Food Fraud
-
15.05.2025
Zakaz dystrybucji suplementów z Garcinia cambogia we Francji: reakcja na poważne skutki zdrowotne
We Francji odnotowano wzrost wycofań suplementów diety wspomagających utratę wagi i zawierających niedozwoloną substancję roślinną Garcinia cambogia Desr.
-
14.05.2025
Władze Wybrzeża Kości Słoniowej przechwyciły setki ton przemycanego kakao i orzechów nerkowca
Rada Bezpieczeństwa Narodowego Wybrzeża Kości Słoniowej ogłosiła znaczące sukcesy w walce z przemytem produktów rolnych do krajów sąsiednich. W ciągu kilku miesięcy przejęto 594 tony kakao i 307 ton orzechów nerkowca.Czytaj więcej -
08.05.2025
Wzrost świadomości konsumentów przełożył się na większą ilość skarg konsumenckich w Irlandii
W ubiegły roku irlandzki urząd FSAI rozpatrzył łącznie 8596 skarg i zapytań konsumentów, co stanowi wzrost w porównaniu do 2023 r.
-
07.05.2025
Nowe uprawnienia FSA do walki z oszustwami żywnościowymi
Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) ogłosiła wprowadzenie w życie nowych uprawnień, które wzmocnią zdolności jej Krajowej Jednostki ds. Przestępczości Żywnościowej (NFCU) w Anglii i Walii do zwalczania oszustw żywnościowych.
-
01.05.2025
Sieć ASDA ukarana grzywną za sprzedaż przeterminowanej żywności – 410 tys. funtów kary
Brytyjska sieć supermarketów ASDA została ukarana grzywną w wysokości 410 tys. funtów, po tym jak w dwóch sklepach tej sieci w Kornwalii odkryto sprzedaż przeterminowanych produktów.
-
30.04.2025
Holenderski urząd NVWA ujawnił powszechne nadużycia w stosowaniu oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych dotyczących mleka klaczy i oślego
Holenderski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Produktów Konsumenckich (NVWA) przeprowadził w 2024 roku kontrolę dotyczącą oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych stosowanych przez dostawców produktów zawierających w swoim składzie mleko klaczy i mleko ośle.
-
24.04.2025
Wielkanocna operacja ASAE: kontrole, nielegalny ubój i ponad 500 kg skonfiskowanej żywności
Portugalskie służby ASAE doprowadziły do zawieszenia działalności 7 podmiotów gospodarczych oraz przejęcia 550 kg żywności w ramach wielkanocnej operacji kontrolnej.
-
23.04.2025
Hurtownik z Cardiff winny sprzedaży fałszywego kurczaka halal i łamania norm bezpieczeństwa żywności
Hurtownik z Cardiff przez lata świadomie sprzedawał restauratorom kurczaka fałszywie etykietowanego jako halal. Ponadto mięso przechowywano w nieodpowiednich warunkach i często było nieidentyfikowalne.
-
18.04.2025
Syntezy Miesiąca Strefy Managera - kwiecień 2025 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - kwiecień 2025" z 11.04.2025 r. W części RASFF szczegółowa analiza objęła zagrożenia związane z pestycydami w 2024 r.
-
17.04.2025
Aresztowanie 29 osób oraz przejęcie 26 ton nielegalnych pestycydów we Francji i Hiszpanii
Działania organów ścigania z Francji i Hiszpanii oraz Europolu doprowadziły do aresztowania 29 członków organizacji przestępczej oraz przejęcia 26 ton nielegalnych środków ochrony roślin.
-
16.04.2025
W Wietnamie zlikwidowano masową produkcję zafałszowanego mleka w proszku dla niemowląt i osób z przewlekłymi chorobami
W wyniku przeprowadzonych działań władze Wietnamu zlikwidowały jedną z największych w historii kraju grup przestępczych zajmujących się produkcją i dystrybucją zafałszowanego mleka w proszku. Szacowany przychód z nielegalnej działalności wyniósł ok. 20 mln USD.Czytaj więcej -
10.04.2025
Zwierzęce produkty uboczne wprowadzone ponownie do obrotu – wyniki dochodzenia brytyjskich służb
Działania brytyjskich służb doprowadziły do ukarania czterch podejrzanych oraz firmy w związku z ponownym wprowadzeniem do obrotu nienadajacego się do spożycia mięsa, które sklasyfikowano wcześniej jako produkt uboczny pochodzenia zwierzęcego klasy 3.Czytaj więcej -
09.04.2025
Raport EFSA: model obliczeniowy FFRAUD-ER do identyfikacji zagrożeń bezpieczeństwa żywności związanych z oszustwami
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) prezentuje wyniki projektu FFRAUD-ER, dotyczącego innowacyjnego narzędzia obliczeniowego, które ma pomóc w identyfikacji oszustw prowadzących do niebezpiecznych incydentów w łańcuchu żywnościowym.Czytaj więcej -
03.04.2025
W Belgii odnotowano najwyższą liczbę zgłoszeń konsumenckich odnośnie bezpieczeństwa żywności
Służby w Belgii odnotowały najwyższą liczbę zgłoszeń konsumenckich złożonych w ciągu 2024 r. odnośnie bezpieczeństwa żywności. Ponad połowa zgłoszeń doprowadziła także do podjęcia konkretnych działań.
-
02.04.2025
Przejęcie w Brazylii ponad 41 tys. litrów oliwy z oliwek zafałszowanej innymi olejami roślinnymi
Brazylijskie władze przejęły 41 790 litrów zafałszowanej oliwy z oliwek, która została zmieszana z tańszymi olejami roślinnymi, które nie nadawały się do spożycia. Poinformowano o dwóch fałszywych markach oliwy.
-
28.03.2025
Syntezy Miesiąca Strefy Managera - luty/marzec 2025 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - luty/marzec 2025" z 21.03.2025 r. W części RASFF szczegółowa analiza objęła zagrożenia związane z alergenami w 2024 r.
-
27.03.2025
Wykrywanie oszustw spożywczych za pomocą sztucznej inteligencji
Globalizacja łańcucha dostaw żywności przyczyniła się do wzrostu ryzyka fałszowania produktów i zagrożeń dla ich bezpieczeństwa. Artykuł "Food Fraud Detection Using Explainable Artificial Intelligence" autorstwa Buyuktepe i in. przedstawia wykorzystanie sztucznej inteligencji (AI) do przewidywania przypadków oszustw spożywczych.
-
27.03.2025
Jak wypadł polski system kontroli produktów rybołówstwa podczas audytu DG Sante?
Służby DG Sante przeprowadziły w Polsce audyt mający na celu ocenę systemu kontroli produktów rybołówstwa w naszym kraju. Jak zauważono, system monitorowania bezpieczeństwa produktów rybnych w Polsce jest solidny, jednak pewne problemy związane ze szkoleniami i pobieraniem próbek na obecność Listerii osłabiają jego skuteczność.
-
26.03.2025
Rozbito międzynarodową grupę fałszującą hiszpańskie wina Rioja. Kluczowa rola konsumenta w wykryciu oszustwa
W wyniku wspólnej operacji hiszpańskiej Gwardii Cywilnej, Europolu, Interpolu i władz Wietnamu, rozbito międzynarodową grupę przestępczą, która sprzedawała podrobione wina z ChNP Rioja. Kluczową rolę w wykryciu oszustwa odegrał hiszpański konsument.
-
20.03.2025
(Nie)zapowiedziane inspekcje sektora rybnego – wyniki irlandzkiego audytu
Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności Irlandii (FSAI) skontrolował i ocenił skuteczność urzędowych kontroli w zakładach zajmujących się produkcją rybnych wyrobów gotowych do spożycia (RTE). Stwierdzono, że zbyt wiele inspekcji było zapowiedzianych, co sugeruje potencjalne problemy z efektywnością kontroli.
-
05.03.2025
W Portugalii przejęto ponad 149 000 litrów zafałszowanej oliwy z oliwek
W 2024 roku Portugalski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Gospodarki (ASAE) przeprowadził intensywne kontrole w sektorze oliwy z oliwek. Wzrost cen tego produktu sprawił, że stał się on celem licznych oszustw.
Nasi partnerzy