243 MIK - Ustalanie terminu przydatności do spożycia - co producent powinien wiedzieć ?
Data: 04.04.2025 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 5 h
Cel szkolenia
Termin przydatności do spożycia – jak go ustalić i udokumentować aby zapewnić, że produkt jest bezpieczny dla zdrowia
konsumentów? Na to pytanie można odpowiedzieć przeprowadzając badania mikrobiologiczne, sensoryczne, PH, aktywności
wody. Od tego jakie będą to analizy mikrobiologiczne decyduje wielu czynników różniących się na przykład tym czy mamy do
czynienia z produktem roślinnym czy odzwierzęcym, jak proces technologiczny wpływa na stabilność produktu, czy
przestrzegane są w środowisku produkcyjnym zasady dobrej praktyki higienicznej. A co bakteriami saprofitycznymi ? Kiedy te
mikroorganizmy powodują pogorszenie cech smakowych lub zapachowych, struktury, konsystencji i barwy, obniżają wartość
odżywczą?
Na te inne pytania odpowiedź znajdzie się w temacie szkolenia dotyczącego ustalenia terminu przydatności do spożycia.
Szkolenie skierowane do
Szkolenie skierowane jest do pracowników przyzakładowych laboratoriów różnych branż przemysłu spożywczego,
diagnostów laboratoryjnych i technologów, a także pracowników innych działów, np. Działu Jakości.
Program
1. Poznaj swój produkt - jaką mikroflorę wprowadzają surowce roślinne i zwierzęce.
2. Interakcje między drobnoustrojami i ich rola w stabilności mikrobiologicznej produktu
3. Proces technologiczny - rola pH , aktywności wody, zabiegów termicznych i innych w stabilizacji produktu.
4. Środowisko przetwarzania. Dobre Praktyki Higieniczne a zanieczyszczenia krzyżowe.
5. Rola drobnoustrojów saprofitycznych w ustalania terminu przydatności do spożycia.
6. Zmiany zachodzące w produkcie po otwarciu - rola czynników wewnętrznych i zewnętrznych.
7. Drzewko decyzyjne.
8. Zachowania konsumenckie
9. Dodatkowe pytania, podsumowanie, zakończenie szkolenia.
W przypadku dodatkowych pytań po szkoleniu prosimy o kontakt z naszym Trenerem, który odpowie na Państwa pytania
dotyczące tematyki szkolenia do 2 tygodniu po wydarzeniu. Po tym terminie konsultacje będą traktowane jako usługa płatna.
Warunki uczestnictwa
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=17839&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_MIK&utm_id=%23SZKOLENIA
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2024/02/Program-243-MIK_Ustalanie-terminu-przydatnosci-do-spozycia_2025.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły