FFSW: Zapewnij, że żywność jest bezpieczna - Kultura bezpieczeństwa żywności - 06.06.22
Dostępne non-stop
Cel wydarzenia
Program pierwszego dnia FFSW tradycyjnie skupia się na szeroko pojętej Kulturze Bezpieczeństwa Żywności. Chcemy pokazać jej aspekty możliwie z wielu stron, od tej całkowicie praktycznej przedstawionej przez producentów, ale uzupełnić o aspekty naukowe. Podczas poniedziałkowych obrad będziemy się odnosić szeroko do pierwszego z wyzwań globalnych FAO WHO.
“Food safety is everyone’s business”
Pięć globalnych wyzwań FAO WHO do działań podczas Światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności 2022, na które postaramy się odpowiedzieć:
1. Zapewnij, że żywność jest bezpieczna - rządy muszą zapewnić wszystkim bezpieczną i pożywną żywność
2. Produkuj bezpiecznie - rolnicy i producenci żywności muszą stosować dobre praktyki
3. Zapewnij bezpieczeństwo - podmioty gospodarcze muszą upewnić się, że żywność jest bezpieczna
4. Informuj, co jest bezpieczne - konsumenci muszą dowiedzieć się o bezpiecznej i zdrowej żywności
5. Połącz siły dla bezpieczeństwa żywności - pracujmy razem na rzecz bezpiecznej żywności i dobrego zdrowia!
FOODFAKTY SAFETY WEEK TO NASZ WSPÓLNY WKŁAD W REALIZACJĘ TYCH CELÓW SERDECZNIE DIZĘKUJEMY ZA ZAANGAŻOWANIE
Wydarzenie skierowane do
Do wszystkich, którzy na każdym etapie łańcucha mają bezpośredni lub pośredni wpływ na decyzje lub wpływ na bezpieczeństwo żywności. Zakres i poziom merytoryczny referatów skierowany do profesjonalistów z obszaru produkcji, technologii, zarządzania jakością, marketingu, komunikacji, zarządzania i pozostałych kluczowych obszarów w firmach branży spożywczej. Zaproś koniecznie kolegów z firmy.
eFORUM ZORGANIZOWANE DZIĘKI
PARTNERZY STRATEGICZNI FFSW
PARTNER DNIA
ORGANIZACJE ZAANGAŻOWANE W OBCHODY FFSW
Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy
Uniwersytet Gdański
Gdański Uniwersytet Medyczny
Główny Inspektorat Sanitarny
Polskie Centrum Akredytacji
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny
PATRONAT NAD WYDARZENIEM OBJĘLI
Program
Powitanie - wprowadzenie - plan tygodnia Janusz Olejnik - FoodFakty, Food Safety Culture Initiative PL - założyciel – CEO |
11:00 |
BLOK I - WYZWANIA |
|
Cele 2025 prawne/opakowania Magda Biernat - Prokurent Rekopolu, Mł. specjalista ds. projektów - REKOPOL |
11:10 |
Wspólna praca na rzecz bezpieczniejszej żywności i lepszego zdrowia - wykład w języku angielskim Mary Kenny - Food Safety & Consumer Protection Officer, FAO Regional Office Europe & Central Asia |
11:30 |
BLOK II - KULTURA BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI |
|
Bezpieczeństwo żywności w zakładzie produkcyjnym Bogusław Wiera - Argenta Kierownik Produktu |
11:40 |
Znaczenie monitoringu środowiska produkcyjnego w aspekcie Kultury Bezpieczeństwa Żywności dr Sebastian Antoń - 3M Key Account Lead |
11:52 |
Rola managera w budowie organizacji opartej na kulturze bezpieczeństwa żywności Jolanta Goll - Dyrektor ds. Bezpieczeństwa Żywności i Jakości w ARYZTA Polska |
12:07 |
Systemowe podejście do zarzadzania jakością i bezpieczeństwem, perspektywa managerska Anna Gronostajska - Dyrektor ds. Zapewnienia Jakości, Ochrony Środowiska i Bezpieczeństwa Pracy Polska i Kraje Bałtyckie, Coca-Cola HBC Polska |
12:19 |
Kultura sprawiedliwego traktowania (just culture) i raportowanie zdarzeń niebezpiecznych dla konsumenta Prof. dr hab. Małgorzata Wiśniewska - Uniwersytet Gdański Wydział Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego |
12:31 |
BLOK III - ROZWIĄZANIA SYSTEMOWE - PRODUKTY NIEBEZPIECZNE |
|
System RASFF - Procedury notyfikacji i działań urzędowych związanych z produktami niebezpiecznymi Maciej Kałuża - Naczelnik Wydziału - Główny Inspektorat Sanitarny |
12:46 |
SESJA Q&A - około godziny 13:06 |
POZOSTAŁE DNI
Produkuj bezpiecznie - Biologiczne i chemiczne zanieczyszczenia – 07.06.22
Zapewnij bezpieczeństwo - Systemy bezpieczeństwa - 08.06.22
Informuj, co jest bezpieczne - Znakowanie żywności – 09.06.22
Połącz siły dla bezpieczeństwa żywności - Optymalizacja procesów– 10.06.22
Broszura z programem FoodFakty Safety Week
Warunki uczestnictwa
Nagranie dostępne jedynie dla klientów Strefy Managera.
Oferta Strefy Managera dostępna wyłącznie dla firm produkcyjnych i handlowych z branży spożywczej, suplementów diety oraz opakowaniowej. Zapoznaj się z ofertą Strefy Managera.
Dostępne w abonamencie Strefy Managera