Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zagrożenia mikrobiologiczne i biologiczne żywności oraz inne uzupełniające zagadnienia. Warsztaty i FORUM wiedzy managerskiej FoodFakty Science 4 Business - 4 i 5 września 2024

Data: 04.09.2024 08:00 Dotyczy tematów: Mikrobiologia Wydarzenie stacjonarne

Cel wydarzenia

WYDARZENIE FACE-TO-FACE 

Szanowni Państwo,

Jest nam niezmiernie miło ponownie zaprosić Państwa w imieniu Partnerów wydarzenia oraz zespołu Strefy Managera FoodFakty na unikalny projekt merytoryczny. Spotkamy się 4 i 5 września w Łodzi, na kampusie Politechniki Łódzkiej, gdzie czeka na Państwa 30 eksperckich warsztatów.

W tym roku przygotowaliśmy z Partnerami kolejną, nową pulę wiedzy w sprawdzonej formule warsztatów, uzupełnionej o wszystkie obserwacje z zeszłego roku. Dodajemy do warsztatu 10 min na rozmowy z trenerami i delikatnie wydłużamy przerwy dla ułatwienia networkingu.

Warsztaty skierowane są do osób mających realny wpływ na bezpieczeństwo żywności produktów wytwarzanych w Polsce, dlatego wzajemne rozmowy wniosą ogromną wartość do Państwa pracy.

W związku z wyjątkową formułą wydarzenia ilość miejsc jest ograniczona. O zapisach decyduje dostępność miejsc, ale również dopasowanie firmy i osoby zgłaszającej chęć udziału do zakresu merytorycznego warsztatów. Chcemy optymalnie wykorzystać potencjał wydarzenia dla firm o najwyższym ryzyku zagrożeniami mikrobiologicznymi.

Wydarzenie skierowane do

Wydarzenie skierowane jest do managerów ds. bezpieczeństwa żywności, w tym szczególnie bezpieczeństwa mikrobiologicznego i biologicznego oraz obszaru badań laboratoryjnych.

Zakres warsztatów dostosowany jest na równi dla osób odpowiedzialnych za laboratoria i badania, jak i zarządzanie systemowe obszarem bezpieczeństwa mikrobiologicznego. 

Priorytetowo miejsca przeznaczone są dla managerów z firm z branż o wysokim ryzyku, jak mięsna, rybna, produkty RTE, czekoladowe, nabiał, mrożonki, pasze i produkty bazujące na surowcach obarczonych ryzykiem występowania mykotoksyn. 

Rejestracja uwarunkowana dostępnością miejsc oraz profilem firm.

PARTNERZY


Program

Do Państwa dyspozycji oddajemy możliwość udziału w wybranych przez Państwa eksperckich warsztatach z 30 dostępnych propozycji każdego dnia. Warsztaty są realizowane w zbliżonym układzie w oba dni wydarzenia przez ekspertów - Partnerów merytorycznych.

Zdajemy sobie sprawę z tego, że program wydarzenia jest bardzo bogaty i nie sposób uczestniczyć we wszytskich warsztatach w ciągu jednego dnia. Rekomendujemy zatem świadomy wybór i wcześniejszą rezerwację konkretnych warsztatów. 

 LISTA WARSZTATÓW/BLOKI TEMATYCZNE

Blok 1: Co? Kiedy? Jak? Przepisy, Standardy, Wytyczne

Tytuł warsztatu (czas trwania warsztatu 45 min)

Prowadzący

Interpretacja wyników mikrobiologicznych

Analiza raportów z badań mikrobiologicznych – jak obliczać i intepretować wyniki, jak stwierdzać zgodność wyniku z kryteriami stosując różne zasady podejmowania decyzji, na co zwracać uwagę na raporcie z badań. Część wykładowa obejmować będzie przedstawienie teorii i omówienie przykładów, część warsztatowa rozwiązywanie zadań.

ALS

Od degustacji do decyzji. Zanurzenie w świat badań sensorycznych i konsumenckich

Warsztat skupi się na wyjaśnieniu fundamentalnych celów i metod badań sensorycznych i konsumenckich. Omówione zostanie, jak oba typy badań mogą być komplementarne, pomagając w optymalizacji produktów zarówno pod względem jakości sensorycznej, jak i akceptacji konsumenckiej. Uczestniczy będą mieli okazję wziąć udział w panelu oceniającym.

ALS

Food fraud (oszustwa żywnościowe) wyzwanie przedsiębiorstw sektora spożywczego
Omówione zostaną aspekty prawne dotyczące zafałszowań żywności, wymagania standardów uznawanych przez GFSI oraz plany łagodzenia skutków oszustw żywności. Najczęściej zafałszowywane wyroby.

Intertek

 Nowe spojrzenie na definicję Terminu Przydatności do Spożycia
Rozumienie różnic między DMT (datą minimalnej trwałości) i TPS (terminem przydatności do spożycia) oraz znajomość procesu ich ustalania są niezbędne dla wszystkich osób zajmujących się produkcją i dystrybucją żywności. W niniejszym wystąpieniu zostaną zaprezentowane nowe narzędzia udostępnione przez EFSA, które ułatwiają podjęcie właściwej decyzji przy dokonywaniu wyboru: Czy nasz produkt powinniśmy znakować DMT czy TPS?

Mérieux NutriSciences

Zanim mleko się rozleje: Wymagania i rozwiązania mikrobiologiczne w branży mleczarskiej
Omówione zostaną kluczowe wymagania mikrobiologiczne w przemyśle mleczarskim oraz przedstawimy rozwiązania, umożliwiające szybką reakcję na nieprawidłowe wyniki mikrobiologiczne. Odpowiemy na pytanie jak zachować efektywność badań bez utraty skuteczności.

NEOGEN

Interpretacja wyników badań mykotoksyn metodą szybkich testów (LF) i metodą ELISA
Uczestnicy dowiedzą się jak prawidłowo odczytać wyniki badań przeprowadzanych w laboratoriach badających mykotoksyn oraz jakie są najczęstsze błędy podczas ich wykonywania.

Prognosis Biotech

Porównacie wymaganych informacji na etykietach produktów spożywczych na różnych rynkach
Uczestnicy dowiedzą się jak w poprawny sposób przygotować etykietę produktu spożywczego na różne rynki świata, otrzymają wskazówki na co szczególnie zwrócić uwagę. Będą mieli okazję porównać etykiety przeznaczone na różne rynki i poznać specyficzne wymagania, charakterystyczne dla wybranych rynków.

SGS

Trwałość i jakość żywności w warunkach przechowywania
Omówione zostaną przepisy dotyczące trwałości żywności, wymagań prawnych i systemowych w odniesieniu do szacowania terminu. Jakie są typy badań przechowalniczych i w jakim celu je wykonujemy. Jak warunki przechowywania wpływają na jakość mikrobiologiczną produktu.

SGS

Znakowanie produktów spożywczych ze szczególnym uwzględnieniem aktualnych zmian w  przepisach prawa żywnościowego
Uczestnicy dowiedzą się jak w poprawny sposób przygotować etykietę produktu spożywczego, zaktualizują też swoją wiedzę na temat najnowszych zmianach w zakresie prawa żywnościowego. Będą mieli okazję ocenić przykładową etykietę produktu spożywczego i na jej podstawie omówić najczęściej popełniane błędy podczas tworzenia etykiet.

SGS

Blok 2 – Koncentracja na patogenach

Tytuł warsztatu (czas trwania warsztatu 45 min)

Prowadzący

Ryzyka i korzyści z nowoczesnego podejścia w mikrobiologii żywności ze szczególnym naciskiem na procesy pipetowania i detekcji patogenów. Analiza uwarunkowań procesu i automatyzacji poszczególnych etapów
Celem jest omówienie, jak automatyzacja procesu PCR może wpłynąć na poprawę efektywności i dokładności w detekcji patogenów w branży żywnościowej. Podczas sesji uczestnicy zgłębią tematykę związaną z procesami pipetowania oraz automatyzacją kluczowych etapów analiz PCR. Szczególną uwagę poświęcimy prezentacji stacji pipetującej OT-2, która automatyzuje proces lizy oraz przygotowania próbek do analizy PCR z wykorzystaniem odpowiednich testów umożliwiających detekcję patogenów w żywności. Wykorzystanie takich automatycznych systemów znacząco zwiększa precyzję i powtarzalność procesów, minimalizując ryzyko błędów ludzkich i kontaminacji krzyżowej.

Argenta

Krytyczne decyzje managerskie odnoście kryteriów mikrobiologicznych dla drobnoustrojów patogennych
Przedstawione zostaną kryteria mikrobiologiczne dla drobnoustrojów patogennych powszechnie występujących artykułach spożywczych, dla których znalezienie wymagań nie stanowi problemu. Również przypadki trudne, gdzie obecność patogenów nie jest oczywista. Uczestnicy dowiedzą się jak szukać takich wymagań, jak tworzyć specyfikacje techniczne i do czego może doprowadzić brak kontroli nad patogenami w środowisku produkcyjnym.

Intertek

Gdy Listeria nie daje spokojnie spać – podejmij zarządzanie kryzysowe
Regularne badania żywności w kierunku patogenów (m.in. Listerii monocytogenes) czy też monitoring środowiska bez pogłębionej analizy trendów mogą okazać się niewystarczającym narzędziem w przypadku kryzysu związanego z wystąpieniem zatrucia pokarmowego. Właściwe zarządzanie kryzysowe, a tym bardziej działania prewencyjne przed wystąpieniem kryzysu są istotnym elementem gotowości na ewentualny przypadek wystąpienia listeriozy.

Mérieux NutriSciences 

Nowe światło na wykrywanie patogenów: Zastosowanie nowoczesnych metod wykrywania w odniesieniu do wymagań przemysłu mięsnego
Skupimy się na wymaganiach dotyczących przemysłu mięsnego i wykrywania patogenów, przedstawimy alternatywne metody mikrobiologiczne oraz wskażemy, jak wykrywać patogeny w prosty sposób, umożliwiający szybkie zwolnienie produktu o krótkiej dacie przydatności do spożycia.

NEOGEN

Szybkie i skutecznie badanie Salmonella spp. w próbkach produkcji pierwotnej

Thermo Fisher

Blok 3 – Optymalizacja procesów i technik analitycznych

Tytuł warsztatu (czas trwania warsztatu 45 min)

Prowadzący

Detekcja i liczenie kolonii bakteryjnych jako krytyczny element analizy mikrobiologicznej. Zastosowanie automatycznych metod w czasie rzeczywistym
Warsztaty będą dotyczyć wykorzystania nowoczesnych technologii w monitorowaniu i analizie mikrobiologicznej w czasie rzeczywistym. Podczas sesji uczestnicy zapoznają się z zaawansowanym urządzeniem ScanStation, które rewolucjonizuje proces inkubacji, detekcji i zliczania kolonii bakteryjnych. Dzięki temu urządzeniu kolonie są wykrywane i zliczane natychmiast po ich pojawieniu się, co umożliwia obserwację wzrostu bakterii z godziny na godzinę i uzyskanie przewidywanych wyników w sposób znacznie przyspieszony. Uczestnicy dowiedzą się, jak efektywnie korzystać z zaawansowanych funkcji ScanStation, zrozumieć jego zastosowanie w różnych środowiskach laboratoryjnych oraz jakie korzyści niesie za sobą automatyzacja procesów mikrobiologicznych w zakresie poprawy dokładności, efektywności i szybkości analiz.

Argenta

Przepis na rozwój: Jak zwiększyć produktywność w laboratorium dzięki automatyzacji i digitalizacji?
Uczestnicy dowiedzą się, jakie korzyści niesie za sobą wprowadzenie digitalizacji i automatyzacji. Przedstawione zostaną platformy umożliwiające efektywne zbieranie i analizowanie danych. Przybliżone zostanie wykorzystanie analizy trendów do wspierania procesów decyzyjnych w organizacji.

NEOGEN

Nadzór nad modelami kalibracyjnymi analizatorów bliskiej podczerwieni
Budowanie kalibracji na urządzenia procesowe bazujące na technologii bliskiej podczerwieni.

Noack

Jak dobrać właściwe i szybkie rozwiązania alternatywne dla pracochłonnych metod horyzontalnych?

Thermo Fisher

Najczęstsze wyzwania w badaniach metodą PCR i jak sobie z nimi radzić?

Thermo Fisher

Blok 4 – Zanieczyszczenia niebakteryjne - alergeny, antybiotyki, mykotoksyny

Tytuł warsztatu (czas trwania warsztatu 45 min)

Prowadzący

Krok po kroku: Wdrożenie monitoringu alergenów w przetwórstwie spożywczym na przykładzie wyrobów cukierniczych
Uczestnicy zapoznają się ze scenariuszem wdrożenia monitoringu alergenów w oparciu o obowiązujące wymogi prawno-regulacyjne. Dowiedzą się także, jak odpowiednio wybrać punkty poboru próbek, aby przyczyniać się do zwiększenia bezpieczeństwa produktów.

 NEOGEN

Mikotoksyny – rozwiązania w oznaczaniu mikotoksyn w świetle rosnących potrzeb rynkowych
Podczas warsztatów przedstawione zostaną sposoby zarządzania mikotoksynami przy wykorzystaniu szybkich metod analitycznych, jakimi są testy paskowe oraz testy ELISA. Omówione zostaną również wyzwania związane z mikotoksynami, w tym czynniki wpływające na obecność mikotoksyn.

Noack

Praktyczne aspekty monitoringu antybiotyków i innych substancji w mleku
Podczas warsztatów przedstawione zostaną rozwiązania do wykrywania antybiotyków i innych substancji w mleku.

Noack

 

Szybkie badania i ilościowe wyniki przy użyciu testów paskowych (LF) w analizie alergenów
Przedstawione zostaną rewolucyjne testy, które usprawnią wykrywanie alergenów i będą mogły być stosowane w różnych lokalizacjach na terenie zakładu produkcyjnego.

Prognosis Biotech

Jak badać antybiotyki w mleku i dlaczego czułość jest najważniejszym parametrem w analizie mleka?
Przedstawione zostaną różne sposoby (wykorzystując szybkie testy) wykrywania antybiotyków w surowym mleku poprzez dobór odpowiedniej czułości testu, a poprzez to odpowiedniego produktu dla naszych wymagań.

Prognosis Biotech

Blok 5 – Zarządzanie oparte na ryzyku i elementy monitoringu środowiskowego

Tytuł warsztatu (czas trwania warsztatu 45 min)

Prowadzący

Case study na przykładzie produktu mięsnego
Praktyczne wykorzystanie wiedzy z zakresu prawa żywnościowego (Rozp. 2073/ 2005 z późniejszymi zmianami) na przykładzie case study produktu mięsnego. Poznamy podstawowe aspekty oceny ryzyka mięsnego wyrobu gotowego, a także dowiemy się, kiedy można stosować metody alternatywne w obszarze regulowanym prawnie. Uczestnicy warsztatu będą podzieleni na grupy, w ramach których będą rozwiązywać zadanie. Na koniec, wspólnie omówimy odpowiedzi.

ALS

Bezpieczeństwo Mikrobiologiczne Żywności 4.0: Wykrywanie, Przewidywanie i Zapobieganie Niezgodnościom Jakościowym
Zagłębimy się w praktyczne metody wykrywania, przewidywania i zapobiegania zakażeniom mikrobiologicznym z szczególnym uwzględnieniem wykorzystania metod biologii molekularnej. Opowiemy również na przykładzie w jaki sposób zoptymalizować produkcję sera z surowego mleka dzięki wczesnemu wykrywaniu przyczyn zanieczyszczeń a tym samym ograniczyć koszty oraz skutecznie ograniczyć ryzyko kolejnych zakażeń.

BioMerieux

Biofilm – geneza, przyczyny, usuwanie
Biofilm stanowi poważne wyzwanie dla zakładów produkujących żywność, początkowo objawia się punktowo, incydentalnie występującymi incydentami mikrobiologicznymi. Charakterystyczne dla dojrzałej struktury jest zjawisko „wybuchu” gdzie drastycznie rośnie liczebność mikroorganizmów na wymazach w pierwszym etapie usuwania – zrywania warstw tej złożonej struktury.

Diversey

Uzdatnianie wody procesowej
Woda jest kluczowym elementem zakładu spożywczego. Wykorzystywana jest zarówno do procesów technologicznych, sanitarnych jak również do układów chłodniczych, mycia czy wytwarzania pary. Precyzyjne podejście do wody na każdym etapie w zakładzie spożywczym jest sposobem nie tylko na utrzymanie wysokiej jakości, ale pozwoli obniżać koszty produkcji.

Diversey

Czy potrafię skontrolować sposób wykonania i dobór techniki pobierania wymazów - warsztaty praktyczne nie tylko dla managera
W sposób praktyczny pokazany zostanie sposób pobierania wymazów w zależności od szukanych mikroorganizmów oraz powierzchni, wyposażenia i sprzętu, których czystość mikrobiologiczną chcemy monitorować. Wskazane, że nie każda technika jest dobra do wszystkich powierzchni. Przedstawione, w jaki sposób uniknąć wyników fałszywie negatywnych, które mogą uśpić naszą czujność.

Intertek

Źródła zanieczyszczeń mikrobiologicznych i pochodzenia biologicznego w środowisku produkcyjnym - pogłębiona analiza zagrożeń filarem bezpieczeństwa wyrobu gotowego
Zidentyfikowanie zanieczyszczeń mikrobiologicznych i pochodzenia biologicznego w środowisku produkcyjnym oraz odpowiednie działania mogą ochronić wyrób gotowy przed poważnym zakażeniem. Okazuje się jednak, że źródła niniejszych zanieczyszczeń często nie są oczywiste. Warsztat obejmie pogłębioną analizę źródeł ich obecności w środowisku produkcyjnym.

 

Mérieux NutriSciences 

UCZESTNIK WYBIERA SAMODZIELNIE WARSZTATY, W KTÓRYCH CHCE UCZESTNICZYĆ

FORUM WIEDZY MANAGERSKIEJ - SESJA PLENARNA

Tytuł prelekcji

Prowadzący

Wykład wprowadzający – rola badań mikrobiologicznych z zarządzaniu bezpieczeństwem żywności zgodnie z podejściem Risk Based

dr hab. inż. Agnieszka Nowak, prof. PŁ, ITFiM

Czyste bezpieczeństwo: Jak wdrożyć program monitoringu środowiska produkcyjnego w branży spożywczej?

dr Barbara Szuman, Neogen

Powietrze - duże zagrożenie mikrobiologiczne dla żywności gotowej - prawda czy fałsz?

dr inż. Anna Bugajewska –Ekspert, Silliker Polska | Mérieux NutriSciences

Zwiększenie wydajności pracy w laboratorium przyzakładowym

Marek Kurpesa, Noack

Zagrożenia i wyzwania mikrobiologiczne XXI wieku a rozwój standardów bezpieczeństwa żywności.

Agnieszka Wryk - IFS

Więcej o warsztatach i rozkładzie godzinnym w broszurze - pobierz:

POBIERZ

Warunki uczestnictwa

Wydarzenie jest częścią realizacji misji FoodFakty - Wspólnie budujemy Kulturę Bezpieczeństwa Żywnosci i przeznaczone jest wyłącznie dla firm produkujących lub dystrybuujących żywność.

Udział i rejestracja dotyczy jednego uzgodnionego z organizatorem dnia, zgłoszenie niezależnie od preferowanego dnia odbywa się poprzez poniższy formularz

Kroki rejestracji i potwierdzania uczestnictwa przez formularz rejestracyjny:

1. Wypełnienie formularza, który jest wyłącznie zgłoszeniem chęci udziału.

2. Ustalenie z konsultantem FoodFakty (skontaktujemy się) możliwości udziału w konkretnym dniu. Pre-rezerwacje wybranych warsztatów (5 szt.)

3. Wniesienie opłaty:

a) Dla rejestracji do końca lipca wniesienie opłaty w kwocie 350 PLN netto/dzień

b) Dla rejestracji od 1 sierpnia opłata 490 PLN netto/dzień

Opłata jest gwarancją uniknięcia „pustych” rejestracji oraz marnotrawstwa żywności. Kwota zostanie częściowo zwrócona w formie gwarancji rabatu (voucher na firmę) w kwocie 123 PLN brutto na udział w FoodFakty Summit food4tomorrow (6-7 listopada, Łódź).

Priorytetowo miejsca przeznaczone są dla managerów z firm z branż o wysokim ryzyku, jak mięsna, rybna, produkty RTE, czekoladowe, nabiał, mrożonki, pasze i produkty bazujące na surowcach obarczonych ryzykiem występowania mykotoksyn. Rejestracja uwarunkowana jest dostępnością miejsc oraz profilem firm. Ze względu na ograniczenie miejsc ilość osób z jednej organizacji dostosowana jest do jej wielkości i każdorazowo potwierdzana.

ZGŁOŚ CHĘĆ UDZIAŁU UZUPEŁNIAJĄC PONIŻSZY FORMULARZ:

Uprzejmie prosimy o podawanie pełnych danych firmy (NIP, adres), by przyspieszyć proces rejestracji.

  • Wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstawie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.) w celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów.

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.