W 2024 roku Wielka Brytania zmierzyła się z serią ognisk listeriozy i kryptosporydiozy, które unaoczniły skalę wyzwań związanych z bezpieczeństwem żywności i wody. Dane UKHSA i PHW ujawniają konkretne źródła zakażeń oraz działania naprawcze, które mogą mieć znaczenie także dla branży spożywczej w innych krajach.
Bezpieczeństwo żywności
-
29.05.2025
Groźna epidemia listeriozy i wycofanie koktajli odżywczych w USA
Według danych FDA i CDC, od 2018 roku do marca 2025 roku potwierdzono łącznie 42 przypadki zakażeń listeriozą w 21 stanach USA, z czego aż 41 osób wymagało hospitalizacji, a 14 zmarło. Większość chorych to osoby starsze, pacjenci szpitali oraz pensjonariusze domów opieki, do których produkty były dostarczane w ramach usług gastronomicznych.
-
29.05.2025
Przypadki manipulowania dokumentacją w jednej z największych spółdzielni zajmujących się handlem bydłem w Niemczech
W Niemczech stwierdzono przypadki fałszowania dokumentów i sposobu hodowli setek ton bydła w jednej z największych spółdzielni zajmujących się handlem.
-
28.05.2025
Wycofanie określonych partii kwasu chlebowego, ze względu na stwierdzenie obecności glutenu (ponad 20 mg/kg)
W nawiązaniu do komunikatu z dnia 19.05.2025 r. Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę EKO-NATURA s.c. wycofaniu kolejnych dwóch partii kwasu chlebowego oznakowanych jako bezglutenowe (GLUTEN FREE).
-
28.05.2025
Analiza zgłoszonych przypadków chorób przenoszonych przez żywność w Szwecji (2019–2023)
W przypadku chorób przenoszonych drogą pokarmową, w przypadku których zidentyfikowano konkretny produkt spożywczy, warzywa stanowiły największą pojedynczą kategorię żywności pod względem zgłoszonych przypadków zachorowań, a następnie posiłki złożone, owoce morza i jedzenie w formie bufetu.
-
28.05.2025
W Grecji rozbito grupę przestępczą, która produkowała zafałszowaną oliwę z oliwek z oleju słonecznikowego
W wyniku skoordynowanej operacji grecka policja rozbiła zorganizowaną grupę przestępczą zajmującą się produkcją, pakowaniem i dystrybucją zafałszowanej oliwy z oliwek extra virgin na terenie Grecji oraz w innych krajach Unii Europejskiej.
-
28.05.2025
Raport tygodniowy RASFF (19.05-25.05.2025)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
27.05.2025
Zakażenia Listeria i Cryptosporidium w Wielkiej Brytanii w 2024 roku – podsumowanie UKHSA i PHW
-
27.05.2025
Najważniejsze kwestie dotyczące wód w Europie i propozycje PE dot. polityki wodnej
Parlament Europejski przedstawił ambitne propozycje złagodzenia wyzwań wodnych w sprawozdaniu na temat nadchodzącej europejskiej strategii odporności na wodę. Oczekuje się, że Komisja Europejska przedstawi europejską strategię odporności na wodę latem 2025 r.
-
26.05.2025
Prognozowanie tolerancji Listeria monocytogenes na środki dezynfekujące za pomocą sekwencjonowania genomowego i uczenia maszynowego
Listeria monocytogenes to bakteria patogenna, która może powodować groźne infekcje, szczególnie u osób z obniżoną odpornością. Jej obecność w produktach spożywczych podlega surowym regulacjom – w wielu krajach obowiązuje polityka "zera tolerancji".
-
23.05.2025
Syntezy Miesiąca Strefy Managera - maj 2025 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - maj 2025" z 16.05.2025 r. Szczegółowa analiza zgłoszeń z 2024 r. objęła zafałszowania żywności.
-
23.05.2025
Przyszłość na talerzu: Młodzi innowatorzy rewolucjonizują nasze nawyki żywieniowe
Młodzi innowatorzy z całej Polski zgromadzili się w Warszawie, aby zaprezentować swoje pomysły na przyszłość zdrowego i zrównoważonego żywienia. Podczas Hackathonu ‘Hack For Food’ przedstawili prototypy technologii i rozwiązań edukacyjnych, które mogą realnie zmienić sposób, w jaki kupujemy, gotujemy i myślimy o jedzeniu – wpływając zarówno na zdrowie ludzi, jak i kondycję środowiska.
-
22.05.2025
Pozostałości pestycydów w żywności: jaka jest sytuacja w UE? Raport EFSA za 2023 r.
Ukazał się najnowszy raport EFSA dotyczący pozostałości pestycydów w żywności w Unii Europejskiej. Wyniki pokazują, że ryzyko dla zdrowia konsumentów związane z obecnością pestycydów w żywności pozostaje niskie, co jest zgodne z obserwacjami z poprzednich lat.
-
22.05.2025
Szkodliwe substancje i duże ilości kofeiny – wyniki kontroli suplementów w Holandii
W Holandii przeprowadzono analizę suplementów diety dla sportowców, która wykazała obecność niedozwolonych substancji i duże ilości kofeiny.
-
21.05.2025
Komisja Europejska opublikowała raport podsumowujący zgłoszenia dotyczące bezpieczeństwa i zafałszowań żywności w 2024 r.
Komisja Europejska opublikowała raport "2024 Annual Report Alert & Cooperation Network", podsumowujący zgłoszenia dotyczące bezpieczeństwa i zafałszowań żywności z 2024 r., opublikowane w ramach Sieci Ostrzegania i Współpracy (ACN).
-
21.05.2025
Raport tygodniowy RASFF (12.05-18.05.2025)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
21.05.2025
Wykrycie obecności bakterii Salmonella w jednej partii mrożonych truskawek
Producent poinformował swojego odbiorcę i rozpoczął procedurę wycofania produktu. Producent oraz dystrybutor zbadali dodatkowe próbki truskawek mrożonych z tej samej partii, w których nie wykryto obecności Salmonella.
-
20.05.2025
Sztuczna inteligencja w jakości produkcji spożywczej – jak praktycznie wykorzystać potencjał AI?
W artykule przedstawione zostały konkretne przykłady zastosowań AI, które już teraz pomagają poprawić kontrolę jakości, usprawnić analizy oraz ograniczyć ryzyko na zakładach produkcji żywności.
-
20.05.2025
Międzynarodowe Forum Rolnictwa Regeneratywnego BIO_REACTION 2025
Już 12 czerwca 2025 roku w malowniczo położonej Pierzchnie k. Kórnika, odbędzie się Międzynarodowe Forum Rolnictwa Regeneratywnego BIO_REACTION – jedno z najważniejszych wydarzeń w Polsce poświęconych zrównoważonej przyszłości rolnictwa i żywności.
-
19.05.2025
Wybór idealnego naturalnego barwnika do żywności
Szukając substancji barwiących na żółto, producenci żywności i napojów mogą teraz wybierać spośród szerokiej gamy naturalnych rozwiązań na bazie roślin. Czynnik wizualny oczywiście jest kluczowy, ale równie ważne są też cechy takie jak wydajność i stabilność.
-
19.05.2025
Mrożenie tuńczyka - projekt regulacji
Projekt nowelizacji rozporządzenia 853/2004 zakłada zmiany dotyczące mrożenia tuńczyka, wysoko rafinowanych produktów oraz uboju w nagłych wypadkach
-
19.05.2025
WE Lead Food Polska – dołącz do unikalnej sieci współpracy kobiet!
Nasi partnerzy