Pod koniec czerwca 2025 r. władze Wietnamu wykryły znaczący incydent związany z bezpieczeństwem i fałszowaniem żywności, w którym dziesiątki tysięcy ton oleju roślinnego przeznaczonego na paszę dla zwierząt było potajemnie sprzedawane jako olej jadalny restauracjom, fabrykom i producentom żywności w całym kraju. Proceder mógł trwać przez kilka lat.
Sposób fałszowania oleju roślinnego
Wietnamska firma Công ty TNHH Sản Xuất & Xuất Nhập Khẩu Nhật Minh Food jest oskarżona o importowanie niskogatunkowego oleju roślinnego przeznaczonego na paszę dla zwierząt, przepakowywanie go pod marką "OFOOD"i dystrybucję jako jadalny olej roślinny. Ponadto na etykiecie produktu były podane fałszywe informacje odnośnie zawartości witaminy A, której obecność nie została potwierdzona w badaniach przeprowadzonych przez wietnamskie władze. Według przekazanych informacji firma używała podziemnego rurociągu w celu ukrycia swoich działań. W ten sposób przepompowywano olej przeznaczony na paszę dla zwierząt do zbiornika oleju spożywczego, przeznaczonego do konsumpcji przez ludzi.
Dziesiątki tysięcy litrów zafałszowanego oleju roślinnego
Oskarżona firma jest jednym z wiodących dużych przedsiębiorstw w kraju, które importują olej roślinny, a proceder fałszowania mógł trwać kilka lat. Według szacunków firma w ciągu ostatnich 3 lat wygenerowała ponad 8200 mld VND przychodu (ok. 1,4 mld PLN) i sprzedała dziesiątki tysięcy ton fałszywego oleju roślinnego niskiej jakości.
Rekacja Deparamentu Bezpieczeństwa Żywności
Wietnamski Departament Bezpieczeństwa Żywności wydał w środę ogólnokrajowe ostrzeżenie w nawiązaniu do tej sprawy, w którym wezwano wszystkie kuchnie, restauracje, dostawców i producentów żywności do rygorystycznego weryfikowania dokumentów dostawców. Dodatkowo podkreślono, że każdy składnik użyty niezgodnie z jego przeznaczeniem, nawet jeśli posiada właściwe dokumenty, pozostaje nielegalny i niebezpieczny.
Podział odpowiedzialności i liberalne przepisy w Wietnamie
Warto podkreślić zawiłości w podziale odpowiedzialności władz w Wietnamie, ponieważ Departament Bezpieczeństwa Żywności (Ministerstwo Zdrowia) powołał się na artykuł mówiący, że olej roślinny należy do grupy produktów, za którą odpowiedzialne jest Ministerstwo Przemysłu i Handlu w całym łańcuchu produkcji, przetwarzania, handlu i dystrybucji. Z kolei przedstawiciel Departamentu Przemysłu wyjaśnił, że jeśli produkt zawiera dodatkowe mikroelementy inne niż witamina A to za jego zarządzanie odpowiada Ministerstwo Zdrowia.
Wspomniano również o liberalnych przepisach, zgodnie z którymi przedsiębiorstwa są odpowiedzialne za samodzielne deklarowanie i ponoszenie odpowiedzialności za swoje produkty, a następnie przesyłanie deklaracji do lokalnych organów zarządzających. Takie podejście sprzyja przedsiębiorstwom, ponieważ firmy samodzielnie deklarują i odpowiadają za produkt, nie muszą ubiegać się o licencję. Większość procesów wydawania certyfikatów spełniających warunki higieny i bezpieczeństwa żywności dla zakładów produkcyjnych została obecnie zdecentralizowana i przekazana do zarządzania lokalnym władzom.
Źródła:
- https://antv.gov.vn/kinh-te-5/bo-cong-thuong-len-tieng-ve-vu-hang-chuc-nghin-tan-dau-an-lam-tu-thuc-an-chan-nuoi-AB461D2C0.html
- https://antv.gov.vn/phap-luat-3/triet-pha-mot-duong-day-che-bien-dau-dung-cho-thuc-an-chan-nuoi-thanh-cho-nguoi-F1C75559B.html
- https://vfa.gov.vn/tin-tuc/canh-bao-viec-su-dung-dau-an-nhap-khau-danh-cho-thuc-an-chan-nuoi-de-san-xuat-che-bien-thanh-dau-an-che-bien-thuc-pham-cho-nguoi.html
Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.
Dowiedz się więcej o Strefie Managera FoodFakty i narzędziach ProBase 360.