Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Składniki Żywności

  • 22.04.2019

    Odpowiedni wiek wprowadzenia uzupełniającego karmienia niemowląt

    Opinia naukowa i konsultacje publiczne. EFSA poszukuje informacji zwrotnych od interesariuszy i innych zainteresowanych stron w sprawie swojej opinii naukowej na temat odpowiedniego wieku wprowadzenia żywienia uzupełniającego niemowląt

    Czytaj więcej
  • 22.04.2019

    Witaminy i minerały mogą przedłużać życie

    Nowy artykuł naukowy autorstwa amerykańskiego profesora biochemii i biologii molekularnej, Bruce’a Amesa, sugeruje, że witaminy i minerały mogą odgrywać kluczową rolę w ochronie przed przewlekłymi schorzeniami, takimi jak choroby serca, nowotwory czy neurodegeneracja. Okazuje się, że długość życia może potencjalne zwiększyć odpowiednia podaż 30 znanych witamin i składników mineralnych oraz 11 innych związków, do tej pory nie klasyfikowanych jako niezbędne do funkcjonowania organizmu.

    Czytaj więcej
  • 18.04.2019

    D-ryboza nową pozycją w unijnym wykazie nowej żywności

    16 kwietnia wejdzie w życie rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2019/506 z dnia 26 marca 2019 r. zezwalające na wprowadzenie na rynek D-rybozy jako nowej żywności. D-ryboza jest monosacharydem, który jest wytwarzany w drodze fermentacji z zastosowaniem szczepu Bacillus subtilis

    Czytaj więcej
  • 13.04.2019

    Sok pomarańczowy w diecie kobiet ciężarnych

    Okres prenatalny wymaga zastosowania właściwej diety, bogatej w wartości odżywcze wspierające rozwój płodu w poszczególnych trymestrach, a także zapewniające niezbędne składniki mineralne i witaminy kobiecie w ciąży. Dlaczego jednym z elementów właściwego żywienia może być sok pomarańczowy? Wyniki badań naukowych wskazują na złożoną matrycę składników odżywczych zawartych w soku.

    Czytaj więcej
  • 10.04.2019

    Czy dodatki do żywności mogą powodować celiakię?

    Choroba trzewna to schorzenie autoimmunologiczne wywołane glutenem, w którym układ odpornościowy atakuje komórki jelitowe. Celiakia dotyka ok. 1% populacji, a u cierpiących na nią osób nawet mały kawałek pieczywa może wywołać reakcję immunologiczną, która skutkuje uszkodzeniem jelita cienkiego i zaburzeniem...

    Czytaj więcej
  • 05.04.2019

    Jak ograniczyć ilość cukru w ciastkach?

    Centrum Technologii Zbóż Kastylii i Leónu w Hiszpanii (CETECE) rozpoczyna prace nad dwoma dużymi projektami badawczymi, których celem jest opracowanie skutecznych metod obniżania zawartości cukru w ciastkach oraz optymalizacja technik analizy próbek ziaren zbóż oraz mąk. 

    Czytaj więcej
  • 02.04.2019

    Sok a fruktoza – czy jest się czego bać?

    Obecne zainteresowanie fruktozą związane jest m.in. z globalnym problemem otyłości i kwestią nadmiernego spożycia cukrów prowadzącego do pogorszenia się stanu zdrowia całych społeczeństw. Czy istnieje jednak związek pomiędzy wzrostem masy ciała lub ryzykiem wystąpienia cukrzycy, a spożywaniem soku owocowego, który zawiera fruktozę? Eksperci przedstawiają wyniki badań.

    Czytaj więcej
  • 29.03.2019

    Alergia na czerwone mięso a ryzyko chorób serca

    Ukąszenie kleszcza z gatunku Amblyomma americanum może powodować u ludzi rozwój reakcji alergicznej na czerwone mięso. Okazuje się jednak, że wiele osób, które nie przejawiają widocznych symptomów alergii, również może być wrażliwych na pewne substancje znajdujące się w mięsie. Nowe badanie naukowców z Uniwersytetu Wirginii (UVA) dowodzi

    Czytaj więcej
  • 22.03.2019

    Szybka metoda wykrywania zakazanego dodatku do żywności

    Substancje z grupy Sudanów to syntetyczne barwniki azowe o wysoce rakotwórczych właściwościach, które zwróciły uwagę europejskich ekspertów bezpieczeństwa żywności w 2003 r., gdy ich obecność wykryto w przyprawach takich jak curry, kurkuma czy papryka w proszku. Od tego momentu wprowadzono w życie przepisy regulujące stosowanie Sudanu w żywności...

    Czytaj więcej
  • 22.03.2019

    Czy sok dostępny w sklepie może być porcją warzyw lub owoców?

    W wielu krajach europejskich sok jest uznawany za jedną z zalecanych porcji owoców lub warzyw, podobnie jest również w Polsce. Zdarza się jednak, że eksperci za porcję uznają jedynie soki świeżo wyciskane. Taka opinia może być efektem wielu mitów, które krążą wokół soków dostępnych w sklepach. Ekspert – dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ – wyjaśnia...

    Czytaj więcej
  • 15.03.2019

    Europejski Dzień Konsumenta – kupując świadomie dbasz o swoje zdrowie i pomagasz chronić środowisko

    15-go marca obchodzony jest Europejski Dzień Konsumenta. Zgodnie z wynikami badań[1] konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na produkty, które korzystnie wpływają na zdrowie oraz środowisko. Dowiedz się na przykładzie soków, w jaki sposób sięgając po produkty spożywcze, można łączyć zrównoważoną dietę z przyjaznym dla środowiska stylem życia.

    Czytaj więcej
  • 13.03.2019

    Żywność wysoko przetworzona może zwiększać ryzyko przedwczesnej śmierci

    Opublikowane niedawno przez francuskich naukowców badanie wskazuje, że 10% wzrost spożycia wysoko przetworzonych produktów zwiększa ryzyko wczesnego zgonu o 14%. Okazuje się również, że żywność tego typu odpowiada za aż 29% kalorii dostarczanych z przeciętną dietą. Wysoko przetworzone produkty to przede wszystkim przekąski, desery i gotowe do spożycia dania...

    Czytaj więcej
  • 13.03.2019

    Superfoods – żywność do zadań specjalnych

    Superfoods to żywność charakteryzująca się wyjątkowo wysokimi ilościami składników odżywczych. Do tej grupy mogą należeć jedynie produkty naturalne i nieprzetworzone zawierające dużą ilość witamin, minerałów i antyoksydantów oraz składników bioaktywnych. Dieta bogata w takie produkty może uchronić nas przez zgubnymi skutkami chorób cywilizacyjnych, które dotykają coraz więcej osób.

    Czytaj więcej
  • 08.03.2019

    Słodziki są bezpieczne i nie wpływają negatywnie na mikroflorę jelitową

    Obecny stan wiedzy naukowej nie pozwala stwierdzić, by bezkaloryczne substancje słodzące zwiększały apetyt, przyczyniały się na krótką metę do wzrostu spożycia pokarmu, podnosiły ryzyko cukrzycy czy nowotworów. Takie wnioski płyną z opublikowanej niedawno pracy przeglądowej hiszpańskich naukowców z Uniwersytetu w Grenadzie

    Czytaj więcej
  • 07.03.2019

    Antyoksydanty z otrębów w nurcie „czystej etykiety”

    Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Stanu Pensylwania w USA wskazują, że naturalne przeciwutleniacze występujące w otrębach zbóż mogą przedłużać trwałość żywności i stanowić interesującą alternatywę dla syntetycznych antyoksydantów stosowanych powszechnie w przemyśle spożywczym.

    Czytaj więcej
  • 06.03.2019

    Walka z nadwagą - wyniki badań DuPont Nutrition & Health

    Wyniki najnowszych badań przeprowadzonych przez firmę DuPont Nutrition & Health wykazały, że przyjmowanie synbiotyku HOWARU® Shape pozytywnie wpływa na florę bakteryjną jelita, co osobom z nadwagą daje nadzieję na uniknięcie ryzyka wystąpienia komplikacji zdrowotnych...

    Czytaj więcej
  • 04.03.2019

    Smaki przyszłości - prognozy Kerry na 2019 r

    Kwitnące rośliny, oddziaływanie na zmysły i nowa fala egzotycznych smaków — oto prognozy Kerry na 2019 r. Premiera „zestawień smaków” Kerry — przewidywanie trendów smakowych, które będą w tym roku najpopularniejsze w Europie

    Czytaj więcej
  • 28.02.2019

    Sok owocowy ma wysoki indeks glikemiczny: PRAWDA CZY FAŁSZ?

    Nie wszyscy specjaliści z dziedziny żywienia i zdrowia zalecają swoim pacjentom spożywanie soku owocowego m.in. ze względu na obawy dotyczące jego indeksu glikemicznego (IG). Zarówno wśród konsumentów jak i specjalistów można spotkać się z poglądem, że soki owocowe mają wysoki indeks glikemiczny. A co na ten temat mówią wyniki badań?

    Czytaj więcej
  • 26.02.2019

    Czy suplementy mogą pomóc w przyroście masy mięśniowej?

    Masa mięśniowa najczęściej kojarzona jest ze sportowcami bądź osobami dbającymi o sylwetkę, warto jednak wiedzieć, że jest ona również niezbędna dla zachowania dobrego zdrowia. Mięśnie nie tylko pełnią ważną rolę w prawidłowym metabolizmie glukozy...

    Czytaj więcej
  • 21.02.2019

    Sekwencjonowanie genomu pszenicy zakończone

    Międzynarodowe Konsorcjum Sekwencjonowania Genomu Pszenicy (IWGSC) opublikowało szczegółowy opis genomu pszenicy, najpowszechniej uprawianego zboża na świecie. Praca naukowców otwiera drogę do opracowywania coraz doskonalszych odmian tej rośliny, które będą mogły lepiej adaptować się do zmian klimatu, dawać obfitsze plony, zapewniać wyższą wartość odżywczą i być bardziej przyjazne środowisku.

    Czytaj więcej
  • 20.02.2019

    Nowy polisacharyd z jęczmienia

    Badacze z Australii zidentyfikowali nowy rodzaj złożonych węglowodanów występujących naturalnie w jęczmieniu, które mogą potencjalnie znaleźć zastosowanie w wielu gałęziach gospodarki, od przemysłu spożywczego, przez branżę farmaceutyczną, po produkcję kosmetyków. Jest to pierwsze tego typu odkrycie od ponad 30 lat...

    Czytaj więcej

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn