FFSW: Zapewnij bezpieczeństwo - Systemy bezpieczeństwa - 08.06.22
Dostępne non-stop
Cel wydarzenia
Dziękujemy biurom standardów BRC GS oraz IFS za przyjęcie zaproszenia do wygłoszenia referatów dotyczacych najczęściej stwierdzanych problemów bezpieczeństwa żywności z dwóch uzupełniających się perspektyw. Pozostałe referaty znamienicie uzupełnią perspektywę podejścia systemowego. W środę odnosimy się do 3 wyzwania globalnego.
“Food safety is everyone’s business”
Pięć globalnych wyzwań FAO WHO do działań podczas Światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności 2022, na które postaramy się odpowiedzieć:
1. Zapewnij, że żywność jest bezpieczna - rządy muszą zapewnić wszystkim bezpieczną i pożywną żywność
2. Produkuj bezpiecznie - rolnicy i producenci żywności muszą stosować dobre praktyki
3. Zapewnij bezpieczeństwo - podmioty gospodarcze muszą upewnić się, że żywność jest bezpieczna
4. Informuj, co jest bezpieczne - konsumenci muszą dowiedzieć się o bezpiecznej i zdrowej żywności
5. Połącz siły dla bezpieczeństwa żywności - pracujmy razem na rzecz bezpiecznej żywności i dobrego zdrowia!
FOODFAKTY SAFETY WEEK TO NASZ WSPÓLNY WKŁAD W REALIZACJĘ TYCH CELÓW SERDECZNIE DIZĘKUJEMY ZA ZAANGAŻOWANIE
Wydarzenie skierowane do
Do wszystkich, którzy na każdym etapie łańcucha mają bezpośredni lub pośredni wpływ na decyzje lub wpływ na bezpieczeństwo żywności. Zakres i poziom merytoryczny referatów skierowany do profesjonalistów z obszaru produkcji, technologii, zarządzania jakością, marketingu, komunikacji, zarządzania i pozostałych kluczowych obszarów w firmach branży spożywczej. Zaproś koniecznie kolegów z firmy.
eFORUM ZORGANIZOWANE DZIĘKI
PARTNERZY STRATEGICZNI FFSW
PARTNERZY
ORGANIZACJE ZAANGAŻOWANE W OBCHODY FFSW
Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy
Uniwersytet Gdański
Gdański Uniwersytet Medyczny
Główny Inspektorat Sanitarny
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny
PATRONAT NAD WYDARZENIEM OBJĘLI
Program
Wstęp Janusz Olejnik - FoodFakty |
11:00 |
Wstęp oraz najważniejsze obszary ryzyka w branży spożywczej na podstawie: a. danych RASFF z 2022 r. b.monitoringu zafałszowań żywnosci Food Fraud Scan Probase360 Janusz Olejnik - FoodFakty – Food Safety Culture Initiative PL - założyciel – CEO / Joanna Markwas - Specjalistka ds. monitoringu zagrożeń - FoodFakty / Michał Snopkiewicz - Lider projektu - Probase360 – baza zafałszowań żywności FoodFakty |
11:05 |
Mykotoksyny – ograniczenia i wyzwania dr Marta Pakieła – Dyrektor Laboratorium Badawczego Alab plus |
11:20 |
BLOK I - BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI - ASPEKT OPAKOWAŃ I TRWAŁOŚCI PRODUKTÓW |
|
Znakowanie opakowań do żywności Magda Biernat - Mł. specjalista ds. projektów REKOPOL |
11:32 |
Mikrobiologia predyktywna (predictive microbiology) Joanna Werblańska - ALS |
11:47 |
BLOK II - SYSTEMY, NORMY, STANDARDY |
|
Prezentacja IFS Integrity Program: program mający na celu wzmocnienie wiarygodności Standardów IFS poprzez ocenę ich wdrożenia w praktyce Katarzyna Kostrzewa - Senior Quality Assurance Manager - IFS |
11:59 |
Przegląd zagrożeń bezpieczeństwa żywności na podstawie zgłoszeń produktów wycofanych przez producentów. Rozwiązania dla wzmacniania zaufania do systemów jakości Anna Malek-Woznica - Compliance Technical Manager - BRC GS |
12:14 |
Rola akredytacji w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności, wsparcie rządów i operatorów żywności Hanna Tugi - Kierownik Działu Akredytacji i Certyfikacji Żywności - Polskie Centrum Akredytacji |
12:26 |
Kodeks Żywnościowy źródłem informacji o zasadach higieny żywności w produkcji Małgorzata Kłak-Sionkowska - Starszy Specjalista, Biuro Współpracy Międzynarodowej GIJHARS, Punkt Kontaktowy KKŻ FAO/WHO dla Polski |
12:44 |
SESJA Q&A - około 12:59 |
POZOSTAŁE DNI
Zapewnij, że żywność jest bezpieczna - Kultura bezpieczeństwa żywności - 06.06.22
Produkuj bezpiecznie - Biologiczne i chemiczne zanieczyszczenia – 07.06.22
Informuj, co jest bezpieczne - Znakowanie żywności – 09.06.22
Połącz siły dla bezpieczeństwa żywności - Optymalizacja procesów– 10.06.22
Broszura z programem FoodFakty Safety Week
Warunki uczestnictwa
Nagranie dostępne jedynie dla klientów Strefy Managera.
Oferta Strefy Managera dostępna wyłącznie dla firm produkcyjnych i handlowych z branży spożywczej, suplementów diety oraz opakowaniowej. Zapoznaj się z ofertą Strefy Managera.
Dostępne w abonamencie Strefy Managera