Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - grudzień 2024"
Portugalski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Gospodarki (ASAE) przeprowadził kontrole, które doprowadziły do konfiskaty ponad 60 ton żywności - owoców i produktów mięsnych. Zaangażowano w nie jednostkę operacyjną Faro oraz północne jednostki operacyjne Porto i Mirandela.
Władze Filipin przejęły 588 ton mrożonej makreli z Chin, którą transportowano w 21 kontenerach.
W wyniku działań przeprowadzonych przez funkcjonariuszy FSA z National Food Crime Unit (NFCU) pod koniec listopada 2024 r. aresztowano 5 mężczyzn. Ma to związek z odkryciem sprzedaży nielegalnego mięsa.
Wspólne Centrum Badawcze Komisji Europejskiej (JRC) opracowało nowe metody laboratoryjne do wykrywania zafałszowań w sześciu powszechnie stosowanych przyprawach i ziołach. Ponadto JRC opracowało dwa nowe certyfikowane materiały referencyjne, które pomogą wykryć substytucję ryb.
W raporcie przedstawiono szereg zaleceń, w tym usunięcie luk w ramach prawnych UE dotyczących etykietowania żywności, nasilenie wysiłków w celu analizy praktyk etykietowania i podjęcie działań w celu poprawy zrozumienia etykietowania żywności przez konsumentów. Raport jest w wersji PL.
Portugalski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywnościowego i Gospodarczego (ASAE) przeprowadził operację kontrolną w dzielnicach Aveiro i Bragança, która doprowadziła do przejęcia zafałszowanych produktów o wartości 82 500 euro.
Policjanci z Bydgoszczy ujawnili nielegalną produkcję mięsa do kebaba. Stwierdzono brak pozwolenia na produkcję, brak oznaczeń weterynaryjnych i odpowiednich badań.
Europejska Prokuratura Generalna złożyła w Bratysławie akt oskarżenia przeciwko jednej osobie i jednej firmie w ramach dochodzenia w sprawie oszustw związanych z dotacjami unijnymi i fałszerstwami dokumentów związanych z produkcją piwa.
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - listopad 2024"
W Republice Południowej Afryki rosną obawy dotyczące bezpieczeństwa żywności, w związku z odnotowaniem od września prawie 900 przypadków chorób przenoszonych drogą pokarmową oraz śmiercią ponad 20 osób, w tym głównie dzieci w wieku od 6 do 9 lat. Przypadki te powiązano z żywnością pochodzącą z lokalnych sklepów.
Wspólne Centrum Badawcze KE przedstawia propozycje wykorzystania zaawansowanych technologii, takich jak analityka predykcyjna i sztuczna inteligencja, aby efektywnie wykrywać oszustwa żywnościowe, zwiększać przejrzystość łańcuchów dostaw oraz wspierać oficjalne kontrole.
Zakończył się FoodFakty Summit food4tomorrow - projekt, w którym nauka i biznes, i administracje jednocześnie byli prelegentami, uczestnikami, ale równocześnie były gospodarzami wydarzenia.Wydarzenie miało na celu omówienie kluczowych kwestii związanych z bezpieczeństwem żywnościowym, innowacjami w produkcji żywności oraz perspektywami dla polskiej żywności. Obejmowało ponad 20 merytorycznych sesji w 5 ścieżkach tematycznych, sesje plenarne z panelami dyskusyjnymi, warsztaty i wiele form networkingu.
Karabinierzy NAS Taranto w wyniku przeprowadzonej kontroli zakładu winiarskiego w prowincji Brindisi skonfiskowali ponad 20 000 butelek nierafinowanego wina gotowego do sprzedaży. Zakład działał pomimo wcześniej otrzymanego nakazu zamknięcia.
Brytyjskie media poinformowały o kradzieży 22 ton wysokiej jakości sera cheddar z Neal’s Yard Dairy o przybliżonej wartości 300 tys. funtów.
Urząd Ochrony Rybołówstwa Morskiego (SFPA) odpowiedzialny za ochronę zrównoważonego rozwoju rybołówstwa oraz zapewnienie bezpieczeństwa ryb i owoców morza opublikował coroczny raport, ujawniający naruszenia mające miejsce w 2023 roku w Irlandii.
Organy ścigania, służby celne i agencje regulacyjne ds. żywności skonfiskowały podczas operacji OPSON XIII około 22 000 ton zafałszowanej żywności i 850 000 litrów zafałszowanych napojów (głównie alkoholowych).
Federalna Agencja Bezpieczeństwa Łańcucha Żywnościowego (FASFC) przeprowadziła w Belgii inspekcję etykiet zamieszczanych na produktach spożywczych, która wykazała nieprawidłowości w więcej niż 50% skontrolowanych przypadków.
Hiszpańskie władze rozbiły grupę przestępczą, która sprzedawała na głównych rynkach europejskich konwencjonalne owoce i warzywa jako ekologiczne.
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - październik 2024"
Francuska żandarmeria (Gendarmerie Nationale) wraz z włoskimi karabinierami (NAS Carabinieri) i szwajcarską policją federalną (Police Federale Swiss) przeprowadziły dochodzenie, które doprowadziło do rozbicia siatki przestępczej podrabiającej znane francuskie wina. Akcja śledcza wspierana była przez Europol i Eurojust.
Nasi partnerzy