Wyniki kontroli jakości jaj
Podczas kontroli sprawdzano, czy umieszczane na wytłaczankach jaj informacje są zgodne z obowiązującymi przepisami. Inspektorzy zweryfikowali również cechy organoleptyczne wybranych partii jaj.
Kontrolę jakości jaj przeprowadzono w 96 sklepach na terenie całej Polski w 2024 roku.
W 1/3 placówek handlowych IJHARS miała zastrzeżenia do sposobu przedstawienia informacji o produkcie.
Znakowanie
Sprawdzono oznakowanie 318 partii jaj o łącznej liczbie 58 tys. szt. i w przypadku 86 partii (27%) zakwestionowano informacje i ich sposób przedstawienia dla konsumentów.
W przypadku jaj oferowanych do sprzedaży luzem stwierdzono m. in. brak podania w miejscu sprzedaży w sposób łatwo widoczny i czytelny dla konsumenta: klasy wagowej, metody chowu kur, objaśnienia znaczenia kodu producenta, daty minimalnej trwałości.
Jednak w przeważającej liczbie przypadków nieprawidłowości dotyczyły jaj oferowanych do sprzedaży w opakowaniach jednostkowych.
Stwierdzono przypadki m.in.:
- umieszczenia daty minimalnej trwałości na opakowaniu w sposób nietrwały i łatwy do usunięcia;
- naniesienia daty minimalnej trwałości bezpośrednio na inne informacje, przez co te dane stały się nieczytelne;
- nieprawidłowo wyznaczonej daty minimalnej trwałości, którą ustalono na więcej niż 28 dni od daty zniesienia;
- braku lub niewłaściwie opisanej metody chowu, np. użycie sformułowania „chów klatkowy” zamiast aktualnie obowiązującego „jaja z chowu w ulepszonych klatkach”;
- niewłaściwej prezentacji metody chowu kur poprzez umieszczenie jej nad kodem kreskowym na krawędzi pokrywy opakowania, przez co była słabo widoczna i nieczytelna;
- braku lub nieprawidłowych danych producenta/ podmiotu wprowadzającego jaja do obrotu;
- braku kodu zakładu pakowania jaj lub wskazanie nieprawidłowego kodu;
- braku lub niewłaściwie objaśnionego znaczenia kodu producenta;
- braku podania ilości jaj w opakowaniu.
Należy zwrócić uwagę na fakt, że w partiach niewłaściwie oznakowanych, stwierdzono jednocześnie po kilka niezgodności.
67 partii skontrolowanych jaj, posiadało oznakowanie „Produkt Polski”. W tych partiach nie stwierdzono nieprawidłowości.
W ramach ogólnej liczby jaj poddanych kontroli znalazło się 21 partii jaj pochodzących z produkcji ekologicznej. W ich przypadku również nie stwierdzono nieprawidłowości.
Dodatkowo w przypadku wybranych partii jaj oceniano ich cechy organoleptyczne. W tym zakresie nie odnotowano nieprawidłowości.
We wszystkich kontrolowanych sklepach warunki składowania jaj zapewniały zachowanie ich właściwej jakości.
Odnotowano jednak jeden przypadek sprzedaży jaj po przekroczeniu daty minimalnej trwałości.
Zastosowane sankcje
W wyniku stwierdzonych nieprawidłowości, na podstawie przepisów ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, inspektorzy wymierzyli 12 kar pieniężnych, wydali 3 decyzje administracyjne nakazujące zniszczenie jaj ze względu na całkowity brak ich oznakowania, wydali 6 decyzji zakazujących wprowadzania do obrotu jaj niespełniających wymagań jakości. Nałożyli 7 mandatów karnych na osoby odpowiedzialne.
Dodatkowo wydali 27 zaleceń pokontrolnych.
Z uwagi na niezakończone postępowania administracyjne oraz trwające procedury odwoławcze, ostateczna liczba i wielkość zastosowanych sankcji może ulec zmianie.
Konsumencie kupując jaja zwróć uwagę na …:
Metodę chowu kur (np. jaja z chowu w ulepszonych klatkach) i klasę wagową jaj (np. M – średnie: masa ≥ 53 g i < 63 g) – te informacje muszą być umieszczone na opakowaniu.
Te wymagania odnoszą się do jaj kurzych.
Niemniej jednak popularne jaja innych gatunków, np. przepiórcze, również muszą być oznakowane. Ich opakowania muszą zawierać dane obowiązkowe, m. in. nazwę i dane producenta.
Niezależnie od gatunku producent jaj jest zobowiązany do umieszczenia na opakowaniu daty minimalnej trwałości.
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
-
09.04.2025
Oficjalne Otwarcie 11. edycji Międzynarodowych Targów Żywności WorldFood Poland
8 kwietnia o godzinie 11:00 zainaugurowano 11. edycję targów WorldFood Poland – jednego z najważniejszych wydarzeń branży spożywczej w Europie Środkowo-Wschodniej.Czytaj więcej -
08.04.2025
Produkcja ekologiczna - najnowsza edycja FAQ
Komisja odpowiedziała na pytania związane z produkcją ekologiczną dotyczące m.in. tego, co może być znakowane jako „eko”
-
07.04.2025
Przewodnik po znakowaniu win innych niż musujące – przewodnik IJHARS
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opracowała przewodnik dotyczący znakowania win innych niż musujące w celu ułatwienia producentom i konsumentom interpretacji przepisów regulujących znakowanie i certyfikację win.