Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zawartość rtęci w tuńczyku można zmniejszyć dzięki specjalnemu opakowaniu

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Ryby i inne owoce morza dostarczają ludziom szerokiej gamy niezbędnych składników odżywczych w diecie. Jednak spożywanie niektórych ryb naraża ludzi na działanie najbardziej niebezpiecznej formy rtęci, metylortęci. Gromadzi się ona w rybach (zwłaszcza tych wyżej w łańcuchu pokarmowym, takich jak tuńczyk), ponieważ wiąże się z białkami w tkankach.

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) rtęć jest jedną z dziesięciu najbardziej szkodliwych substancji chemicznych dla ludzi. Narażenie może uszkodzić ośrodkowy układ nerwowy, a płody i małe dzieci są szczególnie wrażliwe na jej działanie. Dlatego zalecenia dietetyczne dla kobiet w ciąży zalecają ostrożność w spożywaniu tuńczyka.

Nowatorskie podejście do pakowania konserw z tuńczyka

Naukowcy z Chalmers University of Technology opracowali nowatorskie podejście do pakowania konserw z tuńczyka nasączonego wodnym roztworem aminokwasu cysteiny - DetoxPak. Wykazano, że usuwa ono do 35 procent nagromadzonej rtęci w konserwach z tuńczyka, znacznie zmniejszając narażenie ludzi na rtęć za pośrednictwem żywności.

Badanie pokazuje, że istnieją alternatywne podejścia do rozwiązania problemu skażenia rtęcią w tuńczyku, a nie tylko ograniczanie spożycia. Celem badaczy jest poprawa bezpieczeństwa żywności i przyczynienie się do poprawy zdrowia ludzi, a także lepsze wykorzystanie żywności, która obecnie podlega pewnym ograniczeniom”.

Aktywne opakowania stosowane w celu obniżenia poziomu rtęci

Koncepcja tak zwanych aktywnych opakowań polega na opracowaniu materiałów, na przykład płynu wewnątrz puszki, które wchodzą w interakcję z żywnością podczas przechowywania – na przykład w celu wydłużenia okresu przydatności do spożycia. Jednak koncepcja ta nigdy wcześniej nie była stosowana w celu poprawy bezpieczeństwa żywności.

W poprzednim badaniu naukowcy badali możliwość powlekania opakowań tiolowaną krzemionką w celu wychwytywania rtęci z konserw rybnych. Zaobserwowali, że siły wiążące rtęć w tkance tuńczyka zapobiegały jej uwalnianiu.

Białka zawarte w tkankach tuńczyka, zwłaszcza aminokwasy zawierające siarkę, silnie wiążą i akumulują rtęć ze względu na silne oddziaływania grup tiolowych tych aminokwasów.

Wiedząc o tym, postanowili dodać jedną z nich, cysteinę, do roztworu wodnego, w którym można zanurzyć mięso ryby. Wierzyli, że pozwoli to na wyciągnięcie części rtęci, która zwiąże się z roztworem i zostanie odrzucona. Potrzebne są dalsze badania, aby zająć się usuniętą rtęcią.

Usunięto do 35 procent rtęci

W badaniu naukowcy odkryli, że im większa powierzchnia mięsa ryb w kontakcie z roztworem cysteiny, tym większe wchłanianie rtęci. Najwyższą wartość redukcji rtęci, 35 procent, osiągnięto podczas testowania konserwowanego mielonego tuńczyka, ze zwykłych sklepów spożywczych. Odkryli również maksymalny próg dwóch tygodni, po którym nie nastąpiły żadne dalsze zmiany.

W bieżącym badaniu naukowcy nie zaobserwowali żadnych zauważalnych zmian w wyglądzie ani zapachu badanych próbek ryb. Testy oparte na komórkach również udowodniły bezpieczeństwo opracowanej technologii.

Piękno tego typu opakowań polega na tym, że są aktywne, gdy produkt znajduje się na półce. Nie byłyby potrzebne żadne dodatkowe etapy produkcji, gdyby taka metoda była stosowana przemysłowo. Zastosowanie naszych wyników mogłoby zwiększyć margines bezpieczeństwa w przypadku spożycia ryb” – podsumowuje Przemysław Strachowski, pierwszy autor, a w czasie badań adiunkt w Katedrze Nauk o Życiu na Uniwersytecie Chalmers. 

Źródło: https://www.chalmers.se/en/current/news/life-mercury-content-in-tuna-can-be-reduced-with-new-packaging-solution/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/gch2.202400161

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Opakowania Przemysł rybny

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.