Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Szkolenie odbędzie się w godzinach 11:00 – 14:00, w dniu 28 listopada 2024r., w Centrum Konferencyjnym “Zielna” przy ul. Zielnej 37 w Warszawie.
Zakończył się FoodFakty Summit food4tomorrow - projekt, w którym nauka i biznes, i administracje jednocześnie byli prelegentami, uczestnikami, ale równocześnie były gospodarzami wydarzenia.Wydarzenie miało na celu omówienie kluczowych kwestii związanych z bezpieczeństwem żywnościowym, innowacjami w produkcji żywności oraz perspektywami dla polskiej żywności. Obejmowało ponad 20 merytorycznych sesji w 5 ścieżkach tematycznych, sesje plenarne z panelami dyskusyjnymi, warsztaty i wiele form networkingu.
W dniu 27 listopada w Warszawie, zapraszamy na międzynarodową konferencję z okazji jubileuszu 30-lecia Polskiej Izby Opakowań. Podczas wydarzenia nasi eksperci powiedzą o gospodarce i trendach w branży opakowań na poziomie globalnym oraz krajowym, najnowszych technologiach dających przedsiębiorstwom przewagę konkurencyjną, a także regulacjach prawnych, certyfikacji i kształceniu kadr dla opakowalnictwa.
Już 28-29 listopada 2024 roku Kraków ponownie stanie się centrum innowacji w sektorze Life Science! W Audytorium Maximum Uniwersytetu Jagiellońskiego odbędzie się Life Science Open Space Summit 2024 - jedno z kluczowych wydarzeń dla profesjonalistów z obszaru biotechnologii, medycyny i nauk o zdrowiu.
24 października w Centrum Kreatywności Targowa w Warszawie odbyła się siódma edycja konferencji Plant-Powered Perspectives organizowanej przez kampanię RoślinnieJemy.
Europejski Bank Odbudowy i Rozwoju (EBOR) nawiązał współpracę z EIT Food, wiodącą inicjatywą innowacyjną w Europie, aby uruchomić nowy program akceleracyjny dla startupów rolno-spożywczych w gospodarkach UE. Poprzez akcelerator w Warszawie, startupy we wczesnej fazie rozwoju w całym regionie UE otrzymają dostosowane wsparcie w skalowaniu swoich innowacyjnych rozwiązań, aby pomóc w rozwiązaniu globalnych wyzwań systemów żywnościowych.
Przedstawiciele sektora, hodowcy, przetwórcy oraz osoby pracujące na rzecz przemysłu mięsnego spotkają się 29 października w Warszawie, aby omówić kluczowe kwestie związane z produkcją mięsa, hodowlą zwierząt gospodarskich oraz współpracą międzynarodową. Najważniejszym punktem wydarzenia będzie podpisanie deklaracji ustanawiającej Światowy Dzień Mięsa (World Meat Day).
24 października w trakcie konferencji Plant-Powered Perspectives odbyła się premiera raportu „Branża Żywności Roślinnej w Polsce 2024 – dane, szanse i wyzwania.” Jest to pierwsza próba samoewaluacji rynku roślinnego, twórcy raportu podjęli się próby zdefiniowania kategorii roślinnej, a także przedstawili dane dotyczące wielkości sprzedaży w tym segmencie. W 2023 roku wartość detalicznego rynku roślinnego w Polsce (z wyłączeniem HoReCa, sklepów specjalistycznych i e-commerce) to już 1,08 miliarda złotych, roślinne zamienniki nabiału stanowią ponad połowę tej kategorii.
SIAL Innovation to globalne obserwatorium innowacji żywności organizowane we współpracy z ProtéinesXTC, które co 2 lata analizuje kilka tysięcy wniosków składanych przez wystawców targów. Ceremonia wręczenia nagród odbędzie się 19 października podczas targów SIAL w Paryżu.
Już 29 X w Warszawie odbędzie się Kongres Światowy Dzień Mięsa – World Meat Day. To pierwsze tego typu wydarzenie, które zjednoczy sektor mięsny z całego świata, tworząc platformę do wymiany poglądów, wypracowania globalnych rozwiązań oraz celebracji branży. Punktem kulminacyjnym Kongresu będzie podpisanie Deklaracji ustanawiającej Światowy Dzień Mięsa (World Meat Day) przez przedstawicieli sektora mięsnego z Polski i z zagranicy.
Światowy Dzień Żywności to święto, które podkreśla znaczenie bezpieczeństwa żywnościowego na całym świecie. Zostało ustanowione w 1979 r. przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) i obchodzone jest w rocznicę powstania FAO - 16 października.
Ogromne zaangażownaie polskiej nauki w program FoodFakty Summit.
Już 10 października Warszawa stanie się centrum rozmów na temat opakowań plastikowych w obiegu zamkniętym.
Systemy rolno-spożywcze są bardzo podatne na katastrofy i kryzysy, w szczególności na skutki zmiany klimatu. Światowy Dzień Żywności to święto, które podkreśla znaczenie bezpieczeństwa żywnościowego na całym świecie. FoodFakty przyłączają się do tego święta i zapraszamy w dn. 6-7 listopada do Łodzi.
W dniach 15-16 października 2024 roku w Rzymie odbędzie się Next Bite 2024, jedno z najważniejszych wydarzeń w branży spożywczej, organizowane przez EIT Food – największą i najbardziej dynamiczną na świecie społeczność innowacji żywnościowej.
Whisky Live Warsaw to przegląd najciekawszych alkoholi Premium z mocną dominacją whisky. Tegoroczna edycja będzie już 11-tą z kolei i odbędzie się w dniach 11-12 października br. na stadionie piłkarskim Legii Warszawa. Swój udział zapowiedziało blisko 100 wystawców. Degustacja połączona będzie z dwoma koncertami.
W dniach 14-15 września na terenie przed zabytkowym Dworkiem Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie odbędą się X Małopolskie Targi Żywności „Zasmakuj z URK” oraz XXVI Małopolska Giełda Agroturystyczna. Wydarzenia te mają na celu promowanie zdrowego stylu życia, aktywnej formy wypoczynku oraz turystyki wiejskiej.
24 października – po raz pierwszy w nowym miejscu – w Centrum Kreatywności Targowa w Warszawie odbędzie się siódma edycja konferencji Plant-Powered Perspectives organizowanej przez kampanię RoślinnieJemy
Nasi partnerzy