FFSW: Rosnące zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności i nowe wymogi standardów - 06.06
Dostępny on-line
Sponsor: - Strefa Managera -
Obecnie brak nadchodzących wydarzeń
Dostępny on-line
Sponsor: - Strefa Managera -
Dostępny on-line
Sponsor: - Strefa Managera -
Dostępny on-line
Sponsor: - Strefa Managera -
Dostępny on-line
Sponsor: - Strefa Managera -
Dostępny on-line
Sponsor: - Strefa Managera -
Dostępny on-line
Sponsor: - Strefa Managera -
Dostępny on-line
Sponsor: - Strefa Managera -
Światowy segment alternatyw mięsa i mleka to już nie tylko produkty plant-based, szeroko wchodzą nowe technologie i im również poświęcimy kilka doniesień podczas 3 edycji Strategii Plant-Based
Dostępny on-line
Sponsor: - Strefa Managera -
Światowy segment alternatyw mięsa i mleka to już nie tylko produkty plant-based, szeroko wchodzą nowe technologie i im również poświęcimy kilka doniesień podczas 3 edycji Strategii Plant-Based
Dostępny on-line
Sponsor: - Strefa Managera -
Światowy segment alternatyw mięsa i mleka to już nie tylko produkty plant-based, szeroko wchodzą nowe technologie i im również poświęcimy kilka doniesień podczas 3 edycji Strategii Plant-Based
Dostępny on-line
Sponsor: - Strefa Managera -
Dostępny on-line
Sponsor: - Strefa Managera -
Dostępny on-line
Sponsor: - Strefa Managera -
Dostępny on-line
Sponsor: - Strefa Managera -
Dostępny on-line
Sponsor: - Strefa Managera -
Dostępny on-line
Sponsor: - Strefa Managera -
W marcowym wydarzeniu postęp w analityce żywności prezentujemy z 3 perspektyw: sensoryka, mikrobiologia oraz fizykochemia i automatyka laboratoryjna.
Dostępny on-line
Sponsor: - Strefa Managera -
W marcowym wydarzeniu postęp w analityce żywności prezentujemy z 3 perspektyw: sensoryka, mikrobiologia oraz fizykochemia i automatyka laboratoryjna.
Dostępny on-line
Sponsor: - Strefa Managera -
W marcowym wydarzeniu postęp w analityce żywności prezentujemy z 3 perspektyw: sensoryka, mikrobiologia oraz fizykochemia i automatyka laboratoryjna.
Dostępny on-line
Sponsor: - Strefa Managera -
W grudniowym wydarzeniu powracamy tematycznie do podejmowanego już w zeszłym roku zagadnienia monitoringu środowiskowego.
Dostępny on-line
Sponsor: - Strefa Managera -
W grudniowym wydarzeniu powracamy tematycznie do podejmowanego już w zeszłym roku zagadnienia monitoringu środowiskowego.
Dostępny on-line
Sponsor: - Strefa Managera -
Obszar wyzwań i zagrożeń w systemach żywności to najszersza tematyka, dlatego tematyka podzielona została na 2 części. W cz. 2 skupimy się na kryzysach wywołanych przez patogeny, rosnącym ryzyku wycofań żywności i surowców oraz chorobach dietozależnych.
Dostępny on-line
Sponsor: - Strefa Managera -
Obszar wyzwań i zagrożeń w systemach żywności to najszersza tematyka, dlatego tematyka podzielona została na 2 części. W cz. 1 skupimy się na niedozwolonych pozostałościach i zanieczyszczeniach oraz zafałszowaniach żywności i zarządzaniu kryzysowemu.
Dostępny on-line
Sponsor: Nieaktywny - "FoodFakty Akademia Managera"
Naszym celem jest przedstawienie perspektywy długoterminowej, projektów, możliwości, ale również zobowiązań stojących przed branżą spożywczą.
Dostępny on-line
Sponsor: - Strefa Managera -
GOZ to nie tylko wyzwania, to również okazja do pozyskania funduszy na restrukturyzacje przedsiębiorstw i pozytywne zmiany. Naszym celem jest przybliżenie managerom branży spożywczej możliwości i szans.
Dostępny on-line
Sponsor: - Strefa Managera -
Rynek zamienników białka zwierzęcego w Polsce to już ponad 500 pozycji i dynamicznie rosnący segment. Nowe metody produkcji żywności plant-based muszą się rozwijać, aby dopasować się do preferencji konsumentów w zakresie smaku, konsystencji, wyglądu, zapachu, wartości odżywczych. Jak przedstawia się najbliższa przyszłość kategorii plant-based?
Dostępny on-line
Sponsor: - Strefa Managera -
Rynek zamienników białka zwierzęcego w Polsce to już ponad 500 pozycji i dynamicznie rosnący segment. Nowe metody produkcji żywności plant-based muszą się rozwijać, aby dopasować się do preferencji konsumentów w zakresie smaku, konsystencji, wyglądu, zapachu, wartości odżywczych. Jak przedstawia się najbliższa przyszłość kategorii plant-based?
Dostępny on-line
Sponsor: - Strefa Managera -
Dostępny on-line
Sponsor: - Strefa Managera -
Dostępny on-line
Sponsor: - Strefa Managera -
Dostępny on-line
Sponsor: - Strefa Managera -
Dostępny on-line
Sponsor: - Strefa Managera -
Dostępny on-line
Sponsor: - Strefa Managera -
Dostępny on-line
Sponsor: - Strefa Managera -
Sensoryka - głównym aparatem pomiarowym pozostaje nadal człowiek. Jak zwiększać jego doskonałość i jak pomóc ekspertom oraz technologom zrozumieć produkt, jego charakterystykę?
Dostępny on-line
Sponsor: - Strefa Managera -
Zapraszamy na 2-dniowy cykl eFORUM foodfakty poświęcony w całości tematyce mikrobiologii w branży spożywczej. Eksperci z nauki i biznesu przybliżą Państwu zagadnienia związane z drobnoustojami, metodami detekcji, nowymi problemami z zakresu mikrobiologii. Nie zabraknie pozytywnych aspektów takich jak probiotyki i ich wpływ i zastosowanie w produkcji żywności.
Dostępny on-line
Sponsor: - Strefa Managera -
Zapraszamy na 2 dniowy cykl eFORUM foodfakty poświęcony w całości tematyce mikrobiologii w branży spożywczej. Eksperci z nauki i biznesu przybliżą Państwu zagadnienia związane z drobnoustojami, metodami detekcji, nowymi problemami z zakresu mikrobiologii. Nie zabraknie pozytywnych aspektów takich jak probiotyki i ich wpływ i zastosowanie w produkcji żywności.
Dostępny on-line
Sponsor: - Strefa Managera -
Zrównoważony rozwój w praktycznych zastosowaniach, poznaj opinię ekspertów
Dostępny on-line
Sponsor: - Strefa Managera -
Ilość i tempo procesów, napływających informacji już dawno wykraczają poza możliwości zarządzania nimi bez wsparcia odpowiednimi narzędziami, ale chcąc uzyskać efekt optymalizacji nie wystarczy posiadać dobre narzędzia, niezbędna jest kompleksowa strategia i zaangażowanie organizacji.
Dostępny on-line
Sponsor: - Strefa Managera -
Nagranie z eFORUM oferujące ogromną porcję praktycznej wiedzy. Mamy nadzieję, że przyczyni się do zmniejszenia ryzyka występowania zanieczyszczeń mikrobiologicznych oraz innych zanieczyszczeń krzyżowych w tym alergennych w branży spożywczej.
Dostępny on-line
Sponsor: - Strefa Managera -
Niepożądane pozostałości w żywności i ich ograniczenie to realizacja jednego z celów i strategii FAO - lepsza produkcja
Dostępny on-line
Sponsor: - Strefa Managera -
Lepsze środowisko - Cele i strategie FAO - dzień poświęcony tematyce opakowaniowej
Dostępny on-line
Sponsor: - Strefa Managera -
Cele i strategie FAO - podsumowanie agendy. Wyzwania zrównoważonego rozwoju, nowe uwarunkowania dla konsumentów, diet, technologii, produktów i składników żywności
Dostępny on-line
Sponsor: - Strefa Managera -
Dzień zamykający FoodFakty Summit 2021 to jesienna edycja spotkania ekspertów prawa żywnościowego, które staje się zwięczeniem obchodów Światowego Dnia Żywności FAO
Dostępny on-line
Sponsor: - Strefa Managera -
Żywność i napoje pochodzenia roślinnego to światowy trend z ogromnym potencjałem rozwoju. Do 2050 r. globalne systemy żywnościowe będą musiały zaspokoić potrzeby żywieniowe prawie 10 mld ludzi. Aby sprostać tym wymaganiom w zdrowy i zrównoważony sposób, konieczne jest przejście na spożywanie większej ilości żywności pochodzenia roślinnego i mniejszej ilości mięsa. Dlatego już teraz przemysł spożywczy powinien przygotowywać się technologicznie i marketingowo na zmianę podstawowego surowca.
Dostępny on-line
Sponsor: - Strefa Managera -
Salmonella stanowi ogromne wyzwanie w kontekście zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Na przestrzeni pierwszego półrocza bieżącego roku w systemie RASFF odnotowano aż 322 przypadki obecności Salmonelli, co stanowi większość spośród zgłoszonych przypadków wycofań spowodowanych przez mikroorganizmy.
Dostępny on-line
Sponsor: - Strefa Managera -
Piwo bezalkoholowe to obecnie najbardziej dynamicznie rozwijający się segment rynku piwa wykazujący duży potencjał rozwoju w ciągu najbliższych kilku lat. Jak rozpocząć i jak rozwijać produkcję piw bezalkoholowych? Jakie wyzwania związane z technologią, jakością, mikrobiologią, sensoryką czy aspektyami prawnymi stoją przed branżą piwowarską i napojową?
Dostępny on-line
Sponsor: - Strefa Managera -
Będziemy mieli okazję dowiedzieć się od praktyków jak kształtują zarzadzanie tym obszarem w swojej organizacji, a od osób bezpośrednio zaangażowanych w prace legislacyjne o tym, jakie zmiany czekają nas w kwestii HACCP.
Dostępny on-line
Sponsor: - Strefa Managera -
Spotkanie poświęcone będzie określeniu elementów wpływających na zwyczaje żywieniowe Polaków, ich zachowania jeśli chodzi o marnowanie żywności, ale skupiać będziemy się przede wszystkim na tym, jak przemysł może wpłynąć na produkowanie coraz bardziej wartościowej żywności...
Dostępny on-line
Sponsor: - Strefa Managera -
Trzeci blok to przegląd kilku obiecujących i coraz częściej stosowanych nowych technologii wykorzystywanych przy przedłużaniu trwałości żywności.
Dostępny on-line
Sponsor: - Strefa Managera -
Celem drugiego dnia FFSW było przybliżenie zagadnień związanych z aspektami ekologii, gospodarki w obiegu zamkniętym, śladu węglowego, zrównoważonemu rozwojowi, wystarczalności ekonomicznej. Dużą uwagę skierowano też na aspekty opakowań.
Dostępny on-line
Sponsor: - Strefa Managera -
Celem pierwszego dnia FFSW jest wskazanie roli i odnoszonych korzyści w organizacjach dzięki rozwojowi FSC, dostarczenie wiedzy i argumentów dla zaangażowania najwyższego kierownictwa w firmach w tematykę FSC
Dostępny on-line
Sponsor: - Strefa Managera -
Opakowania do żywności pełnią szereg ważnych funkcji, jednak przede wszystkim muszą być użyteczne i bezpieczne dla zapakowanych produktów. W tym roku dużym wyzwaniem zarówno dla producentów i wprowadzających do obrotu opakowania, jak i dla producentów żywności opakowanej są istotne zmiany prawne.
Dostępny on-line
Sponsor: - Strefa Managera -
Celem szkolenia jest przedstawienie informacji o pracach na poziomie unijnym w zakresie zmian przepisów dotyczących znakowania żywności a przede wszystkim rozporządzenia 1169/2011.
Dostępny on-line
Sponsor: - Strefa Managera -
Podczas krótkiego szkolenia przekażę kluczowe kwestie związane uwarunkowaniami prawnymi stosowania surowców konopnych, w tym CBD w suplementach diety i kosmetykach.
Dostępny on-line
Sponsor: - Strefa Managera -
Żywność kwalifikowana jako „nowa żywność” coraz częściej pojawia się na naszych stołach. Coraz więcej firm jest też zainteresowanych wprowadzaniem takiej żywności do swojej oferty.
Dostępny on-line
Sponsor: - Strefa Managera -
eFORUM jest początkiem szerszego cyklu warsztatów sensorycznych, które będą odbywały się w Strefie Managera FoodFakty
Dostępny on-line
Sponsor: - Strefa Managera -
Listeria stanowi ogromne wyzwanie w kontekście zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. W 2020 r. w systemie RASFF odnotowano 146 przypadków obecności Listeria monocytogenes w żywności. Od kilku lat notuje się zauważalny wzrost przypadków listeriozy na świecie. Niejednokrotnie kryzysy związane z Listerią doprowadzają do milionowych strat finansowych i utraty zaufania do marek żywności oraz ich producentów. eFORUM Listeria jest rozwinięciem i uzupełnieniem tematyki zawartej w FF NAWIGATOR Listeria w przemyśle spożywczym
Dostępny on-line
Sponsor: - Strefa Managera -
Ostatnie kilka miesięcy to kilkaset zmian i nowych przepisów prawnych. Tylko w grudniu zarejestrowaliśmy w systemie FoodFakty Lex Scan zmiany w ponad 100 aktach prawnych. Jednym z powodów było wyjście Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej, które wywołało niemałe zamieszanie, także w prawie żywnościowym. Skutkiem było uchwaleniem 30 aktów regulujących nową sytuację na rynku produktów spożywczych. Innym powodem było dopuszczenie do obrotu kolejnych substancji jako nowej żywności, a w Polsce chociażby ogłoszono m.in. jednolity tekst ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.