W grudniu 2022 r. uchwalono łącznie 94 zmiany w prawie żywnościowym: 33 zmiany dotyczyły prawa krajowego, natomiast pozostałe 61 zmian odnosiło się do prawa unijnego.
Zapraszamy do zapoznania się z najnowszym wydaniem LEX Scan zawierającym przegląd komentarzy wybranych zmian w prawie żywnościowym, które miały miejsce w grudniu 2022 roku. Najwięcej zmian dotyczyło takich obszarów prawa żywnościowego jak:
- urzędowa kontrola
- opłaty i pomocy finansowej.
Wśród kluczowych zmian warto zwrócić także uwagę na m.in. przedłużenie zatwierdzenia substancji czynnej glifosat, zawiadomienie Komisji w przedmiocie wdrażania rozporządzenia 2017/625, ograniczenia w stosowaniu ekstraktów zielonej herbaty oraz wprowadzenie NDP substancji perfluoroalkilowych w żywności. Wszystkie te zmiany znajdziesz w plikach, do których linki znajdują się poniżej.
Pełny raport LEX Scan dostępny jest pod adresem: https://foodfakty.pl/pelna-wersja-przeglad-zmian-w-przepisach-prawa-zywnosciowego-grudzien-2022
Podstawowa wersja PDF: https://foodfakty.pl/przeglad-zmian-w-przepisach-prawa-zywnosciowego-grudzien-2022
Natomiast darmowy plik zawiera nie tylko komentarze wybranych zmian w prawie żywnościowym, ale także diagramy mówiące o tym, ile zmian miało miejsce w danym miesiącu. Dodatkowym atutem pliku opracowanego w formacie PDF jest czytelna i przejrzysta graficznie formuła, zawierająca linki prowadzące bezpośrednio do pełnych raportów LEX Scan. Znajdziesz w nich syntetyczny zbiór wszystkich miesięcznych zmian w prawie żywnościowym ujęty w formie tabelarycznej wraz z linkami do źródłowych aktów prawnych, krótkim komentarzem eksperta oraz aktów, które na skutek nowelizacji uległy zmianie. Zaloguj się lub załóż konto czytelnika i pobierz bezpłatnie plik.
Pamiętaj! Jeśli potrzebujesz więcej szczegółów, zapoznaj się z PEŁNYM przeglądem zmian w prawie żywnościowym, gdzie każda nowelizacja opatrzona została krótkim komentarzem oraz linkiem do zmienionego aktu prawnego, co znacząco ułatwia poruszania się między poszczególnymi przepisami.
Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Wykładowca w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/