Skąd pochodzi mięso, które kupujemy? IJHARS rozszerzyła bieżące działania kontrolne na targowiska i mniejsze sklepy
Mięso polskie czy zagraniczne? Takie pytanie często zadają sobie konsumenci przed dokonaniem wyboru. IJHARS ponownie sprawdzała, czy podawana przez sprzedawców informacja o pochodzeniu mięsa jest rzetelna.
Podczas kolejnych już kontroli znakowania mięsa uwaga IJHARS skierowana była głównie na punkty sprzedaży inne niż sklepy wielkopowierzchniowe. Kontrole zostały przeprowadzone w kwietniu 2025 roku na terenie całego kraju, w 129 podmiotach oferujących asortyment mięsny. Inspektorzy IJHARS odwiedzili:
- 56 sklepów mięsnych,
- 35 sklepów wielobranżowych,
- 23 targowiska,
- 15 sklepów wielkopowierzchniowych.
W powyższych lokalizacjach inspektorzy zweryfikowali oznakowanie 450 partii mięsa czerwonego o masie prawie 3 ton. Sprawdzali czy podany kraj pochodzenia jest zgodny z dokumentacją oraz czy informacje o pochodzeniu podawane są zgodnie z wymaganiami określonymi w przepisach.
Inspektorzy odnotowali nieprawidłowości w 52 podmiotach, co stanowiło 40,3 % ogółu skontrolowanych. Najgorzej znakowanie wypadło na targowiskach – w co drugim miejscu były nieprawidłowości.
Wśród skontrolowanych produktów 15 partii mięsa oznakowanych były jako „Produkt Polski”. Inspektorzy nie mieli zastrzeżeń odnośnie tych informacji.
Z powodu nieprawidłowego znakowania inspektorzy IJHARS zakwestionowali 172 partie (38,2%). Natomiast jedynie w przypadku 7 partii oznakowanych jako „polskie”, co do miejsca chowu i uboju, inspektorzy zidentyfikowali, że informacje odnośnie kraju pochodzenia, przedstawione na etykiecie, były nieprawdziwe:
- 5 partii – tam miejscem chowu i uboju była Hiszpania,
- 1 partii – gdzie chów i ubój zwierząt odbywał się w Niemczech,
- 1 partii – tam chów odbywał się w Niemczech, a tylko ubój w Polsce.
Dla porównania, podczas kontroli przeprowadzonej przez IJHARS w marcu 2025 roku, przypadki podawania nieprawdziwych informacji o polskim pochodzeniu inspektorzy zidentyfikowali w 26 partiach.
Pozostałe nieprawidłowości stwierdzone w kwietniu 2025 roku to m.in.:
- zupełny brak informacji o pochodzeniu i wizerunku flagi państwa pochodzenia – 127 partii,
- brak gatunku zwierzęcia, z którego uzyskano dany element mięsa – 62 partie,
- sprzedaż mięsa przeterminowanego – 4 partie.
Wobec nieuczciwych handlowców prowadzone są postępowania administracyjne w związku z podejrzeniem zafałszowania żywności i wymierzeniem stosownych kar pieniężnych.
Dostrzegając utrzymujący się wysoki odsetek nieprawidłowo oznakowanych partii mięsa oraz stosunkowo dużą liczbę różnych podmiotów handlujących mięsem, w których inspektorzy identyfikują nieprawidłowości, IJHARS w najbliższym czasie przygotuje i opublikuje na stronie www oraz w mediach społecznościowych przewodnik. Materiał będzie zawierał przejrzyste wskazówki dla producentów oraz sprzedawców, jak znakować mięso, co należy wskazać i w jaki sposób.
Szanowny Sprzedawco!
Jeżeli nie wiesz, jak w prawidłowy sposób przedstawić informacje o pochodzeniu mięsa, zachęcamy do kontaktu z nami.
W linku poniżej znajdziesz kontakt do Głównego Inspektoratu IJHARS: https://www.gov.pl/web/ijhars/gijhars
Napisz do nas, a nasi eksperci chętnie odpowiedzą na Twoje pytania i rozwieją wątpliwości odnośnie zapisów w obowiązujących aktach prawnych.
Nasi eksperci są do Państwa dyspozycji.
Wymagania dotyczące oznakowania mięsa informacjami o pochodzeniu - ulotka >>pobierz<<
Przeczytaj także
-
03.06.2025
Wyniki kontroli jakości dań i deserów oferowanych w salach zabaw
IJHARS odwiedziła punkty gastronomiczne znajdujące się w salach zabaw w całej Polsce. Inspektorzy sprawdzili jakość oferowanej żywności. Zdarzały się przypadki podmiany składników w daniach i deserach na inne, często tańsze surowce.
-
18.04.2025
Wyniki kontroli jakości jaj
IJHARS sprawdziła jakość jaj dostępnych w sklepach. Zidentyfikowane uchybienia w znakowaniu nie nosiły znamion zafałszowania.Czytaj więcej -
21.03.2025
Wyniki kontroli jakości wina
Wino bez tajemnic. Polscy producenci win pod lupą IJHARS. Jakość polskich win jest dobra, gorzej z ich oznakowaniem.