Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Wydawnictwo Nowiny z myślą o czasie świątecznym realizuje społeczny medialny projekt pn. „Kupuję-Smakuję. Wybieram polskie produkty” i zachęca do wspierania polskich producentów i sprzedawców żywności. A już we wtorek zaprasza na finał projektu, czyli gotowanie na żywo potraw świątecznych i nie tylko z polskich produktów!
W dniach 14-26 listopada odbywa się Warsaw 2020 MAKEit Fruit & Veg Hybrid MAKEathon. Projekt skupia się na tworzeniu nowych rozwiązań i koncepcji produktów, które pomogą sprawić, że spożycie owoców i warzyw stanie się bardziej zrównoważone. Realizacja projektu odbywa się przy udziale kilku dużych firm z sektora owoców i warzyw, które zapewniają wsparcie uczestnikom wyzwania. A gospodarzem jest Uniwersytet Warszawski.
27 listopada już po raz 15. będziemy obchodzić Europejską Noc Naukowców! Z tej okazji badacze z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie przeprowadzą serię 15 wykładów online dla młodzieży szkolnej.
Celem tygodnia jest podniesienie świadomości społeczeństwa na temat zagrożeń dla zdrowia ludzi i zwierząt, wynikających z oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe, promowanie dobrych praktyk w tej dziedzinie oraz ograniczenie powstawania i rozprzestrzeniania się oporności na całym świecie.
Maria Kosik - auditoka IFS, BRC,22000, Global G.A.P TUV Nord Polska ze swojego audytorskiego pamiętnika opowie o najczęstszych niezgodnościach rejestrowanych podczas auditów IFS Food. W tym roku kongres PIERWSZY RAZ odbędzie się w formie ONLINE i można dołączyć do niego bezpłatnie.
Świadomość ekologiczna społeczeństwa rośnie tym szybciej, im bardziej, w życiu codziennym, dotyka nas problem zanieczyszczenia naszego otoczenia.
Wydawnictwo Nowiny z myślą o czasie świątecznym realizuje unikatowy projekt pn. „Kupuję-Smakuję. Wybieram polskie produkty”. Kiedy dotyka nas wszystkich pandemia, zachęcamy mieszkańców do kupowania polskich produktów.
21 września 2017 r. rozpoczęło się tymczasowe obowiązywanie Kompleksowej Umowy Gospodarczo-Handlowej między Unią Europejską a Kanadą – CETA, a dokładniej części handlowej umowy. Obie strony zobowiązały się do stopniowej i wzajemnej liberalizacji handlu towarami.
Wydawnictwo Nowiny realizuje pierwszą edycję regionalnego społecznego projektu medialnego pn.: „Kupuję-Smakuję. Wybieram polskie produkty”. Zapraszamy do współpracy lokalnych, regionalnych i ogólnopolskich producentów polskiej żywności!
Przed nami implementowanie do krajowego systemu prawnego unijnych dyrektyw, wprowadzających Rozszerzoną Odpowiedzialność Producenta.
Narodowy Instytut Zdrowia zaprezentował najnowsze zalecenia zdrowego żywienia. Talerz zdrowia - nowy model zaleceń jest alternatywą Piramidy Zdrowego Żywienia. Jego zaletą jest widoczna rekomendacja spożycia różnorodnych produktów, podejście które powinno stanowić podstawę zdrowego stylu życia.
Podczas targów - ProSweets w Kolonii (31.01.-03.02.2020) - wystawcy zaprezentują najnowsze innowacje w zakresie zrównoważonych i cyfrowych koncepcji pakowania. Kontrowersje dotyczące tworzyw sztucznych zdecydowanie wpływają na branżę: konsumenci oczekują rozwiązań przyjaznych dla środowiska - folii nadających się do recyklingu, opakowań papierowych, czy też rozwiązań wielokrotnego użytku.
DEKRA Certification przeprowadziła w 2019 i 2020 pierwsze oceny zgodności z IFS global markets w Polsce.
Komitet Organizacyjny zdecydował, że zaplanowana na listopad 21. Konferencja Europejskiego Stowarzyszenia Badaczy Ziemniaka zostanie przesunięta na 12-16 Lipca 2021. Po raz drugi odbędzie się w Polsce, po raz pierwszy w Krakowie – mieście o bogatej historii, kulturze i naukowej tradycji.
Już w sobotę 17 października odbędzie się 5. Narodowy Kongres Żywieniowy. Jego partner strategiczny, Nestlé Polska, zaprasza na swoje stoisko, otwartą prelekcję pt. „Zrównoważone systemy żywnościowe w strategii producenta żywności” oraz na debatę o konieczności zmian w żywieniu.
Spożywczy handel detaliczny stoi dziś przed kompleksowymi wyzwaniami wymagającymi zarówno optymalizacji procesów operacji sklepowych, jak i sprostania zmieniającym się zwyczajom zakupowym konsumentów.
Dieta dla zdrowia i planety to temat przewodni kolejnego Kongresu Żywieniowego organizowanego 17 października przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – PZH. W trakcie wydarzenia zaprezentowane zostaną m.in. aktualne zalecenia żywieniowe dla populacji polskiej wraz z nową formą graficzną, która zastąpi dotychczasową piramidę zdrowego żywienia i aktywności fizycznej.
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom hodowców bydła mlecznego, firma InConventus Group postawiła na hybrydową formę organizacji znanego i lubianego wydarzenia – Narodowego Dnia Mlecznej Fermy, które w 2020 roku odbędzie się w zupełnie nowej odsłonie i pod nową nazwą, jako Wirtualne Dni Farmy Mlecznej.
Najzdrowsze Targi w Krakowie to wydarzenie łączące najważniejsze kategorie bio i eko branży.
Bezpieczeństwo żywności to oczekiwanie konsumentów wobec nabywanej i konsumowanej żywności oraz warunek do spełnienia dla producentów.
Tegoroczna edycja, choć przygotowywana w trudnych warunkach, była pełna smaku i interesujących spotkań. Nie zabrakło także ciekawych szkoleń i warsztatów.
Trzy dni, sześć paneli tematycznych i blisko pięćdziesięciu ekspertów. Dzisiaj w PTAK Warsaw Expo rozpoczyna się Kongres „BIOEXPO” poświęcony żywności ekologicznej.
Targi NATURA FOOD & beECO już w weekend. Serce ekologii zabije w Atlas Arenie.
Zapraszamy na V Narodowy Kongres Żywieniowy! 17 października spotkajmy się online, aby porozmawiać o DIECIE DLA ZDROWIA I PLANETY.
To będzie pierwsze i jedno z nielicznych wydarzeń targowych w tym roku, dedykowanych branży spożywczej i sektorowi HoReCa. Targi POLAGRA rozpoczną się 28 września i potrwają 3 dni.
Zgłoś się do Plant-Powered Pitching, przedstaw swój pomysł na produkt / usługę, poznaj potencjalnych inwestorów z branży spożywczej i zgarnij nagrodę pieniężną! W tym roku w nowej, luźnej i ciekawej formule Online
XIII Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Naturalnej „NATURA FOOD” oraz IX Targi Ekologicznego Stylu Życia „beECO” odbędą się w dniach 2 – 4 października w łódzkiej Atlas Arenie. Dla uczestników przygotowano m.in. V Forum Alergii, Akademię Biokuriera oraz szkolenia zorganizowane przez Agencję Rozwoju Sektora Produktów Ekologicznych.
Pandemia zmieniła rynek opakowań. Z jednej strony silny i dynamiczny rozwój e-commerce stał się czynnikiem napędzającym rozwój branży (w tym opakowań z tworzyw sztucznych), z drugiej strony zgodnie z europejską strategią na rzecz tworzyw sztucznych - do 2030 roku wszystkie plastikowe opakowania mają podlegać recyklingowi.