Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Portugalski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Gospodarki (ASAE) przeprowadził kontrolę ukierunkowaną na centra klasyfikacji i pakowania jaj w gminach Leiria i Ansião.
W gminie Tondela Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywnościowego i Gospodarczego (ASAE) przeprowadził operację kontrolną, która doprowadziła do przejęcia około 11 ton żywności.
Komisja Europejska opublikowała pierwszy miesięczny raport, w którym uwzględniono potencjalne zafałszowania żywności w styczniu 2024 r., odnoszące się do podejrzeń nadużyć finansowych o charakterze transgranicznym.
Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Gospodarki przeprowadził w grudniu ubiegłego roku kontrole chłodni przechowujących żywność. Zakończone w lutym dochodzenia doprowadziły do konfiskaty dużych ilości produktów w kilku gminach.
Brytyjski Departament ds. Środowiska, Żywności i Spraw Wiejskich opublikował dokument, w którym przedstawiono ustrukturyzowany zarys podejścia do oceny ciężaru dowodu (Weight of Evidence) w celu sprawdzenia autentyczności próbek żywności i napojów, w przypadku gdy nie jest dostępny pojedynczy wynik testu potwierdzającego.
Firma Family Dollar Stores LLC przyznała się do postawionych jej zarzutów, obejmujących przechowywanie żywności, leków, wyrobów medycznych oraz kosmetycznych w niehigienicznych warunkach. Na firmę nałożono karę grzywny w wysokości 41 675 000 dolarów.
Czeska Inspekcja ds. Rolnictwa i Żywności (CAFIA) poinformowała 12 lutego 2024 r. o wykryciu zafałszowanego włoskiego wina o nazwie 365 PRIMITIVO D.O.P. di manduria.
Władze Burkiny Faso rozwiązały sieć oszustów, którzy fałszowali ryż. Oszustwo polegało na pakowaniu lokalnego produktu w podrobione opakowania ryżu oznakowanego jako "importowany z Mjanmy" (Birma), co miało zwiększyć jego wartość.
Karabinierzy z Bolonii podczas inspekcji jednej z fabryk makaronu w prowincji Ferrara odkryli poważne zaniedbania higieniczne oraz problemy dotyczące zarządzania produktami.
W ramach kontroli przeprowadzonych w Neapolu władze wykryły zafałszowane produkty wegańskie z Chin, które w składzie zawierały mięso, a w niektórych przypadkach mięso skażone ASF.
W Wielkiej Brytanii ukarano 3 mężczyzn, którzy dopuścili się fałszowania dokumentów oraz oszukańczej dystrybucji drobiu o wartości ponad 318 000 funtów.
Norweska firma ujawniła, że przez kilka lat sprzedawała mrożonego łososia, który nie nadawał się do spożycia przez ludzi. Ryby te sprzedawano głównie do Europy Wschodniej.
W styczniu 2024 r. opublikowano badanie przeglądowe, podsumowujące stan technologii szybkiej analizy autentyczności żywności z przedstawieniem reprezentatywnych metod chemometrii. Przegląd ma na celu promowanie rozwoju technologii szybkiej analizy w dziedzinie autentyczności żywności.
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - styczeń 2024"
Hiszpańska Gwardia Cywilna we współpracy z Europolem i włoskimi karabinierami przejęła 120 000 puszek tuńczyka marki Plaza Chica i 45 000 litrów oliwy z oliwek niskiej jakości z powodu fałszowania.
Przeprowadzone w Mediolanie i Palermo kontrole doprowadziły do odkrycia wielu naruszeń i uchybień, a tym samym do przejęcia ponad 45 ton różnego rodzaju ryb i owoców morza.
W ramach operacji OPSON Europol wspierał dodatkowe dochodzenie w sprawie fałszowanej oliwy z oliwek, co doprowadziło do 11 aresztowań i zajęcia ponad 260 000 litrów zafałszowanego produktu.
Food Standards Agency zaktualizowała wytyczne dla biznesu, w których wyjaśnia, w jaki sposób należy wykrywać i zapobiegać przestępstwom związanym z żywnością
Władze litewskie przeprowadziły kontrolę w zakładzie produkcji mięsa oraz w sklepie spożywczym UAB „Paulis", w wyniku której zawieszono działalność przedsiębiorstwa przetwórstwa mięsnego.
Europejska Organizacja Konsumentów (BEUC) i organizacje członkowskie z 13 krajów zgłosiły Komisji Europejskiej wprowadzające w błąd twierdzenia handlowe dotyczące możliwości recyklingu, które zamieszczane są na plastikowych butelkach.
W porozumieniu z Ministerstwem Zdrowia, dowództwo Karabinierów ds. Ochrony Zdrowia (NAS) przeprowadziło w okresie świąt Bożego Narodzenia zintensyfikowane kontrole typowych dla tego sezonu rodzajów wyrobów cukierniczych.