Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zaawansowany etap projektu rozporządzenia opakowaniowego (PPWR). Kogo dotyczy i jakie są jego główne założenia? - Abstrakt artykułu

Kategoria: Opakowania, Prawo Żywnościowe

Prace Komisji Europejskiej nad propozycją tekstu rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie opakowań i odpadów opakowaniowych, zmieniającego rozporządzenie (UE) 2019/1020 i Dyrektywę (UE) 2019/904 oraz uchylającego Dyrektywę 94/62/WE toczą się od 30 listopada 2022 r. Weszły już na zaawansowany etap. Pod koniec 2023 roku Rada Europejska przyjęła własne stanowisko w sprawie (podejście ogólne) po przejściu projektu przez Parlament Europejski. To stanowisko będzie dyskutowane z Parlamentem Europejskim, a wynik negocjacji co do ostatecznego brzmienia nowych przepisów PPWR będzie znacząco wpływał na prawa i obowiązki uczestników rynku wewnętrznego.

Projekt jest istotny dla przedsiębiorców z różnych branż, ale także dla konsumentów. Rada utrzymała zakres PPWR wskazany przez Komisję Europejską, obejmujący wszystkie opakowania, niezależnie od użytego materiału, oraz wszystkie odpady opakowaniowe, niezależnie od ich pochodzenia (czy to z produkcji, przetwórstwa, handlu detalicznego czy też z gospodarstw domowych). Zatem PPWR będzie miało zastosowanie także do przedsiębiorstw zajmujących się importem opakowań do UE.

Z pełnej wersji artykułu dowiesz się m.in. jakie są:

-kluczowe założenia PPWR?

-planowane wymogi co do substancji obecnych w opakowaniach?

-limity zawartości materiałów z recyklingu odzyskanych z odpadów pokonsumenckich w opakowaniach z tworzyw sztucznych?

-nowe obowiązki producentów i importerów?

-wymagania dotyczące oznakowania opakowań?

Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem: 

STREFA MANAGERA: ZAAWANSOWANY ETAP PROJEKTU ROZPORZĄDZENIA OPAKOWANIOWEGO (PPWR). KOGO DOTYCZY I JAKIE SĄ JEGO GŁÓWNE ZAŁOŻENIA?

 W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:

  • Raporty Food Risk
  • LEX Scan - miesięczny raport zmian w prawie żywnościowym wraz z krótkim komentarzem
  • Opracowania Prawne naszych Ekspertów
  • Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
  • Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera

>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<

Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl 

Wybierz temat: Opakowania Prawo żywnościowe

Autor: Edyta Oleszczuk-Romańska

Edyta Oleszczuk-Romańska

Radczyni prawna w kancelarii Chałas i Wspólnicy - specjalizuje się w zagadnieniach związanych ze znakowaniem, promocją i reklamą produktów, w tym żywności - suplementów diety oraz żywności specjalnego przeznaczenia medycznego. Doradza klientom również w kwestiach związanych z ochroną konkurencji i konsumentów. Chętnie dzieli się wiedzą i umiejętnie przekazuje skomplikowane kwestie prawne w przystępny sposób.

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.