Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Naturalne mikrobiomy alg jako potencjalne probiotyki w akwakulturze

Kategoria: Składniki Żywności

Akwakultura, będąca najszybciej rozwijającym się sektorem produkcji białka zwierzęcego, stoi przed wyzwaniem skutecznego i zrównoważonego zarządzania chorobami. Tradycyjne metody, takie jak stosowanie antybiotyków, budzą obawy związane z opornością na środki przeciwdrobnoustrojowe. W odpowiedzi na te wyzwania, naukowcy poszukują alternatywnych strategii, w tym wykorzystania probiotyków.

W najnowszym badaniu opublikowanym w czasopiśmie Microbiology Spectrum przez American Society for Microbiology, naukowcy zbadali potencjał naturalnych mikrobiomów alg jako probiotyków w akwakulturze. Skoncentrowali się na mikroalgach z rodzaju Tetraselmis, powszechnie stosowanych jako pokarm dla larw ryb i skorupiaków.

Zespół badawczy opracował test in vitro, aby ocenić zdolność mieszanych mikrobiomów alg do hamowania wzrostu patogenów, takich jak Vibrio anguillarum, znanego z wywoływania chorób u ryb. Wyniki wykazały, że niektóre mikrobiomy alg wykazywały silne działanie antypatogenne, co sugeruje ich potencjał jako naturalnych probiotyków.

Skuteczność tych mikrobiomów była związana z ich różnorodnością i specyficznym składem, a nie z obecnością pojedynczych szczepów bakterii. Odkrycie podkreśla znaczenie zachowania naturalnej struktury mikrobiomu alg w celu osiągnięcia optymalnych efektów probiotycznych.

Zastosowanie naturalnych mikrobiomów alg jako probiotyków może przynieść wiele korzyści dla akwakultury, w tym:

  1. Zrównoważone zarządzanie chorobami: Redukcja zależności od antybiotyków i minimalizacja ryzyka rozwoju oporności.
  1. Poprawa zdrowia hodowlanych organizmów: Wspieranie naturalnej odporności ryb i skorupiaków.
  2. Ochrona środowiska: Zmniejszenie negatywnego wpływu na ekosystemy wodne poprzez ograniczenie stosowania chemikaliów.

Chociaż badania te są obiecujące, konieczne są dalsze prace, aby zrozumieć mechanizmy działania tych mikrobiomów i opracować skuteczne metody ich zastosowania w praktyce hodowlanej.

 

Źródło:https://journals.asm.org/doi/10.1128/spectrum.00421-25?url_ver=Z39.88-2003&rfr_id=ori:rid:crossref.org&rfr_dat=cr_pub%20%200pubmed

Autor:Michalina Jankowska
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Mikrobiologia żywności

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.