Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Pseudomonas spp. w mleku i produktach mleczarskich: zagrożenie mikrobiologiczne, zdolność do tworzenia biofilmu i profile antybiotykowe

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Bakterie z rodzaju Pseudomonas, choć nie są klasycznymi patogenami, mogą negatywnie wpływać na trwałość produktów mlecznych oraz stanowić zagrożenie w kontekście antybiotykooporności i tworzenia biofilmów. Badanie opublikowane w Foods (2024) oceniło 106 szczepów Pseudomonas spp. wyizolowanych z mleka surowego, pasteryzowanego i produktów mleczarskich we Włoszech, analizując ich oporność na antybiotyki i zdolność do tworzenia biofilmu. Wyniki mają znaczenie praktyczne dla przemysłu mleczarskiego, szczególnie w zakresie higieny i kontroli mikrobiologicznej.

Pseudomonas to psychrotrofy, które namnażają się w niskich temperaturach, przyczyniając się do psucia mleka – zmieniają smak, zapach i konsystencję. Ich obecność w środowisku produkcyjnym, połączona ze zdolnością tworzenia biofilmu na powierzchniach kontaktowych, utrudnia skuteczne czyszczenie i dezynfekcję.

Większość przebadanych szczepów należała do P. fluorescens, P. fragi, P. putida i P. aeruginosa. Aż 80% wykazywało zdolność tworzenia biofilmu, z czego niemal 30% silnie adhezyjną. Szczególnie aktywne były P. fluorescens i P. aeruginosa – ta ostatnia, typowo szpitalna, była obecna również w produktach mlecznych, co wskazuje na możliwe zanieczyszczenie środowiskowe. Równolegle przeprowadzono testy wrażliwości na 10 antybiotyków. Znaczący odsetek szczepów – zwłaszcza z mleka surowego – był oporny na trzy lub więcej klas leków (MDR), szczególnie na penicylinę i cefotaksym. Co ważne, szczepy MDR często były także silnie biofilmotwórcze. To wskazuje, że biofilm może chronić bakterie przed działaniem antybiotyków i wspierać ich przetrwanie.

Podsumowanie

Wyniki badania mają znaczące konsekwencje praktyczne dla przemysłu mleczarskiego. Po pierwsze, wskazują na potrzebę ciągłego monitorowania nie tylko mikroflory patogennej, ale również bakterii uznawanych dotąd głównie za psychrotroficzne. Po drugie, konieczne jest dostosowanie programów czyszczenia i dezynfekcji do ryzyka tworzenia biofilmu, zwłaszcza na powierzchniach kontaktujących się z mlekiem surowym. Skuteczne strategie mycia i dezynfekcji powinny uwzględniać środki zdolne do penetracji biofilmu i eliminacji bakterii otoczonych EPS. Monitorowanie obecności biofilmu oraz zastosowanie nowoczesnych metod szybkiej detekcji (np. biologii molekularnej lub powierzchniowych wskaźników fluorescencyjnych) może pomóc w ograniczeniu ich wpływu na bezpieczeństwo i jakość mleka oraz jego przetworów.

Podsumowując, mimo że rzadko wywołują bezpośrednie zakażenia pokarmowe – stanowią realne zagrożenie dla przemysłu mleczarskiego z trzech głównych powodów: ich obecność wpływa na pogorszenie jakości produktów, ich biofilmowa forma sprzyja przetrwaniu i odporności, a rosnąca antybiotykooporność może mieć konsekwencje zdrowotne, szczególnie w kontekście przenoszenia genów oporności. Dlatego też skuteczne strategie walki z tym zagrożeniem powinny obejmować zarówno dokładną kontrolę higieny linii technologicznych, jak i badania przesiewowe pod kątem oporności oraz biofilmotwórczości izolowanych szczepów. Artykuł stanowi ważny sygnał dla całego sektora mleczarskiego i potwierdza, że tylko interdyscyplinarne podejście – łączące mikrobiologię, technologię i zarządzanie jakością – pozwoli skutecznie ograniczać ryzyko związane z obecnością Pseudomonas spp. w łańcuchu mleczarskim.
Źródło: https://www.mdpi.com/2304-8158/14/7/1105

Autor:Michalina Jankowska
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności Przemysł mleczarski

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.