Brytyjska Agencja Bezpieczeństwa Zdrowia (UKHSA) testuje wykorzystanie sztucznej inteligencji do wykrywania ognisk zakażeń przenoszonych przez żywność. Nowe podejście może wspierać tradycyjne metody nadzoru epidemiologicznego, pozwalając na szybsze identyfikowanie zagrożeń i skuteczniejsze reagowanie na przypadki zatruć pokarmowych.
Bezpieczeństwo żywności
-
14.04.2025
Podsumowanie raportu EFSA dotyczącego oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe w bakteriach zoonotycznych i wskaźnikowych (2022–2023)
Oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe (ang. Antimicrobial Resistance - AMR) jest jednym z najpoważniejszych wyzwań zdrowotnych współczesnego świata.Czytaj więcej -
14.04.2025
Food Allergen Q&A Guidance - FDA zaktualizowała wytyczne dot. alergenów pokarmowych
Wytyczne zostały wydane w formacie strony internetowej z możliwością wyszukiwania, co umożliwia wygodną nawigację po ich zawartości. Nowa wersja ma na celu wsparcie producentów żywności w przestrzeganiu przepisów dotyczących etykietowania produktów zawierających alergeny.Czytaj więcej -
11.04.2025
Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z chochli do zupy
Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę TEDi Sieć Handlowa Sp. z o.o. wycofaniu chochli do zupy, ze względu na stwierdzenie migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu do żywności.Czytaj więcej -
11.04.2025
Sztuczna inteligencja w wykrywaniu ognisk zakażeń – nowe podejście UKHSA do bezpieczeństwa żywności
-
10.04.2025
Zwierzęce produkty uboczne wprowadzone ponownie do obrotu – wyniki dochodzenia brytyjskich służb
Działania brytyjskich służb doprowadziły do ukarania czterch podejrzanych oraz firmy w związku z ponownym wprowadzeniem do obrotu nienadajacego się do spożycia mięsa, które sklasyfikowano wcześniej jako produkt uboczny pochodzenia zwierzęcego klasy 3.Czytaj więcej -
10.04.2025
Gdzie szukać oszczędności w przemyśle spożywczym? Odpowiedzi padną na Foodforum 2025
W branży spożywczej każda złotówka ma znaczenie – szczególnie dziś, gdy rosnące koszty energii, surowców i pracy wymuszają nowe podejście do efektywności. Oszczędność to nie moda, to konieczność. Jak ją osiągnąć bez kompromisów w jakości i jak wdrażać innowacje, które się opłacają – to tematy, które poruszone zostaną na majowej konferencji Endress+Hauser.
-
10.04.2025
Nowa technologia inspirowana skórą rekina zmniejsza ryzyko zakażeń na deskach do krojenia w przemyśle mięsnym
Naukowcy z Nowej Zelandii opracowali nowatorską technologię, która może wesprzeć higienę w przemyśle mięsnym. Nowa technologia pozwala na znaczną redukcję przyczepiania się bakterii, takich jak Salmonella i Listeria, bez potrzeby używania dodatkowych środków chemicznych.
-
09.04.2025
Raport tygodniowy RASFF (31.03-06.04.2025)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
09.04.2025
Kartony do płynnej żywności – bezpieczne, funkcjonalne i przyjazne środowisku
Kartony do płynnej żywności to popularne opakowania, wykorzystywane do pakowania takich produktów jak mleko, soki czy napoje roślinne. Dzięki swojej budowie i materiałom, z których są wykonane, gwarantują całkowite bezpieczeństwo zapakowanych w nie produktów spożywczych, jednocześnie wpisując się w założenia gospodarki obiegu zamkniętego.
-
09.04.2025
Raport EFSA: model obliczeniowy FFRAUD-ER do identyfikacji zagrożeń bezpieczeństwa żywności związanych z oszustwami
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) prezentuje wyniki projektu FFRAUD-ER, dotyczącego innowacyjnego narzędzia obliczeniowego, które ma pomóc w identyfikacji oszustw prowadzących do niebezpiecznych incydentów w łańcuchu żywnościowym.Czytaj więcej -
08.04.2025
Sekwencjonowanie genomowe i uczenie maszynowe ujawniają główne źródła zakażeń Salmonellą w USA
-
07.04.2025
Przewodnik po znakowaniu win innych niż musujące – przewodnik IJHARS
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opracowała przewodnik dotyczący znakowania win innych niż musujące w celu ułatwienia producentom i konsumentom interpretacji przepisów regulujących znakowanie i certyfikację win.
-
07.04.2025
Zakażenia na farmach i podejrzenie pryszczycy – intensywny rok dla APHA
-
07.04.2025
Auchan wycofuje elementy kurczaka
Sieć Auchan wycofuje elementy kurczaka z uwagi na pochodzenie surowca z odszaru objętego ptasią grypą.Czytaj więcej -
04.04.2025
Wzrost zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności w Hongkongu w 2024 roku
-
04.04.2025
Aktualizacja maksymalnych poziomów pozostałości (MRLs) dla związków miedzi: ocena ryzyka i rekomendacje EFSA
W dokumencie przedstawiono aktualizację maksymalnych poziomów pozostałości (MRLs) dla związków miedzi w świetle opinii naukowej EFSA dotyczącej ponownej oceny wartości wytycznych opartych na zdrowiu (HBGVs) oraz oceny narażenia ze wszystkich źródeł.
-
04.04.2025
Bezpieczeństwo i jakość żywności zaczynają się od higieny! - sesja Q&A - odpowiedzi
W dn. 20 marca br. odbył się webinar pt. Bezpieczeństwo i jakość żywności zaczynają się od higieny! W trakcie webinaru na czacie padło tak dużo pytań, że nie było możliwości, aby na wszystkie z nich odpowiedzieć. Na swoje pytania odpowiada Agnieszka Mężyńska z IFS.Czytaj więcej -
03.04.2025
187 przypadków zatruć pokarmowych w Singapurze po spożyciu posiłków RTE
-
03.04.2025
W Belgii odnotowano najwyższą liczbę zgłoszeń konsumenckich odnośnie bezpieczeństwa żywności
Służby w Belgii odnotowały najwyższą liczbę zgłoszeń konsumenckich złożonych w ciągu 2024 r. odnośnie bezpieczeństwa żywności. Ponad połowa zgłoszeń doprowadziła także do podjęcia konkretnych działań.
-
03.04.2025
#KupujŚwiadomie Produkt Polski - start kampanii
MRiRW rozpoczęło ogólnopolską kampanię informacyjno-edukacyjną dotyczącą oznaczenia PRODUKT POLSKI. Działania są odpowiedzią na oczekiwania konsumentów w zakresie łatwiejszej identyfikacji produktów żywnościowych wytworzonych w Polsce, z krajowych surowców.
-
02.04.2025
Rola towaroznawstwa w zarządzaniu jakością w warunkach gospodarki opartej na wiedzy
W imieniu Komitetu Naukowego i Organizacyjnego pragniemy zaprosić Państwa do udziału w XII Międzynarodowej Konferencji z cyklu Rola towaroznawstwa w zarządzaniu jakością w warunkach gospodarki opartej na wiedzy
Nasi partnerzy