Komisja Europejska rozszerzyła rejestr chronionych oznaczeń geograficznych o dwa nowe produkty: tradycyjny cukier kokosowy z Indonezji oraz awokado z hiszpańskich Wysp Kanaryjskich. Oba wyroby wyróżniają się wyjątkową jakością, silnym związkiem z regionem pochodzenia oraz długoletnią tradycją wytwarzania.
Znakowanie żywności
-
16.06.2025
Dzielenie tabletek - nowa opinia Zespołu ds. Suplementów Diety
Warunkiem możliwości zastosowania takiego oznakowania w przypadku suplementów diety jest m.in. forma tabletki, która posiada odpowiednią podziałkę, umożliwiającą jej równe dzielenie
-
05.06.2025
Herbata premium - fałszywe deklaracje i oszustwo na ponad 600 tysięcy funtów
Za winnego uznano obywatela Szkocji, który związany był z dystrybucją m.in. do luksusowych hoteli herbaty, fałszywie deklarowanej jako herbata premium. Wartość jego nielegalnych działań wyniosła około 600 000 funtów.
-
30.05.2025
Co jest dodatkowym opisem właściwości i cech produktu? - opinia Rzecznika Generalnego
Przedmiotem rozważań w sprawie C‑315/24 była kwestia, czy wartość energetyczna produktu i ilości różnych składników odżywczych podane w innym miejscu niż w informacji o wartości odżywczej mogą stanowić dodatkowy opis właściwości i cech produktu w przypadku żywności specjalnego przeznaczenia medycznego
-
14.05.2025
Stosowanie oświadczeń dot. „botanicals” po wyroku TSUE - komentarz praktyczny
Dnia 30 kwietnia 2025 r. Trybunał Sprawiedliwości wydał wyrok w sprawie C-386/23 (Novel Nutriology). Przedmiotem sporu była możliwość stosowania oświadczeń zdrowotnych dotyczących substancji botanicznych (tzw. botanicals) w reklamie suplementu diety, oferowanego do sprzedaży przez przedsiębiorstwo Novel Nutriology.
-
05.05.2025
Stosowanie oświadczeń „botanicals” w reklamie suplementu diety - wyrok TSUE
Przedmiotem sporu była możliwość stosowania oświadczenia zdrowotnego dotyczącego substancji botanicznych (tzw. botanicals) w reklamie suplementu diety zawierającego wyciągi z szafranu i soku melona
-
01.05.2025
Sieć ASDA ukarana grzywną za sprzedaż przeterminowanej żywności – 410 tys. funtów kary
Brytyjska sieć supermarketów ASDA została ukarana grzywną w wysokości 410 tys. funtów, po tym jak w dwóch sklepach tej sieci w Kornwalii odkryto sprzedaż przeterminowanych produktów.
-
25.04.2025
Jak poprawnie informować o alergenach? Przewodnik Food Standards Agency
Jak bezpiecznie informować o alergenach w restauracji, sklepie czy cateringu? Brytyjska Agencja Standardów Żywności (FSA) opublikowała przewodnik dobrych praktyk dla firm oferujących żywność niepakowaną. Dokument zawiera konkretne zalecenia, które pomagają spełniać wymogi prawne i zwiększać bezpieczeństwo osób z alergiami – zarówno na miejscu, jak i przy sprzedaży online.
-
25.04.2025
Komisja Europejska zatwierdza nowe oznaczenia geograficzne z Indonezji i Hiszpanii
-
25.04.2025
Nowe przepisy dotyczące oznaczeń geograficznych i gwarantowanych tradycyjnych specjalności
W styczniu 2025 r. opublikowano pakiet rozporządzeń dotyczących kwestii oznaczeń geograficznych i gwarantowanych tradycyjnych specjalności. Wprowadzenie ww. aktów prawnych było konsekwencją wcześniejszych zmian, to jest ustanowienia wspólnych ram unijnych dotyczących rejestracji i ochrony oznaczeń.Czytaj więcej -
07.04.2025
Raporty FAO/WHO - nowe raporty dot. znakowania alergenów
FAO/WHO opracowały pięć raportów dotyczących znakowania alergenów opartego na ryzyku
-
28.03.2025
Etykietowanie alergenów w alkoholach - planowane zmiany w USA
Nowy obowiązek miałby dotyczyć etykietowania 9 głównych alergenów na etykietach win, alkoholi destylowanych i napojów słodowych
-
28.03.2025
Nowe chronione oznaczenia geograficzne z Turcji i Hiszpanii zatwierdzone przez Komisję Europejską
Komisja Europejska zatwierdziła kolejne nazwy produktów objętych ochroną geograficzną w ramach systemu ChNP. Do rejestru dołączyły oliwki z Turcji oraz wino z Hiszpanii – oba produkty wyróżniają się wysoką jakością i silnym związkiem z regionem pochodzenia.
-
10.03.2025
Czy ziołowe produkty lecznicze mogą być „eko”? - opinia Rzecznika Generalnego
Przedmiotem opinii Rzecznika Generalnego była możliwość stosowania oznaczeń ekologicznych w przypadku znakowania tradycyjnych ziołowych produktów leczniczych pochodzących z rolnictwa ekologicznego
-
28.02.2025
Przegląd nowych chronionych oznaczeń ChOG, ChNP i GTS
-
14.02.2025
Problemy ze znakowaniem żywności - opinia TO i KE
Zdaniem Trybunału w unijnych ramach prawnych występują poważne luki, a w systemach monitorowania, sprawozdawczości i kontroli oraz sankcjach wykryto uchybienia
-
10.02.2025
„Dubajska czekolada” - wyrok niemieckiego sądu
Oznaczenie „dubajska czekolada” wprowadza konsumentów w błąd, jeśli nie odnosi się do produktu rzeczywiście powiązanego z Dubajem - tak orzekł niemiecki sąd
-
30.01.2025
Ostrożnościowe etykietowanie alergenów (PAL): holenderski projekt regulacji
Holandia złożyła do KE powiadomienie o planowanym uchwaleniu Zasady Polityki dotyczącej Ostrzegawczego Etykietowania
-
07.01.2025
Abu Dhabi wprowadza Nutri-Mark
Od 1 czerwca 2025 r. w Abu Dhabi zacznie obowiązywać nowy system znakowania żywności, wykorzystujący tzw. „sygnalizację świetlną” przyporządkowaną w oparciu o wartość odżywczą produktu
-
03.01.2025
„Zdrowe” - FDA aktualizuje wymogi dot. stosowania oświadczenia
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków określiła jakie kryteria musi spełnić produkt, aby mógł zostać oznakowany jako „Zdrowy”
-
12.12.2024
EFSA: Kreatyna a poprawa funkcji poznawczych
Czy kreatyna może poprawiać funkcje poznawcze? Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ocenił wniosek o autoryzację oświadczenia zdrowotnego i stwierdził, że brak jest wystarczających dowodów naukowych potwierdzających taki wpływ suplementacji kreatyny na zdrowych dorosłych.
-
29.11.2024
Strefa Managera: Halal jako odpowiedź na potrzeby współczesnych konsumentów - reguły, trendy i certyfikacja
Kluczowe zasady systemu Halal odnoszą się do spożywania mięsa, rytualnego uboju, picia alkoholu oraz innych produktów. Mięso zwierząt, które zostały zabite zgodnie z zasadami halal, musi pochodzić od zwierząt, które są dozwolone do spożycia
Nasi partnerzy