Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Projekt wytycznych FDA obnośnie dopuszczalnych poziomów ołowiu w żywności dla dzieci

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

FDA - Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków zaprezentowała projekt wytycznych dla przemysłu w sprawie poziomów dla ołowiu w przetworzonej żywności przeznaczonej dla niemowląt i dzieci poniżej drugiego roku życia. Ma to na celu zmniejszenie potencjalnych skutków zdrowotnych spowodowanych narażeniem na ołów wśród tej wrażliwej populacji. Proponowane poziomy skutkowałyby znacznym ograniczeniem narażenia na ołów z żywności przy jednoczesnym zapewnieniu dostępności pożywnej żywności. Jest to część programu „Closer to Zero”, który określa oparte na nauce podejście FDA do ciągłego zmniejszania narażenia na ołów, arsen, kadm i rtęć do możliwie najniższych poziomów w żywności spożywanej przez niemowlęta i małe dzieci.

Żywność objęta tym projektem wytycznych, to żywność przetworzona, jak: żywność pakowana w słoiki, woreczki, pojemniki i pudełka, przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci w wieku poniżej dwóch lat.

Projekt wytycznych zawiera następujące dopuszczalne poziomy:

  • 10 ppb w przypadku owoców, warzyw (z wyłączeniem jednoskładnikowych warzyw korzeniowych), mieszanek (w tym mieszanek zbożowych i mięsnych), jogurtów, homogenizowanych oraz jednoskładnikowych wędlin,
  • 20 ppb dla warzyw korzeniowych (jeden składnik),
  • 20 ppb dla suchych zbóż.

FDA stwierdziła, że te poziomy mają być osiągalne, gdy zostaną podjęte środki w celu zminimalizowania obecności ołowiu i oczekuje, że przemysł będzie dążył do ciągłej redukcji tego zanieczyszczenia. Poziomy działania to jedno z narzędzi regulacyjnych, które FDA stosuje w celu obniżenia poziomu zanieczyszczeń chemicznych w żywności, gdy określony poziom zanieczyszczenia jest nieunikniony, na przykład z powodu czynników środowiskowych.

Aby zidentyfikować poziomy działania dla kategorii żywności, agencja wzięła pod uwagę między innymi poziom ołowiu, który może znajdować się w żywności bez narażenia dietetycznego przekraczającego tymczasowy poziom referencyjny FDA.

Tak jak owoce, warzywa i zboża łatwo wchłaniają niezbędne składniki odżywcze ze środowiska, tak żywność ta pochłania również zanieczyszczenia, takie jak ołów, które mogą być szkodliwe dla zdrowia. Obecność zanieczyszczeń nie oznacza jednak, że żywność jest niebezpieczna do spożycia.

FDA wyjaśniła, że obecność zanieczyszczeń nie oznacza, że żywność jest niebezpieczna do spożycia. Zamiast tego oceniono poziom zanieczyszczenia w żywności i narażenie na podstawie spożycia, aby określić, czy żywność stanowi potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

Źródło: https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-announces-action-levels-lead-categories-processed-baby-foods?utm_medium=email&utm_source=govdelivery

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Owoce i warzywa Przemysł mięsny Przemysł piekarski

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.