Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Naturalny niebieski barwnik z alg – nowe możliwości dla przemysłu spożywczego

Kategoria: Składniki Żywności

Naukowcy odkryli naturalny niebieski barwnik pochodzący z alg, który może zrewolucjonizować przemysł spożywczy, zastępując syntetyczne barwniki oparte na ropie naftowej. Badania prowadzone przez zespół naukowców z Cornell University koncentrowały się na białku fykocyjaninie (PC), wyekstrahowanym z alg spiruliny. Fykocyjanina wyróżnia się intensywnym, żywym niebieskim kolorem, który jest pożądany w produktach spożywczych, jednocześnie spełniając rosnące oczekiwania konsumentów dotyczące naturalnych i zdrowszych składników.

Przełom w barwieniu żywności

Dotychczasowym wyzwaniem związanym z naturalnymi barwnikami niebieskimi było ich słabe działanie stabilizujące podczas obróbki cieplnej i przechowywania, co ograniczało możliwość ich szerokiego zastosowania. Zespół badaczy z Cornell znalazł sposób na przezwyciężenie tych barier, rozbijając większe, nieregularne molekuły fykocyjaniny na mniejsze, jednorodne cząsteczki dzięki użyciu denaturantu. Takie podejście zwiększa stabilność barwnika oraz jego zdolność do emulgowania, czyli tworzenia jednorodnych emulsji, co jest kluczowe w produkcji żywności.

Znaczenie dla przemysłu spożywczego

Algiowy barwnik nie tylko nadaje żywności żywy niebieski kolor, ale ma także zdolność zastępowania syntetycznych emulgatorów, które są powszechnie stosowane, lecz nie cieszą się dobrym odbiorem ze strony konsumentów. W dobie trendów „clean label” konsumenci coraz częściej wybierają produkty o prostym, naturalnym składzie, wolne od sztucznych dodatków. Wprowadzenie fykocyjaniny jako barwnika i emulgatora spełnia te oczekiwania, oferując bezpieczną alternatywę, która jest zgodna z normami amerykańskimi i europejskimi.

Perspektywy rozwoju i wpływ na środowisko

Naturalny barwnik wytwarzany z alg to też krok w stronę zrównoważonego rozwoju. Produkty syntetyczne bazujące na ropie naftowej są nie tylko mniej przyjazne środowisku, ale i coraz bardziej regulowane przez prawo. Zastosowanie barwników z alg może zmniejszyć ślad węglowy producentów żywności oraz ograniczyć użycie chemikaliów. Obecne badania i rozwój wskazują, że wkrótce możemy zobaczyć wzrost dostępności tego barwnika w produktach, takich jak słodycze, napoje czy przekąski.

Źródło: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0268005X25007581

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Dodatki i składniki

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.