Przemysł mięsny
-
06.02.2025
Przejęcie 800 ton zepsutej, niezdatnej do spożycia wołowiny, rzekomo przeznaczonej na paszę dla zwierząt
Policja w Brazylii aresztowała 4 osoby w związku ze sprzedażą mięsa, które nie nadawało się do spożycia przez ludzi.
-
28.01.2025
Automatyczna klasyfikacja tusz wołowych – innowacyjna metoda zatwierdzona!
Polska dołączyła do elitarnego grona krajów europejskich, które mogą stosować automatyczną klasyfikację tusz wołowych. Wysoka dokładność tej metody tworzy nową jakość określania klasy otłuszczenia i umięśnienia tusz wołowych. Polscy przedsiębiorcy mogą dzięki niej zaoferować dostawcom bydła rzeźnego bardziej precyzyjną i obiektywną ocenę jakości tusz w ich ubojni.
-
27.12.2024
Nowy biosensor do oceny świeżości mięsa
Zespół naukowców opracował nowy biosensor do pomiaru świeżości mięsa oparty na elektrodach grafenowych i nanocząstkach tlenku cynku.
-
19.12.2024
Uszka z mięsem i uszka z grzybami wycofane z powodu bombażu
Firma Auchan została zobligowana do wycofania produktów, z uwagi na wystąpienie bombażu.
-
19.12.2024
W Portugalii przejęto łącznie ponad 60 ton produktów spożywczych – wyniki kontroli
Portugalski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Gospodarki (ASAE) przeprowadził kontrole, które doprowadziły do konfiskaty ponad 60 ton żywności - owoców i produktów mięsnych. Zaangażowano w nie jednostkę operacyjną Faro oraz północne jednostki operacyjne Porto i Mirandela.
-
13.12.2024
The Sensory Puzzle of Cultivated Meat: Navigating Taste, Texture, and the Path to Consumer Acceptance
One of the biggest challenges for cultivated meat companies is ensuring their products replicate the taste, texture, and aroma of traditional meat—key factors that could determine consumer acceptance, despite advances in cell growth and production techniques. As companies focus on perfecting the science behind cultivation, sensory experience remains a critical hurdle that must be overcome for large-scale adoption.
-
13.12.2024
Sensoryczne zawiłości mięsa kultywowanego (komórkowego): wyzwania związane ze smakiem, teksturą i drogą do akceptacji konsumentów
Jednym z największych wyzwań dla firm produkujących mięso kultywowane (komórkowe) jest zapewnienie, że wytworzone produkty będą wiernie odtwarzać smak, teksturę i aromat tradycyjnego mięsa — są to kluczowe czynniki, które mogą zadecydować o akceptacji konsumentów. Chociaż firmy koncentrują się na doskonaleniu procesu naukowego stojącego za hodowlą, doświadczenia sensoryczne pozostają istotną przeszkodą, którą należy pokonać, aby osiągnąć szeroką akceptację.
-
12.12.2024
Mięso hodowlane wkracza do Hongkongu
Australijski startup Vow wprowadził mięso hodowlane na rynek Hongkongu, otwierając nowy rozdział w rozwoju alternatywnych białek w Azji. Produkty takie jak kremowy pasztet z japońskiej przepiórki pokazują, jak innowacyjne technologie mogą zmieniać przyszłość gastronomii.
-
12.12.2024
Aresztowanie 5 osób w Londynie w związku z dystrybucją nielegalnego mięsa
W wyniku działań przeprowadzonych przez funkcjonariuszy FSA z National Food Crime Unit (NFCU) pod koniec listopada 2024 r. aresztowano 5 mężczyzn. Ma to związek z odkryciem sprzedaży nielegalnego mięsa.
-
05.12.2024
Raport ProVeg: produkty roślinne wyprzedzają tradycyjne opcje
-
04.12.2024
Nielegalna produkcja mięsa kebab pod Bydgoszczą
Policjanci z Bydgoszczy ujawnili nielegalną produkcję mięsa do kebaba. Stwierdzono brak pozwolenia na produkcję, brak oznaczeń weterynaryjnych i odpowiednich badań.
-
03.12.2024
Stwierdzenie niedeklarowanego białka soi w konserwie mięsnej
W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego.
-
29.11.2024
Polskie mięso w dobrej formie – VII edycja kampanii wspierającej zdrowie dzięki białku zwierzęcemu
VII już edycja kampanii edukacyjnej „Marka Polskie Mięso – Polska Smakuje” poświęcona jest dobrej formie psychicznej i fizycznej. Kampania łączy wiedzę specjalistów z praktycznymi wskazówkami, podkreślając znaczenie zbilansowanej diety bogatej w wysokowartościowe białko zwierzęce i regularnej aktywności fizycznej.
-
28.11.2024
Benzeno-1,2-diol usunięty z wykazu substancji aromatycznych
Aromat ten jest stosowany w produktach początkowych dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego takich jak np. Zesti Smoke code 10 (SF-002) oraz Smoke Concentrate 809045 (SF-003)
-
20.11.2024
6 faktów o białkach roślinnych
Białka pochodzenia roślinnego – mijający trend, czy sposób na zrównoważony rozwój w przyszłości? Jaką rolę odgrywają wirówki dekantacyjne marki Flottweg w procesie ekstrakcji białek roślinnych? Poniższe 6 faktów
stanowi wprowadzenie do świata białek roślinnych. -
18.11.2024
Wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes w partii boczku wędzonego
W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej partii produktu pt. Boczek Duński Wędzony.
-
15.11.2024
FoodFakty Summit food4tomorrow – podsumowanie szczytu łączącego biznes, naukę i administrację – fotorelacja
Zakończył się FoodFakty Summit food4tomorrow - projekt, w którym nauka i biznes, i administracje jednocześnie byli prelegentami, uczestnikami, ale równocześnie były gospodarzami wydarzenia.Wydarzenie miało na celu omówienie kluczowych kwestii związanych z bezpieczeństwem żywnościowym, innowacjami w produkcji żywności oraz perspektywami dla polskiej żywności. Obejmowało ponad 20 merytorycznych sesji w 5 ścieżkach tematycznych, sesje plenarne z panelami dyskusyjnymi, warsztaty i wiele form networkingu.
-
11.11.2024
Prognozy dla rynków rolnych UE: powolny i niepewny powrót do stabilizacji
Po latach silnych wstrząsów, rynki rolne Unii Europejskiej zaczynają stopniowo wracać do stabilizacji, choć nadal borykają się z niepewnością związaną z pogodą i sytuacją geopolityczną. Najnowszy raport Komisji Europejskiej wskazuje na spadek inflacji cen żywności oraz poprawę popytu na produkty rolno-spożywcze w nadchodzących miesiącach. -
08.11.2024
Inteligentne opakowania – przyszłość przemysłu spożywczego?
Fraunhofer Institute rozwija innowacyjne opakowania, które monitorują świeżość żywności i wspierają zrównoważony rozwój, pomagając w redukcji marnotrawstwa oraz poprawie jakości produktów spożywczych.
-
05.11.2024
Koreańscy naukowcy wyhodowali mięso komórkowe w ziarenkach ryżu
Zespół badaczy z Korei Południowej opracował metodę hodowania zwierzęcych komórek mięśniowych i tłuszczowych wewnątrz ziarenek ryżu. Według naukowców technologia ta może przyczynić się do stworzenia „bardziej przystępnych źródeł białka o niższym śladzie węglowym”.
-
25.10.2024
Parówka z ziemniaka – innowacja z Poznania, która może zrewolucjonizować rynek roślinnych zamienników mięsa
Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu opracowali innowacyjną parówkę roślinną z ziemniaka, która może stać się przełomem na rynku zamienników mięsa. Wykorzystując zaawansowane technologie przetwarzania, takie jak ekstruzja, stworzyli produkt o wysokiej wartości odżywczej i proekologicznym charakterze, wpisujący się w rosnący trend zdrowej i zrównoważonej żywności.
Nasi partnerzy