Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Projekt nowelizacji ustawy o Jakości Handlowej Artkułów Rolno – Spożywczych

Kategoria: Strefa Managera

Abstrakt

W wykazie prac legislacyjnych i programowych Rady Ministrów ukazał się projekt ustawy o zmianie ustawy z dnia 21 grudnia 2000 roku o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (dalej IJHARS) oraz niektórych innych ustaw (numer projektu UC72). Projektowana nowelizacja ma na celu implementację przepisów Rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2023/2429 z dnia 17 sierpnia 2023 r. uzupełniającego rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do norm handlowych dotyczących sektora owoców i warzyw, niektórych przetworów owocowych i warzywnych oraz sektora bananów oraz uchylającego rozporządzenie Komisji (WE) nr 1666/1999 oraz rozporządzenia wykonawcze Komisji (UE) nr 543/2011 i (UE) nr 1333/2011.

Ostatnia nowelizacja ustawy o jakości handlowej artykułów rolno miała miejsce w 2023 roku. Wprowadzono wtedy m.in. Centralny Rejestr, przyznano pracownikom oraz organom inspekcji ochronę prawną przewidzianą dla funkcjonariuszy publicznych, wprowadzono przepisy umożliwiające kontrolę sprzedaży na odległość (Rozdział 4a kontrola sprzedaży na odległość), a także umożliwiono, w trakcie przeprowadzania kontroli skorzystanie z pomocy Policji lub straży gminnej (miejskiej). 

Z pełnej wersji artykułu dowiesz się m.in.:

-czego dotyczą kluczowe zmiany?

-jaka ma być definicja artykułu zafałszowanego?

-jakie nowe kompetencje otrzyma IJHARS?

-jakie mają być okresy przejściowe?

Autor:Paweł Borek
Paweł Borek
Paweł Borek - ekspert w zakresie prawa i postępowania administracyjnego, ze szczególnym uwzględnieniem postępowania w zakresie prawa żywnościowego. Absolwent Uniwersytetu Gdańskiego, radca prawny z 15 letnim doświadczeniem. Managing Asociate w MGS LAW Kancelaria Radców Prawnych Mądry, Sznycer, Sambożuk i Partnerzy, gdzie odpowiada za obszar szeroko rozumianego prawa żywnościowego. Reprezentuje przedsiębiorców w sporach z organami – Wojewódzkimi Inspektorami Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych, Głównym Inspektorem Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych, Państwowymi Powiatowymi i Wojewódzkimi Inspektorami Sanitarnymi oraz Głównym Inspektorem Sanitarnym, Państwowymi Powiatowymi i Wojewódzkimi Inspektorami Sanitarnymi; Powiatowymi i Wojewódzkimi Lekarzami Weterynarii, Głównym Lekarzem Weterynarii. Doradza w zakresie znakowania oraz wprowadzania do obrotu produktów żywnościowych. Przeprowadza ocenę składu suplementów diety oraz reprezentuje podmioty w procesie notyfikacji suplementów diety wprowadzanych po raz pierwszy do obrotu, a także w procesie zgłaszanie działalności w zakresie rolnictwa ekologicznego oraz weryfikacja zgodności produktów z przepisami. Zapewnia wsparcie w przygotowaniu i negocjacji umów z kontrahentami. Autor publikacji z zakresu prawa żywnościowego w prasie krajowej oraz zagranicznej (European Food and Feed Law Review). Jedyny w Polsce członek Food Lawyers Network organizacji skupiającej prawników z całego świata zajmujących się prawem żywnościowym.
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Prawo żywnościowe Strefa Managera

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.