Bezpieczeństwo żywności
-
21.02.2025
Nowoczesne technologie w walce z chorobami przenoszonymi przez żywność - WGS
W kontekście skuteczności gotowości na kryzysy żywnościowe, że UE z powodzeniem wykorzystuje nowoczesne technologie, takie jak sekwencjonowanie całego genomu (WGS – whole genome sequencing), aby lepiej monitorować i zarządzać ogniskami chorób przenoszonych przez żywność.
-
20.02.2025
Ochratoksyna A w rodzynkach
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w rodzynkach.
-
20.02.2025
Kompleksowa kontrola sektora rybnego we Włoszech – grzywny w wysokości ponad 1 mln euro
Włoska Straż Przybrzeżna przeprowadziła na terytorium całego kraju kompleksową operację ,,e-FISHING” mającą na celu m.in. identyfikację nielegalnych działań w sektorze rybnym.
-
20.02.2025
Wycofanie partii soli sezamowej ze względu na możliwą obecność toksyn Alternaria
Toksyny Alternaria są produkowane przez pleśnie z gatunku Alternaria, a ich spożycie może być szkodliwe dla zdrowia człowieka.
-
20.02.2025
Salmonella w jednej partii łososia sałatkowego
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.
-
19.02.2025
Ostrzeżenie francuskich służb celnych przed zafałszowanym miodem zawierającym substancje lecznicze
Francuskie służby celne wydały alert konsumencki z powodu wykrycia zafałszowanego miodu w saszetkach z dodatkiem substancji leczniczych – sildenafilu i tadalafilu.
-
19.02.2025
Raport tygodniowy RASFF (10.02-16.02.2025)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
18.02.2025
Stosowanie zamienników soli o niższej zawartości sodu: wytyczne WHO
WHO podkreśla, że stosowanie substytutów soli o niższej zawartości sodu (LSSS) jest tylko jednym z elementów szerszej strategii redukcji spożycia sodu.
-
18.02.2025
Auchan wycofuje Rodzynki sułtańskie
Firma Auchan została zobligowana do wycofania produktu, z uwagi na przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu ochratoksyny A w produkcie.
-
17.02.2025
E. coli w serach: wycofanie produktów i alarm sanitarno-epidemiologiczny we Francji
Francuskie władze sanitarne wycofały z rynku sery Morbier produkowane z surowego mleka po wykryciu zakażeń bakterią Escherichia coli (STEC). W wyniku infekcji hospitalizowano 11 osób, a dochodzenie potwierdziło związek między spożyciem skażonego sera a przypadkami zespołu hemolityczno-mocznicowego (HUS).
-
17.02.2025
Nasiona chia wycofane z Rossmanna
W wyniku kontroli, Państwowa Inspekcja Sanitarna stwierdziła obecność zanieczyszczenia pochodzenia roślinnego w nasionach Chia od dostawcy Eko Ziarna Sp. z o.o., wprowadzonym do obrotu przez Joyfood Sp. z o.o..
-
14.02.2025
Zagrożenia dla zdrowia ludzi i zwierząt wynikające z obecności bromku w żywności i paszach
Komisja Europejska zleciła EFSA ocenę toksyczności bromku, istniejących maksymalnych poziomów pozostałości (MRL) i możliwego transferu z paszy do żywności pochodzenia zwierzęcego.
-
14.02.2025
Wyniki kontroli jakości zbóż i rzepaku z uwzględnieniem tych pochodzących z obszarów objętych klęską powodzi
Kontrola IJHARS w punktach skupu potwierdziła, że nie dochodziło do obrotu towarem, który miał styczność z wodą powodziową.
-
13.02.2025
Ryzyko zbyt wysokiej zawartości witaminy D w paszy doprowadziło do wycofania ponad 600 ton jaj w Norwegii
Norweski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności podjął odpowiednie działania w związku z wycofaniem z rynku ponad 600 ton jaj. Przyczyną jest ryzyko zbyt wysokiej zawartości witaminy D w tym produkcie, a zdarzenie to powiązano z paszą dla kur niosek i świń.
-
12.02.2025
Niemal połowa przebadanych przez czeską inspekcję próbek oliwy z oliwek była niższej jakości od zadeklarowanej
Badania Czeskiej Inspekcji Rolnictwa i Żywności wykazały, że 44,4% ocenianych próbek nie spełniało wymagań prawnych odnośnie deklarowanej jakości oliwy.
-
12.02.2025
Raport tygodniowy RASFF (03.02-09.02.2025)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
10.02.2025
Największe ognisko zakażeń Salmonellą w Norwegii od 50 lat – winne kiełki lucerny
Norweskie władze sanitarne badają największe od 50 lat ognisko zakażeń Salmonellą, które dotknęło 230 osób w całym kraju. Śledztwo wskazuje na ekologiczne kiełki lucerny jako potencjalne źródło zakażenia, a konsumenci zostali ostrzeżeni przed ich spożyciem.
-
08.02.2025
Wycofanie sera z powodu podejrzenia obecności Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC)
Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez producenta wycofaniu sera MORBIER AOP.
-
07.02.2025
Ciało obce w odżywce białkowej - aktualizacja ostrzeżenia z dn. 28.11.2024
GIS został poinformowany o prowadzonym przez firmę Decathlon Sp. z o.o. ponownym wycofaniu odżywki białkowej ze względu na wykrycie obecności metalicznego ciała obcego, które może spowodować fizyczne uszkodzenia układu pokarmowego u konsumentów.
Produkt w wyniku błędu ludzkiego został ponownie wprowadzony do sprzedaży.
-
07.02.2025
Metody analityczne w służbie bezpieczeństwa żywności – ocena przydatności przez FSAI
Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności w Irlandii (FSAI) wraz ze swoim komitetem naukowym opracował kryteria kontroli analitycznej, które należy wziąć pod uwagę przy badaniu potencjalnego wykorzystania nowoczesnych technik oceny autentyczności żywności.
-
06.02.2025
Zarządzanie wodą procesową dla owoców, warzyw i ziół – aplikacja online - WaterManage4You od EFSA w walce z Listerią
Eksperci EFSA przeanalizowali mikrobiologiczną i fizykochemiczną jakość wody wykorzystywanej do przetwarzania owoców, warzyw i ziół w warunkach przemysłowych. Przygotowali również zestaw planów zarządzania wodą procesową i narzędzie online, które może pomóc branży ulepszyć systemy zarządzania wodą.
Nasi partnerzy