Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
30 lipca 2024 r. brytyjska FSA opublikowała przegląd dostępności, możliwości i ograniczeń metod analitycznych stosowanych w celu weryfikacji kraju pochodzenia żywności i pasz.
Monascus purpureus (fermentowany czerwony ryż) został usunięty z wykazu dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych
20 sierpnia 2024 r. weszły w życie przepisy zmieniające warunki znakowania nalewek oraz podawania rzeczywistej zawartości objętościowej alkoholu w barach i restauracjach
Naczelny Sąd Administracyjny po raz kolejny potwierdził, iż użycie określenia wiejski lub tradycyjny w oznakowaniu artykułu rolno-spożywczego wiąże się z koniecznością spełnienia pewnych wymagań
Kluczowe zmiany dotkną znakowania miodu, soków owocowych, dżemów owocowych i odwodnionego mleka
ANSES opublikowała wytyczne dla etykietowania produktów spożywczych, uwzględniające dobrostan zwierząt na podstawie naukowych kryteriów i warunków życia zwierząt hodowlanych oraz ich rodziców.
Portugalia, kierując się potrzebą zapewnienia konsumentom jasnych i precyzyjnych informacji na temat produktów spożywczych, wprowadziła nowe rozporządzenie n.º 162/2024/1 z dnia 11 czerwca 2024 roku.
Wydłużono z 12 do 24 miesięcy okres przejściowy dotyczący możliwości pozostawania w obrocie oznakowanego miodu w opakowaniach i wprowadzonego do obrotu zgodnie z dotychczasowymi przepisami
W dokumencie tym poruszone zostały nie tylko kwestie dotyczące regulacji oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych, ale również inne istotne tematy dotyczące ochrony konsumentów UE
W przypadku etykiety "peel-off", aby zapoznać się z jej treścią należy odkleić pierwszą stronę i wówczas jest dostęp do informacji zawartych na kolejnej, bądź kolejnych stronach. Taka forma etykiety została zakwestionowana przez Państwową Powiatową Inspekcję Sanitarną.
Celem nowelizacji jest ochrona konsumentów m.in. przed pseudoekologicznym marketingiem, wprowadzającymi w błąd informacjami dotyczącymi wpływu produktu na środowisko oraz niejasnym oznakowaniem dotyczącym jego zrównoważonego charakteru
Aktualizacja dotyczy takich kwestii jak m.in. metoda produkcji, znakowanie oraz przekazywanie informacji konsumentowi
Od 2020 r. firmy produkujące żywność z niecierpliwością czekają na wdrożenie nowych przepisów dotyczących etykietowania produktów, które ostatecznie weszły w życie 9 października 2023 r., czyli ostatnim terminie wyznaczonym dla zgodności opakowań.
Unijna dyrektywa dotycząca tzw. greenwashingu pewnym krokiem zmierza do stania się obowiązującym aktem prawa Unii Europejskiej. Choć oczywiście następnym krokiem będzie zapewne dość długotrwała implementacja nowych przepisów, to już dziś warto zapoznać się z podstawowymi założeniami
Rezolucja dotyczy takich kwestii jak m.in. warunki posługiwania się określeniem „bez dodatku cukru”, stosowania oświadczeń z „w zawieszeniu” oraz stworzenia platformy wymiany najlepszych praktyk związanych z egzekwowaniem przepisów prawa żywnościowego
Celem dyrektywy jest m.in. ustanowienie zakazu stosowania wprowadzających w błąd oświadczeń środowiskowych oraz poprawa etykietowania produktów
Sprostowano przepisy rozporządzenia nr 1169/2011 w odniesieniu do warunków znakowania orzechów pekan
W Polsce, jakość handlowa miodu oraz jego oznakowanie są regulowane przez szczegółowe przepisy, które zapewniają konsumentom dostęp do produktów wysokiej jakości oraz do niezbędnych informacji na temat kupowanego miodu
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi proponuje wprowadzenie obowiązkowego znaku graficznego, który miałby towarzyszyć oznakowaniu środków spożywczych zawierających owady
Już od 8 grudnia 2023 r. zaczną obowiązywać nowe przepisy dotyczące etykietowania wina. W związku z tym Komisja opracowała dokument zawierający odpowiedzi techniczne na pytania związane z wdrożeniem nowych przepisów
Mając na względzie fakt, że używanie określenia „naturalny” w znakowaniu środków spożywczych nie jest precyzyjnie uregulowane przez obowiązujące przepisy prawa żywnościowego (...), można spotkać się z rozbieżnymi interpretacjami zasad jego stosowania
Nasi partnerzy