Podstawa prawna
Częściowo odtłuszczony proszek ze świerszcza domowego (Acheta domesticus) został włączony do unijnego wykazu nowej żywności. Nastąpiło to na mocy rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2023/5 z dnia 3 stycznia 2023 r. zezwalające na wprowadzanie na rynek częściowo odtłuszczonego proszku z Acheta domesticus (świerszcza domowego) jako nowej żywności oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470.
Charakterystyka nowej żywności
Zgodnie ze specyfikacją określoną w rozporządzeniu 2023/5 „Nowa żywność to częściowo odtłuszczony proszek otrzymywany z całego Acheta domesticus (świerszcza domowego) po serii kroków obejmujących 24-godzinny okres wstrzymania podawania pokarmu, aby umożliwić owadom wydalenie treści pokarmowej, uśmiercenie owadów przez zamrożenie, mycie, obróbkę cieplna, suszenie, ekstrakcję oleju (wyciskanie mechaniczne) i mielenie.”.
Nowa żywność może być stosowana m.in. w wieloziarnistym chlebie i bułkach, krakersach i paluszkach chlebowych, batonach zbożowych, suchych premiksach do wypieków, herbatnikach, suchych nadziewanych i nienadziewanych produktach na bazie makaronu oraz sosach, a także przekąskach innych niż chipsy oraz przetworach mięsnych, przeznaczonych dla ogółu populacji. Dla każdej z kategorii żywności ustalono maksymalne poziomy (g/100g), które dotyczą nowej żywności wprowadzanej do obrotu jako taka lub przygotowana do spożycia według instrukcji.
Potencjalne alergie
Dotychczas brak jest odpowiednich badań, które umożliwiałyby ocenę możliwości ewentualnego wystąpienia alergii pokarmowej, a także powiązania między spożywaniem Acheta domesticus a szeregiem zdarzeń anafilaktycznych. Z tego względu konieczne jest przeprowadzenie niezbędnych badań nad alergennością nowej żywności, które dostarczyłyby dowodów bezpośrednio łączących spożycie Acheta domesticus z przypadkami uczulenia pierwotnego. Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zaznaczył, że spożywanie częściowo odtłuszczonego proszku ze świerszcza domowego może powodować reakcje alergiczne u osób uczulonych na skorupiaki, mięczaki i roztocza kurzu domowego.
Pełen tekst rozporządzenia dostępny jest pod adresem:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX%3A32023R0005&qid=1673875424337
Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Wykładowca w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/