FFSW: Informuj, co jest bezpieczne - Znakowanie żywności – 09.06.22
Dostępne non-stop
Cel wydarzenia
Program czwartku skupia się na konsumencie, jego zdrowiu, zwyczajom żywieniowym. Dużą uwagę skierujemy na aspekty komunikacji poprzez etykiety produktów, odniesiemy się do niezwykle gorącego obecnie tematu informacji na froncie opakowania. Czwartek to koncentracja na 4 wyzwaniu FAO WHO.
“Food safety is everyone’s business”
Pięć globalnych wyzwań FAO WHO do działań podczas Światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności 2022, na które postaramy się odpowiedzieć:
1. Zapewnij, że żywność jest bezpieczna - rządy muszą zapewnić wszystkim bezpieczną i pożywną żywność
2. Produkuj bezpiecznie - rolnicy i producenci żywności muszą stosować dobre praktyki
3. Zapewnij bezpieczeństwo - podmioty gospodarcze muszą upewnić się, że żywność jest bezpieczna
4. Informuj, co jest bezpieczne - konsumenci muszą dowiedzieć się o bezpiecznej i zdrowej żywności
5. Połącz siły dla bezpieczeństwa żywności - pracujmy razem na rzecz bezpiecznej żywności i dobrego zdrowia!
FOODFAKTY SAFETY WEEK TO NASZ WSPÓLNY WKŁAD W REALIZACJĘ TYCH CELÓW SERDECZNIE DIZĘKUJEMY ZA ZAANGAŻOWANIE
Wydarzenie skierowane do
Do wszystkich, którzy na każdym etapie łańcucha mają bezpośredni lub pośredni wpływ na decyzje lub wpływ na bezpieczeństwo żywności. Zakres i poziom merytoryczny referatów skierowany do profesjonalistów z obszaru produkcji, technologii, zarządzania jakością, marketingu, komunikacji, zarządzania i pozostałych kluczowych obszarów w firmach branży spożywczej. Zaproś koniecznie kolegów z firmy.
eFORUM ZORGANIZOWANE DZIĘKI
PARTNERZY STRATEGICZNI FFSW
PARTNERZY
ORGANIZACJE ZAANGAŻOWANE W OBCHODY FFSW
Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy
Uniwersytet Gdański
Gdański Uniwersytet Medyczny
Główny Inspektorat Sanitarny
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny
PATRONAT NAD WYDARZENIEM OBJĘLI
Program
Wstęp Janusz Olejnik - FoodFakty |
11:00 |
BLOK I - KONSUMENT W CENTRUM UWAGI |
|
Trendy w zwyczajach żywieniowych Polaków Elżbieta Marczewska - Senior Project Manager Ipsos |
11:10 |
Dobrowolne systemy znakowania produktów – wpływ na wybór konsumentów w Biedronce dr inż. Justyna Szymani - Dyrektor Działu Rozwoju Jakości i Kontroli Marki Własnej - Jeronimo Martins |
11:25 |
Znakowanie żywności - aktualne prace Komisji Kodeku Żywnościowego FAO/WHO Magdalena Kowalska - Główny Specjalista, Biuro Współpracy Międzynarodowej GIJHARS, Punkt Kontaktowy KKŻ FAO/WHO dla Polski |
11:40 |
BLOK II - ZDROWE, ZDROWSZE, A MOŻE JUŻ NIEZDROWE |
|
Żywność Barwiąca – bezpieczny i najzdrowszy sposób barwienia żywności Przemysław Oziemkowski - Manager ds. sprzedaży w Europie Centralnej i Wschodniej - GNT |
11:55 |
Mikrobiologiczne bezpieczeństwo żywności – rozwiązania Chr. Hansen Monika Milej - Dyrektor Marketingu - Chr. Hansen Marcin Kuprewicz - Dyrektor Handlowy i Technolog - Chr. Hansen |
12:07 |
Rynek suplementów diety. Co powinna zawierać etykieta prawidłowo oznakowanego suplementu diety? Monika Grzebalska - Specjalista ds. prawa żywnościowego, koordynator działu weryfikacji etykiet - SGS |
12:19 |
Wartość odżywcza, profilowanie składników odżywczych a potrzeby konsumentów dr Beata Przygoda - Kierownik Pracowni Wartości Odżywczej Żywności w Zakładzie Żywienia i Wartości Odżywczej Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego |
12:31 |
Suplementy diety a zdrowie dr hab. Małgorzata Grembecka - Kierownik Katedry i Zakładu Bromatologii na Wydziale Farmaceutycznym - GUMed |
12:46 |
SESJA Q&A - 13:01 |
POZOSTAŁE DNI
Zapewnij, że żywność jest bezpieczna - Kultura bezpieczeństwa żywności - 06.06.22
Produkuj bezpiecznie - Biologiczne i chemiczne zanieczyszczenia – 07.06.22
Zapewnij bezpieczeństwo - Systemy bezpieczeństwa - 08.06.22
Połącz siły dla bezpieczeństwa żywności - Optymalizacja procesów– 10.06.22
Broszura z programem FoodFakty Safety Week
Warunki uczestnictwa
Nagranie dostępne jedynie dla klientów Strefy Managera.
Oferta Strefy Managera dostępna wyłącznie dla firm produkcyjnych i handlowych z branży spożywczej, suplementów diety oraz opakowaniowej. Zapoznaj się z ofertą Strefy Managera.
Dostępne w abonamencie Strefy Managera