Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zaktualizował swoje wytyczne dotyczące oceny ryzyka i korzyści związanych z żywnością, wprowadzając nowe metody, które pozwalają na bardziej precyzyjne i kompleksowe analizy. Co to oznacza dla konsumentów?
Przeprowadzone przez IJHARS kontrole mięsa, wędlin i serów sprzedawanych bez opakowania wykazały, że błędy najczęściej dotyczą oznakowania, zakwestionowano aż 46,6% towarów.
W kontekście produkcji żywności, konieczność badania obecności alergenów staje się niezmiernie istotna dla producentów, mając na względzie bezpieczeństwo konsumentów i przestrzeganie przepisów prawnych. Automatyzacja metody ELISA poprzez urządzenie BOLT™ przynosi liczne korzyści, eliminując potrzebę stosowania końcówek do pipet, co zmniejsza ilość odpadów laboratoryjnych i wpływa pozytywnie na ekologiczny charakter badań.
Wyniki badania przeprowadzonego przez Holenderski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Produktów Konsumenckich (NVWA) pokazują, że ponad jedna czwarta produktów deklarowanych jako pełnoziarniste (z wyłączeniem pieczywa), tak naprawdę nie spełnia wymagań.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Zaimportowany jako środek dezynfekujący alkohol służył do produkcji napojów alkoholowych, takich jak whisky, grappa, limoncello, gin, wódka i inne.
Zautomatyzowana procedura jest w pełni zwalidowana przez AFNOR i AOAC dla wszystkich testów SureTect. Elastyczne oprogramowanie, przyjazny dla użytkownika interfejs i łatwa konfiguracja zapewniają maksymalną wydajność, a kompaktowa konstrukcja pozwala zaoszczędzić miejsce w laboratorium.
Jakie informacje powinny być umieszczone w waszej ulubionej budce z lodami? IJHARS przypomina, jak sięgając po lody, nie dać się nabrać na marketingowe sztuczki i dokonywać świadomych wyborów zakupowych.
Od 15 lipca 2024 roku w serwisie Single Window administrowanym przez Krajową Administrację Skarbową (KAS) udostępniona została nowa usługa – Uzyskaj graniczne dokumenty jakości handlowej artykułów rolno - spożywczych.
Pseudomonas obecne na żywności mogą nie tylko powodować psucie się produktów, lecz także stanowić zagrożenie dla zdrowia publicznego ze względu na ich potencjalną oporność na antybiotyki.
Firma Meatly uzyskała zgodę regulacyjną, dzięki czemu stała się pierwszą europejską firmą upoważnioną do sprzedaży mięsa hodowanego w warunkach laboratoryjnych.
Tworzenie się biofilmu stanowi poważny problem dla zakładów produkujących żywność, ponieważ najczęściej powoduje infekcje, często występujące punktowo, incydentalnie przez co są trudne do zlokalizowania. Dodatkowo ze względu na swoją budowę są bardzo trudne do usunięcia i mogą powodować uszkodzenia powierzchni urządzeń i infrastruktury. Z naszego doświadczenia wynika, że kiedy zaczynamy usuwać biofiim drastycznie rośnie liczebność mikroorganizmów na wymazach mikrobiologicznych.
Władze włoskie przeprowadziły śledztwo w regionach Emilia-Romagna oraz Marche w sprawie fałszowania certyfikowanych win. Doprowadziło ono do skierowania do prokuratury 12 osób i 2 zakładów winiarskich z prowincji Piacenza.
Właściciel firmy spożywczej SG Perkins Ltd został ukarany grzywną za fałszowanie certyfikatów badań na obecność Salmonelli.
Główny Lekarz Weterynarii Japonii 12 lipca 2024 r. zniósł zakaz eksportu do tego państwa mięsa drobiowego oraz produktów jajecznych ze wszystkich polskich województw.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono obecność glutenu w płatkach owsianych bezglutenowych RADIX-BIS, numer partii 08.11.2024, najlepiej spożyć przed 08/11/2024, kraj pochodzenia Wielka Brytania.
1 lipca br. weszło w życie rozporządzenie Rady Unii Europejskiej podwyższające cła na rosyjskie i białoruskie zboża, nasiona oleiste i produkty pochodne, a także inne produkty.
W 2023 r. częstość występowania ośmiu zakażeń przenoszonych powszechnie przez żywność wzrosła lub pozostała stabilna w porównaniu z latami 2016–2018, czyli punktem odniesienia stosowanym do śledzenia postępów w realizacji celów redukcji zachorowań. Częstość występowania zakażeń zdiagnozowanych przez niezależne od hodowli testy diagnostyczne również wzrosła w 2023 r.
Kontrola była przeprowadzona u 44 producentów w I kwartale 2024 r. Nieprawidłowości stwierdzono w 13 zakładach produkcyjnych (29,5 % skontrolowanych).
Nasi partnerzy