Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Naukowcy odkryli nowy naturalny niebieski barwnik spożywczy z czerwonej kapusty

Kategoria: Składniki Żywności

Międzynarodowy zespół naukowców, w tym z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis, odkrył naturalny niebieski barwnik. Nowy błękit cyjan, uzyskany z czerwonej kapusty, może stać się alternatywą syntetycznych niebieskich barwników spożywczych, takich jak szeroko stosowany FD&C Blue No. 1. Swoje badania naukowcy opublikowali w kwietniu w Science Advances.

Niebieski barwnik z czerwonej kapusty

Niebieskie barwniki są z natury dość rzadkie - wiele z nich to naprawdę czerwienie i fiolety. Właściwy niebieski kolor jest również ważny przy mieszaniu innych kolorów, takich jak zielony. Jeśli niebieski nie jest właściwy, po zmieszaniu da brązowe odcienie kolorów.

Ekstrakty z czerwonej kapusty są szeroko stosowane jako źródło naturalnych barwników spożywczych, zwłaszcza czerwonych i fioletowych. Te barwniki nazywane są antocyjanami. Przez około dziesięć lat zespół kierowany przez naukowców z Mars Advanced Research Institute i Mars Wrigley Science and Technology we współpracy z UC Davis Innovation Institute for Food and Health; Uniwersytetem Stanowym Ohio; Uniwersytetem Nagoya, Japonia; Uniwersytetem w Awinionie, Francja i Uniwersytetem SISSA we Włoszech pracowali nad wyizolowaniem niebieskiego antocyjanu z czerwonej kapusty.

Enzymy do konwersji kolorów

Naukowcy opracowali sposób na przekształcenie antocyjanów w kapuście w związek koloru niebieskiego. Przebadali miliony enzymów pod kątem kandydatów, które mogłyby wykonać to zadanie i przetestowali w laboratorium. Na podstawie tych wyników naukowcy wykorzystali metody obliczeniowe do przeszukania ogromnej liczby potencjalnych sekwencji białek - 1020, czyli więcej niż liczba gwiazd we Wszechświecie - w celu zaprojektowania enzymu, który dokonałby konwersji z dużą wydajnością.

Dzięki temu enzymowi byli w stanie przekształcić błękit antocyjanowy z niewielkiej frakcji ekstraktu z czerwonej kapusty w produkt pierwotny, umożliwiając pełne scharakteryzowanie nowego niebieskiego barwnika.

Źródło: https://lettersandscience.ucdavis.edu/news/new-natural-blue-food-coloring

Wybierz obszar: Dodatki i składniki Owoce i warzywa

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn