Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Niekorzystne warunki klimatyczne powodują wzrost cen kawy do najwyższego poziomu od lat

Kategoria: Biznes

Światowe ceny kawy osiągnęły w 2024 r. najwyższy poziom od wielu lat, wzrastając o 38,8 proc. w stosunku do średniej z poprzedniego roku. Przyczyną była głównie niesprzyjająca pogoda w głównych krajach produkujących – poinformowała dziś Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).

Według informacji FAO na temat trendów na światowym rynku kawy, w grudniu 2024 r. Arabica, kawa wyższej jakości preferowana na rynku kawy palonej i mielonej, sprzedawała się po cenie o 58 proc. wyższej niż rok wcześniej, podczas gdy Robusta, wykorzystywana głównie do kawy rozpuszczalnej i mieszania, odnotowała wzrost cen o 70 proc. w ujęciu realnym.

Po raz pierwszy od połowy lat 90. XX wieku nastąpiło zmniejszenie różnicy cen między tymi dwoma odmianami.

Podwyżki możliwe w 2025 r.

FAO poinformowało, że ceny eksportowe kawy mogą wzrosnąć jeszcze bardziej w 2025 r., jeśli główne regiony uprawy odnotują dalsze znaczące spadki podaży.

Najważniejszymi czynnikami powodującymi ostatni wzrost cen są ograniczone ilości eksportowe z Wietnamu, zmniejszona produkcja w Indonezji i niekorzystne warunki pogodowe mające wpływ na produkcję kawy w Brazylii.

W Wietnamie przedłużająca się susza spowodowała 20-procentowy spadek produkcji kawy w sezonie 2023/24, a eksport spadł o 10 procent drugi rok z rzędu. Podobnie w Indonezji produkcja kawy w sezonie 2023/24 spadła o 16,5 procent rok do roku z powodu nadmiernych opadów deszczu w kwietniu-maju 2023 r., które uszkodziły owoce kawy. Eksport spadł o 23 procent.

W Brazylii suche i gorące warunki pogodowe doprowadziły do ​​kolejnych obniżek prognozy produkcji na lata 2023/24, a oficjalne szacunki zmieniły się z oczekiwanego wzrostu o 5,5 proc. rok do roku na spadek o 1,6 proc.

Koszty wysyłki są czynnikiem

Stwierdzono również, że wyższe koszty wysyłki są jednym z czynników wpływających na wzrost cen kawy na świecie.

Wczesne dane wskazują, że w grudniu 2024 r. wzrost cen światowych przełożył się na to, że konsumenci w Stanach Zjednoczonych płacili za kawę o 6,6 proc. więcej, a w Unii Europejskiej o 3,75 proc. więcej w porównaniu z analogicznym okresem w 2023 r.

„Wysokie ceny powinny stanowić zachętę do większych inwestycji w technologię oraz badania i rozwój w sektorze kawy – który w dużej mierze opiera się na drobnych rolnikach – w celu zwiększenia odporności na zmiany klimatu” – powiedział Boubaker Ben-Belhassen, dyrektor FAO Markets and Trade Division, dodając, że zmiany klimatu wpływają na produkcję kawy w dłuższej perspektywie. FAO wspiera wiele krajów produkujących kawę, aby pomóc rolnikom przyjąć techniki odporne na zmiany klimatu , które również przyczyniają się do przywrócenia utraty różnorodności biologicznej.

FAO podkreśla znaczenie przejrzystości rynku i zachęca wszystkich uczestników łańcucha wartości do współpracy w celu wsparcia zrównoważonego wzrostu w światowym sektorze kawy i ochrony źródeł utrzymania milionów drobnych producentów na całym świecie.

Kluczowe liczby

  • Brazylia i Wietnam łącznie odpowiadają za prawie 50 procent światowej produkcji kawy.
  • Drobni rolnicy odgrywają kluczową rolę w przemyśle kawowym, odpowiadając za 80 procent światowej produkcji kawy.
  • Roczna produkcja kawy na świecie wynosi ponad 20 miliardów dolarów.
  • Wartość całkowitego handlu kawą szacuje się na ponad 25 miliardów dolarów rocznie.
  • W 2023 roku światowa produkcja kawy osiągnęła 11 milionów ton.
  • W 2023 r. przychody z eksportu kawy stanowiły 33,8 proc. całkowitego eksportu towarów w Etiopii, 22,6 proc. w Burundi i 15,4 proc. w Ugandzie.
  • W 2023 roku największymi importerami kawy były Unia Europejska i Stany Zjednoczone Ameryki.
  • Światowy przemysł kawowy generuje roczne przychody przekraczające 200 miliardów dolarów. 

Źródło: FAO

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dodatki i składniki Przemysł napojowy

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.