Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Redukcja odpadów spożywczych - stanowisko Komitetu ds. Środowiska

Kategoria: Opakowania , Prawo Żywnościowe

Ogólny kontekst 

Zgodnie z informacją zawartą w komunikacie prasowym Parlamentu Europejskiego: „Każdego roku w UE powstaje 60 mln ton odpadów spożywczych (131 kg na osobę)”. W związku z tym, na szczeblu unijnym trwają prace nad zmianami legislacyjnymi zmierzającymi do redukcji ilości odpadów, w tym także związanych z produkcją i konsumpcją żywności. Jedną z nich jest projekt zmiany dyrektywy 2008/98/WE w sprawie odpadów. 

Pełen tekst projektu dostępny jest pod adresem:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX:52023PC0420&qid=1707993286611 

Zakres prac

Obecnie swoje stanowisko w kwestii projektu zajął Komitet ds. Środowiska, składający się z członków Parlamentu Europejskiego. Zdaniem Komitetu cele redukcji odpadów zaproponowane przez Komisję Europejską, powinny ulec zaostrzeniu, a ich osiągnięcie na poziomie krajowym powinno nastąpić do 31 grudnia 2030 r. Na przykład w odniesieniu do branży spożywczej, poziom redukcji odpadów w przetwórstwie i produkcji żywności powinien zostać zwiększony z 10% do 20%. Natomiast w przypadku handlu detalicznego, restauracji, usług gastronomicznych oraz gospodarstw domowych, poziom redukcji powinien wynosić 40% zamiast 30%. Za podstawę obliczeń przyjęto średnią liczbę odpadów wygenerowaną w latach 2020-2022. Posłowie wnioskowali również o weryfikację celów na kolejne lata, które ich zdaniem również powinny zostać zwiększone do odpowiednio 30% i 50% w ciągu następnych pięciu lat tj. do 2035 r. 

Pełen tekst opinii Komitetu dostępny jest pod adresem:

https://www.europarl.europa.eu/meetdocs/2014_2019/plmrep/COMMITTEES/ENVI/AMC/2024/02-14/Item16-CA_WFD_2023-0234COD_EN.pdf 

Dalsza procedura 

Propozycja Komitetu ma zostać przedstawiona na plenarnej sesji Parlamentu Europejskiego, która odbędzie się w marcu 2024 r. Dalsze prace mają być kontynuowane przez nowy Parlament po wyborach europejskich w dniach 6-9 czerwca 2024 r.

Więcej na ten temat dowiesz się z komunikatu prasowego:

https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20240212IPR17625/textiles-and-food-waste-reduction-new-eu-rules-to-support-circular-economy?xtor=AD-78-%5BSocial_share_buttons%5D-%5Blinkedin%5D-%5Ben%5D-%5Bnews%5D-%5Bpressroom%5D-%5Bwaste-framework-directive-textiles-food%5D& 

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Opakowania Prawo żywnościowe

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.