Przemysł rybny
-
20.03.2025
(Nie)zapowiedziane inspekcje sektora rybnego – wyniki irlandzkiego audytu
Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności Irlandii (FSAI) skontrolował i ocenił skuteczność urzędowych kontroli w zakładach zajmujących się produkcją rybnych wyrobów gotowych do spożycia (RTE). Stwierdzono, że zbyt wiele inspekcji było zapowiedzianych, co sugeruje potencjalne problemy z efektywnością kontroli.
-
24.02.2025
Zawartość rtęci w tuńczyku można zmniejszyć dzięki specjalnemu opakowaniu
Nowatorskie podejście do pakowania konserw z tuńczyka nasączonego wodnym roztworem aminokwasu cysteiny. Wykazano, że usuwa ono do 35% nagromadzonej rtęci w konserwach z tuńczyka.
-
20.02.2025
Kompleksowa kontrola sektora rybnego we Włoszech – grzywny w wysokości ponad 1 mln euro
Włoska Straż Przybrzeżna przeprowadziła na terytorium całego kraju kompleksową operację ,,e-FISHING” mającą na celu m.in. identyfikację nielegalnych działań w sektorze rybnym.
-
20.02.2025
Salmonella w jednej partii łososia sałatkowego
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.
-
30.01.2025
2025 Prowizoryczne Taryfy na Import produktów rybołówstwa do Chin
1 stycznia wszedł w życie plan dostosowania taryf na 2025 rok, opublikowany przez Komisję Taryf Celnych Rady Państwowej Chin. Zgodnie z planem, na niektóre kluczowe gatunki produktów rybołówstwa nałożono podwyższone taryfy, które wzrosły z 2% w 2024 roku do 5% w 2025 roku.
-
29.01.2025
Naukowcy z USA stwierdzili wysoki poziom błędnego oznakowania łososia sprzedawanego w sklepach spożywczych i restauracjach w Seattle
W badaniu przeprowadzonym przez naukowców z USA przebadano 119 próbek łososia, pobranych ze sklepów spożywczych i restauracji sushi zlokalizowanych w Seattle. Stwierdzono oszustwo w przypadku 18% próbek w postaci błędnego oznakowania.
-
09.01.2025
Niska skuteczność systemu kontroli ryb i owoców morza wysyłanych z Kanady do Europy – wnioski z audytu DG Sante
Choć system kontroli ryb importowanych z Kanady do Europy ma potencjał, aby działać poprawnie to przeprowadzony audyt DG Sante wykazał jego niską skuteczność ze względu na m.in. niską częstotliwość pobierania próbek oraz inicjowanych kontroli.
-
20.12.2024
Rozwój rybołówstwa dalekomorskiego leży w interesie polskiej gospodarki
-
12.12.2024
Wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes w partii śledzia z porem
W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii śledzia z porem.
-
11.12.2024
JRC opracowało nowe metody laboratoryjne do pomocy w wykrywaniu zafałszowań żywności
Wspólne Centrum Badawcze Komisji Europejskiej (JRC) opracowało nowe metody laboratoryjne do wykrywania zafałszowań w sześciu powszechnie stosowanych przyprawach i ziołach. Ponadto JRC opracowało dwa nowe certyfikowane materiały referencyjne, które pomogą wykryć substytucję ryb.
-
15.11.2024
FoodFakty Summit food4tomorrow – podsumowanie szczytu łączącego biznes, naukę i administrację – fotorelacja
Zakończył się FoodFakty Summit food4tomorrow - projekt, w którym nauka i biznes, i administracje jednocześnie byli prelegentami, uczestnikami, ale równocześnie były gospodarzami wydarzenia.Wydarzenie miało na celu omówienie kluczowych kwestii związanych z bezpieczeństwem żywnościowym, innowacjami w produkcji żywności oraz perspektywami dla polskiej żywności. Obejmowało ponad 20 merytorycznych sesji w 5 ścieżkach tematycznych, sesje plenarne z panelami dyskusyjnymi, warsztaty i wiele form networkingu.
-
13.11.2024
FDA opracowała końcowy przewodnik po polityce zgodności dla ryb i produktów rybołówstwa wytwarzających scombrotoksynę (histaminę)
W ramach nowych wytycznych m.in. obniżono dopuszczalny poziom histaminy w rybach oraz obniżono kryteria jej rozkładu
-
08.11.2024
Inteligentne opakowania – przyszłość przemysłu spożywczego?
Fraunhofer Institute rozwija innowacyjne opakowania, które monitorują świeżość żywności i wspierają zrównoważony rozwój, pomagając w redukcji marnotrawstwa oraz poprawie jakości produktów spożywczych.
-
31.10.2024
Przypadki naruszenia bezpieczeństwa w sektorze ryb i owoców morza w 2023 roku – coroczny raport Irish Seafood Agency
Urząd Ochrony Rybołówstwa Morskiego (SFPA) odpowiedzialny za ochronę zrównoważonego rozwoju rybołówstwa oraz zapewnienie bezpieczeństwa ryb i owoców morza opublikował coroczny raport, ujawniający naruszenia mające miejsce w 2023 roku w Irlandii.
-
21.10.2024
Kontrola GIW produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi, pochodzących z krajów trzecich
We wrześniu br. przebadano 55 próbek z produktów importowanych z krajów trzecich pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi w ramach planów kontroli na polskim odcinku granicy zewnętrznej UE.
-
16.10.2024
Aktualizacja prac FAO/WHO dotycząca ryzyk i korzyści związanych ze spożywaniem ryb
Raport przedstawia kompleksowy przegląd aktualnej wiedzy na temat spożycia ryb, dostarczając cennych informacji zarówno na temat korzyści, jak i potencjalnych zagrożeń zdrowotnych.
-
09.10.2024
Akcja koordynowana przez Europol doprowadziła do przejęcia węgorzy szklistych o wartości 2,5 mln euro
Węgorze szkliste są przysmakiem kuchni azjatyckiej, a ich wartość na czarnym rynku w zależności od regionu, popytu i podaży może sięgać w skrajnych przypadkach nawet kilku tysięcy euro za kilogram.
-
25.09.2024
Jeden z największych eksporterów tuńczyka błękitnopłetwego oskarżony o nielegalne połowy i nieprzestrzeganie przepisów sanitarnych
W Hiszpanii skierowano oskarżenia przeciwko 8 osobom i 12 firmom za sprzedaż tuńczyka błękitnopłetwego z nielegalnych połowów, pranie uzyskanych zysków i przestępstwa przeciwko zdrowiu publicznemu.
-
24.09.2024
Wahania temperatury w łańcuchu chłodniczym szkodzą jakości ryb
Badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Zhejiang Gongshang wykazało, że zmienne temperatury prowadzą do pogorszenia jakości ryb, co stanowi wyzwanie zarówno dla producentów, jak i konsumentów.
-
08.08.2024
Kontrole w Portugalii – konfiskaty produktów o łącznej wysokości ponad 200 000 euro
Przeprowadzone w ostatnim czasie kontrole Urzędu ds. Gospodarki i Bezpieczeństwa Żywności (ASAE) doprowadziły do zwalczenia podejrzanych przypadków kilku produktów, m.in. suplementów diety, oliwy z oliwek, wina oraz produktów mięsnych.
-
01.08.2024
Ocena ryzyka i środki kontroli dla rtęci w produktach rybnych
Rtęć jest naturalnie występującym pierwiastkiem, który można znaleźć w różnych formach w środowisku. Ocena ryzyka i środki kontroli rtęci w produktach rybnych mają kluczowe znaczenie dla ochrony zdrowia publicznego i utrzymania zrównoważonego rozwoju ekosystemów wodnych.
Nasi partnerzy