Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Składniki Żywności

  • 17.06.2019

    Nowy, bezpieczny gluten?

    W ostatnich latach znacząco wzrosła produkcja żywności bezglutenowej przeznaczonej dla osób cierpiących na celiakię, jednak wciąż poszukuje się sposobów na stworzenie produktu zawierającego tę substancję, a mimo to bezpiecznego dla pacjentów z chorobą trzewną.

    Czytaj więcej
  • 14.06.2019

    Czy warto jeść orzechy będąc w ciąży?

    Najnowsze badanie naukowców z Instytutu Zdrowia Globalnego w Barcelonie (ISGlobal) wskazuje, że jak najbardziej. Orzechy pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zmniejszają stres oksydacyjny, mogą być korzystne w cukrzycy i działają neuroprotekcyjnie. Do tej listy prozdrowotnych efektów dołączyć można jeszcze element...

    Czytaj więcej
  • 10.06.2019

    Czy suplementy diety dla sportowców są bezpieczne?

    Można założyć, że odpowiednia i zróżnicowana dieta w normalnych warunkach będzie dostarczać konsumentom wszystkich substancji odżywczych niezbędnych do prawidłowego rozwoju i zachowania zdrowego stylu życia. Jeśli jednak to nie wystarcza, to konsumenci mogą zdecydować się na uzupełnianie spożycia substancji odżywczych suplementami żywnościowymi.

     

    Czytaj więcej
  • 31.05.2019

    Bakterie jelitowe w walce z otyłością i zaburzeniami metabolizmu

    Wyniki europejskiego projektu badawczego MyNewGut, koordynowanego przez Wyższą Radę Badań Naukowych (CSIC) w Hiszpanii, dowodzą, że mikrobiom jelitowy wpływa na regulację apetytu, metabolizm wielu składników odżywczychm, masę ciała i moduluje stan zapalny w organizmie. 

    Czytaj więcej
  • 30.05.2019

    Światowy Dzień Soku: Co o soku myślą specjaliści?

    Jak powinien wyglądać prawdziwy toast na zdrowie? Wzniesiony szklanką pełnego wartości odżywczych soku warzywnego lub owocowego! W Światowy Dzień Soku, który przypada na 30 maja, dowiedz się, co o soku myślą specjaliści i dlaczego może on być jedną z 5 zalecanych porcji owoców i warzyw, stanowiących podstawę Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej.

    Czytaj więcej
  • 24.05.2019

    Nowe badania naukowe udowadniają, że 100% sok pomarańczowy ma zaskakujące właściwości zdrowotne

    Obecność naturalnych cukrów w 100% sokach owocowych sprawia, że nieraz pojawiają się wątpliwości, czy pod względem oddziaływania na zdrowie nie kwalifikować ich po prostu jako słodkich napojów. Jednak nowe dowody naukowe wskazują, że 100% sok owocowy ma pozytywny bądź neutralny wpływ na masę ciała, kontrolę poziomu glukozy we krwi oraz podaż składników odżywczych.

    Czytaj więcej
  • 21.05.2019

    Nestlé inwestuje w nowy składnik wspierający pracę mitochondriów

    Nestlé Health Science łączy siły ze szwajcarską firmą Amazentis – w ramach współpracy międzynarodowy koncern zyska prawa do korzystania z opatentowanej technologii, która może pozwolić na stosowanie urolityny A w żywności, napojach, suplementach diety i żywności specjalnego przeznaczenia medycznego.

    Czytaj więcej
  • 17.05.2019

    Bulwy z Ameryki Południowej – żywność funkcjonalna o wielkim potencjale

    Międzynarodowy zespół naukowców szczegółowo przeanalizował funkcjonalne właściwości bulw i warzyw korzeniowych tradycyjnie uprawianych w Ameryce Południowej. Badacze zaproponowali też nowe zastosowania dla tych roślin – mogą one okazać się przydatne nie tylko w żywieniu, ale również w kosmetyce i medycynie.

    Czytaj więcej
  • 16.05.2019

    Naukowcy poprawiają neuroprotekcyjne właściwości zielonej herbaty

    Opublikowane niedawno badanie naukowców z Hiszpanii dowodzi, że modyfikacja chemiczna głównego przeciwutleniacza obecnego w zielonej herbacie pozwala poprawić jego stabilność w roztworze wodnym oraz zwiększyć właściwości neuroprotekcyjne in vitro. Wcześniejsze doświadczenia wskazują na ochronne zdolności różnego rodzaju polifenoli roślinnych

    Czytaj więcej
  • 08.05.2019

    Dwutlenek tytanu (E171) zakazany we Francji od 2020 roku

    Po tym, jak francuska agencja ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa ANSES stwierdziła, że ​​nie ma wystarczających dowodów, aby zagwarantować bezpieczeństwo dwutlenku tytanu (E171), Francja zakazuje stosowania tej substancji jako dodatku do żywności od 2020 r. 

    Czytaj więcej
  • 08.05.2019

    Redukcja sodu mieszankami solnymi może dostarczać pożądany smak

    Badania przeprowadzone przez Uniwersytet Stanu Waszyngton wykazały, że mieszanki różnych rodzajów soli mogą zapewnić pożądany smak przy jednoczesnej redukcji chlorku sodu. Badanie przeprowadzone przez Ross i współpracowników zostało opublikowane w Journal of Food Science.

    Czytaj więcej
  • 07.05.2019

    Zła dieta zabija – „The Lancet” publikuje wyniki ogólnoświatowego badania

    W szeroko zakrojonym badaniu epidemiologicznym, opublikowanym niedawno w prestiżowym czasopiśmie „The Lancet”, przeanalizowano tendencje w spożyciu 15 różnych kategorii produktów spożywczych w 195 krajach na całym świecie od 1990 do 2017 roku. Wyniki pracy wskazują, że niewłaściwe odżywianie zabija 11 milionów osób rocznie

    Czytaj więcej
  • 01.05.2019

    Probiotyki mogą wzmacniać kości

    Po raz pierwszy naukowcy udowodnili, że suplementacja probiotykami może mieć wpływ na zdrowie kości. W badaniu przeprowadzonym na Uniwersytecie w Göteborgu w Szwecji u starszych kobiet, które otrzymywały probiotyki ze szczepem Lactobacillus reuteri 6475, stwierdzono o 50% mniejsze straty w kośćcu w porównaniu z kobietami otrzymującymi placebo. 

    Czytaj więcej
  • 29.04.2019

    Algi morskie źródłem białek przyszłości?

    Obserwuje się nieustanny wzrost liczby ludności. Według FAO, aby zaspokoić potrzeby żywieniowe populacji w 2030 roku, konieczny jest co najmniej dwukrotny wzrost produkcji żywności. Zmniejsza się powierzchnia gruntów rolnych, wyczerpują się światowe zasoby wodne, a hodowla zwierząt staje się coraz bardziej utrudniona [1]. Ratunkiem dla nadciagającego kryzysu zasobów pożywienia jest rozwój nowych technologii oraz lepsze wykorzystanie nowych i zagospodarowanie istniejących zasobów żywności. 

    Czytaj więcej
  • 26.04.2019

    Ważne! Nowe rozporządzenie UE w sprawie tłuszczów trans – Rozporządzenie 2019/649

    24 kwietnia 2019 r. Komisja Europejska opublikowała Rozporządzenie 2019/649 zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do izomerów trans kwasów tłuszczowych, innych niż izomery trans kwasów tłuszczowych naturalnie występujące w tłuszczu pochodzenia zwierzęcego.

    Czytaj więcej
  • 26.04.2019

    Czekolada - samo zdrowie!

    Czekolada zawiera wiele cennych dla zdrowia składników. Zawarty w niej  magnez, korzystnie wpływa na system nerwowy i wspomaga nas w walce ze stresem. W czekoladzie znajduje się  kwas foliowy, który dodatnio wpływa na nasze samopoczucie, reguluje funkcjonowanie komórek, jest niezbędny dla kobiet w ciąży, a przy tym chroni organizm...

    Czytaj więcej
  • 25.04.2019

    Europejczycy spożywają za mało owoców i warzyw

    Według najnowszych danych opublikowanych przez Eurostat, ponad jedna trzecia Europejczyków przyznaje, że nie spożywa codziennie owoców i warzyw, co może przekładać się na poważne problemy zdrowotne

    Czytaj więcej
  • 23.04.2019

    Kwasy omega-3 mogą obniżać ciśnienie tętnicze

    Nowe badanie wskazuje, że wysoki Indeks Omega-3, będący uznanym czynnikiem ryzyka chorób serca, jest odwrotnie skorelowany z poziomem ciśnienia krwi u zdrowych osób dorosłych. Projekt objął 2036 uczestników w wieku 25-41 lat, przy czym wykluczono osoby ze stwierdzonymi schorzeniami sercowo-naczyniowymi, cukrzycą lub BMI powyżej 35. Średni Indeks Omega-3 wyniósł 4,58%

    Czytaj więcej
  • 22.04.2019

    Odpowiedni wiek wprowadzenia uzupełniającego karmienia niemowląt

    Opinia naukowa i konsultacje publiczne. EFSA poszukuje informacji zwrotnych od interesariuszy i innych zainteresowanych stron w sprawie swojej opinii naukowej na temat odpowiedniego wieku wprowadzenia żywienia uzupełniającego niemowląt

    Czytaj więcej
  • 22.04.2019

    Witaminy i składniki mineralne mogą przedłużać życie

    Nowy artykuł naukowy autorstwa amerykańskiego profesora biochemii i biologii molekularnej, Bruce’a Amesa, sugeruje, że witaminy i składniki mineralne mogą odgrywać kluczową rolę w ochronie przed przewlekłymi schorzeniami, takimi jak choroby serca, nowotwory czy neurodegeneracja. Okazuje się, że długość życia może potencjalne zwiększyć odpowiednia podaż 30 znanych witamin i składników mineralnych oraz 11 innych związków, do tej pory nie klasyfikowanych jako niezbędne do funkcjonowania organizmu.

    Czytaj więcej
  • 18.04.2019

    D-ryboza nową pozycją w unijnym wykazie nowej żywności

    16 kwietnia wejdzie w życie rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2019/506 z dnia 26 marca 2019 r. zezwalające na wprowadzenie na rynek D-rybozy jako nowej żywności. D-ryboza jest monosacharydem, który jest wytwarzany w drodze fermentacji z zastosowaniem szczepu Bacillus subtilis

    Czytaj więcej

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn