Komisja Europejska zatwierdziła kolejne produkty objęte unijnymi systemami jakości, w tym Chronionym Oznaczeniem Geograficznym (ChOG), Chronioną Nazwą Pochodzenia (ChNP) oraz Gwarantowaną Tradycyjną Specjalnością (GTS). Wśród nowych wpisów znalazły się oliwa z oliwek z Minorki, tradycyjne danie z Portugalii, sery, wina, miód oraz kawior, które wyróżniają się unikalnym smakiem i wielowiekową tradycją produkcji.
Znakowanie żywności
-
07.04.2025
Raporty FAO/WHO - nowe raporty dot. znakowania alergenów
FAO/WHO opracowały pięć raportów dotyczących znakowania alergenów opartego na ryzyku
-
28.03.2025
Etykietowanie alergenów w alkoholach - planowane zmiany w USA
Nowy obowiązek miałby dotyczyć etykietowania 9 głównych alergenów na etykietach win, alkoholi destylowanych i napojów słodowych
-
28.03.2025
Nowe chronione oznaczenia geograficzne z Turcji i Hiszpanii zatwierdzone przez Komisję Europejską
Komisja Europejska zatwierdziła kolejne nazwy produktów objętych ochroną geograficzną w ramach systemu ChNP. Do rejestru dołączyły oliwki z Turcji oraz wino z Hiszpanii – oba produkty wyróżniają się wysoką jakością i silnym związkiem z regionem pochodzenia.
-
10.03.2025
Czy ziołowe produkty lecznicze mogą być „eko”? - opinia Rzecznika Generalnego
Przedmiotem opinii Rzecznika Generalnego była możliwość stosowania oznaczeń ekologicznych w przypadku znakowania tradycyjnych ziołowych produktów leczniczych pochodzących z rolnictwa ekologicznego
-
28.02.2025
Przegląd nowych chronionych oznaczeń ChOG, ChNP i GTS
-
14.02.2025
Problemy ze znakowaniem żywności - opinia TO i KE
Zdaniem Trybunału w unijnych ramach prawnych występują poważne luki, a w systemach monitorowania, sprawozdawczości i kontroli oraz sankcjach wykryto uchybienia
-
10.02.2025
„Dubajska czekolada” - wyrok niemieckiego sądu
Oznaczenie „dubajska czekolada” wprowadza konsumentów w błąd, jeśli nie odnosi się do produktu rzeczywiście powiązanego z Dubajem - tak orzekł niemiecki sąd
-
30.01.2025
Ostrożnościowe etykietowanie alergenów (PAL): holenderski projekt regulacji
Holandia złożyła do KE powiadomienie o planowanym uchwaleniu Zasady Polityki dotyczącej Ostrzegawczego Etykietowania
-
07.01.2025
Abu Dhabi wprowadza Nutri-Mark
Od 1 czerwca 2025 r. w Abu Dhabi zacznie obowiązywać nowy system znakowania żywności, wykorzystujący tzw. „sygnalizację świetlną” przyporządkowaną w oparciu o wartość odżywczą produktu
-
03.01.2025
„Zdrowe” - FDA aktualizuje wymogi dot. stosowania oświadczenia
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków określiła jakie kryteria musi spełnić produkt, aby mógł zostać oznakowany jako „Zdrowy”
-
12.12.2024
EFSA: Kreatyna a poprawa funkcji poznawczych
Czy kreatyna może poprawiać funkcje poznawcze? Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ocenił wniosek o autoryzację oświadczenia zdrowotnego i stwierdził, że brak jest wystarczających dowodów naukowych potwierdzających taki wpływ suplementacji kreatyny na zdrowych dorosłych.
-
29.11.2024
Strefa Managera: Halal jako odpowiedź na potrzeby współczesnych konsumentów - reguły, trendy i certyfikacja
Kluczowe zasady systemu Halal odnoszą się do spożywania mięsa, rytualnego uboju, picia alkoholu oraz innych produktów. Mięso zwierząt, które zostały zabite zgodnie z zasadami halal, musi pochodzić od zwierząt, które są dozwolone do spożycia
-
18.11.2024
Logo produkcji ekologicznej - nowelizacja dopuszczonych wzorów
Nowe przepisy zezwalają na stosowanie całkowicie odwróconego czarno-białego (negatyw) wzoru z konturem lub bez wokół logo
-
15.11.2024
FoodFakty Summit food4tomorrow – podsumowanie szczytu łączącego biznes, naukę i administrację – fotorelacja
Zakończył się FoodFakty Summit food4tomorrow - projekt, w którym nauka i biznes, i administracje jednocześnie byli prelegentami, uczestnikami, ale równocześnie były gospodarzami wydarzenia.Wydarzenie miało na celu omówienie kluczowych kwestii związanych z bezpieczeństwem żywnościowym, innowacjami w produkcji żywności oraz perspektywami dla polskiej żywności. Obejmowało ponad 20 merytorycznych sesji w 5 ścieżkach tematycznych, sesje plenarne z panelami dyskusyjnymi, warsztaty i wiele form networkingu.
-
13.11.2024
Analiza danych o wycofaniach żywności w USA w latach 2002-2023
Opublikowano badanie na podstawie danych o wycofaniach żywności w USA w latach 2002-2023. Główną przyczyną wycofań żywności z rynku były zanieczyszczenia biologicznie i alergeny.
-
31.10.2024
Żywność Koszerna- możliwości i wymagania dla producentów żywności
Żywność Koszerna to środki żywności które spełniają ściśle określone wymagania dla ich pochodzenia, przetwarzania, jakości czy składu surowcowego. Aby producent żywności mógł spełnić te wymagania, musi się do nich dostosować, a następnie przystąpić do certyfikacji produktów przez wyznaczone jednostki certyfikujące
-
25.10.2024
Bezalkoholowe odpowiedniki alkoholi: Regulacje prawne i wyzwania - Abstrakt artykułu
W ostatnim czasie na polskim rynku zauważalny jest wzrost popularności bezalkoholowych odpowiedników tradycyjnych alkoholi. Niewątpliwie szlaki w tej dziedzinie przetarły popularne już na dużą skalę piwa bezalkoholowe. Po nich konsumenci zaczęli chętniej sięgać po wina bezalkoholowe, a obecnie na sklepowych półkach można spotkać bezalkoholowe odpowiedniki alkoholi tradycyjnie wysokoprocentowych, takich jak gin, whisky, rum, wódka.
-
21.10.2024
Etykietowanie - zmiana warunków dot. kwasu behenowego
Kwas behenowy pozyskiwany z nasion gorczycy został wyłączony z wykazu substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji
-
11.10.2024
Nowe wytyczne EFSA: Bezpieczeństwo i biodostępność mikroelementów
-
07.10.2024
TSUE: unijne prawo nie zakazuje stosowania określeń „mięsnych” w odniesieniu do produktów plant-based
Wyrokiem w sprawie C-438/23 Trybunał wykluczył możliwość zakazywania przez państwa członkowskie stosowania terminów tradycyjnie związanych z produktami pochodzenia zwierzęcego w celu oznaczenia produktów zawierających białko roślinne
-
03.10.2024
Oświadczenie dla żywności o wysokiej zawartości białka lub źródła białka
W ostatnim czasie można zaobserwować wzmożone kreowanie zdrowego trybu życia, w tym zdrowego odżywiania. Świadomość konsumentów, na temat właściwości dodatków do żywności, czy właściwych wartości odżywczych stale wzrasta, więc producenci dostosowują się do potrzeb rynkowych
Nasi partnerzy