Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zarezerwuj sobie czas w dniach 20-22 kwietnia i weź udział w targach online, podczas których odbędą się liczne konferencje branżowe oraz zaprezentują się firmy produkujące żywność i napoje.
Serdecznie zapraszamy do udziału w IV edycji Międzynarodowej Konferencji Naukowej – Żywienie bez Granic organizowanej przez SKN Dietetyków i SKN Żywienia Klinicznego działających na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym.
W najbliższą środę zapraszamy do udziału w wideokonferencji „Rola informacji rynkowej dla prawidłowego funkcjonowania rynków rolno-spożywczych”.
Wszystkich zainteresowanych tematyką dotyczącą łańcucha dostaw produktów rolnych i spożywczych zapraszamy do udziału w konferencji „Nieuczciwe praktyki handlowe – implementacja dyrektywy 2019/633 i egzekwowanie przepisów”.
18 lutego 2021 roku o godzinie 15:00 rozpocznie się kampania związana z obchodami Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności 2021, podczas której zostanie ogłoszone oficjalne hasło promujące tak ważny w kalendarzu Organizacji Narodów Zjednoczonych dzień.
Najbliższa edycja targów WorldFood Poland planowana jest w dniach 20-22 kwietnia 2021r. Jeżeli sytuacja epidemiczna oraz warunki administracyjne na to pozwolą, targi odbędą się w wersji tradycyjnej – stacjonarnej w Expo XXI w Warszawie. Organizatorzy przygotowali również alternatywną wersję on-line.
Końcówka 2020 roku to ogromne wyzwanie dla managerów branży spożywczej z powodu niebagatelnej liczby nowelizacji prawa żywnościowego. A wszystkie pojawiające się modyfikacje powinny być przestrzegane przez branżę spożywczą. Stąd narodził się pomysł zorganizowania Pierwszego e-Forum Prawa Żywnościowego.
Wydawnictwo Nowiny z myślą o czasie świątecznym realizuje społeczny medialny projekt pn. „Kupuję-Smakuję. Wybieram polskie produkty” i zachęca do wspierania polskich producentów i sprzedawców żywności. A już we wtorek zaprasza na finał projektu, czyli gotowanie na żywo potraw świątecznych i nie tylko z polskich produktów!
W dniach 14-26 listopada odbywa się Warsaw 2020 MAKEit Fruit & Veg Hybrid MAKEathon. Projekt skupia się na tworzeniu nowych rozwiązań i koncepcji produktów, które pomogą sprawić, że spożycie owoców i warzyw stanie się bardziej zrównoważone. Realizacja projektu odbywa się przy udziale kilku dużych firm z sektora owoców i warzyw, które zapewniają wsparcie uczestnikom wyzwania. A gospodarzem jest Uniwersytet Warszawski.
27 listopada już po raz 15. będziemy obchodzić Europejską Noc Naukowców! Z tej okazji badacze z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie przeprowadzą serię 15 wykładów online dla młodzieży szkolnej.
Celem tygodnia jest podniesienie świadomości społeczeństwa na temat zagrożeń dla zdrowia ludzi i zwierząt, wynikających z oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe, promowanie dobrych praktyk w tej dziedzinie oraz ograniczenie powstawania i rozprzestrzeniania się oporności na całym świecie.
Maria Kosik - auditoka IFS, BRC,22000, Global G.A.P TUV Nord Polska ze swojego audytorskiego pamiętnika opowie o najczęstszych niezgodnościach rejestrowanych podczas auditów IFS Food. W tym roku kongres PIERWSZY RAZ odbędzie się w formie ONLINE i można dołączyć do niego bezpłatnie.
Świadomość ekologiczna społeczeństwa rośnie tym szybciej, im bardziej, w życiu codziennym, dotyka nas problem zanieczyszczenia naszego otoczenia.
Wydawnictwo Nowiny z myślą o czasie świątecznym realizuje unikatowy projekt pn. „Kupuję-Smakuję. Wybieram polskie produkty”. Kiedy dotyka nas wszystkich pandemia, zachęcamy mieszkańców do kupowania polskich produktów.
21 września 2017 r. rozpoczęło się tymczasowe obowiązywanie Kompleksowej Umowy Gospodarczo-Handlowej między Unią Europejską a Kanadą – CETA, a dokładniej części handlowej umowy. Obie strony zobowiązały się do stopniowej i wzajemnej liberalizacji handlu towarami.
Wydawnictwo Nowiny realizuje pierwszą edycję regionalnego społecznego projektu medialnego pn.: „Kupuję-Smakuję. Wybieram polskie produkty”. Zapraszamy do współpracy lokalnych, regionalnych i ogólnopolskich producentów polskiej żywności!
Przed nami implementowanie do krajowego systemu prawnego unijnych dyrektyw, wprowadzających Rozszerzoną Odpowiedzialność Producenta.
Narodowy Instytut Zdrowia zaprezentował najnowsze zalecenia zdrowego żywienia. Talerz zdrowia - nowy model zaleceń jest alternatywą Piramidy Zdrowego Żywienia. Jego zaletą jest widoczna rekomendacja spożycia różnorodnych produktów, podejście które powinno stanowić podstawę zdrowego stylu życia.
Podczas targów - ProSweets w Kolonii (31.01.-03.02.2020) - wystawcy zaprezentują najnowsze innowacje w zakresie zrównoważonych i cyfrowych koncepcji pakowania. Kontrowersje dotyczące tworzyw sztucznych zdecydowanie wpływają na branżę: konsumenci oczekują rozwiązań przyjaznych dla środowiska - folii nadających się do recyklingu, opakowań papierowych, czy też rozwiązań wielokrotnego użytku.
DEKRA Certification przeprowadziła w 2019 i 2020 pierwsze oceny zgodności z IFS global markets w Polsce.
Komitet Organizacyjny zdecydował, że zaplanowana na listopad 21. Konferencja Europejskiego Stowarzyszenia Badaczy Ziemniaka zostanie przesunięta na 12-16 Lipca 2021. Po raz drugi odbędzie się w Polsce, po raz pierwszy w Krakowie – mieście o bogatej historii, kulturze i naukowej tradycji.
Już w sobotę 17 października odbędzie się 5. Narodowy Kongres Żywieniowy. Jego partner strategiczny, Nestlé Polska, zaprasza na swoje stoisko, otwartą prelekcję pt. „Zrównoważone systemy żywnościowe w strategii producenta żywności” oraz na debatę o konieczności zmian w żywieniu.
Spożywczy handel detaliczny stoi dziś przed kompleksowymi wyzwaniami wymagającymi zarówno optymalizacji procesów operacji sklepowych, jak i sprostania zmieniającym się zwyczajom zakupowym konsumentów.
Dieta dla zdrowia i planety to temat przewodni kolejnego Kongresu Żywieniowego organizowanego 17 października przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – PZH. W trakcie wydarzenia zaprezentowane zostaną m.in. aktualne zalecenia żywieniowe dla populacji polskiej wraz z nową formą graficzną, która zastąpi dotychczasową piramidę zdrowego żywienia i aktywności fizycznej.
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom hodowców bydła mlecznego, firma InConventus Group postawiła na hybrydową formę organizacji znanego i lubianego wydarzenia – Narodowego Dnia Mlecznej Fermy, które w 2020 roku odbędzie się w zupełnie nowej odsłonie i pod nową nazwą, jako Wirtualne Dni Farmy Mlecznej.
Najzdrowsze Targi w Krakowie to wydarzenie łączące najważniejsze kategorie bio i eko branży.
Bezpieczeństwo żywności to oczekiwanie konsumentów wobec nabywanej i konsumowanej żywności oraz warunek do spełnienia dla producentów.
Tegoroczna edycja, choć przygotowywana w trudnych warunkach, była pełna smaku i interesujących spotkań. Nie zabrakło także ciekawych szkoleń i warsztatów.