275 WEB - Wprowadzenie konsumenta w błąd w ujęciu systemowym i orzecznictwie - WEBINARIUM
Data: 16.04.2025 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 3 h
Cel szkolenia
Szkolenie ma na celu omówienie koncepcji rzetelnego informowania wyrażonej w art. 7 rozporządzenia (UE) nr 1169/2011.
W celu pełnego zrozumienia zagadnienia, przedstawione zostaną odpowiednie definicje obecne w przepisach innych niż
przepisy prawa żywnościowego, a także wybrane orzecznictwo sądów krajowych oraz Trybunału Sprawiedliwości Unii
Europejskiej (TSUE). Podczas spotkania przywołanych zostanie wiele przykładów problemowych treści, potencjalnie
wprowadzających konsumenta w błąd.
Szkolenie skierowane do
Szkolenie skierowane jest do wszystkich osób związanych z branżą spożywczą - technologów, pracowników działów jakości,
działów marketingu, a także działów prawnych.
Program
1. Definicje istotne dla zrozumienia koncepcji wprowadzenia konsumenta w błąd:
• Działanie i zaniechanie wprowadzające w błąd w ujęciu systemowym,
• Model przeciętnego konsumenta w orzecznictwie europejskim i krajowym,
• Wprowadzenie w błąd vs zafałszowanie.
2. Kryteria istotne przy ocenie czy dany przekaz wprowadza w błąd.
3. Przykłady wprowadzenia w błąd co do właściwości produktu:
• Hasło „bez konserwantów”,
• Wizerunki owoców a dodatek aromatów,
• Nazwy typu „chleb wiejski”, „chleb tradycyjny”,
• Inne określenia problemowe, np. „kuchnia staropolska nowocześnie”.
4. Przykłady wprowadzenia w błąd przez przypisywanie nieprawdziwych cech:
• Claim „bez dodatku glutaminianu sodu”,
• Hasło „świeże jaja”.
5. Przykłady wprowadzenia w błąd przez podkreślanie oczywistości:
• Oświadczenie „bez dodatku cukrów”,
• Wyrażenia „Bez laktozy”, „HACCP certified” i inne.
6. Podsumowanie, pytania i odpowiedzi, zakończenie webinarium.
Warunki uczestnictwa
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=19207&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_WEB&utm_id=%23SZKOLENIA
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2025/01/Program-275_WEB_Wprowadzenie-konsumenta-w-blad-w-ujeciu-systemowym-i-orzecznictwie_2025.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły