Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

FFSW: Zapewnij bezpieczeństwo - Systemy bezpieczeństwa - 08.06.22

Dostępne non-stop

Cel wydarzenia

Dziękujemy biurom standardów BRC GS oraz IFS za przyjęcie zaproszenia do wygłoszenia referatów dotyczacych najczęściej stwierdzanych problemów bezpieczeństwa żywności z dwóch uzupełniających się perspektyw. Pozostałe referaty znamienicie uzupełnią perspektywę podejścia systemowego. W środę odnosimy się do 3 wyzwania globalnego. 

 

“Food safety is everyone’s business”

Pięć globalnych wyzwań FAO WHO do działań podczas Światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności 2022, na które postaramy się odpowiedzieć:

1. Zapewnij, że żywność jest bezpieczna - rządy muszą zapewnić wszystkim bezpieczną i pożywną żywność

2. Produkuj bezpiecznie - rolnicy i producenci żywności muszą stosować dobre praktyki

3. Zapewnij bezpieczeństwo - podmioty gospodarcze muszą upewnić się, że żywność jest bezpieczna

4. Informuj, co jest bezpieczne - konsumenci muszą dowiedzieć się o bezpiecznej i zdrowej żywności

5. Połącz siły dla bezpieczeństwa żywności - pracujmy razem na rzecz bezpiecznej żywności i dobrego zdrowia!

 

FOODFAKTY SAFETY WEEK TO NASZ WSPÓLNY WKŁAD W REALIZACJĘ TYCH CELÓW SERDECZNIE DIZĘKUJEMY ZA ZAANGAŻOWANIE

 

Wydarzenie skierowane do

Do wszystkich, którzy na każdym etapie łańcucha mają bezpośredni lub pośredni wpływ na decyzje lub wpływ na bezpieczeństwo żywności. Zakres i poziom merytoryczny referatów skierowany do profesjonalistów z obszaru produkcji, technologii, zarządzania jakością, marketingu, komunikacji, zarządzania i pozostałych kluczowych obszarów w firmach branży spożywczej. Zaproś koniecznie kolegów z firmy.

 

eFORUM ZORGANIZOWANE DZIĘKI


 

PARTNERZY STRATEGICZNI FFSW

 

PARTNERZY

 

 

ORGANIZACJE ZAANGAŻOWANE W OBCHODY FFSW

Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy

Uniwersytet Gdański

Gdański Uniwersytet Medyczny

Główny Inspektorat Sanitarny

Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny

 

PATRONAT NAD WYDARZENIEM OBJĘLI

 

Program

Wstęp

Janusz Olejnik - FoodFakty

11:00

Wstęp oraz najważniejsze obszary ryzyka w branży spożywczej na podstawie:

a. danych RASFF z 2022 r. 

b.monitoringu zafałszowań żywnosci Food Fraud Scan Probase360

Janusz Olejnik - FoodFakty –  Food Safety Culture Initiative PL - założyciel – CEO / Joanna Markwas - Specjalistka ds. monitoringu zagrożeń - FoodFakty / Michał Snopkiewicz - Lider projektu - Probase360 – baza zafałszowań żywności FoodFakty

11:05

Mykotoksyny – ograniczenia i wyzwania

dr Marta Pakieła – Dyrektor Laboratorium Badawczego Alab plus

11:20

BLOK I - BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI - ASPEKT OPAKOWAŃ I TRWAŁOŚCI PRODUKTÓW

Znakowanie opakowań do żywności

Magda Biernat - Mł. specjalista ds. projektów REKOPOL

11:32

Mikrobiologia predyktywna (predictive microbiology)

Joanna Werblańska -  ALS

11:47

BLOK II - SYSTEMY, NORMY, STANDARDY

Prezentacja IFS Integrity Program: program mający na celu wzmocnienie wiarygodności Standardów IFS poprzez ocenę ich wdrożenia w praktyce

Katarzyna Kostrzewa - Senior Quality Assurance Manager - IFS

11:59

Przegląd zagrożeń bezpieczeństwa żywności na podstawie zgłoszeń produktów wycofanych przez producentów. Rozwiązania dla wzmacniania zaufania do systemów jakości

Anna Malek-Woznica - Compliance Technical Manager - BRC GS

12:14

Rola akredytacji w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności, wsparcie rządów i operatorów żywności

Hanna Tugi - Kierownik Działu Akredytacji i Certyfikacji Żywności - Polskie Centrum Akredytacji

12:26

Kodeks Żywnościowy źródłem informacji o zasadach higieny żywności w produkcji

Małgorzata Kłak-Sionkowska - Starszy Specjalista, Biuro Współpracy Międzynarodowej GIJHARS, Punkt Kontaktowy KKŻ FAO/WHO dla Polski

12:44

SESJA Q&A - około 12:59

 

POZOSTAŁE DNI


Zapewnij, że żywność jest bezpieczna - Kultura bezpieczeństwa żywności - 06.06.22

Produkuj bezpiecznie - Biologiczne i chemiczne zanieczyszczenia – 07.06.22

Informuj, co jest bezpieczne - Znakowanie żywności – 09.06.22

Połącz siły dla bezpieczeństwa żywności  - Optymalizacja procesów– 10.06.22


Broszura z programem FoodFakty Safety Week

POBIERZ

Warunki uczestnictwa

Nagranie dostępne jedynie dla klientów Strefy Managera.

Oferta Strefy Managera dostępna wyłącznie dla firm produkcyjnych i handlowych z branży spożywczej, suplementów diety oraz opakowaniowej. Zapoznaj się z ofertą Strefy Managera.

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.