Przemysł piekarski
-
14.02.2025
Wyniki kontroli jakości zbóż i rzepaku z uwzględnieniem tych pochodzących z obszarów objętych klęską powodzi
Kontrola IJHARS w punktach skupu potwierdziła, że nie dochodziło do obrotu towarem, który miał styczność z wodą powodziową.
-
05.02.2025
Dobrowolne wycofanie partii precli w czekoladzie
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę Lidl sp. z o.o. sp.k. dobrowolnym wycofaniu precli w czekoladzie mlecznej i deserowej.
-
15.11.2024
FoodFakty Summit food4tomorrow – podsumowanie szczytu łączącego biznes, naukę i administrację – fotorelacja
Zakończył się FoodFakty Summit food4tomorrow - projekt, w którym nauka i biznes, i administracje jednocześnie byli prelegentami, uczestnikami, ale równocześnie były gospodarzami wydarzenia.Wydarzenie miało na celu omówienie kluczowych kwestii związanych z bezpieczeństwem żywnościowym, innowacjami w produkcji żywności oraz perspektywami dla polskiej żywności. Obejmowało ponad 20 merytorycznych sesji w 5 ścieżkach tematycznych, sesje plenarne z panelami dyskusyjnymi, warsztaty i wiele form networkingu.
-
12.11.2024
Przekroczenie dopuszczalnego poziomu ochratoksyny A w partii mąki żytniej typ 720
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partii mąki żytniej typ 720.
-
07.11.2024
Stwierdzenie przekroczenia dopuszczalnego poziomu ochratoksyny A w partii mąki żytniej razowej typ 2000
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partii mąki żytniej razowej typ 2000.
-
24.10.2024
Rozwój współpracy w ramach systemów jakości żywności – nabór przedłużony
Do 30 października 2024 r. został przedłużony nabór wniosków o przyznanie pomocy na „Rozwój współpracy w ramach systemów jakości żywności” w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej 2023-2027. Pozostałe warunki przyznawania pomocy pozostają bez zmian.
-
17.10.2024
Wykrycie glutenu w bezglutenowych płatkach owsianych
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany przez firmę Bezgluten Sp. z.o.o. o wycofaniu określonej poniżej partii bezglutenowych płatków owsianych, w których w wyniku badań właścicielskich stwierdzono obecność glutenu.
-
11.09.2024
Wyniki kontroli jakości przetworów zbożowych
Co piąta skontrolowana partia przetworów zbożowych była niewłaściwie oznakowana.
-
09.08.2024
Lizofosfolipaza z Trichoderma reesei: bezpieczeństwo i zastosowanie w przemyśle spożywczym
Lizofosfolipaza produkowana przez zmodyfikowany genetycznie szczep Trichoderma reesei została uznana za bezpieczną przez EFSA. Enzym ten znajduje zastosowanie w przetwarzaniu zbóż i produkcji syropów glukozowych, nie budząc przy tym obaw dotyczących zdrowia konsumentów.
-
17.07.2024
Wykrycie glutenu w partii płatków owsianych bezglutenowych
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono obecność glutenu w płatkach owsianych bezglutenowych RADIX-BIS, numer partii 08.11.2024, najlepiej spożyć przed 08/11/2024, kraj pochodzenia Wielka Brytania.
-
16.07.2024
IJHARS skontrolował w zakresie jakości handlowej wyroby cukiernicze w I kw. 2024 r.
Kontrola była przeprowadzona u 44 producentów w I kwartale 2024 r. Nieprawidłowości stwierdzono w 13 zakładach produkcyjnych (29,5 % skontrolowanych).
-
01.07.2024
Wycofanie z obrotu handlowego wyrobów piekarniczych z pestkami dyni zanieczyszczonymi orzeszkami ziemnymi
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o stwierdzeniu przez producenta Piekarnia bezglutenowa Ultraeuropa orzeszków ziemnych w jednej partii surowca - pestek dyni.
-
16.05.2024
Stwierdzenie niedeklarowanego białka soi w produkcie pn. Mąka z ciecierzycy
W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego.
-
22.04.2024
Aflatoksyny w mące migdałowej
GIS został poinformowany, że w badaniach właścicielskich stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn w surowcu wykorzystanym do produkcji przez firmę RADZIOWI Sp. z o.o. niżej wymienionych partii mąki migdałowej.
-
05.04.2024
Auchan wycofuje produkty z uwagi na niewłaściwe wyniki fizykochemiczne
Wycofanie dotyczy trzech produktów dostępnych pod marką VITALLY FOOD, są to: BIO Budyń czekoladowy z żurawiną BIO 40 g, BIO Mieszanka na ciasteczka owsiane kakaowe bez dodatku cukru 240 g oraz BIO Mieszanka gofry i naleśniki pełnoziarniste, bez cukru, dla wegan 240 g.
-
21.02.2024
Żywność z upcyclingu
Mówienie o marnowaniu żywności staje się bardziej istotne niż kiedykolwiek wcześniej. Rocznie w Unii Europejskiej marnowane jest nawet 173 kg żywności na mieszkańca. Na taki wynik składa się:
-
31.01.2024
Zmiany przepisów dla eksporterów produktów rolno-spożywczych do Wielkiej Brytanii już od 31 stycznia 2024!
BTOM (Border Target Operating Model) opisuje kategorie wysokiego, średniego i niskiego ryzyka dla produktów, a ta kategoryzacja zawiera szczegóły dotyczące sposobu stosowania nowego systemu sanitarnego i fitosanitarnego (SPS). Pierwsze zmiany w ramach BTOM wchodzą w życie już dzisiaj (31 stycznia). W ciągu roku będzie ich łącznie trzy.
-
22.01.2024
Eurostat - Kluczowe dane dotyczące europejskiego łańcucha żywnościowego z uwzględnieniem Polski
Opracowanie zawiera wybór najnowszych danych statystycznych UE, dotyczących rolnictwa i rybołówstwa oraz szerszego łańcucha „od pola do stołu”.
-
08.01.2024
Ruszył nabór na małe przetwórstwo w ramach KPO
Od 3 stycznia 2024 r. można się ubiegać o wsparcie z Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPO) na inwestycje związane z prowadzeniem działalności przetwórczej i handlowej.
-
22.12.2023
Ochrona pacjentów z celiakią w Europie – narzędzie EFSA do badania białek
EFSA opracowała model matematyczny i aplikację do przewidywania, w jaki sposób gluten z żywności wiąże się z tymi receptorami. Narzędzie to można potencjalnie wykorzystać w różnych obszarach bezpieczeństwa żywności.
-
14.12.2023
Europejczycy spożywają za mało produktów pełnoziarnistych
Instytucje unijne i organizacje non-profit starają się zachęcać do zwiększenia spożycia produktów pełnoziarnistych, których udział w diecie Europejczyków jest bardzo niski.
Nasi partnerzy