Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Analiza całego genomu (WGS), dowody śledzenia i wykrycie w produktach rybnych w latach 2017–2024 sugerują, że szczep ten był rozprzestrzeniany geograficznie w Europie od kilku lat i najprawdopodobniej pochodził z jednego źródła.
Badacze z Szanghajskiej Akademii Nauk Rolniczych opracowali metodę szybkiego wykrywania patogenu owoców morza Vibrio parahaemolyticus, która może znacząco zmniejszyć ryzyko chorób przenoszonych drogą pokarmową przez owoce morza.
Przeprowadzone w ostatnich miesiącach akcje kontrolne na terenie Portugalii doprowadziły do ujawnienia kilku oszustw dotyczących m.in. oliwy z oliwek, nielegalnego uboju oraz fałszowania ryb i owoców morza.
Eksperci EFSA ocenili nowe metody wykrywania pasożytów odzwierzęcych w produktach rybołówstwa. Należą do nich metodologie skanowania UV, optyczne, molekularne i OMIC.
Odbyła się 30 już edycja targów rybnych, Polskie Stowarzyszenie Przetwórców Ryb wraz z Organizacją Producentów Ryb Jesiotrowatych, było organizatorem polskiej strefy wystawienniczej,w której udział wzięły 22 firmy z branży przetwórczej.
Rezolucja dotyczy nowelizacji rozporządzenia nr 853/2004 w odniesieniu do wymogów szczególnych dotyczących higieny w przypadku niektórych rodzajów mięsa, produktów rybołówstwa, produktów mlecznych i jaj
Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Gospodarki przeprowadził w grudniu ubiegłego roku kontrole chłodni przechowujących żywność. Zakończone w lutym dochodzenia doprowadziły do konfiskaty dużych ilości produktów w kilku gminach.
Mówienie o marnowaniu żywności staje się bardziej istotne niż kiedykolwiek wcześniej. Rocznie w Unii Europejskiej marnowane jest nawet 173 kg żywności na mieszkańca. Na taki wynik składa się:
Norweska firma ujawniła, że przez kilka lat sprzedawała mrożonego łososia, który nie nadawał się do spożycia przez ludzi. Ryby te sprzedawano głównie do Europy Wschodniej.
BTOM (Border Target Operating Model) opisuje kategorie wysokiego, średniego i niskiego ryzyka dla produktów, a ta kategoryzacja zawiera szczegóły dotyczące sposobu stosowania nowego systemu sanitarnego i fitosanitarnego (SPS). Pierwsze zmiany w ramach BTOM wchodzą w życie już dzisiaj (31 stycznia). W ciągu roku będzie ich łącznie trzy.
Hiszpańska Gwardia Cywilna we współpracy z Europolem i włoskimi karabinierami przejęła 120 000 puszek tuńczyka marki Plaza Chica i 45 000 litrów oliwy z oliwek niskiej jakości z powodu fałszowania.
Opracowanie zawiera wybór najnowszych danych statystycznych UE, dotyczących rolnictwa i rybołówstwa oraz szerszego łańcucha „od pola do stołu”.
Przeprowadzone w Mediolanie i Palermo kontrole doprowadziły do odkrycia wielu naruszeń i uchybień, a tym samym do przejęcia ponad 45 ton różnego rodzaju ryb i owoców morza.
Norweski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności przeprowadził kontrole pakowanych produktów rybnych, w wyniku których stwierdził niepoprawne etykietowanie w 24 z 29 przebadanych przypadków.
DG SANTE przedstawiła wnioski z dwóch audytów dotyczących kontroli ryb w Meksyku i Belgii.
Organizacja pozarządowa Marine Stewardship Council (MSC), działająca na rzecz zrównoważonego rybołówstwa, doceniła podmioty, które w ciągu ostatniej dekady wyróżniły się największym zaangażowaniem w rozwój Programu MSC w naszym kraju.
Naukowcy przebadali DNA 672 próbek ryb i owoców morza, które pobrano w australijskich supermarketach, restauracjach i na targach rybnych. Niezgodność informacji na etykiecie stwierdzono w przypadku 11,8% próbek.
Śledztwo przeprowadzone po zatruciu kilkudziesięciu osób we Włoszech doprowadziło do wykrycia zafałszowań tuńczyka, łososia i przetworów rybnych. Fałszowano rozmrożone i przeterminowane produkty rybne.
Operacja koordynowana przez Europol doprowadziła do aresztowania 256 osób, odpowiedzialnych za sprzedaż 25 ton żywych węgorzy szklistych o wartości około 13 mln euro.
Ministrowie Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Finansów podpisali w porozumieniu nowe rozporządzenie w sprawie warunków i trybu udzielania i rozliczania zaliczek oraz zakresu i terminów składania wniosków o płatność w ramach programu.
Organizacja pozarządowa Marine Stewardship Council (MSC) działa w Polsce już 10 lat, promując zrównoważone rybołówstwo, by morza i oceany pozostały zdrowe i pełne ryb. W tym czasie wielkość produkcji przetwórstwa rybnego w naszym kraju wzrosła o ponad 38%, a liczba certyfikowanych produktów zaliczyła blisko 14-krotny wzrost.
Nasi partnerzy