Strefa Managera
-
28.03.2025
UE luzuje ESG: Co oznacza projekt Omnibus dla biznesu?
Komisja Europejska zamierza ograniczyć wprowadzone w ostatnich latach wymogi w zakresiekwestii związanych ze zrównoważonym rozwojem, w tym zarówno te dotyczące raportowania, jak i podejmowanych działań.
-
21.03.2025
Znakowanie potraw z dodatkiem sera feta – wymagania prawne i praktyczne wskazówki
Zagadnienie właściwego oznakowania potraw z dodatkiem tego składnika to jedno z częściej powtarzających się problemów obserwowanych w kontrolach gastronomii sprawowanych obecnie przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
-
28.02.2025
Odpowiedzialność za szkody wyrządzone przez sztuczną inteligencję (AI). Prawne Zagadki Branży Spożywczej
Na chwilą obecną AI nie jest jednak pozbawiona jednego z bardziej ludzkich aspektów, tj. omylności. Co, jeśli taki błąd przełoży się na brak dodania do produktu odpowiednich konserwantów lub zmianę proporcji składników, co w konsekwencji doprowadzi finalnego odbiorcę do rozstroju zdrowia, albo, co znacznie gorsze, do utraty życia?
-
21.02.2025
Projekt nowelizacji ustawy o Jakości Handlowej Artkułów Rolno – Spożywczych
Projektowana nowelizacja ma na celu implementację przepisów rozporządzenia 2023/2429 w odniesieniu do norm handlowych dotyczących sektora owoców i warzyw, niektórych przetworów owocowych i warzywnych oraz sektora bananów
-
31.01.2025
Żywność bez dodatku cukru – wymagania prawne i praktyczne wskazówki
Trend żywności bez dodatku cukru utrzymuje się niezmiennie od kilku lat. Konsumenci poszukują na półkach sklepowych produktów bez dodatku cukru, więc w odpowiedzi na te oczekiwania wielu producentów ma takie produkty w swoim portfolio
-
24.01.2025
Syntezy Miesiąca Strefy Managera - styczeń 2025 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - styczeń 2025"
-
13.01.2025
Spory na bazie rozbieżnych wyników badań
Dlaczego powiatowa inspekcja nakazała wycofanie produktu w sytuacji, gdy firma przedstawiła wyniki badań, z których wynika, że produkt spełnia normy i decyzja ta została podtrzymana przez inspekcję wojewódzką? I co firma może zrobić, skoro jest to decyzja ostateczna?
-
20.12.2024
Mercosur i Unia Europejska podpisały umowę o wolnym handlu
Przedstawiciele Mercosuru i Unii Europejskiej ogłosili 6 grudnia podpisanie umowy o wolnym handlu między dwoma blokami, kończąc negocjacje, które rozpoczęły się 25 lat temu.
-
06.12.2024
Ukryte koszty kontroli
Kontrola to jest proces, który jest szczegółowo uregulowany. W polskich przepisach regulacje dotyczące kontroli znajdują się w szeregu aktów prawnych.
-
29.11.2024
Strefa Managera: Halal jako odpowiedź na potrzeby współczesnych konsumentów - reguły, trendy i certyfikacja
Kluczowe zasady systemu Halal odnoszą się do spożywania mięsa, rytualnego uboju, picia alkoholu oraz innych produktów. Mięso zwierząt, które zostały zabite zgodnie z zasadami halal, musi pochodzić od zwierząt, które są dozwolone do spożycia
-
25.11.2024
Strefa Managera: Reguły przekazywania konsumentom informacji na temat żywności
Problematyka regulacji prawnych w zakresie oznakowania i promocji żywności stanowiła od kilkudziesięciu lat przedmiot zainteresowania prawodawcy unijnego
-
31.10.2024
Strefa Managera: Najwyższe dopuszczalne zawartości witamin i składników mineralnych w suplementach diety – regulacje prawne i wyzwania praktyczne
Z uwagi na złożoność zagadnienia i rozbieżne opinie poszczególnych państw członkowskich Komisja do tej pory nie przedstawiła żadnych propozycji maksymalnych ilości, choć termin na ich przedłożenie upłynął ponad 15 lat temu, czyli 19 stycznia 2009 r.
-
25.10.2024
Strefa Managera: Bezalkoholowe odpowiedniki alkoholi: Regulacje prawne i wyzwania
W ostatnim czasie na polskim rynku zauważalny jest wzrost popularności bezalkoholowych odpowiedników tradycyjnych alkoholi. Niewątpliwie szlaki w tej dziedzinie przetarły popularne już na dużą skalę piwa bezalkoholowe. Po nich konsumenci zaczęli chętniej sięgać po wina bezalkoholowe, a obecnie na sklepowych półkach można spotkać bezalkoholowe odpowiedniki alkoholi tradycyjnie wysokoprocentowych, takich jak gin, whisky, rum, wódka
-
27.09.2024
Strefa Managera: Problematyka prawna przekazywania informacji na temat zanieczyszczenia alergenami w oznakowaniu środka spożywczego
Rozporządzenie nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności wśród obowiązkowych informacji na temat środków spożywczych wyszczególnia m.in. dane o dodanych do produktu składnikach oraz substancjach pomocniczych w przetwórstwie powodujących alergię lub reakcję nietolerancji
-
13.09.2024
Strefa Managera: Rola systemu zgłoszeń zewnętrznych w działalności na rzecz poprawy bezpieczeństwa żywności i pasz oraz zdrowia i dobrostanu zwierząt w świetle ustawy o sygnalistach
Głównym celem Ustawy o sygnalistach ma być przede wszystkim „lepsze egzekwowanie prawa i polityk Unii Europejskiej przez skuteczniejsze wykrywanie przypadków naruszeń, prowadzenie postępowań wyjaśniających i ściganie naruszeń”
-
30.08.2024
Strefa Managera: Regulacje dot. rewitalizacji rzeki Odry a działalność przedsiębiorstw spożywczych
W związku z katastrofą ekologiczną, która miała miejsce na rzece Odrze w 2022 roku, w lipcu 2023 r., uchwalono ustawę o rewitalizacji rzeki Odry. Wśród jej celów wymienia się m.in. poprawę jakości wody w Odrze, zapewnienie wymaganych zasobów wodnych, poprawę działania gospodarki wodnościekowej w obszarze mogącym mieć znaczenie dla Odry czy zasady prowadzenia inwestycji w obszarze rzeki.
-
23.08.2024
Strefa Managera: Zmiany w „dyrektywach śniadaniowych”
W dniu 14 maja 2024 r. przyjęto dyrektywę zmieniającą tzw. dyrektywy śniadaniowe, a więc dyrektywy odnoszące się do produktów spożywanych typowo podczas tego posiłku, w tym miodu, dżemów, soków czy mleka
-
13.08.2024
Syntezy Miesiąca Strefy Managera - lipiec/sierpień 2024 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - lipiec/sierpień 2024"
-
26.07.2024
Strefa Managera: NDP pozostałości węglowodorów olejów mineralnych (MOH) w środkach spożywczych – aspekty prawne
Wśród zanieczyszczeń, które wciąż nie mają ustawowo określonych najwyższych dopuszczalnych poziomów zawartości w żywności można wymienić m.in. pozostałości węglowodorów olejów mineralnych (MOH)
-
12.07.2024
Strefa Managera: Oznakowanie „tradycyjny” lub „wiejski” - orzeczenie NSA
Naczelny Sąd Administracyjny po raz kolejny potwierdził, iż użycie określenia wiejski lub tradycyjny w oznakowaniu artykułu rolno-spożywczego wiąże się z koniecznością spełnienia pewnych wymagań
-
28.06.2024
Strefa Managera: Owady jako novel food – jak przebiega rejestracja?
W obliczu wyzwań związanych z zapewnieniem zrównoważonego i efektywnego dostarczania żywności dla rosnącej populacji światowej, eksploracja nowych źródeł białka stała się nieunikniona. Jednym z takich potencjalnych źródeł są właśnie larwy owadów. W ostatnich latach narasta zainteresowanie tymi organizmami jako alternatywnym źródłem odżywczym dla ludzi oraz zwierząt hodowlanych.
Nasi partnerzy