Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 04.09.2024 08:00 Dotyczy tematów: Mikrobiologia Wydarzenie stacjonarne
Cel wydarzenia
WYDARZENIE FACE-TO-FACE
Szanowni Państwo,
Jest nam niezmiernie miło ponownie zaprosić Państwa w imieniu Partnerów wydarzenia oraz zespołu Strefy Managera FoodFakty na unikalny projekt merytoryczny. Spotkamy się 4 i 5 września w Łodzi, na kampusie Politechniki Łódzkiej, gdzie czeka na Państwa 30 eksperckich warsztatów.
W tym roku przygotowaliśmy z Partnerami kolejną, nową pulę wiedzy w sprawdzonej formule warsztatów, uzupełnionej o wszystkie obserwacje z zeszłego roku. Dodajemy do warsztatu 10 min na rozmowy z trenerami i delikatnie wydłużamy przerwy dla ułatwienia networkingu.
Warsztaty skierowane są do osób mających realny wpływ na bezpieczeństwo żywności produktów wytwarzanych w Polsce, dlatego wzajemne rozmowy wniosą ogromną wartość do Państwa pracy.
W związku z wyjątkową formułą wydarzenia ilość miejsc jest ograniczona. O zapisach decyduje dostępność miejsc, ale również dopasowanie firmy i osoby zgłaszającej chęć udziału do zakresu merytorycznego warsztatów. Chcemy optymalnie wykorzystać potencjał wydarzenia dla firm o najwyższym ryzyku zagrożeniami mikrobiologicznymi.
Wydarzenie skierowane do
Wydarzenie skierowane jest do managerów ds. bezpieczeństwa żywności, w tym szczególnie bezpieczeństwa mikrobiologicznego i biologicznego oraz obszaru badań laboratoryjnych.
Zakres warsztatów dostosowany jest na równi dla osób odpowiedzialnych za laboratoria i badania, jak i zarządzanie systemowe obszarem bezpieczeństwa mikrobiologicznego.
Priorytetowo miejsca przeznaczone są dla managerów z firm z branż o wysokim ryzyku, jak mięsna, rybna, produkty RTE, czekoladowe, nabiał, mrożonki, pasze i produkty bazujące na surowcach obarczonych ryzykiem występowania mykotoksyn.
Rejestracja uwarunkowana dostępnością miejsc oraz profilem firm.
PARTNERZY
Program
Do Państwa dyspozycji oddajemy możliwość udziału w wybranych przez Państwa eksperckich warsztatach z 30 dostępnych propozycji każdego dnia. Warsztaty są realizowane w zbliżonym układzie w oba dni wydarzenia przez ekspertów - Partnerów merytorycznych.
Zdajemy sobie sprawę z tego, że program wydarzenia jest bardzo bogaty i nie sposób uczestniczyć we wszytskich warsztatach w ciągu jednego dnia. Rekomendujemy zatem świadomy wybór i wcześniejszą rezerwację konkretnych warsztatów.
LISTA WARSZTATÓW/BLOKI TEMATYCZNE
Blok 1: Co? Kiedy? Jak? Przepisy, Standardy, Wytyczne |
|
Tytuł warsztatu (czas trwania warsztatu 45 min) |
Prowadzący |
Interpretacja wyników mikrobiologicznych Analiza raportów z badań mikrobiologicznych – jak obliczać i intepretować wyniki, jak stwierdzać zgodność wyniku z kryteriami stosując różne zasady podejmowania decyzji, na co zwracać uwagę na raporcie z badań. Część wykładowa obejmować będzie przedstawienie teorii i omówienie przykładów, część warsztatowa rozwiązywanie zadań. |
ALS |
Od degustacji do decyzji. Zanurzenie w świat badań sensorycznych i konsumenckich Warsztat skupi się na wyjaśnieniu fundamentalnych celów i metod badań sensorycznych i konsumenckich. Omówione zostanie, jak oba typy badań mogą być komplementarne, pomagając w optymalizacji produktów zarówno pod względem jakości sensorycznej, jak i akceptacji konsumenckiej. Uczestniczy będą mieli okazję wziąć udział w panelu oceniającym. |
ALS |
Food fraud (oszustwa żywnościowe) wyzwanie przedsiębiorstw sektora spożywczego |
Intertek |
Nowe spojrzenie na definicję Terminu Przydatności do Spożycia |
Mérieux NutriSciences |
Zanim mleko się rozleje: Wymagania i rozwiązania mikrobiologiczne w branży mleczarskiej |
NEOGEN |
Interpretacja wyników badań mykotoksyn metodą szybkich testów (LF) i metodą ELISA |
Prognosis Biotech |
Porównacie wymaganych informacji na etykietach produktów spożywczych na różnych rynkach |
SGS |
Trwałość i jakość żywności w warunkach przechowywania |
SGS |
Znakowanie produktów spożywczych ze szczególnym uwzględnieniem aktualnych zmian w przepisach prawa żywnościowego |
SGS |
Blok 2 – Koncentracja na patogenach |
|
Tytuł warsztatu (czas trwania warsztatu 45 min) |
Prowadzący |
Ryzyka i korzyści z nowoczesnego podejścia w mikrobiologii żywności ze szczególnym naciskiem na procesy pipetowania i detekcji patogenów. Analiza uwarunkowań procesu i automatyzacji poszczególnych etapów |
Argenta |
Krytyczne decyzje managerskie odnoście kryteriów mikrobiologicznych dla drobnoustrojów patogennych |
Intertek |
Gdy Listeria nie daje spokojnie spać – podejmij zarządzanie kryzysowe |
Mérieux NutriSciences |
Nowe światło na wykrywanie patogenów: Zastosowanie nowoczesnych metod wykrywania w odniesieniu do wymagań przemysłu mięsnego |
NEOGEN |
Szybkie i skutecznie badanie Salmonella spp. w próbkach produkcji pierwotnej |
Thermo Fisher |
Blok 3 – Optymalizacja procesów i technik analitycznych |
|
Tytuł warsztatu (czas trwania warsztatu 45 min) |
Prowadzący |
Detekcja i liczenie kolonii bakteryjnych jako krytyczny element analizy mikrobiologicznej. Zastosowanie automatycznych metod w czasie rzeczywistym |
Argenta |
Przepis na rozwój: Jak zwiększyć produktywność w laboratorium dzięki automatyzacji i digitalizacji? |
NEOGEN |
Nadzór nad modelami kalibracyjnymi analizatorów bliskiej podczerwieni |
Noack |
Jak dobrać właściwe i szybkie rozwiązania alternatywne dla pracochłonnych metod horyzontalnych? |
Thermo Fisher |
Najczęstsze wyzwania w badaniach metodą PCR i jak sobie z nimi radzić? |
Thermo Fisher |
Blok 4 – Zanieczyszczenia niebakteryjne - alergeny, antybiotyki, mykotoksyny |
|
Tytuł warsztatu (czas trwania warsztatu 45 min) |
Prowadzący |
Krok po kroku: Wdrożenie monitoringu alergenów w przetwórstwie spożywczym na przykładzie wyrobów cukierniczych |
NEOGEN |
Mikotoksyny – rozwiązania w oznaczaniu mikotoksyn w świetle rosnących potrzeb rynkowych |
Noack |
Praktyczne aspekty monitoringu antybiotyków i innych substancji w mleku |
Noack |
Szybkie badania i ilościowe wyniki przy użyciu testów paskowych (LF) w analizie alergenów |
Prognosis Biotech |
Jak badać antybiotyki w mleku i dlaczego czułość jest najważniejszym parametrem w analizie mleka? |
Prognosis Biotech |
Blok 5 – Zarządzanie oparte na ryzyku i elementy monitoringu środowiskowego |
|
Tytuł warsztatu (czas trwania warsztatu 45 min) |
Prowadzący |
Case study na przykładzie produktu mięsnego |
ALS |
Bezpieczeństwo Mikrobiologiczne Żywności 4.0: Wykrywanie, Przewidywanie i Zapobieganie Niezgodnościom Jakościowym |
BioMerieux |
Biofilm – geneza, przyczyny, usuwanie |
Diversey |
Uzdatnianie wody procesowej |
Diversey |
Czy potrafię skontrolować sposób wykonania i dobór techniki pobierania wymazów - warsztaty praktyczne nie tylko dla managera |
Intertek |
Źródła zanieczyszczeń mikrobiologicznych i pochodzenia biologicznego w środowisku produkcyjnym - pogłębiona analiza zagrożeń filarem bezpieczeństwa wyrobu gotowego |
Mérieux NutriSciences |
UCZESTNIK WYBIERA SAMODZIELNIE WARSZTATY, W KTÓRYCH CHCE UCZESTNICZYĆ
FORUM WIEDZY MANAGERSKIEJ - SESJA PLENARNA |
|
Tytuł prelekcji |
Prowadzący |
Wykład wprowadzający – rola badań mikrobiologicznych z zarządzaniu bezpieczeństwem żywności zgodnie z podejściem Risk Based |
dr hab. inż. Agnieszka Nowak, prof. PŁ, ITFiM |
Czyste bezpieczeństwo: Jak wdrożyć program monitoringu środowiska produkcyjnego w branży spożywczej? |
dr Barbara Szuman, Neogen |
Powietrze - duże zagrożenie mikrobiologiczne dla żywności gotowej - prawda czy fałsz? |
dr inż. Anna Bugajewska –Ekspert, Silliker Polska | Mérieux NutriSciences |
Zwiększenie wydajności pracy w laboratorium przyzakładowym |
Marek Kurpesa, Noack |
Zagrożenia i wyzwania mikrobiologiczne XXI wieku a rozwój standardów bezpieczeństwa żywności. |
Agnieszka Wryk - IFS |
Więcej o warsztatach i rozkładzie godzinnym w broszurze - pobierz:
![]() |
POBIERZ |
Warunki uczestnictwa
Wydarzenie jest częścią realizacji misji FoodFakty - Wspólnie budujemy Kulturę Bezpieczeństwa Żywnosci i przeznaczone jest wyłącznie dla firm produkujących lub dystrybuujących żywność.
Udział i rejestracja dotyczy jednego uzgodnionego z organizatorem dnia, zgłoszenie niezależnie od preferowanego dnia odbywa się poprzez poniższy formularz
Kroki rejestracji i potwierdzania uczestnictwa przez formularz rejestracyjny:
1. Wypełnienie formularza, który jest wyłącznie zgłoszeniem chęci udziału.
2. Ustalenie z konsultantem FoodFakty (skontaktujemy się) możliwości udziału w konkretnym dniu. Pre-rezerwacje wybranych warsztatów (5 szt.)
3. Wniesienie opłaty:
a) Dla rejestracji do końca lipca wniesienie opłaty w kwocie 350 PLN netto/dzień
b) Dla rejestracji od 1 sierpnia opłata 490 PLN netto/dzień
Opłata jest gwarancją uniknięcia „pustych” rejestracji oraz marnotrawstwa żywności. Kwota zostanie częściowo zwrócona w formie gwarancji rabatu (voucher na firmę) w kwocie 123 PLN brutto na udział w FoodFakty Summit food4tomorrow (6-7 listopada, Łódź).
Priorytetowo miejsca przeznaczone są dla managerów z firm z branż o wysokim ryzyku, jak mięsna, rybna, produkty RTE, czekoladowe, nabiał, mrożonki, pasze i produkty bazujące na surowcach obarczonych ryzykiem występowania mykotoksyn. Rejestracja uwarunkowana jest dostępnością miejsc oraz profilem firm. Ze względu na ograniczenie miejsc ilość osób z jednej organizacji dostosowana jest do jej wielkości i każdorazowo potwierdzana.
ZGŁOŚ CHĘĆ UDZIAŁU UZUPEŁNIAJĄC PONIŻSZY FORMULARZ:
Uprzejmie prosimy o podawanie pełnych danych firmy (NIP, adres), by przyspieszyć proces rejestracji.