EFSA oszacowała przewlekłe narażenie na ołów w diecie w populacji europejskiej
Europejska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przeprowadziła aktualizację oceny chronicznego narażenia na ołów w diecie mieszkańców Europy. W badaniu uwzględniono dane dotyczące obecności ołowiu w różnych kategoriach żywności, ze szczególnym zwróceniem uwagi na mięso i produkty mięsne, w tym mięso zwierząt łownych – dzikich ssaków. Analiza objęła dwa scenariusze: scenariusz A, uwzględniający ekstremalnie wysokie stężenia ołowiu w mięsie dzikich zwierząt, oraz scenariusz B, gdzie te najwyższe wartości były pomijane.
W scenariuszu A zauważono najwyższe średnie narażenie u niemowląt (około 3,36 mikrograma ołowiu na kilogram masy ciała dziennie) oraz u małych dzieci (około 1,80 μg/kg mc./dzień). U dorosłych główne źródła ołowiu to dojrzewające, surowe kiełbasy, inne rodzaje kiełbas, mięso zwierząt łownych oraz chleb i podobne produkty. Dla osób spożywających duże ilości mięsa zwierząt łownych oszacowano nawet około sześciokrotnie wyższą ekspozycję na ołów w porównaniu do całej populacji.
Analizując trendy czasowe, EFSA stwierdziła, że poziom ołowiu w większości kategorii żywności nieznacznie się obniżał, z wyjątkiem niektórych grup produktów, takich jak rośliny strączkowe, orzechy, nasiona, przyprawy, warzywa oraz kawa, kakao i herbata, gdzie zaobserwowano niewielki wzrost stężenia ołowiu.
Raport podkreśla również istniejące niepewności metodologiczne i zawiera rekomendacje mające na celu ulepszenie przyszłych ocen narażenia na ołów w diecie, aby lepiej chronić zdrowie konsumentów w Europie.
Przeczytaj także
-
21.02.2023
Narażenie na metale ciężkie i spożycie jodu poprzez spożycie wodorostów morskich i halofitów w populacji europejskiej - opinia EFSA
Na oficjalny wniosek Komisji Europejskiej ze stycznia 2022 r. EFSA ocenił znaczenie spożycia wodorostów morskich i halofitów w odniesieniu do narażenia z dietą na metale ciężkie (arsen, kadm, ołów i rtęć) oraz spożycia jodu w populacji europejskiej.
-
02.02.2023
Projekt wytycznych FDA obnośnie dopuszczalnych poziomów ołowiu w żywności dla dzieci
Dążąc do zmniejszenia potencjalnego wpływu na zdrowie niemowląt i dzieci poniżej drugiego roku życia, FDA proponuje nowe, dopuszczalne poziomy ołowiu dla głównych kategorii przetworzonej żywności dla niemowląt.
-
07.09.2021
Kadm i ołów w środkach spożywczych - zmiana rozporządzenia dot. maksymalnych poziomów
Środki spożywcze, które zgodnie z prawem zostały wprowadzone do obrotu przed wejściem w życie rozporządzeń mogą pozostać na rynku do 28 lutego 2022 r.