Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Które gatunki ryb zawierają najmniej rtęci?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Stężenia niezgodne z prawem europejskim

Zespół naukowców z Katalonii przeanalizował stężenie rtęci w 58 gatunkach ryb i owoców morza dostępnych w handlu w Hiszpanii, Włoszech i Francji. Spośród przebadanych próbek zaledwie 13 zawierało dopuszczalne według unijnego prawa ilości tego pierwiastka. Wśród bezpiecznych do spożycia gatunków znalazły się m.in. sardynki, sardele, morlesze, dorady oraz kalmary.

Toksyczny pierwiastek

Rtęć jest pierwiastkiem toksycznym, który może potencjalnie uszkadzać nerki, płuca, układ krwionośny i układ nerwowy. Szczególnie wrażliwe na jego działanie są kobiety w ciąży i dzieci. Ze względu na swoje właściwości fizykochemiczne rtęć może być stosunkowo łatwo transportowana do odległych akwenów wodnych i zanieczyszczać ekosystemy morskie poprzez akumulację w organizmach zwierząt. Większość rtęci, na którą narażony jest człowiek, pochodzi właśnie z mięsa ryb i owoców morza.

Zaledwie 13 bezpiecznych gatunków

Badanie hiszpańskich naukowców, które ukazało się niedawno w czasopiśmie Environmenal Pollution, objęło 1300 sztuk ryb i owoców morza należących do 58 różnych gatunków. Próbki zebrano z lokalnych sklepów i targowisk na terenie Hiszpanii, Włoch i Francji. Rezultaty przeprowadzonych oznaczeń wskazują, że jedynie 13 z przeanalizowanych gatunków spełniało obowiązujące w Unii Europejskiej normy dotyczące dopuszczalnej zawartości rtęci. Bezpieczne do spożycia okazały się sardynki, sardele, błękitki, pysonie, morlesze, dorady, brzytwiaki, barweny, strzępiele, korby, salpy, makrele złote oraz kalmary.

Najmniejsza ekspozycja na rtęć

„Spożywanie tych gatunków wiąże się z najmniejszą ekspozycją na rtęć, na którą jesteśmy niestety w sposób nieunikniony narażeni sięgając po mięso ryb i owoców morza. Warto podkreślić, że 13 wymienionych gatunków cechuje się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych nienasyconych – cennych z punktu widzenia odżywczego”, podsumowuje główny autor badania, prof. Joan O. Grimalt z instytutu należącego do hiszpańskiej Wyższej Rady Badań Naukowych.

Źródła:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0269749122014889?via%3Dihub
  2. https://www.agenciasinc.es/Noticias/Estas-son-las-especies-de-pescado-mas-seguras-por-sus-bajos-niveles-de-mercurio?fbclid=IwAR0CtstH-62RgBG2U9Mi2YYKkGNI7ZYUPf3-X5rDQ_GooGubZg5QkeHdBoQ

Wybierz obszar: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Przemysł rybny

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.