Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W produkcie tym stwierdzono obecność zanieczyszczenia mikrobiologicznego: Listeria monocytogenes.
Zawartość azotynu sodu na bardzo wysokim, toksycznym dla człowieka poziomie wykazały badania próbek galarety z Nowej Dęby. Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach zbadał przekazane przez śledczych produkty, które doprowadziły w połowie lutego do śmierci 54-latka z Ukrainy. Dwie inne osoby po spożyciu tych produktów trafiły do szpitala.
Do 18 marca 2024 r. można się ubiegać o dofinansowanie działań promocyjno-informacyjno-marketingowych związanych z wytwarzaniem żywności w ramach systemów jakości.
W obliczu kryzysu rolnego i protestów rolników Francja opublikowała dekret zakazujący używania nazw mięsnych w odniesieniu do produktów pochodzenia roślinnego, podczas gdy Sąd Najwyższy UE ma jeszcze wydać orzeczenie wyjaśniające zgodność takiego posunięcia z unijnymi przepisami prawnymi.
Mówienie o marnowaniu żywności staje się bardziej istotne niż kiedykolwiek wcześniej. Rocznie w Unii Europejskiej marnowane jest nawet 173 kg żywności na mieszkańca. Na taki wynik składa się:
Główny Lekarz Weterynarii poinformował o stwierdzeniu 3 ognisk (nr 5-7 w 2024 r.) wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) podtypu H5N1 u drobiu, na podstawie wyników badań laboratoryjnych z 28 i 29 stycznia 2024 r. otrzymanych z o PIWet - PIB w Puławach. Inspekcja Weterynaryjna wdraża wszystkie środki zwalczania choroby.
W Wielkiej Brytanii ukarano 3 mężczyzn, którzy dopuścili się fałszowania dokumentów oraz oszukańczej dystrybucji drobiu o wartości ponad 318 000 funtów.
Ponadto obie strony wyraziły chęć rozszerzenia i pogłębienia współpracy między Polską a Namibią w kontekście otwarcia rynku namibijskiego dla kolejnych polskich produktów pochodzenia zwierzęcego.
BTOM (Border Target Operating Model) opisuje kategorie wysokiego, średniego i niskiego ryzyka dla produktów, a ta kategoryzacja zawiera szczegóły dotyczące sposobu stosowania nowego systemu sanitarnego i fitosanitarnego (SPS). Pierwsze zmiany w ramach BTOM wchodzą w życie już dzisiaj (31 stycznia). W ciągu roku będzie ich łącznie trzy.
Opracowanie zawiera wybór najnowszych danych statystycznych UE, dotyczących rolnictwa i rybołówstwa oraz szerszego łańcucha „od pola do stołu”.
Produkt nie nadaje się do spożycia ze względu na niewłaściwą jakość mikrobiologiczną surowca.
Opublikowano raport ekspertów FAO/WHO “Measures for the control of non-typhoidal Salmonella spp. in poultry meat” Jakie są najważniejsze ustalenia?
Od 3 stycznia 2024 r. można się ubiegać o wsparcie z Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPO) na inwestycje związane z prowadzeniem działalności przetwórczej i handlowej.
Celem kontroli było sprawdzenie zgodności tego rodzaju produktów z obowiązującymi przepisami oraz deklaracją producenta/sprzedającego. Skontrolowano łącznie 144 sklepy na terenie całego kraju. Różnego rodzaju nieprawidłowości stwierdzono w 83 sklepach (57,6 proc.), najwięcej z nich dotyczyło znakowania.
Władze litewskie w ostatnim czasie przeprowadziły operacje kontrolne, które doprowadziły do odkrycia między innymi licznych naruszeń zasad higieny u różnych producentów żywności.
Świadectwo zostało opublikowane na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Weterynarii.
Komisja Europejska zwróciła się do EFSA o ocenę nowo dostępnych informacji naukowych i aktualizację opinii naukowej z 2004 r.
Raport zatytułowany „Rosnący apetyt: kompleksowa analiza postaw Europejczyków wobec żywności roślinnej”, sfinansowany w ramach projektu Smart Protein, ujawnił, że 51% osób jedzących mięso w Europie aktywnie ogranicza roczne spożycie mięsa, co stanowi wzrost w porównaniu z 46% w 2021 roku.
Czeska firma Bene Meat jako pierwsza w UE uzyskała zezwolenie na produkcję mięsa hodowlanego na sprzedaż jako karma dla zwierząt domowych w ramach Europejskiego Rejestru Materiałów Paszowych.
Dyskutowano m.in. nt. opracowywania dokumentacji dotyczącej bezpieczeństwa żywności zgodnie z wymogami regulacyjnymi.
Odkryj rewolucyjną technologię hodowli komórkowej mięsa, która zmienia przyszłość żywności, eksplorując jej potencjał, wyzwania i znaczenie.