Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W Republice Południowej Afryki rosną obawy dotyczące bezpieczeństwa żywności, w związku z odnotowaniem od września prawie 900 przypadków chorób przenoszonych drogą pokarmową oraz śmiercią ponad 20 osób, w tym głównie dzieci w wieku od 6 do 9 lat. Przypadki te powiązano z żywnością pochodzącą z lokalnych sklepów.
W Europie doszło do poważnego wybuchu zakażeń Salmonellą Strathcona, który dotknął ponad 250 osób w 16 krajach. Źródłem zakażeń są najprawdopodobniej pomidory pochodzące z Sycylii, co skłoniło służby sanitarne do szczegółowych kontroli i badań epidemiologicznych.
Białka pochodzenia roślinnego – mijający trend, czy sposób na zrównoważony rozwój w przyszłości? Jaką rolę odgrywają wirówki dekantacyjne marki Flottweg w procesie ekstrakcji białek roślinnych? Poniższe 6 faktów
stanowi wprowadzenie do świata białek roślinnych.
Wspólne Centrum Badawcze KE przedstawia propozycje wykorzystania zaawansowanych technologii, takich jak analityka predykcyjna i sztuczna inteligencja, aby efektywnie wykrywać oszustwa żywnościowe, zwiększać przejrzystość łańcuchów dostaw oraz wspierać oficjalne kontrole.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
FDA wprowadziła Uzupełnienie do Kodeksu Żywnościowego 2022, mające na celu zaostrzenie standardów bezpieczeństwa żywności w całych Stanach Zjednoczonych. Nowe przepisy obejmują m.in. dezynfekcję powierzchni, zasady ponownego użycia pojemników oraz wdrażanie systemów zarządzania bezpieczeństwem.
Producenci słonych przekąsek pod lupą IJHARS. U prawie połowy z nich ujawniono nieprawidłowości.
Youth Business Poland we współpracy z Carrefour Foundation i Carrefour Polska uruchomił unikatowy projekt skierowany do młodych ludzi, którzy chcą realizować projekty społeczne w zakresie edukacji żywieniowej. Rekrutacja do programu trwa do 1 grudnia 2024.
Firma TEDi Sp. z o.o. zadeklarowała, że produkt został usunięty z sali sprzedaży we wszystkich sklepach tej sieci w dniu 19.11.2024 r.
Od 1 lipca przedsiębiorcy sprzedający napoje lub posiłki w jednorazowych kubkach lub pojemnikach muszą zapewnić klientom alternatywne, przyjaźniejsze środowisku opakowania, które pomogą ograniczyć ilość plastikowych odpadów, np. wprowadzając system własnych, wielorazowych opakowań zwrotnych.
Szkolenie odbędzie się w godzinach 11:00 – 14:00, w dniu 28 listopada 2024r., w Centrum Konferencyjnym “Zielna” przy ul. Zielnej 37 w Warszawie.
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej na powierzchni skorupek jaj określonych poniżej wykryto obecność Salmonella z grupy D.
W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej partii produktu pt. Boczek Duński Wędzony.
Zakończył się FoodFakty Summit food4tomorrow - projekt, w którym nauka i biznes, i administracje jednocześnie byli prelegentami, uczestnikami, ale równocześnie były gospodarzami wydarzenia.Wydarzenie miało na celu omówienie kluczowych kwestii związanych z bezpieczeństwem żywnościowym, innowacjami w produkcji żywności oraz perspektywami dla polskiej żywności. Obejmowało ponad 20 merytorycznych sesji w 5 ścieżkach tematycznych, sesje plenarne z panelami dyskusyjnymi, warsztaty i wiele form networkingu.
Dwie partie produktu zostały wycofane ze sprzedaży.
Irlandzki Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (FSAI), który w 2023 r. świętował 25 rocznicę powstania, opublikował swój coroczny raport odnośnie bezpieczeństwa żywności. Podkreślono w nim, że zgłaszane w ostatnim czasie przypadki naruszeń stają się coraz bardziej złożone oraz poważne.
W ramach nowych wytycznych m.in. obniżono dopuszczalny poziom histaminy w rybach oraz obniżono kryteria jej rozkładu
Opublikowano badanie na podstawie danych o wycofaniach żywności w USA w latach 2002-2023. Główną przyczyną wycofań żywności z rynku były zanieczyszczenia biologicznie i alergeny.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partii mąki żytniej typ 720.
Przedmiotem obrad sesji było wiele ważnych nowych zagadnień związanych z przekazywaniem konsumentom informacji o oferowanej żywności. Komitet nie osiągnął porozumienia w sprawie rozpoczęcia prac nad znakowaniem związanym ze zrównoważonym rozwojem, definicją „cukrów dodanych”, definicją małego opakowania ani oświadczeniem „wysoka zawartość”.
Nasi partnerzy