Sekwencjonowanie całogenomowe (WGS) stało się filarem nadzoru nad STEC we Francji. Pięcioletnia analiza 1 002 izolatów pokazuje, że skuteczność wykrywania ognisk zależy od dopasowania metod do serotypu – a dane genomowe najlepiej sprawdzają się w połączeniu z informacją epidemiologiczną.
Bezpieczeństwo żywności
-
17.07.2025
Partia suplementu diety z nadmiarem witaminy D spowodowała ponad tuzin hospitalizacji na Balearach
Hiszpańskie służby wycofały z obrotu partię suplementu diety, w którym stwierdzono nadmiar witaminy D. Produkt powiązano także z hospitalizacją ponad dwunastu osób na Balearach.
-
16.07.2025
Wpływ rodzaju matrycy żywności na przeżywalność i inwazyjność Listeria monocytogenes w modelu przewodu pokarmowego
Listerioza, jest groźną chorobą wywoływaną przez bakterię Listeria monocytogenes, a głównym źródłem zakażeń są produkty gotowe do spożycia (RTE)
-
16.07.2025
Zlikwidowano europejską organizację przestępczą odpowiedzialną za oszustwa na kwotę 69 mln euro w sektorze napojów alkoholowych
Hiszpańskie organy ścigania pod przewodnictwem Europejskiej Prokuratury zdemaskowały i rozbiły międzynarodową organizację przestępczą odpowiedzialną za masowe oszustwa podatkowe w branży napojów alkoholowych.
-
16.07.2025
Raport tygodniowy RASFF (07.07-13.07.2025)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
15.07.2025
Salmonella Enteritidis - 35 zakażeń i 10 hospitalizacji w Austrii – podejrzenie pada na jaja i mięso drobiowe
W Austrii trwa dochodzenie epidemiologiczne w sprawie ogniska Salmonella Enteritidis, które od grudnia 2024 roku doprowadziło do 35 zachorowań i 10 hospitalizacji. Podejrzewanym źródłem zakażenia są jaja, przetwory jajeczne lub mięso drobiowe, a zaangażowane służby sanitarne prowadzą intensywne śledztwo przy wsparciu analizy genomowej szczepu.
-
15.07.2025
Nowa genetycznie modyfikowana soja dopuszczona do obrotu w UE – co to oznacza dla producentów żywności?
Komisja Europejska po raz pierwszy dopuszcza do obrotu na rynku UE produkty zawierające, składające się lub wyprodukowane z genetycznie modyfikowanej soi MON 87705 × MON 87708 × MON 89788. Decyzja ta to nowe możliwości dla branży spożywczej.
-
15.07.2025
Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z łyżki cedzakowej
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez RASFF o stwierdzeniu migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu do żywności.
-
14.07.2025
Szwajcaria wprowadza etykiety informujące o cierpieniu zwierząt na produktach spożywczych
Szwajcarska Rada Federalna wprowadziła nowe przepisy, które wymagają, aby wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, wytworzone z udziałem „bolesnych zabiegów”, były odpowiednio oznakowane na etykiecie. Nowe prawo obowiązuje od 1 lipca 2025 roku, z dwuletnim okresem przejściowym.
-
14.07.2025
Anglia notuje najwyższą od dekady liczbę zakażeń Campylobacter i Salmonellą
W 2024 roku w Anglii odnotowano najwyższą od dekady liczbę zakażeń Campylobacter i Salmonellą – wzrost o 17,1% względem roku poprzedniego. Brytyjskie agencje sanitarne biją na alarm i przypominają o kluczowych zasadach higieny żywności.
-
11.07.2025
Mięso polskie czy zagraniczne? IJHARS podsumowuje działania kontrolne
Informacja o pochodzeniu mięsa to ważny element brany pod uwagę przez konsumentów podczas zakupów. IJHARS od lutego do połowy czerwca intensywnie sprawdzała, czy informacja o pochodzeniu mięsa, umieszczona przez producentów na opakowaniach oraz wskazana przez sprzedawców w ladach chłodniczych, jest prawdziwa.
-
10.07.2025
ECDC zaleca stosowanie WGS w analizie klastrów w sytuacjach wybuchów chorób
Zastosowanie WGS jako rutynowego podejścia w analizie klastrów wzrosło z 96% do 100% , natomiast liczba uczestników stosujących analizę MLVA spadła z 13% do 8%. ECDC zaleca stosowanie WGS w analizie klastrów w sytuacjach wybuchów chorób.
-
10.07.2025
Jakość żywności w Wielkiej Brytanii: co wykazały badania FSA?
Opublikowano wyniki badania przeprowadzonego w Wielkiej Brytanii przez FSA. W przypadku 96% pobranych próbek nie stwierdzono żadnych niezgodności, a wykryte niedociągnięcia dotyczyły przede wszystkim niezadeklarowanych alergenów oraz produktów mięsnych.
-
10.07.2025
Na progu nowych limitów pozostałości pestycydów
Zapraszamy do pobrania darmowego artykułu, przygotowanego przez eksperta J.S. Hamilton. To praktyczne kompendium dla producentów i dystrybutorów żywności, którzy chcą być o krok przed zmianami prawa.
-
09.07.2025
W badaniu naukowców JRC KE stwierdzono wysoki wskaźnik problemów z bezpieczeństwem żywności i oszustwami dla cynamonu dostępnego w sprzedaży detalicznej
W badaniu opublikowanym w czasopiśmie "Nature" stwierdzono wysoki wskaźnik (66,3 % przebadanych próbek) problemów z bezpieczeństwem żywności i oszustwami dla cynamonu dostępnego w sprzedaży detalicznej. Większość próbek zakupiono w krajach UE, a główne problemy dotyczyły zawartości popiołu, ołowiu, siarki, kumaryny oraz zastępowania innymi gatunkami i częściami roślin.
-
09.07.2025
Raport tygodniowy RASFF (30.06-06.07.2025)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
09.07.2025
Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z łopatki
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono migrację substancji chemicznych - pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu (łopatki) do żywności.
-
09.07.2025
Pestycyd (antrachinon) w określonych partiach herbaty czarnej liściastej
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu - antrachinonu w herbacie czarnej liściastej.
-
08.07.2025
Bezpieczeństwo żywności w żywieniu spersonalizowanym – suplementy diety i żywność funkcjonalna - raport FAO
W tej publikacji FAO przedstawia kompleksowy przegląd potencjalnych problemów bezpieczeństwa związanych z suplementami diety i żywnością funkcjonalną, w tym fałszowaniem, interakcjami z lekami, przedawkowaniem i toksycznością, poparty przykładami z literatury naukowej i doniesień medialnych.
-
08.07.2025
Sekwencjonowanie genomu w praktyce: 5 lat doświadczeń Francji w nadzorze nad STEC
-
07.07.2025
Nowe podejście do bezpieczeństwa żywności – raport UNIDO Food Safety Approach 2.0
Problemy takie jak zanieczyszczenie żywności, choroby przenoszone przez żywność oraz ograniczenia w dostępie do produktów wysokiej jakości nie tylko zagrażają zdrowiu publicznemu, ale także hamują rozwój gospodarczy i ograniczają handel międzynarodowy.
-
07.07.2025
Łotwa: ponad 70 zakażeń E. coli w placówkach edukacyjnych
Nasi partnerzy