Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Opublikowano raport, który analizuje się przyszłość europejskiego przemysłu mleczarskiego w kontekście rosnących kosztów produkcji oraz rozwoju alternatyw, takich jak mleko roślinne i produkty oparte na fermentacji precyzyjnej. Jakie możliwości czekają firmy mleczarskie do 2040 r.
Europa notuje najniższą liczbę przypadków grypy ptaków od 2019 roku, ale wirus nadal krąży wśród dzikich ptaków. Raport EFSA podkreśla niskie ryzyko dla ogółu społeczeństwa, ale zaleca ostrożność i zwiększenie nadzoru.
Prezes UOKiK zobowiązał OSM w Kole do zmiany praktyk niekorzystnych dla dostawców mleka. Zakwestionowane działania dotyczyły jednostronnej zmiany cennika, braku możliwości weryfikacji badań mleka i sankcji za zakończenie współpracy. Spółdzielnia przedstawi rolnikom propozycję zmiany obowiązujących umów.
Nowe badania potwierdzają, że pasteryzacja skutecznie dezaktywuje wysoce zakaźnego wirusa H5N1, znanego jako ptasia grypa, w mleku.
W związku z wejściem w życie tzw. Dyrektywy NIS 2, Związek Polskich Przetwórców Mleka zaprasza na szkolenie pt. DYREKTYWA NIS 2 – wymogi dla producentów żywności wynikające z implementacji w polskim prawodawstwie.
W obliczu rosnących cen lodów na całym świecie, przyglądamy się, jak sytuacja wygląda w różnych krajach i jakie czynniki wpływają na te zmiany.
Związek Polskich Przetwórców Mleka zaprasza na bezpłatne szkolenie, które odbędzie się 23 maja 2024r., w Centrum Konferencyjnym “Zielna” w Warszawie.
Podróż studyjna skierowana jest do przedstawicieli i ekspertów z branży spożywczej, w szczególności mleczarskiej (17-21 czerwca 2024). Termin zgłoszeń upływa 18 kwietnia 2024.
Mówienie o marnowaniu żywności staje się bardziej istotne niż kiedykolwiek wcześniej. Rocznie w Unii Europejskiej marnowane jest nawet 173 kg żywności na mieszkańca. Na taki wynik składa się:
BTOM (Border Target Operating Model) opisuje kategorie wysokiego, średniego i niskiego ryzyka dla produktów, a ta kategoryzacja zawiera szczegóły dotyczące sposobu stosowania nowego systemu sanitarnego i fitosanitarnego (SPS). Pierwsze zmiany w ramach BTOM wchodzą w życie już dzisiaj (31 stycznia). W ciągu roku będzie ich łącznie trzy.
Opracowanie zawiera wybór najnowszych danych statystycznych UE, dotyczących rolnictwa i rybołówstwa oraz szerszego łańcucha „od pola do stołu”.
Seminarium „Postęp techniczny w przetwórstwie mleka" odbędzie się w tm roku w dn. 21-23 lutego, w Mikołajkach w Hotelu Gołębiewski.
Naukowcy z Argentyny opracowują prototypową żywność funkcjonalną opartą na wykorzystaniu serwatki pochodzącej z przemysłu mleczarskiego.
Od 3 stycznia 2024 r. można się ubiegać o wsparcie z Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPO) na inwestycje związane z prowadzeniem działalności przetwórczej i handlowej.
Ogłoszenie Europejskiego Zielonego Ładu wymusi zmiany w całej unijnej gospodarce. Rozumiejąc skalę i znaczenie tych wyzwań, ZPPM przygotował siedem postulatów. Postulaty zostały poparte od strony naukowej publikacjami eksperckich raportów, kreślących wizję rozwoju branży mlecznej do 2030 r.
Rosnący wpływ zmian klimatycznych na produkcję rolną, coraz większe zainteresowanie konsumentów produktami spożywczymi o możliwie małym wpływie na środowisko, rosnące ceny energii, czy wreszcie liczne zmiany, jakie spowoduje nowe ustawodawstwo unijne - wszystkie te czynniki niosą ze sobą duże wyzwania dla producentów żywności, w tym producentów i przetwórców mleka.
Serdecznie zapraszamy do udziału w organizowanej przez Związek Polskich Przetwórców Mleka konferencji on-line pt. „Produkcja i przetwórstwo mleka w kontekście wyzwań klimatycznych, środowiskowych i zdrowotnych – prezentacja raportów”, dotyczącej wyzwań stojących przed polskim mleczarstwem do roku 2030 w kontekście zrównoważonego rozwoju. Wydarzenie to objął honorowym patronatem Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Według najnowszych danych Eurostatu produkcja lodów w Unii Europejskiej (UE) wzrosła w 2022 r. o 5% i wyniosła 3,2 miliarda litrów.
Państwowa Służba ds. Żywności i Weterynarii (VMVT) na Litwie w wyniku przeprowadzonej kontroli, zawiesiła działalność przedsiębiorstwa „Lilės sūraii”. Zakład zajmował się skupem mleka i produkcją wyrobów mleczarskich.
Nasi partnerzy