Fundusze promocji produktów rolno-spożywczych: ustawa zmieniająca weszła w życie
1 kwietnia 2025 r. weszły w życie zmienione przepisy ustawy dotyczącej funduszy promocji produktów rolno-spożywczych. Wyjątkiem jest przepis dotyczący elektronicznej formy składania deklaracji wpłat, który wejdzie w życie 1 kwietnia 2026 r. Zmiany, które wprowadza ustawa, dotyczą przede wszystkim (ale nie tylko) Funduszu Promocji Roślin Oleistych i są odpowiedzią na postulaty zgłaszane przez producentów i przetwórców roślin oleistych.
Co się zmienia?
Zmiany zawarte w nowej ustawie obejmują:
- Fundusz Promocji Roślin Oleistych:
- objęcie mechanizmem naliczania, pobierania i przekazywania wpłat na Fundusz całego wolumenu roślin oleistych wprowadzanych do obrotu – do naliczania, pobierania i przekazywania wpłat na ten fundusz obowiązany będzie każdy (podmiot), kto nabywa towar od producenta (w rozumieniu wytwórcy roślin oleistych) – niezależnie od formy prawnej oraz rodzaju prowadzonej działalności;
- rozszerzenie katalogu roślin oleistych o słonecznik – umożliwienie realizacji działań promujących ten produkt i jego przetwory.
- Fundusz Promocji Owoców i Warzyw:
- rozszerzenie katalogu produktów o produkty pszczele, tj.: miód, pyłek kwiatowy, pierzga, propolis oraz mleczko pszczele, które będą objęte wsparciem do wysokości 5 proc. kwoty środków finansowych przeznaczonych na realizację wszystkich zadań z tego funduszu.
- Fundusz Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych oraz Fundusz Promocji Roślin Oleistych:
- umożliwienie prowadzenia działań edukacyjno-informacyjnych oraz inicjatyw badawczo-rozwojowych ukierunkowanych na promocję wykorzystania biokomponentów i biopaliw ciekłych wytwarzanych z surowców rolnych.
- Wprowadzenie wyłącznie elektronicznej formy składania deklaracji wpłat na poszczególne fundusze promocji – ten przepis jako jedyny wejdzie w życie dopiero 1 kwietnia 2026 r.
Podstawa prawna
Ustawa z dnia 21 lutego 2025 r. o zmianie ustawy o funduszach promocji produktów rolno-spożywczych (Dz.U. 2025 r. poz. 289) https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20250000289.
Źrodło: MRiRW
Przeczytaj także
-
01.04.2025
Podsumowanie i analiza danych z RASFF za rok 2024 – raport FOODFAKTY już dostępny!
Jak kształtowały się notyfikacje w systemie RASFF w 2024 roku? Raport FoodFakty Risk podsumowujący powiadomienia o produktach niebezpiecznych zgłoszonych do RASFF w 2024 jest już dostępny.
-
27.03.2025
Niekorzystne warunki klimatyczne powodują wzrost cen kawy do najwyższego poziomu od lat
Nowe badanie FAO wskazuje na wzrost cen o prawie 40 procent w 2024 r. z powodu zakłóceń po stronie podaży, głównie z powodu niekorzystnych warunków pogodowych.
-
18.03.2025
Wkład przemysłu piwowarskiego do globalnego PKB wynosi 878 mld USD
Branża browarnicza jest ważnym sektorem gospodarki światowej, który wygenerował 0,8% światowego PKB w 2023 r., czyli 878 mld USD. To więcej niż wg Banku Światowego wyniósł PKB Polski. Raport „Beer’s Global Economics Footprint” podsumowuje globalny wpływ ekonomiczny przemysłu piwowarskiego.