Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Składniki Żywności

  • 10.12.2018

    Sok a efekt metaboliczny i otyłość

    Istnieje przekonanie, że 100% sok owocowy, ze względu na obecność cukrów prostych i stosunkowo niewielką zawartość błonnika, a także płynną konsystencję, może mieć negatywny wpływ na kontrolę stężenia glukozy w surowicy krwi i na masę ciała. Poglądy te jednak opierają się raczej na potocznych opiniach niż na solidnych dowodach naukowych...

    Czytaj więcej
  • 07.12.2018

    Wczesna kolacja zmniejsza ryzyko nowotworu

    Spożywanie kolacji o wcześniejszej porze lub odczekanie przynajmniej 2 godzin pomiędzy ostatnim posiłkiem a snem wiąże się z niższym ryzykiem nowotworu piersi i nowotworu prostaty. W przypadku osób, które jedzą kolację przed godz. 21:00 albo czekają po jej spożyciu co najmniej 2 godziny zanim pójdą spać...

    Czytaj więcej
  • 06.12.2018

    Biopolimery ze spiruliną w opakowaniach do żywności?

    Naukowcy z hiszpańskiego Instytutu Agrochemii i Technologii Żywności (IATA) wykorzystali światło generowane przez synchrotron ALBA do wytworzenia nowego rodzaju bioplastiku, który może znaleźć zastosowanie w przemyśle opakowaniowym. Badacze dowiedli, że popularnie sprzedawana jako „superfood” spirulina stanowi obiecującą alternatywę

    Czytaj więcej
  • 04.12.2018

    Nowy rodzaj piwa bezglutenowego prosto z Hiszpanii

    Mieszcząca się w Extremadurze w Hiszpanii firma Cerex wyspecjalizowała się w produkcji rzemieślniczych napojów alkoholowych oraz innowacyjnych odmian piwa, m.in. na bazie żołędzi. W związku z rosnącym trendem produktów bezglutenowych, który wkroczył również do branży browarniczej, hiszpańscy...

    Czytaj więcej
  • 03.12.2018

    Dieta śródziemnomorska a dobrostan psychiczny

    Hiszpańskie badania wskazują, że stosowanie diety śródziemnomorskiej może mieć związek z lepszym samopoczuciem psychicznym. Dieta ta należy do najlepiej poznanych sposobów żywienia na świecie – w ciągu ostatnich lat liczne publikacje wykazały związek między jej stosowaniem a wieloma aspektami zdrowotnymi, takimi jak prawidłowe...

    Czytaj więcej
  • 30.11.2018

    Nie rezygnuj z porcji witamin i składników mineralnych zimą!

    Warzywa i owoce zazwyczaj charakteryzują się niską wartością energetyczną i wysoką gęstością odżywczą, co oznacza, że w przeliczeniu na jednostkę energii zawierają wiele cennych składników odżywczych. Wpływają one nie tylko na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, ale także poprawiają samopoczucie...

    Czytaj więcej
  • 29.11.2018

    Kwasy tłuszczowe omega-3 a funkcje poznawcze

    Nowe badanie wskazuje, że wyższy poziom długołańcuchowych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 (EPA i DHA) we krwi koreluje z lepszą kondycją umysłową u osób starszych. Naukowcy pracujący w ramach projektu Bostońskiego Badania Zdrowia Portorykańczyków (BPRHS) przeanalizowali...

    Czytaj więcej
  • 28.11.2018

    Wielka Brytania planuje wprowadzić obowiązek wzbogacania mąki w kwas foliowy

    Brytyjscy eksperci w dziedzinie żywienia twierdzą, że propozycja rządu, by obowiązkowo wzbogacać mąkę w kwas foliowy, to w polityce zdrowotnej państwa bardzo istotna zmiana, choć niestety spóźniona. Nowe przepisy, które prawdopodobnie wejdą w życie w ciągu najbliższych tygodni, stanowią strategię mającą na celu obniżenie liczby urodzeń dzieci...

    Czytaj więcej
  • 27.11.2018

    Redukcja cukru to już nie tylko trend. Co zatem zrobić by efektywnie zaprojektować produkt o zmniejszonej ilości cukru?

    Redukcja cukru to silnie ugruntowany trend. Coraz więcej osób zmienia swoje przyzwyczajenia żywieniowe. Niechęć do cukru cały czas rośnie, następuje zmiana zachowań zakupowych, dotyczących produktów spożywczych. Z badań rynkowych (HealthFocus International Global Trend Study) wynika, iż 90% klientów postrzega produkty o zredukowanej...

    Czytaj więcej
  • 23.11.2018

    Układanie jadłospisów oraz ich ocena w oparciu o Normy Żywienia

    Planowanie diety oraz ocenę sposobu żywienia przeprowadza się obliczając wartość odżywczą jadłospisów na podstawie tabel składu i wartości odżywczej oraz porównując ją z obowiązującymi normami żywienia dla populacji Polski (opracowanymi w Instytucie Żywności i Żywienia w 2017 r.). Obecnie narzędziem do planowania diety i oceny sposobu żywienia są...

    Czytaj więcej
  • 21.11.2018

    Komisja Europejska proponuje nowy limit tłuszczów trans w żywności

    Komisja Europejska planuje wprowadzić nowy limit dla przemysłowych kwasów tłuszczowych trans w żywności – proponowane regulacje przewidują ograniczenie ich dopuszczalnej zawartości do maksymalnie 2 g na 100 g tłuszczu w produkcie. Ma to szczególne znaczenie dla krajów Europy Wschodniej, gdzie wciąż odnotowuje się niebezpiecznie wysokie poziomy...

    Czytaj więcej
  • 16.11.2018

    Pięć nieoczywistych zastosowań pektyn

    Pektyny to bardzo dobrze znany w przemyśle spożywczym dodatek do żywności o działaniu zagęszczającym, teksturotwórczym oraz stabilizującym. Ich udział w światowym rynku hydrokoloidów, szacowany jest obecnie na 25% i systematycznie rośnie (dane CyberColloids). Wynika to z faktu jej naturalnego pochodzenia oraz możliwości szerokiego...

    Czytaj więcej
  • 14.11.2018

    Weź udział

    Reformulacja składu produktu spożywczego - konferencje i warsztaty IŻŻ

    Konferencja Szkoleniowa IŻŻ w dniu 15.11.2018

    Pomimo realizacji wielu programów zdrowotnych otyłość i nadwaga są nadal istotnymi problemami zdrowia publicznego. Jednym z działań realizowanych przez Instytut Żywności i Żywienia w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020 jest zachęcanie producentów żywności do zmiany składu produktów spożywczych – obniżenia zawartości soli, cukru i tłuszczu. Spożycie zbyt dużych ilości tych składników zwiększa ryzyko chorób dietozależnych, w tym otyłości oraz chorób układu krążenia.

    Czytaj więcej
  • 09.11.2018

    Dlaczego warto jeść smażone pomidory?

    Konsumenci coraz powszechniej oczekują od produktów spożywczych nie tylko wysokiej wartości odżywczej, ale również właściwości prozdrowotnych i korzystnego wpływu na organizm. Wywierane przez żywność efekty fizjologiczne zależą nie tylko od zawartości związków bioaktywnych, ale również od przemian tych substancji w...

    Czytaj więcej
  • 06.11.2018

    McDonald’s rezygnuje ze sztucznych dodatków w burgerach

    Amerykański oddział McDonald’s ogłosił nadejście przełomowego momentu w historii firmy – najpopularniejsze klasyczne kanapki w USA będą produkowane bez użycia sztucznych konserwantów, dodatków smakowych i barwników. Jedynym składnikiem konserwowanym syntetyczną substancją...

    Czytaj więcej
  • 06.11.2018

    Z myślą o przyszłości – jak zatrzymać epidemię otyłości wśród dzieci i młodzieży?

    W dniach 20 i 28 września br. w ramach ogólnopolskiego cyklu konferencji i warsztatów odbyły się spotkania organizowane przez Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) w ramach Narodowego Programu Zdrowia, których celem było podniesienie świadomości na temat znaczenia norm i zaleceń żywieniowych dla dzieci i młodzieży. Spotkania skierowane były do pracowników instytucji publicznych nadzorujących placówki oświatowe...

    Czytaj więcej
  • 05.11.2018

    Zakaz stosowania galusanu oktylu (E 311) i galusanu dodecylu (E 312) w UE

    Unia Europejska wprowadziła zakaz stosowania przeciwutleniaczy E 311 oraz E 312 (galusanów oktylu i dodecylu) w wyrobach spożywczych. Powodem jest brak wystarczających danych naukowych, które potwierdzałyby bezpieczeństwo ich stosowania, mimo że Komisja Europejska wezwała w maju 2017 r. producentów żywności, by przedstawili odpowiednie badania Europejskiemu Urzędowi ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA)...

    Czytaj więcej
  • 31.10.2018

    Spożywanie owoców poza sezonem może zaburzać zegar biologiczny

    Nowe badanie naukowców z Uniwersytetu Rovira i Virgili (URV) w Tarragonie w Hiszpanii wskazuje, że owoce wpływają na funkcjonowanie organizmu w inny sposób, jeśli spożywa się je w sezonie lub poza nim. Wykazano również, że w zależności od pory roku konsumpcja wiśni może w różny sposób modulować zegar biologiczny...

    Czytaj więcej
  • 25.10.2018

    Dzieci spożywają zbyt mało płynów – nowe badanie naukowców z UJ

    Naukowcy z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie dokonali badania oceny parametrów antropometrycznych i stanu nawodnienia dzieci w wieku szkolnym[1]. Odwodnienie dla ogółu badanych określono u 48,2% dzieci.[2] Co ciekawe, nadal wśród spożywanych przez dzieci płynów...

    Czytaj więcej
  • 22.10.2018

    Korzyści zdrowotne i gospodarcze związane ze zmniejszaniem zawartości soli, cukru i stosowaniem różnych rodzajów tłuszczów w produktach spożywczych

    We wrześniu br. rozpoczął się ogólnopolski cykl konferencji i warsztatów w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020, poświęcony szerzeniu wiedzy z zakresu żywienia i zdrowego stylu życia, a w konsekwencji, poprawy stanu zdrowia Polaków. Cykl spotkań, prowadzonych przez ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia, skierowany jest do...

    Czytaj więcej
  • 17.10.2018

    V KONGRES BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI - ZAPOWIEDŹ

    Trend czystej etykiety, a ekstrakty botaniczne

    Temat ekstraktów botanicznych spotkał się z dużym zainteresowaniem czytelników portalu FoodFakty (czytaj więcej) oraz uczestników seminariów orgniazowanych Laboratorium Smaku&Zapachu – Food Design. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom zdecydowałem się szerzej omówić temat aromatów oraz ekstraktów podczas V Kongresu Bezpieczeństwa Żywności organizowanego przez IFS Central & Eastern Europ 6listopada 2018 w Centrum Konferencyjnym Polin w Warszawie...

    Czytaj więcej

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn