Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) opublikowała wyniki czwartej ogólnokrajowej kontroli próbek żywności dostępnych w handlu detalicznym. Inspekcja została przeprowadzona przez Official Feed and Food Laboratories (OL), a jej celem był głównie monitoring pojawiających się zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności. Kontrolę przeprowadzono od lipca 2023 r. do stycznia 2024 r., a w przypadku 87% próbek wyniki były zadowalające.
Węgorze szkliste są przysmakiem kuchni azjatyckiej, a ich wartość na czarnym rynku w zależności od regionu, popytu i podaży może sięgać w skrajnych przypadkach nawet kilku tysięcy euro za kilogram.
Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) we współpracy ze Szkocką Agencją ds. Standardów Żywności (FSS) rozpoczęła dochodzenie dotyczące obecności niezadeklarowanego alergenu (orzeszków ziemnych) w wielu produktach. Prowadzone są działania, aby jak najszybciej ustalić źródło, jak i łańcuch dystrybucji danych partii.
Systemy rolno-spożywcze są bardzo podatne na katastrofy i kryzysy, w szczególności na skutki zmiany klimatu. Światowy Dzień Żywności to święto, które podkreśla znaczenie bezpieczeństwa żywnościowego na całym świecie. FoodFakty przyłączają się do tego święta i zapraszamy w dn. 6-7 listopada do Łodzi.
Dwie włoskie firmy sprzedawały oliwę z oliwek z Grecji oznaczając ją jako włoską oliwę extra virgin. Ponadto sprzedawano starszą oliwę jako świeżo wyprodukowaną. Łącznie na rynek wprowadzono ponad 1000 ton zafałszowanego produktu.
Władze Austrii przeprowadziły inspekcję zamawianych internetowo suplementów diety, a jej celem był przegląd produktów wysyłanych z krajów spoza Unii Europejskiej. Stwierdzono wysoki wskaźnik niezgodności.
W Hiszpanii skierowano oskarżenia przeciwko 8 osobom i 12 firmom za sprzedaż tuńczyka błękitnopłetwego z nielegalnych połowów, pranie uzyskanych zysków i przestępstwa przeciwko zdrowiu publicznemu.
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - wrzesień 2024"
Badanie importowanych do Norwegii owoców morza wykazało, że wszystkie analizowane próbki spełniały wymogi zawarte w przepisach.
Food Standards Agency (FSA) wraz z Food Standards Scotland (FSS) opublikowały raport, w którym przedstawiono aktualne zagrożenia związane z oszustwami w łańcuchu dostaw żywności w Wielkiej Brytanii.
Komisja Europejska 16 września 2024 r. opublikowała sprawozdanie podsumowujące zgłoszenia z 2023 r. w Sieci Ostrzegania i Współpracy (ACN). W porównaniu z 2022 r. nastąpił znaczny wzrost liczby powiadomień.
W USA zidentyfikowano kolejnych pacjentów z dolegliwościami po spożyciu słodyczy marki Diamond Shruumz, w tym dwa przypadki śmiertelne. Testy FDA wykazały, że więcej produktów firmy jest zanieczyszczonych szkodliwymi substancjami chemicznymi.
Państwowa Administracja Weterynaryjna i Żywnościowa Republiki Słowackiej (SVPS SR) odpowiedzialna jest za regularne inspekcje urzędowe odnośnie zbioru i pakowania miodu. Przeprowadzane są one raz w miesiącu za pośrednictwem Regionalnych Administracji Weterynaryjnych i Żywnościowych (RVPS).
30 lipca 2024 r. brytyjska FSA opublikowała przegląd dostępności, możliwości i ograniczeń metod analitycznych stosowanych w celu weryfikacji kraju pochodzenia żywności i pasz.
Oliwa pod lupą IJHARS - wykryto wady niedopuszczalne w najwyższej kategorii oliwy z oliwek.
Policja w Nowej Zelandii prowadzi dochodzenie w związku z podejrzeniem przekazania do banku żywności cukierków zawierających narkotyki.
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - lipiec/sierpień 2024"
Przeprowadzone w ostatnim czasie kontrole Urzędu ds. Gospodarki i Bezpieczeństwa Żywności (ASAE) doprowadziły do zwalczenia podejrzanych przypadków kilku produktów, m.in. suplementów diety, oliwy z oliwek, wina oraz produktów mięsnych.
Nasi partnerzy