Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Strefa Managera: Najwyższe dopuszczalne zawartości witamin i składników mineralnych w suplementach diety – regulacje prawne i wyzwania praktyczne

Kategoria: Strefa Managera

Komisja Europejska w art. 6 ust. 1 rozporządzenia nr 1925/2006 [1] otrzymała delegację ustawową do uregulowania kwestii maksymalnych zawartości witamin i składników mineralnych w środkach spożywczych, w tym też w suplementach diety. W tym celu został wydany dokument dyskusyjny w sprawie ustalenia maksymalnych i minimalnych ilości witamin i składników mineralnych w środkach spożywczych [2] oraz przeprowadzone konsultacje z państwami członkowskimi i zainteresowanymi stronami. W dokumencie dyskusyjnym Komisja podkreśliła, że w opiniach naukowych określono maksymalne dopuszczalne poziomy spożycia dla 16 składników odżywczych. W przypadku innych substancji nie wskazano takich poziomów ze względu na brak wystarczających danych naukowych pozyskanych w wyniku badań doustnego spożycia. Niemniej na podstawie badań obserwacyjnych wnioskować można, że dla niektórych witamin i składników mineralnych toksyczność nawet przy podawaniu bardzo wysokich dawek jest niezwykle niska albo wcale nie występuje. W związku z powyższym do państw członkowskich został wystosowany szereg zapytań.

Odpowiedzi na powyższy dokument dyskusyjny zostały przekazane Komisji we wrześniu 2006 roku. Tak przykładowo według stanowiska polskich ekspertów w przypadku składników, dla których nie zostały udokumentowane wyniki wskazujące na działania niepożądane przy zbyt dużym spożyciu nie może być ustalony maksymalny poziom spożycia, zwłaszcza jeśli nie ustalono poziomu UL (Tolerable Upper Intake Level). Podkreślono jednak istotność ustalenia takich poziomów dla witaminy C i folianów. Wskazano ponadto, że określanie limitów zawartości witamin i składników mineralnych powinno być oparte o dane reprezentatywne o rzeczywistym spożyciu w różnych grupach populacyjnych oraz bezpieczeństwo zdrowotne populacji. [3]

Wybierz temat: Strefa Managera

Autor: Maria Pawłowska

Maria Pawłowska

Maria Pawłowska, prawniczka, specjalistka w zakresie prawa żywnościowego i paszowego, KDCP Legal Rutkowski & Wspólnicy
maria.pawlowska@kdcp.pl

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.