Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W wyniku renegocjacji ze służbą właściwą Egiptu został uzgodniony nowy wzór Świadectwa.
Według nowego raportu opublikowanego przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), liczba ognisk afrykańskiego pomoru świń (ASF) u świń i przypadków zgłoszonych u dzików w Unii Europejskiej (UE) znacznie spadła w 2022 r. w porównaniu z rokiem poprzednim. Choroba została zgłoszona w ośmiu krajach UE u świń i jedenastu krajach UE u dzików.
Krowy mleczne, kaczki, gęsi i przepiórki potrzebują więcej przestrzeni i lepszych warunków bytowania, zgodnie z zaleceniami dotyczącymi dobrostanu zwierząt opublikowanymi dziś w dwóch nowych opiniach naukowych Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Opinie te stanowią część serii poświęconej gatunkom zwierząt hodowlanych, które wspierają trwający przegląd przepisów Unii Europejskiej dotyczących dobrostanu zwierząt.
Bułgarska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności w kwietniu przeprowadziła wzmożone kontrole i wykryła ponad 30 ton mrożonej jagnięciny z Macedonii Północnej, która była fałszywie oznakowana jako bułgarska.
Czy można jeszcze bardziej obniżyć koszty produkcji wędlin? Okazuje się, że tak, a kluczem do prostych oszczędności jest optymalizacja procesu chłodzenia wędlin, który zużywa dużo wody. Przełomem w tej dziedzinie okazuje się być opatentowana technologia firmy Telesto S.A., która opisuje swoje rozwiązanie w serwisie internetowym www.chlodzeniewedlin.pl.
Według danych KE, produkcja mięsa w UE w 2023 roku zmniejszy się o blisko 3% w relacji rocznej. Spadek ten spowodowany będzie głównie przez mniejszą produkcję wieprzowiny oraz wołowiny.
Niezachowanie odpowiednio wysokiego poziomu dobrostanu odbija się znacząco na jakości produktów oraz niechybnie na renomie producenta. Producentom znane są negatywne skutki niezachowania odpowiednio wysokiego poziomu dobrostanu zwierząt, które odbijają się na zmniejszeniu możliwości technologicznych w wykorzystaniu mięsa.
Komisja opublikowała najnowsze miesięczne sprawozdanie dotyczące handlu rolno-spożywczego, z którego wynika, że w 2022 r. unijny handel rolno-spożywczy wyniósł 401,5 mld euro, a dodatnie saldo handlowe wyniosło 58 mld euro.
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto obecność bakterii Listeria monocytogenes we wskazanej poniżej partii produktu „Rolada ze szpinakiem”.
W Programie określono m.in. warunki postępowania w przypadku wykrycia zakażenia oraz metody stosowane do wykrywania serotypów Salmonella
Utrzymanie wysokiego poziomu dobrostanu jest kluczowym elementem, nie tylko ze względów etycznych, ale także technologicznych.
Na brytyjskim portalu Farmers Weekly ujawniono dochodzenie dotyczące fałszowania wieprzowiny na dużą skalę. Główne problemy dotyczyły fałszowania pochodzenia oraz przetwarzania zepsutych produktów mięsnych w celu ich ponownego wprowadzenia na rynek.
Urzędowy lekarz weterynarii przede wszystkim zajmuje się badaniem mięsa zwierząt rzeźnych. Zgodnie z unijnym prawem żywnościowym, decyzję o uznaniu przydatności do spożycia mięsa i innych surowców odzwierzęcych mogą wydawać jedynie urzędowi lekarze weterynarii.
W dn. 11-12 maja w Brukseli oraz online odbędzie się seminarium naukowe. Eksperci omówią bieżące trendy i badania oraz wymogi dotyczące zapewnienia adekwatności oceny ryzyka EFSA dot. miesa komórkowego. Rejestracja trwa do 30 marca!
Zmiana ta stawia Włochy w sprzeczności z resztą Europy, gdzie inne rządy są chętne do uwolnienia korzyści płynących z hodowli mięsa.
Naukowcy z amerykańskiego Texas A&M University opracowują metodę peklowania mięsa bez dodatku azotynów.
W 2022 r. przeprowadzono 1458 wizyt kontrolnych w zakładach ubojowych, w trakcie których sprawdzono poprawność klasyfikacji przeprowadzonej przez 286 rzeczoznawców (77,5% uprawnionych do klasyfikacji) na podstawie 37,0 tys. szt. tusz wieprzowych.
Wsparcie rządu Japonii podkreśla tendencję, w której kraje o niskiej suwerenności żywnościowej wykazują szczególne zainteresowanie nowymi technologiami żywnościowymi jako sposobem na zwiększenie ich samodzielności.
W 2022 r. przeprowadzono 545 wizyt kontrolnych w zakładach ubojowych, w trakcie których sprawdzono poprawność klasyfikacji przeprowadzonej przez 116 rzeczoznawców.
Po starannej i rygorystycznej ocenie FDA zaakceptowała wniosek firmy uznając, że jej pierwszy produkt drobiowy, hodowany kurczak, jest bezpieczny do spożycia.
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek produktu Kiełbasa surowa Metka wołowa Tatarska 200 g.
Potrzeba większej autonomii i dywersyfikacji źródeł pasz dla zwierząt oraz rosnący nacisk na zrównoważony rozwój rolniczych łańcuchów dostaw i obieg zamknięty zachęcają do innowacji w żywieniu zwierząt. Coraz większą rolę odgrywają produkty uboczne, które pokrywają 12% potrzeb przemysłu.
Raport obejmuje różne grupy substancji, w tym hormony, środki przeciwbakteryjne, zanieczyszczenia środowiskowe, substancje zabronione i inne leki weterynaryjne.
W dniach 10, 11 i 12 lutego Komisja zorganizowała w Brukseli sesję zamykającą pierwszy europejski panel obywatelski, podczas którego obywatele mogli wyrazić swoją opinię na temat zintensyfikowania działań na rzecz ograniczenia marnotrawienia żywności w UE. J
GIS został poinformowany o wykryciu bakterii Salmonella spp. w określonej poniżej partii salami pochodzącego z Włoch.
Dążąc do zmniejszenia potencjalnego wpływu na zdrowie niemowląt i dzieci poniżej drugiego roku życia, FDA proponuje nowe, dopuszczalne poziomy ołowiu dla głównych kategorii przetworzonej żywności dla niemowląt.