Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Starając się zmniejszać wpływ na środowisko, producenci żywności wychodzą naprzeciw nadchodzącym unijnym regulacjom w dziedzinie opakowań. Świetnym przykładem jest wykorzystanie przez firmę Tarczyński folii stretch zawierającej 30 proc. materiału pochodzącego z recyklingu do pakowania palet z produktami.
Makroalgi, znane również jako wodorosty, zyskują na popularności jako zrównoważone źródło białka i składników odżywczych. Jednak ich konsumpcja niesie zarówno korzyści zdrowotne, jak i potencjalne ryzyka chemiczne, co podkreśla konieczność świadomego podejścia i regulacji prawnych.
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych w herbatkach ekspresowych ziołoweych - pokrzywa oraz morwa biała.
Dla profesjonalistów zaangażowanych w ochronę łańcucha dostaw żywności rozwój ten stanowi obiecujący krok naprzód w rozwiązywaniu jednego z najpoważniejszych problemów branży.
W Central Highlands w Wietnamie aresztowano 4 osoby podejrzane o stosowanie niedozwolonego środka chemicznego, w celu przyspieszenia wzrostu kiełków fasoli i nadania im bardziej atrakcyjnego wyglądu.
Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością, takie jak tworzywa sztuczne, tusze drukarskie czy ceramika, odgrywają ważną rolę w codziennym życiu, ale ich wpływ na zdrowie konsumentów wciąż budzi wiele pytań. Badania nad migracją substancji chemicznych z tych materiałów dostarczają cennych informacji, które mogą wpłynąć na przyszłe regulacje i ochronę zdrowia publicznego.
W dobie globalnych wyzwań, takich jak zmiany klimatyczne, wyczerpywanie się zasobów naturalnych oraz wzrost liczby ludności, koncepcja zrównoważonego rozwoju zyskuje na znaczeniu. Agenda 2030, która obejmuje wyznaczonych 17 celów zrównoważonego rozwoju oraz powiązanych z nimi zadań.
Nowe przepisy dotyczące kryteriów mikrobiologicznych dla żywności gotowej do spożycia zaostrzają wymagania wobec Listeria monocytogenes, aby skuteczniej chronić zdrowie konsumentów w całym okresie przydatności do spożycia.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
WorldFood Poland 2025 połączone z Gastrotargami SMAKKi to wyjątkowe wydarzenie, które w dniach 8-10 kwietnia zamieni hale EXPO XXI w Warszawie w centrum innowacji i trendów branży spożywczej oraz gastronomicznej. XI edycja targów wprowadza nowe sektory, konkursy i konferencje, odpowiadając na potrzeby dynamicznie rozwijającego się rynku.
Pod koniec 2024 roku odnotowano wzrost liczby przypadków ptasiej grypy, szczególnie w regionach intensywnej hodowli drobiu w Europie i Stanach Zjednoczonych. Eksperci wskazują na nowe zagrożenia związane z rozprzestrzenianiem się wirusa wśród dzikich i hodowlanych zwierząt, podkreślając potrzebę dalszego monitorowania i działań prewencyjnych.
Branża spożywcza w Unii Europejskiej stoi przed wieloma wyzwaniami wynikającymi z ograniczonych zasobów naturalnych, zmian klimatycznych oraz rosnącego zapotrzebowania na zbilansowane żywność i produkty niezależne od paliw kopalnych. Raport opracowany w 2024 przez Wageningen University & Research (WUR), identyfikuje pięć kluczowych dylematów dotyczących przyszłego wykorzystania ziemi i surowców w UE.
Choć system kontroli ryb importowanych z Kanady do Europy ma potencjał, aby działać poprawnie to przeprowadzony audyt DG Sante wykazał jego niską skuteczność ze względu na m.in. niską częstotliwość pobierania próbek oraz inicjowanych kontroli.
W związku z opublikowaniem Rozporządzenia Komisji (UE) 2024/2895 z dnia 20 listopada 2024 zmieniającego Rozporządzenie (WE) 2073/2005 w zakresie przepisów regulujących występowanie Listeria monocytogenes w produktach RTE wprowadzone zostaje kryterium „nie wykryto” L. monocytogenes w produktach wprowadzanych do obrotu w ciągu okresu przydatności do spożycia.
Do Finalndii nielegalnie importowano około 36 000 kilogramów mięsa wielorybiego, gatunku znajdującego się na liście CITES, w celu wykorzystania jako karma dla psów zaprzęgowych.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Jednym z najbardziej obiecujących zastosowań tego materiału jest możliwość kapsułkowania składników odżywczych, takich jak witaminy i minerały, które można dodawać do żywności.
W ramach przeglądu eksperci zaktualizowali dopuszczalne dzienne spożycie(TDI) dla nadchloranu od 0,3 do 1,4 mikrogramów na kilogram masy ciała na dzień.
Rok 2025 przynosi zmiany w branży spożywczej – nowe technologie, zrównoważony rozwój i zdrowotne potrzeby konsumentów redefiniują rynek. Oto kluczowe trendy, które wyznaczą kierunki rozwoju na najbliższe miesiące
Zazwyczaj występują one w żywności morskiej i obejmują głównie arsenobetainę (AsB), arsenocukry i arsenolipidy. Najwyższe poziomy złożonych związków arsenoorganicznych wykryto w rybach, skorupiakach, mięczakach i wodorostach.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Nasi partnerzy