Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W związku z katastrofą ekologiczną, która miała miejsce na rzece Odrze w 2022 roku, w lipcu 2023 r., uchwalono ustawę o rewitalizacji rzeki Odry. Wśród jej celów wymienia się m.in. poprawę jakości wody w Odrze, zapewnienie wymaganych zasobów wodnych, poprawę działania gospodarki wodnościekowej w obszarze mogącym mieć znaczenie dla Odry czy zasady prowadzenia inwestycji w obszarze rzeki.
W dniu 14 maja 2024 r. przyjęto dyrektywę zmieniającą tzw. dyrektywy śniadaniowe, a więc dyrektywy odnoszące się do produktów spożywanych typowo podczas tego posiłku, w tym miodu, dżemów, soków czy mleka
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - lipiec/sierpień 2024"
Wśród zanieczyszczeń, które wciąż nie mają ustawowo określonych najwyższych dopuszczalnych poziomów zawartości w żywności można wymienić m.in. pozostałości węglowodorów olejów mineralnych (MOH)
Naczelny Sąd Administracyjny po raz kolejny potwierdził, iż użycie określenia wiejski lub tradycyjny w oznakowaniu artykułu rolno-spożywczego wiąże się z koniecznością spełnienia pewnych wymagań
W obliczu wyzwań związanych z zapewnieniem zrównoważonego i efektywnego dostarczania żywności dla rosnącej populacji światowej, eksploracja nowych źródeł białka stała się nieunikniona. Jednym z takich potencjalnych źródeł są właśnie larwy owadów. W ostatnich latach narasta zainteresowanie tymi organizmami jako alternatywnym źródłem odżywczym dla ludzi oraz zwierząt hodowlanych.
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - czerwiec 2024"
Wraz ze wzrostem zainteresowania tego typu produktami, pojawiają się częste pytania wśród producentów lub dystrybutorów, jak określić pochodzenie tych produktów. Jak dokładnie ustalić, z jakiego kraju pochodzi dany suplement diety, skoro substancje, z których został wytworzony, pochodzą z szerokiej gamy krajów?
Foodfakty Saferty Week 2024 - dzień 4 - Rosnące zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności i nowe wymogi standardów - nagranie z dnia 06.06.2024 r.
Foodfakty Saferty Week 2024 - dzień 3 - Bezpieczeństwo żywności w łańcuchu żywnościowym - nagranie z dnia 05.06.2024 r.
Foodfakty Saferty Week 2024 - dzień 2 - Nowe wyzwania dla żywności - nagranie z dnia 04.06.2024 r.
Foodfakty Saferty Week 2024 - dzień 1 - Kultura Bezpieczeństwa Żywności oraz systemy bezpieczeństwa - nagranie z dnia 03.06.2024 r.
5 kwietnia 2024 r. weszło w życie rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 13 marca 2024 r. w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności, które uchyliło dotychczasowe rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 16 września 2010 r. w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności.
Z roku na rok przybywa opłat związanych z wprowadzaniem do obrotu, sprzedażą lub inną formą dysponowania produktami żywnościowymi. Opłaty te rozproszone są w różnych regulacjach, dotyczą rozmaitych kategorii produktów i mają (często) odmienne funkcje.
Warto wskazać, że w dokumencie tym poruszone zostały nie tylko kwestie dotyczące regulacji oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych, ale również inne istotne tematy dotyczące ochrony konsumentów UE
Celem przepisów jest zmniejszenie skali wylesiania oraz degradacji lasów w związku z wprowadzaniem do UE niektórych produktów takich jak np. kawa, kakao, olej palmowy oraz soja
Prace Komisji Europejskiej nad propozycją tekstu rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie opakowań i odpadów opakowaniowych (...) toczą się od 30 listopada 2022 r.
Kontrola żywności i zapewnienie jej bezpieczeństwa oraz odpowiedniej jakości handlowej wymaga aktywności zarówno samych podmiotów prowadzących przedsiębiorstwa, jak i organów dbających o przestrzeganie przepisów
W pierwszej kolejności należy mieć na względzie, że celem nowej dyrektywy jest w szczególności wkład w rozwój unijnej gospodarki o obiegu zamkniętym i zielonej gospodarki poprzez umożliwienie konsumentom podejmowania świadomych decyzji o kupnie
Z reguły wszczęcie postępowania następuje bezpośrednio po przeprowadzeniu kontroli, czy też po przeprowadzeniu dodatkowych badań, które są niezbędne do oceny próbek pobranego produktu. Zwykle trwa to kilka tygodni
W ostatnich latach na rynku opakowań żywności zaszło wiele zmian, które są konsekwencją przyjęcia w 2015 r. przez ONZ dokumentu „Przekształcanie naszego świata: Agenda na Rzecz Zrównoważonego Rozwoju – 2030”
Nasi partnerzy