Przemysł rybny
-
03.11.2025
Upadłość niemieckiego producenta wyrobów rybnych – jak Listeria zatrzymała firmę z ponad 100-letnią historią - case study
Czytaj więcejBezpośrednią przyczyną jest skażenie jednego z flagowych produktów bakterią Listeria monocytogenes – przypadek pokazuje, jak poważne skutki dla producentów żywności może mieć kryzys związany z mikrobiologią i zaufaniem konsumenta.
-
22.10.2025
Nieistniejąca farma małży w Bułgarii finansowana ze środków UE
Czytaj więcejPodwodne przeszukania, zarządzone przez Europejską Prokuraturę Generalną (EPPO) w Sofii (Bułgaria) wykazały, że finansowana z środków UE farma małży na Morzu Czarnym najprawdopodobniej nie istnieje.
-
09.10.2025
Aktualizacja zanieczyszczenia krewetek radionuklidem Cs-137 – indonezyjscy urzędnicy odkryli prawdopodobną przyczynę
Czytaj więcejUkazała się aktualizacja wiadomości odnośnie wykrycia radioaktywnego izotopu cezu-137. Władze Indonezji sugerują bowiem, że przyczyną skażenia są czynniki środowiskowe, a także kontenery transportowe używane do eksportu.
-
09.10.2025
Azotany i azotyny, arsen nieorganiczny - rozpoczęcie stosowania nowych limitów
Czytaj więcejW przypadku arsenu, nowe limity dotyczą ryb i innej żywności pochodzenia morskiego, natomiast azotyny i azotany m.in. serów, produktów mięsnych, śledzi i szprotów
-
08.10.2025
Przejęcie zafałszowanej żywności i napojów o wartości 95 milionów euro – wyniki europejskiej operacji OPSON XIV z 2025 roku
Czytaj więcejOPSON to coroczna operacja Europolu, skierowana przeciwko przestępcom stojącym za zafałszowaną, podrabianą i niespełniającą norm żywnością i napojami. W ramach OPSON XIV skonfiskowano ponad 11 mln kg żywności i ok. 1,4 mln litrów napojów.
-
03.10.2025
Usztywnianie łososia - przełomowy wyrok Sądu
Czytaj więcejNa wniosek polskiego przedsiębiorstwa zapadł wyrok dotyczący przepisów w zakresie usztywniania łososia podczas obróbki
-
30.09.2025
Arsen nieorganiczny w rybach - aktualizacja NDP
Czytaj więcejZmiana obejmie produkty rybne oraz żywność pochodzenia morskiego, w tym np. krabów, rekinów i krewetek
-
17.09.2025
Jak skutecznie ograniczać straty i marnotrawstwo w sektorze rybołówstwa – multidyscyplinarna strategia FAO
Czytaj więcejDokument „A guide to the application of a multidimensional solutions approach to food loss and waste reduction in aquatic value chains” opracowany przez FAO w 2025 roku powstał w celu wsparcia decydentów, praktyków i interesariuszy sektora rybołówstwa i akwakultury.
-
10.09.2025
Fałszowanie masy netto importowanych mrożonych owoców morza – wyniki badania FDA
Czytaj więcejAmerykańska FDA opublikowała wyniki badania przeprowadzonego w latach 2022-2024, które miało na celu sprawdzenie, czy mrożone owoce morza nie mają zaniżonej masy netto.
-
01.09.2025
Niski poziom bakterii Listeria i E. coli opornych na antybiotyki w filetach z łososia - pozytywne wyniki badań FSA
Czytaj więcejRaport FSA stanowi silne potwierdzenie skuteczności obowiązujących w branży rybnej standardów higienicznych i sanitarnych. Niskie poziomy zanieczyszczeń mikrobiologicznych w gotowym produkcie świadczą o tym, że procesy produkcji i pakowania są prowadzone w sposób prawidłowy, a systemy kontroli jakości działają efektywnie.
-
28.08.2025
Amerykańskie służby FDA ostrzegają przed krewetkami z powodu zanieczyszczenia radionuklidem Cs-137
Czytaj więcejAmerykańskie służby FDA wydały w ostatnim czasie ostrzeżenia dotyczące pakowanych krewetek importowanych z Indonezji, które sprzedawane były w popularnej sieci sklepów Walmart. Powodem jest możliwe skażenie promieniowaniem.
-
21.08.2025
Jakie wnioski płyną z monitoringu owoców morza? Norwegia udostępniła wyniki programów monitorowania
Czytaj więcejNorweskie służby opublikowały wyniki trzech programów monitorowania owoców morza, które pomimo ujawnienia pewnych niezgodności, dają pozytywny obraz tego sektora.
-
12.08.2025
Zwiększone ryzyko zakażeń bakteriami Vibrio w okresie letnim
Czytaj więcejBakterie te naturalnie występują w słonawych wodach przybrzeżnych, gdzie woda słona miesza się ze słodką, szczególnie w wysokich temperaturach i niskim zasoleniu. Warunki te stają się coraz powszechniejsze w niektórych częściach Europy z powodu zmian klimatu.
-
08.08.2025
Wycofanie produktów Bao Long ze względu na stwierdzenie obecności niedeklarowanych alergenów - białka soi, skorupiaków i ryb
Czytaj więcejGIS został poinformowany o wycofaniu wszystkich partii niżej wymienionych produktów marki Bao Long w związku ze stwierdzeniem obecności alergenów (białka soi, skorupiaków i ryb), które nie zostały zadeklarowane na etykiecie tych produktów.
-
24.07.2025
Nielegalne połowy, dystrybucja na czarny rynek – wykroczenia w sektorze ryb i owoców morza w Nowej Zelandii
Czytaj więcejW ostatnim czasie służby z Nowej Zelandii poinformowały o kilku incydentach w sektorze owoców morza i ryb. Odkryte wykroczenia związane były m.in. z nielegalnymi połowami, dystrybucją na czarny rynek oraz brakiem prowadzenia wymaganej dokumentacji.
-
14.07.2025
Szwajcaria wprowadza etykiety informujące o cierpieniu zwierząt na produktach spożywczych
Czytaj więcejSzwajcarska Rada Federalna wprowadziła nowe przepisy, które wymagają, aby wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, wytworzone z udziałem „bolesnych zabiegów”, były odpowiednio oznakowane na etykiecie. Nowe prawo obowiązuje od 1 lipca 2025 roku, z dwuletnim okresem przejściowym.
-
24.06.2025
Mięso hodowlane zdobywa świat – pierwsze zatwierdzenia w USA i Australii otwierają drogę do globalnej ekspansji
Czytaj więcejŚwiat żywności przyszłości dynamicznie się rozwija, a ostatnie decyzje regulatorów w USA i Australii otwierają nowy rozdział dla sektora mięsa hodowlanego i produktów fermentowanych.
-
18.06.2025
Przetwórstwo Ryb w Polsce: eksport, innowacje i bezpieczeństwo
Czytaj więcejRosnąca presja regulacyjna, konflikty i napięcia międzynarodowe, niedobór surowców oraz transformacja technologiczna – to tylko część wyzwań, przed którymi stoi dziś polski sektor przetwórstwa ryb. Tematy te zdominowały doroczne spotkanie branży rybnej, które odbyło się w dniach 11–12 czerwca 2025 roku w Kołobrzegu.
-
04.06.2025
Perfekcyjne procesy dla bezpiecznej żywności
Czytaj więcejW przemyśle spożywczym szybkość, elastyczność i higiena są decydującymi czynnikami dla wydajnej i niezawodnej produkcji. VEGA od samego początku uwzględnia te aspekty w swoich czujnikach do pomiaru i sygnalizacji poziomu oraz pomiar ciśnienia oferując dzięki temu całej spektrum metod pomiarowych idealnie dopasowanych do potrzeb przemysłu.
-
21.05.2025
Komisja Europejska opublikowała raport podsumowujący zgłoszenia dotyczące bezpieczeństwa i zafałszowań żywności w 2024 r.
Czytaj więcejKomisja Europejska opublikowała raport "2024 Annual Report Alert & Cooperation Network", podsumowujący zgłoszenia dotyczące bezpieczeństwa i zafałszowań żywności z 2024 r., opublikowane w ramach Sieci Ostrzegania i Współpracy (ACN).
-
19.05.2025
Mrożenie tuńczyka - projekt regulacji
Czytaj więcejProjekt nowelizacji rozporządzenia 853/2004 zakłada zmiany dotyczące mrożenia tuńczyka, wysoko rafinowanych produktów oraz uboju w nagłych wypadkach
Nasi partnerzy


