Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Innowacje bioMérieux

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

420 000 zgonów rocznie, 600 milionów chorych ludzi (dane Światowej Organizacji Zdrowia)... nie wspominając o zamknięciach fabryk i pracownikach, którzy znajdują się bez pracy. To, co dzieje się na całym świecie, widoczne w raportach organizacji międzynarodowych i w mediach, przypomina producentom żywności o zagrożeniach, jakie niesie zanieczyszczenie żywności. Wszyscy uczestnicy rynku chcą się przed tym obronić, ale prawdziwe pytanie brzmi: Jak być najbardziej skutecznym? BioMérieux, znany ze swojej globalnej ekspertyzy w dziedzinie bezpieczeństwa i jakości żywności, przedstawia swój innowacyjny ekosystem: Augmented Diagnostics (wcześniejsza nazwa w fazie projektu: Predictive Diagnostics), który został nagrodzony Food Safety Innovation Award 2022.

Odpowiedzi Guillaume Dancoisne, "Pan Augmented Diagnostics", dotyczące rozwiązania BioMérieux

Augmented Diagnostics - wcześniej Predictive Diagnostics - został wyróżniony  nagrodą Food Safety Innovation Award 2022. Co uzasadnia tę nagrodę?

Jury nie myliło się. To naprawdę nowe podejście, które burzy sposób myślenia o bezpieczeństwie żywności w przemyśle rolno-spożywczym. Augmented Diagnostics, jego oficjalna nazwa, łączy najnowsze techniki mikrobiologii, nauki danych, bioinformatyki i genomiki (badania genomu), przy wsparciu naszych zespołów badawczych znanych na całym świecie.

To podejście pozwala na wewnętrzną poprawę efektywności i szybkości podejmowania decyzji w firmie, umożliwiając jednocześnie zmniejszenie strat i wydatków oraz zabezpieczenie marki. Jednocześnie, na poziomie konsumenta, pozwala na budowanie zaufania poprzez wybór komunikacji w tej metodzie w pełnej przejrzystości. Dziś, bardziej niż kiedykolwiek, konsumenci oczekują produktów wysokiej jakości i zdrowych, stając się ekspertami, więc nie wystarczy już tylko powiedzieć, że produkty są dobre, trzeba to również udowodnić.

Ta komunikacja nie jest jeszcze oczywista, temat jest skomplikowany, ponieważ wszyscy wiemy, że kryzysy zdrowotne są zmorą przemysłowców, a rozmowa na temat bezpieczeństwa żywności czasami jest bardzo skomplikowana. Niemniej jednak, istnienie bakterii takich jak E.coli, Salmonella, Listeria, Cronobacter, jak obserwowano w niedawnych kryzysach, jest rzeczywistością, której nie można zaprzeczyć. Były one obecne przed ludźmi i potrafią doskonale się adaptować, a nawet opierać się konwencjonalnym biocydom (środkom dezynfekującym).

Więc to od nas zależy, aby być o krok przed nimi, a Augmented Diagnostics jest rozwiązaniem, które pozwoli nam nie tylko być o krok, ale nawet o kilka kroków do przodu.

Jak ten ekosystem pozwala na lepsze i szybsze podejmowanie decyzji w celu uniknięcia komplikacji?

Zniszczenie partii, wydłużona przerwa w linii produkcyjnej, niewłaściwe inwestycje, wpływ na wizerunek marki, redukcja zużycia wody i produktów chemicznych - to często rzeczywistość producentów. Nasze zespoły R&D miały to na uwadze, kiedy postawiły sobie za cel pomóc producentom przyspieszyć podejmowanie decyzji, aby uniknąć tych problemów. To było ich zadanie!

W bioMérieux zakładamy, że producent ma 5 minut na podjęcie decyzji o zatrzymaniu linii produkcyjnej. 5 minut to bardzo krótko i jest to nasz punkt odniesienia.

W związku z oferowanymi narzędziami, które są zaawansowane i zoptymalizowane, zespoły R&D przekształciły się, aby integrować nową wiedzę z dziedzin takich jak nauka danych, bioinformatyka i genomika. Ich celem było szybkie dostarczenie informacji o bieżących i przeszłych zdarzeniach, które mogą wpłynąć na produkcję, co jest kluczowe dla podejmowania właściwych decyzji. Pakiet rozwiązań Augmented Diagnostics został opracowany z myślą o szybkości.

Trudno jest jednak podać konkretne liczby potwierdzające oszczędności czasu i finansów tej metody. Chociaż dziesiątki firm już przetestowało ten innowacyjny sposób podejścia, dane są nadal poufne. To jeszcze nie kultura świata przemysłu rolno-spożywczego, aby ujawniać swoje „sekrety”, nawet jeśli niektóre, takie jak spółdzielnia Isigny Sainte-Mère, są pionierami.

Kolejnym atutem naszego podejścia jest nasza ludzka, ekspercka odpowiedź.

Na naszym poziomie również staramy się być obecni podczas tych kryzysów, ponieważ są to „momenty zwrotne” dla właściciela zakładu produkcyjnego, który zrobi wszystko, aby taki moment się nie powtórzył. Jedno jest pewne: aby podjąć swoją trafną decyzję teraz, jak i kolejne, nie potrzebują oni plejady danych, ale mieć właściwe umiejętności ich analizy i szybkiego ich odczytywania.

Tego rodzaju ekspertyza nie może być wymyślona i właśnie po to tu jesteśmy – aby proponować skuteczne rozwiazania tak szybko jak się da. Na przykład w Europie nasz zespół reaguje na nie natychmiast po otrzymaniu wiadomości, a nasi eksperci techniczni są gotowi do działania, wspierając personel zakładu, który jest już liczny w różnych kontrolach (surowce, środowisko produkcyjne, gotowe produkty) w celu jak najszybszego odzyskania próbek.

Rozpoczęliście trzy lata temu w poufny sposób. Od tego czasu dziesiątki firm przetestowało zestaw rozwiązań Augmented Diagnostics. Jakie są ich opinie?

Przede wszystkim odczuli ulgę po wdrożeniu tego rozwiązania. Przyspieszenie zrozumienia problemu, lepsza widoczność zdarzeń i oszczędność czasu na podjęcie „prawidłowej” decyzji. Koszt wejścia do Augmented Diagnostics, 30 000 euro, nie jest kwestionowany. To podejście pozwala im przywrócić prawidłowe działanie i rozumowanie tam, gdzie w poprzednich kryzysach panowała niejasność i niezrozumienie.

Jedna z firm uniknęła strat w wysokości 2 milionów euro dzięki uniknięciu zatrzymania linii produkcyjnej.

Przed wprowadzeniem diagnostyki rozszerzonej, taka sytuacja zatrzymałaby ich w martwym punkcie, podczas gdy dzięki temu pakietowi rozwiązań, mogli oni zobaczyć, że problem nie pochodzi stamtąd.

To był kompletny obraz ich fabryki, połączony z innymi zoptymalizowanymi parametrami i sztuczną inteligencją, które pomogły im spojrzeć na to holistycznie. Pozwoliło to producentowi dostosować swoją reakcję na obecność mikroorganizmów na swoim terenie.

Ponadto jest to aktualnie rozwiązanie dla producentów, kiedy oszczędność wody i energii stały się priorytetem. Dlatego konieczne jest na przykład efektywne stosowanie produktów do czyszczenia (biocydów). Niedopuszczalne jest po prostu mycie linii produkcyjnej konwencjonalnymi produktami, czasami bez wiedzy o tym, gdzie leży problem, a kilka dni później uznanie, że wszystko trzeba powtórzyć, ponieważ bakteria jest odporna.

Aby podejmować właściwe decyzje i stosować najlepsze praktyki, nadal trzeba przynosić ekspertyzę i być świadomym problemu, z którym się mierzymy.

Jesteś ciekawy, chciałbyś dowiedzieć się więcej?

Zapytaj tutaj:

 


 TEN ARTYKUŁ JEST CZĘSCIĄ OPRACOWANIA FOODFAKTY NAWIGATORKTÓRY DOSTĘPNY JEST DO POBRANIA ZA DARMO DZIĘKI PARTNEROM MERYTORYCZNYM WARSZTATÓW I FORUM WIEDZY MANAGERSKIEJ FOODFAKTY SCIENCE 4 BUSINESS -  ZAGROŻENIA MIKROBIOLOGICZNE I BIOLOGICZNE ŻYWNOŚCI ORAZ INNE UZUPELNIAJĄCE ZAGADNIENIA (4-5 WRZEŚNIA 2024, ŁÓDŹ) 


 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności

Autor: bioMérieux Polska

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Polecane produkty

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.