Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Według kwietniowych prognoz Komisji Europejskiej łączna produkcja zbóż w UE wyniesie w 2022 r. ok. 298 mln t, co oznacza wzrost o 1,5% w porównaniu do poprzedniego sezonu. Zużycie ma obniżyć z kolei o 1%, głównie z powodu mniejszego popytu ze strony produkcji zwierzęcej. Wyższa ma być również produkcja nasion roślin oleistych - w sezonie 2022/23 zbiory mogą być wyższe o 6,4% r/r.
Druga połowa 2021 r. przyniosła istotne pogorszenie nastrojów w rolnictwie. W grudniu rolnicy byli bardziej pesymistyczni w ocenach zarówno kondycji swoich gospodarstw, jak i otoczenia rynkowego. W związku z rosyjską agresją na Ukrainę i jej skutkami dla rynków rolnych, spodziewamy się, że również kolejna edycja badania (czerwiec 2022 r.) przyniesie dalsze pogorszenie nastrojów wśród rolników.
Światowe ceny żywności osiągnęły w marcu 2022 najwyższy poziom od 32 lat, podaje Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).
Chociaż światowy rynek zamienników nabiału już od kilku lat konsekwentnie rośnie, to wciąż jest na stosunkowo wczesnym etapie rozwoju.
Orzeczenie dotyczyło przekazywania konsumentom informacji na temat żywności do wyrobów kakaowych i czekoladowych przeznaczonych do spożycia przez ludzi.
24 lutego 2022 roku zbrojna agresja Federacji Rosyjskiej na Ukrainę diametralnie zmieniła sytuację polityczno-społeczno-gospodarczą w Ukrainie. Wybuch wojny, a następnie nałożenie przez Unię Europejską oraz inne kraje zachodnie, takie jak USA, Izrael, Japonia i wiele innych, rozległych sankcji gospodarczych na Rosję, już ma i będzie miało dalsze znaczące skutki międzynarodowe dla wielu gałęzi gospodarki światowej, w tym branży rolno-spożywczej.
W 2021 r. wolumen eksportu zbóż był niższy o 6% niż rok wcześniej. Pozostał jednak na historycznie wysokim poziomie. W dodatku, istotny wzrost cen zbóż na rynku globalnym mocno wsparł wyniki sprzedaży zagranicznej w ujęciu wartościowym. Wartość eksportu była wyższa o 12% w porównaniu do roku 2020. Również na rynku rzepaku wyższe ceny wspierały wartość eksportu.
W 2021 r. krajowy sektor rolno-spożywczy po raz kolejny osiągnął świetne wyniki w eksporcie. Wartość żywności, która trafiła na rynki zagraniczne, wyniosła prawie 37,4 mld euro, co oznacza wzrost o 9% w porównaniu do wysokiego poziomu z roku 2020. Niewątpliwie obrotom w handlu sprzyjały wysokie ceny na rynku europejskim i globalnym.
Sytuacja na rynku jabłek jest wciąż trudna. Rosja szybko rozwija sadownictwo i szkółkarstwo. Chiny zezwalają na edycję genów roślin.
W grudniu ceny żywności na świecie lekko obniżyły się w relacji do listopada. Wskaźnik cen żywności FAO wyniósł 133,7 pkt, co oznacza spadek o 1,2 pkt m/m. Spadek notowań to efekt osłabienia cen czterech, z pięciu, surowców, będących podstawą do wyliczania wskaźnika: zbóż, mięsa, olejów roślinnych i cukru. Wzrost odnotowano w przypadku produktów mlecznych. Pomimo obserwowanego osłabienia, światowe ceny surowców rolnych pozostały na historycznie wysokich poziomach.
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez system RASFF o wykryciu tlenku etylenu w surowcu, który wykorzystano do produkcji niżej wymienionych partii batonów zbożowych.
Rozszerza to możliwości stosowania stewii i daje elastyczność stosowania stewii z różnych technologii produkcji w zależności od receptur. Napoje nadal są wiodącą kategorią nowych produktów ze stewią, podczas gdy odżywki dla sportowców, suplementy, nabiał, przekąski i słodycze również odnotowują znaczny wzrost. Nowe, pojawiające się kategorie to desery, lody, wyroby piekarnicze i płatki zbożowe.
GIS został poinformowany przez Bakalland S.A. o prowadzonym przez tę firmę wycofaniu partii batonów marki Vitanella, BA! i YEMGO ze względu na zanieczyszczenie fragmentami szkła surowca wykorzystanego do ich produkcji.
Jak wskazują zgromadzone przez badaczy dane coraz powszechniej obserwowana w ostatnich latach zachorowalność na celiakię może być powiązana ze wzrostem wykorzystania azotu w nawozach stosowanych do uprawy pszenicy.
17 grudnia 2021 r. Ambasada RP w Pekinie poinformowała o opublikowaniu listy podmiotów uprawnionych do eksportu mąki na rynek chiński. Oznacza to zakończenie procedury zatwierdzającej ten produkt do eksportu do Chin.
1 stycznia 2022 r. Białoruś wprowadza zakaz importu szeregu produktów rolno spożywczych z wybranych państw, w tym Polski.
Rosnąca świadomość konsumentów i poszukiwanie nowych, bioaktywnych produktów sprawiają, że konieczne jest szukanie nowych rozwiązań i technologii. W recepturze tych makaronów znalazły się takie dodatki jak np. jarmuż, pokrzywa, pietruszka czy też miąższ dyni. Odpowiednio dopracowana receptura i technologia przygotowania makaronów umożliwiła uzyskanie produktu zasadotwórczego, który może być rekomendowany w diecie każdego człowieka dbającego o stan swojego zdrowia.
Czy to przemysł mięsny czy napojów albo przemysł cukierniczy, receptura to centralny punkt w procesie produkcji żywności. Wszyscy wiemy, że nawet najmniejsze modyfikacje kompozycji składników mogą mieć ogromny wpływ na smak, jakość i marże.'
Duży przetwórca żywności musi odłączyć zasilanie i zabezpieczyć wszystkie źródła energii maszyn, aby bezpiecznie serwisować urządzenia. Firma wymaga jasnych wskaźników wizualnych, aby szybko zidentyfikować, które z wyspecjalizowanych zespołów zneutralizowały określone źródła energii. W poszukiwaniu odpowiedniego rozwiązania zwróciła się do firmy Brady, światowej sławy specjalisty ds. bezpieczeństwa pracy.
Ostatnie lata przynoszą spadki produkcji miodu na świecie. W Polsce w ostatnich trzech latach produkcja miodu spadła aż o ok. 30-40%, chociaż liczba rodzin pszczelich rośnie. Krajowa produkcja miodu nie wystarcza, dlatego importujemy go głównie z Ukrainy i Chin. Z rozmów z producentami wynika, że tegoroczna produkcja miodu w Polsce będzie wyższa niż w roku ubiegłym. O aktualnej sytuacji na rynku miodu i jego perspektywach mówi Paweł Wyrzykowski, Analityk Sektora Food&Agri BNP Paribas Bank Polska S.A.
Ze względu na potencjalne narażenie niektórych grup populacji, obniżono najwyższy dopuszczalny poziom przetrwalników buławinki czerwonej oraz ustanowiono najwyższe dopuszczalne poziomy alkaloidów sporyszu w niektórych środkach spożywczych.
Na obecną, najwyższą od 20 lat inflację w Polsce wpływ ma m.in. wzrost cen żywności. Najbardziej, bo o ponad 17% rok do roku, wzrosły ceny mięsa drobiowego, a także olejów roślinnych, napojów bezalkoholowych i pieczywa. Czy i jak długo ceny będą rosnąć dalej? Sytuację dużego wzrostu cen surowców rolnych i produktów spożywczych komentuje Jakub Czugała, Analityk Sektora Food&Agri BNP Paribas Bank Polska S.A.
Rok 2021 przyniósł rekordowo wysokie krajowe zbiory zbóż i ich rekordowe ceny, a także dalszy wzrost eksportu. Jak ta sytuacja przełożyła się na marże w sektorze młynarskim, piekarniczym, cukierniczym oraz producentów pasz komentuje Jakub Czugała, Analityka Sektora Food&Agri BNP Paribas Bank Polska S.A.
Ze względu na coraz większą ekspansję europejskiego rynku miodu przez pozaunijnych producentów, którzy często stosują nieuczciwe praktyki w postaci np. dodawania do miodu cukru, konieczne stało się podjęcie dyskusji nt. nowych standardów w odniesieniu do znakowania miodu.
We wrześniowym biuletynie unijna agencja MARS zrewidowała w dół oczekiwania dotyczące plonowania upraw jarych w Europie. Jest to głównie wynik negatywnego wpływu deficytu opadów i wysokich temperatur na południu kontynentu. W porównaniu do sierpniowej prognozy zmniejszono oczekiwania plonowania dla jarego jęczmienia, kukurydzy na ziarno, ziemniaków, buraków cukrowych, słonecznika i soi.
Produktami priorytetowymi były: makaron jajeczny i bezjajeczny, wyprodukowany z surowców zbożowych oraz innych surowców (np. roślin strączkowych). Kontrolą objęto 115 podmiotów (45 producentów i 70 sklepów).
Naukowcy opracowali nowy rodzaj makaronu, który pakowany jest w spłaszczonej formie, a w trakcie gotowania przybiera trójwymiarowe kształty. Poprzez znaczną redukcję pustej przestrzeni wewnątrz opakowania ta innowacyjna technologia może przyczynić do zaoszczędzenia nawet 59-86% miejsca podczas transportu i przechowywania produktu.
Moda na świeżość, zdrowie i zrównoważony rozwój sprawia, że produkty mrożone cieszą się coraz większą popularnością wśród konsumentów. W dn. 9-13 X podczas targów Anuga swoją ofertę zaprezentuje ponad 370 producentów z segmentu żywności mrożonej.