Innowacje bioMérieux
Dlaczego Augmented Diagnostics jest obecnie najlepszą ochroną przed kryzysami związanymi z żywnością oraz zdrowiem? 3 pytania do Guillaume Dancoisne, "Pan Augmented Diagnostics".
bioMérieux
Rok 2013 był dla bioMérieux przełomową datą, obchodziliśmy naszą 50. rocznicę powstania firmy. Nasz rozwój w tych latach napędzany był przez pionierskiego ducha i niesłabnące zaangażowanie na rzecz poprawy zdrowia publicznego na całym świecie. Dzisiaj, w ponad 150 krajach poprzez 41 spółek zależnych i dużą sieć dystrybutorów, bioMérieux oferuje rozwiązania diagnostyczne, które poprawiają stan zdrowia pacjenta i zapewniają bezpieczeństwo konsumentów.
W zastosowaniach przemysłowych, dostarczamy rozwiązania, które mogą przyczynić się do zapobiegania zagrożeniom zanieczyszczenia w przemyśle rolno-spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym. W zastosowaniach klinicznych rozwijamy i wprowadzamy testy, które posiadają wysoką wartość medyczną i są wsparciem dla podejmowania ważnych decyzji klinicznych w dziedzinie chorób zakaźnych, w chorobach układu sercowo-naczyniowego czy też nowotworów.
Jesteśmy także zaangażowani w rozwój i postęp laboratoriów: poprzez zwiększenie automatyzacji i poprawę zarządzania danymi, pomagamy wzmocnić efektywność poprzez zwiększenie wydajności laboratorium oraz obniżenie kosztów analiz laboratoryjnych.
bioMérieux jest zdecydowana nadal odgrywać wiodącą rolę poprzez innowacje i projektowanie diagnostyki przyszłości, by sprostać wyzwaniom stojącym przed ochroną zdrowia publicznego na całym świecie.
Mikrobiologia przemysłowa
Firma bioMérieux Polska została założona w kwietniu 1992 roku. Obecnie bioMérieux Polska jest czołowym dostawcą odczynników i aparatury diagnostycznej w Polsce. Klientami firmy oprócz publicznych i prywatnych Zakładów Opieki Zdrowotnej, są zakłady przemysłowe, jednostki Inspekcji Sanitarnej, Zakłady Higieny Weterynaryjnej, a także liczne placówki akademickie i naukowe.
Oferujemy bardzo szeroką gamę produktów, wykorzystującą różne najnowsze technologie. Oprócz szerokiej gamy podłoży mikrobiologicznych, w ofercie firmy bioMérieux znajdują się rozwiązania umożliwiające wykrywanie patogenów lub oznaczanie liczby mikroorganizmów w żywności, środowisku, kosmetykach czy produktach farmaceutycznych. W zależności od potrzeb klienta zespół dedykowanych ekspertów pomaga w wyborze odpowiedniego rozwiązania, jego wdrożenia i podczas późniejszej rutynowej pracy.
Obecnie na całym świecie funkcjonuje kilkadziesiąt tysięcy aparatów wykorzystywanych w laboratoriach przemysłowych, takich jak: VIDAS®, GENE-UP®, TEMPO®, D-COUNT® oraz systemów przeznaczonych do identyfikacji, takich jak np. VITEK® czy manualnych testów identyfikacyjnych API®.
Analizatory te cieszą się uznaniem bardzo wielu odbiorców. Jesteśmy dumni z tego, że udało się nam zautomatyzować polską mikrobiologię.
System Zarządzania Jakością
Firma bioMérieux Polska wdrożyła certyfikowany system zarządzania jakością wg normy ISO 9001:2015. Wszyscy pracownicy bioMérieux Polska w swojej codziennej pracy realizują założenia Polityki Jakości, która stanowi część strategii firmy dotyczącej szeroko rozumianej kultury jakości.
Słowa kluczowe: diagnostyka mikrobiologiczna, wykrywanie patogenów, oznaczanie liczby mikroorganizmów, badanie żywności, sprzęt laboratoryjny, Salmonella, Listeria, identyfikacja mikroorganizmów, analizy
Dlaczego Augmented Diagnostics jest obecnie najlepszą ochroną przed kryzysami związanymi z żywnością oraz zdrowiem? 3 pytania do Guillaume Dancoisne, "Pan Augmented Diagnostics".
bioMérieux, światowy lider w dziedzinie diagnostyki in vitro, z dumą ogłasza, że test GENE-UP® Pathogenic E. coli (PEC) został wybrany przez USDA Food Safety and Inspection Service (USDA-FSIS) jako główna metoda wykrywania E. coli produkujących toksynę Shiga (STEC).
Jak technologia i rozwiązania cyfrowe rewolucjonizują jakości mikrobiologiczną w przemyśle spożywczym. Obecnie zapewnienie jakości mikrobiologicznej w przemyśle napojowym i browarniczym opiera się głównie na metodach konwencjonalnych, a możliwości cyfryzacji postrzega się jako przyszłościowe rozwiązanie.
L. monocytogenes może występować we wszystkich rodzajach żywności, która nie była poddana specjalne obróbce. Szczególnie niebezpieczna jest żywność z długim terminem ważności przechowywana w niskiej temperaturze, która stwarza sprzyjające warunki do wzrostu Listerii. Mimo, że generalnie do wywołania listeriozy potrzebne są stosunkowo wysokie dawki niniejszego mikroorganizmu, to jednak nie należy zapominać, że w przypadku osób starszych czy kobiet w ciąży do infekcji może dojść po spożyciu żywności, w której jest niewielka liczba bakterii. Firma bioMérieux, od lat współpracująca z największymi producentami żywności, zapewnia rozwiązania nie tylko do wykrywania Listerii czy innych patogenów, ale także wprowadza specjalne cyfrowe narzędzia statystyczne, umożliwiające przeciwdziałanie i wcześniejsze wykrywanie zagrożeń.
Salmonella to rodzaj względnie beztlenowych, Gram-ujemnych bakterii należących do rodziny Enterobacteriacae, które zwykle posiadają peritrichalne orzęsienie i wykazują zdolność ruchu. Salmonella spp. obejmuje około 2541 różnych serotypów, z których każdy jest potencjalnie niebezpieczny dla człowieka.