Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Za równo w Polsce jak i w całej Unii Europejskiej, nie brakuje przeciwników żywności modyfikowanej genetycznie. Jak wynika z przeprowadzonych w 2013 roku badań CBOS, większość Polaków jest przeciwna uprawom roślin modyfikowanych genetycznie – aż dwie trzecie badanych wyraziło opinię, że powinno się zakazać takich upraw.
Dn. 25 maja br. w godzinach 14:00 – 18:00 odbędzie się spotkanie techniczne EFSA dla przedsiębiorców branży spożywczej i innych zainteresowanych stron w sprawie projektu niniejszych wytycznych.
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez producenta wycofaniu określonej poniżej partii produktu ze względu na wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes w badaniach właścicielskich.
Jaka jest różnica między datą „należy spożyć do” a „najlepiej spożyć przed” na etykietach mojej żywności? #EUChooseSafeFood - oparciu o udaną pierwszą fazę rozpoczęto drugi rok kampanii, która obejmuje szereg nowych tematów.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową mięsa wieprzowego i drobiowego w elementach, wprowadzanego do obrotu luzem w 16 sklepach.
Informacje zwrotne pozyskane z dwóch konsultacji publicznych pomogły naukowcom EFSA nadać priorytet ponownej ocenie substancji zmiękczających stosowanych w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością (FCM) i zdefiniować protokół oceny narażenia konsumentów. W drugim etapie nastąpią pełne oceny ryzyka.
Komisja Europejska opublikowała raport dotyczący kontroli żywności, pasz, zwierząt i roślin. Autorzy raportu twierdzą, że programy kontroli wymagają poprawy.
Belgijska agencja FASFC potwierdziła w dn. 13 maja, że produkty marki Kinder z belgijskiej fabryki Ferrero były przyczyną epidemii salmonellozy, a EFSA/ECDC wskazała maślankę jako surowiec będący źródłem zakażenia salmonellą.
Francuscy prokuratorzy wszczęli śledztwo po tym, jak infekcje E. coli związane z fabryką pizzy Fraich'Up marki Buitoni (Nestle) mogły doprowadzić do śmierci jednej osoby.
Włoska Guardia di Finanza wraz z Departamentem Głównego Inspektoratu Ochrony Jakości i Zwalczania Nadużyć w Przemyśle Rolno-Spożywczym (ICQRF) przeprowadziły wspólnie operację „Verum et Oleum”, która doprowadziła do zajęcia ponad 2 milionów litrów zafałoszwanej oliwy z oliwek.
Odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności deklarowanej jako bezglutenowa oraz jej oznakowanie, ponosi producent lub podmiot wprowadzający żywność do obrotu.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową dań opakowanych wprowadzanych do obrotu na zasadzie cateringu oraz oznakowanie opakowań stosowanych w cateringu.
Przedsiębiorstwa sektora spożywczego, kreując żywność na miarę XXI wieku, powinny zaoferować konsumentom żywność smaczną, zdrową, funkcjonalną, ale przede wszystkim bezpieczną żywność, która spełnia najwyższe normy jakościowe.
Narzędzie do modelowania spożycia dodatków do żywności 2.1 (FAIM) umożliwia użytkownikom oszacowanie średniego i wysokiego poziomu narażenia na dodatki do żywności dla różnych grup ludności w krajach EU.
Stowarzyszenie Natureef wydało poradnik, który dostarcza firmom, inżynierom i konsumentom oparte o najnowsze badania naukowe informacje o tym, jak ograniczyć psucie się świeżych produktów spożywczych. To niezwykle cenna wiedza, biorąc pod uwagę, że w skali Europy marnowanych jest ok. 45 proc. owoców i warzyw, co generuje ogromny ślad środowiskowy i miliony ton odpadów rocznie.
Do 31 maja 2022 r. został wydłużony termin naboru wniosków o dofinansowanie zakupu nawozów.
Ministrowie omówili kwestię przeciwdziałania zagrożeniom dla bezpieczeństwa żywnościowego w związku wojną w Ukrainie.
Suplementy diety są szczególną kategorią żywności. Podlegają regulacjom materialnego prawa żywnościowego unijnego i krajowego oraz sprawdzaniu przestrzegania tych norm przez inspektorów. Urzędowa kontrola jest pojęciem bardzo szerokim.
Druga połowa 2021 r. przyniosła istotne pogorszenie nastrojów w rolnictwie. W grudniu rolnicy byli bardziej pesymistyczni w ocenach zarówno kondycji swoich gospodarstw, jak i otoczenia rynkowego. W związku z rosyjską agresją na Ukrainę i jej skutkami dla rynków rolnych, spodziewamy się, że również kolejna edycja badania (czerwiec 2022 r.) przyniesie dalsze pogorszenie nastrojów wśród rolników.
Celem programu jest wczesne wykrycie zakażeń wirusem wywołującym afrykański pomór świń i poszerzenie wiedzy na temat tej choroby oraz jej zwalczanie
Do 31 maja 2022 r. pżedłużono termin składania wniosków o przyznanie płatności bezpośrednich w ramach PROW (dot. działań: Rolnictwo ekologiczne, Dobrostan zwierząt, płatności ONW, Działania rolno-środowiskowo-klimatycznego oraz premii w ramach działania zalesieniowego).
33. sesja Regionalnej Konferencji FAO dla Europy. Dołącz online.
Bezpieczeństwo żywności zależy w dużej mierze od warunków higienicznych panujących w zakładach produkujących żywność. Obecność wysokich poziomów bakterii niepatogennych może mieć wpływ na trwałość i jakość artykułów żywnościowych przeznaczonych dla konsumentów.
Na podstawie badań przeprowadzonych przez PIS stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach wyrobu do kontaktu z żywnością.
Urząd ds. Żywności i Leków Ghany pod koniec 2021 r. przeprowadził ogólnokrajowe kontrole na obecność niedozwolonego barwnika Sudan IV w olejach palmowych badając 306 próbek.
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono niezgodność polegającą na migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z wyrobu do kontaktu z żywnością.
Od dnia 7 maja 2022 r. obowiązuje nowe rozporządzenie ws. zarządzenia środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków
eFORUM FoodFakty - Sensoryczna jakość żywności - nagranie z dnia 28.04.2022 r.