Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową mięsa wieprzowego i drobiowego w elementach, wprowadzanego do obrotu luzem w 16 sklepach.
KE dla rynku mięsa zakłada spadek unijnej produkcji wołowiny oraz wieprzowiny w 2022 r., odpowiednio o 0,9% oraz 3%. Obecnie wiele wyzwań stoi przed producentami trzody chlewnej, co jest związane z utrzymującą się niską rentownością, pomimo wzrostu cen żywca. W przypadku drobiu prognozuje się wzrost produkcji, po spadku zanotowanym w roku ubiegłym.
Druga połowa 2021 r. przyniosła istotne pogorszenie nastrojów w rolnictwie. W grudniu rolnicy byli bardziej pesymistyczni w ocenach zarówno kondycji swoich gospodarstw, jak i otoczenia rynkowego. W związku z rosyjską agresją na Ukrainę i jej skutkami dla rynków rolnych, spodziewamy się, że również kolejna edycja badania (czerwiec 2022 r.) przyniesie dalsze pogorszenie nastrojów wśród rolników.
Celem programu jest wczesne wykrycie zakażeń wirusem wywołującym afrykański pomór świń i poszerzenie wiedzy na temat tej choroby oraz jej zwalczanie
Od dnia 7 maja 2022 r. obowiązuje nowe rozporządzenie ws. zarządzenia środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków
Naukowcy z Uniwersytetu w Bonn opublikowali raport, w którym dokonali przeglądu ostatnich badań dotyczących różnych aspektów konsumpcji mięsa. Wzywają do ograniczenia spożycia mięsa o co najmniej 75%… najlepiej do 20 kg lub mniej rocznie.
Światowe ceny żywności osiągnęły w marcu 2022 najwyższy poziom od 32 lat, podaje Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).
W próbkach produktu badanego przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu benzo(a)pirenu oraz sumy 4 wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych.
Na przestrzeni lat mięso dzika było głównym źródłem zagrożenia włosieniem krętym w Polsce, stąd naukowcy wezwali do edukacji konsumentów po tym incydencie.
Kampylobakterioza była najczęściej zgłaszaną chorobą odzwierzęcą i przenoszoną przez żywność w UE w 2020 r. W przypadku Salmonella Enteritidis zaobserwowano narastające tendencje oporności na antybiotyki z klasy chinolonów/fluorochinolonów.
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej w określonej poniżej partii produktu „Hamburger drobiowy classic” marka Morliny, 250 g, wykryto bakterie Salmonella Enteritidis.
Zgodnie z decyzją władz Bośni i Hercegowiny z dnia 15 marca 2022 r. restrykcje importowe z powodu występowania w Polsce HPAI aktualnie dotyczą następujących województw: łódzkiego, małopolskiego, opolskiego i wielkopolskiego.
Ostatnie lata pokazały, że polski foodtech stał się polem do rywalizacji wśród producentów żywności, szukających unikalnych produktów spożywczych oraz efektywnych metod eliminacji zagrożeń mikrobiologicznych. Jedną z nowoczesnych metod utrwalania, jaka staje się aktualnie niezwykle popularna w Polsce jest proces HPP.
Utrwalanie żywności pod wysokim ciśnieniem (HPP) skutecznie niszczy szkodliwe mikroorganizmy i nie stwarza większych obaw w zakresie bezpieczeństwa żywności niż inne metody obróbki. Są to dwa wnioski z opinii naukowej opublikowanej przez EFSA.
W 2021 r. nadzorem IJHARS objęto 193 ubojnie trzody chlewnej. Zakłady ubojowe objęte nadzorem IJHARS stanowiły 47,7% ogółu ubojni trzody działających na terenie kraju, których było 405.
24 lutego 2022 roku zbrojna agresja Federacji Rosyjskiej na Ukrainę diametralnie zmieniła sytuację polityczno-społeczno-gospodarczą w Ukrainie. Wybuch wojny, a następnie nałożenie przez Unię Europejską oraz inne kraje zachodnie, takie jak USA, Izrael, Japonia i wiele innych, rozległych sankcji gospodarczych na Rosję, już ma i będzie miało dalsze znaczące skutki międzynarodowe dla wielu gałęzi gospodarki światowej, w tym branży rolno-spożywczej.
W 2021 r. nadzorem objęto 69 ubojni bydła. Zakłady ubojowe objęte w 2021 r. nadzorem IJHARS stanowiły 33,3% ogółu ubojni działających na terenie kraju, których było 207.
Kontrola przekazywanych danych rynkowych z rynku wołowiny prowadzona jest w celu zapewnienie prawidłowej, jednolitej rejestracji cen oraz wielkości obrotów na rynku wołowiny i cielęciny.
W 2021 r. krajowy sektor rolno-spożywczy po raz kolejny osiągnął świetne wyniki w eksporcie. Wartość żywności, która trafiła na rynki zagraniczne, wyniosła prawie 37,4 mld euro, co oznacza wzrost o 9% w porównaniu do wysokiego poziomu z roku 2020. Niewątpliwie obrotom w handlu sprzyjały wysokie ceny na rynku europejskim i globalnym.
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek produktu „Mięso mielone wołowe, 400g”.
Na terytorium Polski został wprowadzony „Krajowy program zwalczania niektórych serotypów Salmonella w stadach indyków rzeźnych” na lata 2022–2024.
Tendencje w eksporcie mięsa były mocno zróżnicowane, w zależności od segmentu rynku. Na wyniki sprzedaży zagranicznej wołowiny i drobiu wpływała niższa podaż mięsa na rynku krajowym z jednej strony oraz silny wzrost cen, z drugiej strony. Odwrotną sytuację obserwowaliśmy na rynku wieprzowiny, gdzie ceny spadały w 2021 r., zaś rosła podaż.
Wprowadzono „Krajowy programu zwalczania niektórych serotypów Salmonella w stadach kur niosek gatunku Gallus gallus” na rok 2022.
Tradycyjna hodowla zwierząt spełnia wymagania żywieniowe człowieka w zakresie podaży białka, ale w niedalekiej przyszłości owady prawdopodobnie będą alternatywą w niedoborach białkowych kiedy populacja ludzka osiągnie 10 miliardów w 2050 roku, a środowisko naturalne zostanie zdewastowane pogłębiającymi się zmianami klimatycznymi.
W środę 26 stycznia 2022 r. francuska Komisja Spraw Gospodarczych zbadała, a następnie przyjęła ustawę mającą na celu stopniowe zakazanie dodatków azotanowych w produktach wędliniarskich. Projekt ustawy został przyjęty na posiedzeniu 3 lutego 2022 r.
Chińskie Ministerstwo Rolnictwa i Obszarów Wiejskich opublikowało właśnie swój oficjalny pięcioletni plan rolny, w którym po raz pierwszy uwzględniono mięso hodowane komórkowo.
Spadek pogłowia trzody chlewnej i wzrost pogłowia bydła w Polsce. Wzrost produkcji wieprzowiny w Chinach. Ostre zakazy we Włoszech w związku z ASF.
Elastyczny wegetarianizm czyli fleksitarianizm to podejście żywieniowe, które bazuje na diecie warzywno-owocowej, dopuszczając od czasu do czasu spożycie mięsa i ryb. Dieta fleksitariańska odwraca dotychczasowe trendy, w których spożywaliśmy dużo białka zwierzęcego, a niewiele roślinnego. Przemysł spożywczy analizuje rynek konsumentów i próbuje wypełnić niszę rynkową w zakresie produktów hybrydowych.