Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów zainteresował się żywnością bezglutenową i sfinansował badania składu produktów oznaczonych jako bezglutenowe bądź niezawierających informacji o obecności tego alergenu w składzie. Pomimo, że od 1 lipca 2020 r. kontrolą żywności w całości zajmuje się Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, UOKiK zdecydował się wesprzeć projekt mający na celu pomoc osobom o specjalnych potrzebach żywieniowych.
Ceny rzepaku w Polsce i w Europie jeszcze nigdy nie były tak wysokie. Obecna sytuacja, to wynik niskiej podaży nasion rzepaku w Europie oraz rosnących cen roślin oleistych na świecie, podążających w ślad za wysokimi cenami ropy naftowej. Jak będą zachowywać się notowania rzepaku w najbliższych miesiącach?
IJHARS przeprowadziła kontrolę znakowania słonych przekąsek (typu chipsy, chrupki, paluszki, krakersy, orzeszki). Objęto nią łącznie 80 podmiotów, w tym 58 sklepów i 22 producentów.
IJHARS przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów zbożowych (mąk, kasz, ryżu, płatków i innych produktów zbożowych śniadaniowych). Objęto nią łącznie 108 podmiotów, w tym 59 producentów i 49 sklepów.
Rząd Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej (UK) ogłosił 11 marca br. zmianę harmonogramu wdrożenia procedur kontroli produktów rolno-spożywczych na granicy UE – UK.
W segmencie słodyczy zaznaczają się dwa duże trendy: mega przyjemność & pełnia smaków oraz spersonalizowane odżywianie dla potrzebujących np. wegetarianie, na diecie czy chorzy na celiakię. Na innowacyjnym brytyjskim rynku obecne są wegańskie produkty bez dodatku mleka i glutenu, za to z dodatkiem orzechów, moreli czy jagód, a także serniki na bazie napoju owsianego.
Brak wzrostów cen zbóż na światowych giełdach znajduje odzwierciedlenie na rynku krajowym. Ceny pszenicy w Polsce wyhamowały. Tendencję wzrostową, szczególnie na północy kraju, wykazuje wciąż...
Wysokie ceny zbóż i roślin oleistych za granicą oraz rekordowe zbiory w Polsce to główne czynniki zdecydowanego wzrostu krajowego eksportu zbóż. Dobra passa potrwa co najmniej do lata.
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie czeskiego produktu "Český modrý mák" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
Brexit spowodował nową sytuację prawną związaną z wyzwaniami jakie obecnie stawia przed przedsiębiorcami z branży spożywczej prowadzenie handlu z Wielką Brytanią. W celu zapewnienia niezakłóconej wymiany handlowej oraz możliwości dalszego kontynuowania wspólnych interesów konieczne było ustalenie odpowiednich wytycznych w tym zakresie.
Polska Izba Biznesowa we Włoszech CAPI wraz z partnerami Centrum Prawa Żywnościowego| Food Law, Kancelaria RPMS, Prokonsument, EIT Food, FOOD LAW LATEST oraz partnerem technicznym Kiss The Rat sp. z o.o. zapraszają w dniu 10 lutego od godziny 10.00 na pierwszą z cyklu konferencję
Na polskim rynku pojawiła się nowa organizacja branżowa – Stowarzyszenie Producentów Produktów Zbożowych (SPPZ). Podmiot zrzeszający kluczowych polskich producentów kasz oraz płatków zbożowych będzie działać na rzecz ochrony środowiska i zdrowia, a także rozwoju nowych technologii produkcji. Jednym ze strategicznych obszarów działalności Stowarzyszenia będzie promowanie kategorii kasz i płatków zbożowych, realizowane m.in. poprzez kampanię edukacyjną, popularyzującą wiedzę o tych produktach.
Zrealizowanie wyjścia Zjednoczonego Królestwa ze wspólnoty może oznaczać straty dla wielu polskich eksporterów, w tym m.in. z branży spożywczej. Każde 10% ewentualnego spadku sprzedaży żywności na rynek brytyjski oznacza w praktyce ok. 300 mln euro rocznie, które trzeba będzie nadrobić na innych rynkach.
Komisja Europejska zatwierdziła pięć genetycznie zmodyfikowanych upraw oraz odnowiła zatwierdzenie trzech upraw kukurydzy wykorzystywanych jako żywność i pasza.
Okres świąteczny na światowych rynkach zbóż przyniósł silne wzrosty cen, będące wypadkową wydarzeń w obydwu Amerykach. Tani dolar, niekorzystna pogoda w Ameryce Południowej oraz decyzja argentyńskiego resortu rolnictwa o zablokowaniu eksportu kukurydzy do końca lutego – te czynniki wpływały na sytuację nie tylko za oceanem, ale i w Europie.
Zgodnie z opublikowanym przez GUS wynikowym szacunkiem ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych, zbiory zbóż ogółem wyniosły 33,5 mln ton.
Mimo bardzo wysokich zbiorów w sezonie 2020/21, obecne ceny zbóż podstawowych w Polsce należą do najwyższych w ostatnich latach.
Rosnące ceny zbóż skutkują wzrostem cen pasz, co pogarsza sytuację przetwórców zwierzęcych – znajdującymi się w trudnej sytuacji ze względu na pandemię COVID-19 i choroby zwierząt (ASF, grypa ptaków).
Badania wykazały, że niewielki dodatek enzymu podczas produkcji chleba poprawia funkcje naczyniowe stawiając go tym samym na równi z innymi superfood. Naukowcy są zdania, że technologię można również zastosować do różnego rodzaju przekąsek i batonów energetycznych, które często zawierają otręby pszenne lub mąkę pełnoziarnistą.
Ostatnie miesiące przynoszą sukcesywne wzrosty cen zbóż na rynkach globalnych.
KE zaprasza producentów rolnych oraz przetwórców rolno-spożywczych, do wypełnienia ankiety nt. wpływu pandemii COVID-19 na podmioty funkcjonujące w łańcuchu dostaw produktów rolno-spożywczych.
Z opublikowanego sprawozdania wynika, że handel produktami rolno-spożywczymi w UE utrzymywał się na wysokim poziomie w okresie od stycznia do lipca 2020 r., w porównaniu z tym samym okresem w ubiegłym roku.
Obecne spadki są efektem poprawy pogody w Rosji i w Ameryce Południowej, oraz wzrostu niepewności związanym z rozwojem pandemii w Europie i USA.
Komisja Europejska zatwierdziła wnioski o wpisanie włoskiego "Limone dell'Etna" oraz "Pampepato di Terni" / "Panpepato di Terni" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
W ostatniej dekadzie produkcja soi rosła w UE średnio o prawie 14% rocznie.
Federacja Polskich Banków Żywności opublikowała raport „Nie marnuj jedzenia 2020”.
Choć aplikacja Too Good To Go dopiero co ogłaszała nawiązanie współpracy z pierwszą w Polsce siecią handlową Carrefour, mocnym akcentem rozpoczyna działanie w segmencie piekarniczym. Od teraz do walki z marnowaniem jedzenia dołączyła znana i lubiana sieć piekarni Gorąco Polecam z markami Gorąco Polecam Nowakowski i Gorąco Polecam Piekarnia oraz lider mrożonych wyrobów piekarniczych – Aryzta.
Trzech na czterech Europejczyków zna wspólną politykę rolną (WPR) i uważa, że korzystają z niej wszyscy obywatele, zgodnie z najnowszym ogólnounijnym badaniem opinii publicznej na temat rolnictwa i WPR przeprowadzonym przez Eurobarometr, opublikowanym przez Komisję Europejską.