Food Fraud
-
10.04.2025
Zwierzęce produkty uboczne wprowadzone ponownie do obrotu – wyniki dochodzenia brytyjskich służb
Działania brytyjskich służb doprowadziły do ukarania czterch podejrzanych oraz firmy w związku z ponownym wprowadzeniem do obrotu nienadajacego się do spożycia mięsa, które sklasyfikowano wcześniej jako produkt uboczny pochodzenia zwierzęcego klasy 3.Czytaj więcej -
09.04.2025
Raport EFSA: model obliczeniowy FFRAUD-ER do identyfikacji zagrożeń bezpieczeństwa żywności związanych z oszustwami
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) prezentuje wyniki projektu FFRAUD-ER, dotyczącego innowacyjnego narzędzia obliczeniowego, które ma pomóc w identyfikacji oszustw prowadzących do niebezpiecznych incydentów w łańcuchu żywnościowym.Czytaj więcej -
03.04.2025
W Belgii odnotowano najwyższą liczbę zgłoszeń konsumenckich odnośnie bezpieczeństwa żywności
Służby w Belgii odnotowały najwyższą liczbę zgłoszeń konsumenckich złożonych w ciągu 2024 r. odnośnie bezpieczeństwa żywności. Ponad połowa zgłoszeń doprowadziła także do podjęcia konkretnych działań.
-
02.04.2025
Przejęcie w Brazylii ponad 41 tys. litrów oliwy z oliwek zafałszowanej innymi olejami roślinnymi
Brazylijskie władze przejęły 41 790 litrów zafałszowanej oliwy z oliwek, która została zmieszana z tańszymi olejami roślinnymi, które nie nadawały się do spożycia. Poinformowano o dwóch fałszywych markach oliwy.
-
28.03.2025
Syntezy Miesiąca Strefy Managera - luty/marzec 2025 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - luty/marzec 2025" z 21.03.2025 r. W części RASFF szczegółowa analiza objęła zagrożenia związane z alergenami w 2024 r.
-
27.03.2025
Wykrywanie oszustw spożywczych za pomocą sztucznej inteligencji
Globalizacja łańcucha dostaw żywności przyczyniła się do wzrostu ryzyka fałszowania produktów i zagrożeń dla ich bezpieczeństwa. Artykuł "Food Fraud Detection Using Explainable Artificial Intelligence" autorstwa Buyuktepe i in. przedstawia wykorzystanie sztucznej inteligencji (AI) do przewidywania przypadków oszustw spożywczych.
-
27.03.2025
Jak wypadł polski system kontroli produktów rybołówstwa podczas audytu DG Sante?
Służby DG Sante przeprowadziły w Polsce audyt mający na celu ocenę systemu kontroli produktów rybołówstwa w naszym kraju. Jak zauważono, system monitorowania bezpieczeństwa produktów rybnych w Polsce jest solidny, jednak pewne problemy związane ze szkoleniami i pobieraniem próbek na obecność Listerii osłabiają jego skuteczność.
-
26.03.2025
Rozbito międzynarodową grupę fałszującą hiszpańskie wina Rioja. Kluczowa rola konsumenta w wykryciu oszustwa
W wyniku wspólnej operacji hiszpańskiej Gwardii Cywilnej, Europolu, Interpolu i władz Wietnamu, rozbito międzynarodową grupę przestępczą, która sprzedawała podrobione wina z ChNP Rioja. Kluczową rolę w wykryciu oszustwa odegrał hiszpański konsument.
-
20.03.2025
(Nie)zapowiedziane inspekcje sektora rybnego – wyniki irlandzkiego audytu
Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności Irlandii (FSAI) skontrolował i ocenił skuteczność urzędowych kontroli w zakładach zajmujących się produkcją rybnych wyrobów gotowych do spożycia (RTE). Stwierdzono, że zbyt wiele inspekcji było zapowiedzianych, co sugeruje potencjalne problemy z efektywnością kontroli.
-
05.03.2025
W Portugalii przejęto ponad 149 000 litrów zafałszowanej oliwy z oliwek
W 2024 roku Portugalski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Gospodarki (ASAE) przeprowadził intensywne kontrole w sektorze oliwy z oliwek. Wzrost cen tego produktu sprawił, że stał się on celem licznych oszustw.
-
26.02.2025
Ostrzeżenie FSA przed oszustwami żywnościowymi z wykorzystaniem sfałszowanych wyników badań laboratoryjnych
Specjalna jednostka brytyjskiej FSA ds. przestępczości żywnościowej (NFCU) ostrzegła przedsiębiorstwa działające w łańcuchu dostaw żywności przed ryzykiem wykorzystywania sfałszowanych wyników badań laboratoryjnych w celu przeprowadzenia oszustw żywnościowych.
-
20.02.2025
Kompleksowa kontrola sektora rybnego we Włoszech – grzywny w wysokości ponad 1 mln euro
Włoska Straż Przybrzeżna przeprowadziła na terytorium całego kraju kompleksową operację ,,e-FISHING” mającą na celu m.in. identyfikację nielegalnych działań w sektorze rybnym.
-
19.02.2025
Ostrzeżenie francuskich służb celnych przed zafałszowanym miodem zawierającym substancje lecznicze
Francuskie służby celne wydały alert konsumencki z powodu wykrycia zafałszowanego miodu w saszetkach z dodatkiem substancji leczniczych – sildenafilu i tadalafilu.
-
13.02.2025
Ryzyko zbyt wysokiej zawartości witaminy D w paszy doprowadziło do wycofania ponad 600 ton jaj w Norwegii
Norweski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności podjął odpowiednie działania w związku z wycofaniem z rynku ponad 600 ton jaj. Przyczyną jest ryzyko zbyt wysokiej zawartości witaminy D w tym produkcie, a zdarzenie to powiązano z paszą dla kur niosek i świń.
-
12.02.2025
Niemal połowa przebadanych przez czeską inspekcję próbek oliwy z oliwek była niższej jakości od zadeklarowanej
Badania Czeskiej Inspekcji Rolnictwa i Żywności wykazały, że 44,4% ocenianych próbek nie spełniało wymagań prawnych odnośnie deklarowanej jakości oliwy.
-
07.02.2025
Metody analityczne w służbie bezpieczeństwa żywności – ocena przydatności przez FSAI
Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności w Irlandii (FSAI) wraz ze swoim komitetem naukowym opracował kryteria kontroli analitycznej, które należy wziąć pod uwagę przy badaniu potencjalnego wykorzystania nowoczesnych technik oceny autentyczności żywności.
-
06.02.2025
Przejęcie 800 ton zepsutej, niezdatnej do spożycia wołowiny, rzekomo przeznaczonej na paszę dla zwierząt
Policja w Brazylii aresztowała 4 osoby w związku ze sprzedażą mięsa, które nie nadawało się do spożycia przez ludzi.
-
05.02.2025
We Włoszech zajęto ponad 263 tony zafałszowanych nasion warzyw z fałszywą deklaracją włoskiego pochodzenia
W grudniu 2024 r. Guardia di Finanza przejęła ponad 263 tony zafałszowanych nasion pomidorów, papryczek chili i zielonej fasoli z Chin, Indii, Węgier i Tanzanii o szacunkowej wartości 38 mln euro.
-
30.01.2025
Przejęcie ponad 18 ton produktów w ramach przeprowadzonych kontroli w Portugalii
Portugalski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Gospodarki (ASAE) za pośrednictwem odpowiednich jednostek operacyjnych przeprowadził kontrole sektora spożywczego, które doprowadziły do ujawnienia niezgodności z obowiązującymi przepisami oraz konfiskaty łącznie ponad 18 ton produktów.
-
29.01.2025
Naukowcy z USA stwierdzili wysoki poziom błędnego oznakowania łososia sprzedawanego w sklepach spożywczych i restauracjach w Seattle
W badaniu przeprowadzonym przez naukowców z USA przebadano 119 próbek łososia, pobranych ze sklepów spożywczych i restauracji sushi zlokalizowanych w Seattle. Stwierdzono oszustwo w przypadku 18% próbek w postaci błędnego oznakowania.
-
24.01.2025
Syntezy Miesiąca Strefy Managera - styczeń 2025 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - styczeń 2025"
Nasi partnerzy