nieprzekraczających sześciu miesięcy) przeglądu wykazów informacji związanych z ryzykiem dla zdrowia ludzkiego
  • zwiększenie kontroli urzędowych przy wprowadzeniu do Unii przesyłek wspięgi pospolitej/ fasolnika egipskiego z Bangladeszu ze względu na pozostałości pestycydów oraz zwiększenie częstotliwości kontroli do 30% przesyłek wspięgi chińskiej z Indii
  • zmniejszenie kontroli urzędowych przesyłek gumy guar z Indii z 50% na 30% ze względu na poprawę zgodności z odpowiednimi wymogami
  • zmniejszenie kontroli urzędowych z poziomu 20% na 10% przesyłek wprowadzanych do Unii w odniesieniu do makaronu błyskawicznego typu noodle zawierającego przyprawy korzenne lub sosy z Korei Południowej
  • w odniesieniu do przesyłek nasion kminu rzymskiego z Turcji ze względu na wysoki poziom zanieczyszczenia alkaloidami pirolizydynowymi  zwiększenie kontroli urzędowych do poziomu 30%
  • zwiększenie kontroli urzędowych do 30% dla przesyłek papryki z rodzaju Capsicum z Indii ze względu na wysoki poziom pozostałości pestycydów.

Rozporządzenie weszło w życie 6 lutego 2024 r. 

Pełen tekst rozporządzenia znajdziesz pod adresem:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX:32024R0286 

Wybierz temat: Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.