Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Które gatunki ryb zawierają najmniej rtęci?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Stężenia niezgodne z prawem europejskim

Zespół naukowców z Katalonii przeanalizował stężenie rtęci w 58 gatunkach ryb i owoców morza dostępnych w handlu w Hiszpanii, Włoszech i Francji. Spośród przebadanych próbek zaledwie 13 zawierało dopuszczalne według unijnego prawa ilości tego pierwiastka. Wśród bezpiecznych do spożycia gatunków znalazły się m.in. sardynki, sardele, morlesze, dorady oraz kalmary.

Toksyczny pierwiastek

Rtęć jest pierwiastkiem toksycznym, który może potencjalnie uszkadzać nerki, płuca, układ krwionośny i układ nerwowy. Szczególnie wrażliwe na jego działanie są kobiety w ciąży i dzieci. Ze względu na swoje właściwości fizykochemiczne rtęć może być stosunkowo łatwo transportowana do odległych akwenów wodnych i zanieczyszczać ekosystemy morskie poprzez akumulację w organizmach zwierząt. Większość rtęci, na którą narażony jest człowiek, pochodzi właśnie z mięsa ryb i owoców morza.

Zaledwie 13 bezpiecznych gatunków

Badanie hiszpańskich naukowców, które ukazało się niedawno w czasopiśmie Environmenal Pollution, objęło 1300 sztuk ryb i owoców morza należących do 58 różnych gatunków. Próbki zebrano z lokalnych sklepów i targowisk na terenie Hiszpanii, Włoch i Francji. Rezultaty przeprowadzonych oznaczeń wskazują, że jedynie 13 z przeanalizowanych gatunków spełniało obowiązujące w Unii Europejskiej normy dotyczące dopuszczalnej zawartości rtęci. Bezpieczne do spożycia okazały się sardynki, sardele, błękitki, pysonie, morlesze, dorady, brzytwiaki, barweny, strzępiele, korby, salpy, makrele złote oraz kalmary.

Najmniejsza ekspozycja na rtęć

„Spożywanie tych gatunków wiąże się z najmniejszą ekspozycją na rtęć, na którą jesteśmy niestety w sposób nieunikniony narażeni sięgając po mięso ryb i owoców morza. Warto podkreślić, że 13 wymienionych gatunków cechuje się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych nienasyconych – cennych z punktu widzenia odżywczego”, podsumowuje główny autor badania, prof. Joan O. Grimalt z instytutu należącego do hiszpańskiej Wyższej Rady Badań Naukowych.

Źródła:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0269749122014889?via%3Dihub
  2. https://www.agenciasinc.es/Noticias/Estas-son-las-especies-de-pescado-mas-seguras-por-sus-bajos-niveles-de-mercurio?fbclid=IwAR0CtstH-62RgBG2U9Mi2YYKkGNI7ZYUPf3-X5rDQ_GooGubZg5QkeHdBoQ
Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Przemysł rybny

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.