Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Naukowcy odkryli nowy naturalny niebieski barwnik spożywczy z czerwonej kapusty

Kategoria: Składniki Żywności

Międzynarodowy zespół naukowców, w tym z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis, odkrył naturalny niebieski barwnik. Nowy błękit cyjan, uzyskany z czerwonej kapusty, może stać się alternatywą syntetycznych niebieskich barwników spożywczych, takich jak szeroko stosowany FD&C Blue No. 1. Swoje badania naukowcy opublikowali w kwietniu w Science Advances.

Niebieski barwnik z czerwonej kapusty

Niebieskie barwniki są z natury dość rzadkie - wiele z nich to naprawdę czerwienie i fiolety. Właściwy niebieski kolor jest również ważny przy mieszaniu innych kolorów, takich jak zielony. Jeśli niebieski nie jest właściwy, po zmieszaniu da brązowe odcienie kolorów.

Ekstrakty z czerwonej kapusty są szeroko stosowane jako źródło naturalnych barwników spożywczych, zwłaszcza czerwonych i fioletowych. Te barwniki nazywane są antocyjanami. Przez około dziesięć lat zespół kierowany przez naukowców z Mars Advanced Research Institute i Mars Wrigley Science and Technology we współpracy z UC Davis Innovation Institute for Food and Health; Uniwersytetem Stanowym Ohio; Uniwersytetem Nagoya, Japonia; Uniwersytetem w Awinionie, Francja i Uniwersytetem SISSA we Włoszech pracowali nad wyizolowaniem niebieskiego antocyjanu z czerwonej kapusty.

Enzymy do konwersji kolorów

Naukowcy opracowali sposób na przekształcenie antocyjanów w kapuście w związek koloru niebieskiego. Przebadali miliony enzymów pod kątem kandydatów, które mogłyby wykonać to zadanie i przetestowali w laboratorium. Na podstawie tych wyników naukowcy wykorzystali metody obliczeniowe do przeszukania ogromnej liczby potencjalnych sekwencji białek - 1020, czyli więcej niż liczba gwiazd we Wszechświecie - w celu zaprojektowania enzymu, który dokonałby konwersji z dużą wydajnością.

Dzięki temu enzymowi byli w stanie przekształcić błękit antocyjanowy z niewielkiej frakcji ekstraktu z czerwonej kapusty w produkt pierwotny, umożliwiając pełne scharakteryzowanie nowego niebieskiego barwnika.

Źródło: https://lettersandscience.ucdavis.edu/news/new-natural-blue-food-coloring

Wybierz temat: Dodatki i składniki Owoce i warzywa

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.