W ostatnim czasie na polskim rynku zauważalny jest wzrost popularności bezalkoholowych odpowiedników tradycyjnych alkoholi. Niewątpliwie szlaki w tej dziedzinie przetarły popularne już na dużą skalę piwa bezalkoholowe. Po nich konsumenci zaczęli chętniej sięgać po wina bezalkoholowe, a obecnie na sklepowych półkach można spotkać bezalkoholowe odpowiedniki alkoholi tradycyjnie wysokoprocentowych, takich jak gin, whisky, rum, wódka.
Innowacje w przemyśle spożywczym przyciągają uwagę konsumentów, a wzrost zainteresowania produktami tego typu wynika z wielu czynników, w tym zmieniających się preferencji konsumenckich, większej świadomości zdrowotnej oraz rosnącej liczby osób rezygnujących z alkoholu z różnych przyczyn, takich jak kwestie zdrowotne czy związane z bezpieczeństwem (np. prowadzeniem pojazdów czy opieką nad dziećmi).
Przedsiębiorcy mogą zauważyć rosnące zainteresowanie tego typu produktami w segmencie HoReCa (hotele, restauracje, catering), gdzie konsumenci oczekują szerokiego wyboru napojów, w tym również bezalkoholowych odpowiedników tradycyjnych alkoholi. Wprowadzenie tych produktów do oferty może przyciągnąć klientów, którzy nie chcą lub nie mogą spożywać alkoholu, ale nadal chcą cieszyć się podobnym smakiem i doświadczeniem.
Z pełnej wersji artykułu dowiesz się m.in.:
-jakie są regulacje prawne dotyczące napojów bezalkoholowych?
-jaka jest definicja napoju alkoholowego?
-jakie są warunki znakowania win bezalkoholowych?
-jak wygląda kwestia znakowania napojów spirytusowych?
Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem:
STREFA MANAGERA: BEZALKOHOLOWE ODPOWIEDNIKI ALKOHOLI: REGULACJE PRAWNE I WYZWANIA
W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:
- Raporty Food Risk
- LEX Scan - miesięczny raport zmian w prawie żywnościowym wraz z krótkim komentarzem
- Opracowania Prawne naszych Ekspertów
- Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
- Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera
>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<
Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl