Singapore Food Agency (SFA) opublikowała na początku czerwca, swój coroczny raport ,,Singapore Food Statistics 2024” przedstawiający analizę danych dotyczących zaopatrzenia i bezpieczeństwa żywności w tym kraju. Dane odwołują się do trzech ostatnich lat i jak wynika z opracowania, odnotowano niewielki wzrost liczby zatruć pokarmowych i wycofań produktów z rynku.
Singapur importuje ponad 90% żywności, przez co istnieje wysokie ryzyko zakłóceń w łańcuch dostaw. Aby zminimalizować wpływ potencjalnych zakłóceń, podstawową strategią SFA jest zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego poprzez dywersyfikację źródeł pochodzenia różnych produktów i brak uzależnienia od pojedynczego dostawcy. Dlatego też, warto podkreślić, że w 2024 r. urzędnicy SFA zatwierdzili kilka nowych źródeł dostaw: Portugalię jako nowe źródło dostaw wieprzowiny, drobiu z Turcji a także wołowiny z Polski oraz Brunei.
Wzrost liczby zachorowań – winne dostawy żywności?
W 2024 r. liczba chorób przenoszonych drogą pokarmową na 100 000 mieszkańców wyniosła 22,8, podczas gdy w 2023 r. wartość ta wyniosła 21,9. Nadal oczekuje się na zakończenie badań jednej przypadku, a uwzględnione w raporcie wartości odnoszą się jedynie do incydentów, w których zachorowało 15 lub więcej osób. Jak zauważają autorzy, ponad połowa stwierdzonych przypadków zachorowań powiązana była z żywnością dostarczaną przez cateringi. W związku z tym służby SFA nasiliły działania ukierunkowane na kontrole zakładów dostarczających żywność.
Wycofania żywności z rynku i ujemne punkty prowadzące do zawieszenia działalności
W przypadku wycofań żywności z rynku, singapurskie służby odnotowały nieznaczny wzrost z 23 przypadku w 2023 r. do 26 notyfikacji w 2024 r. Były one związane z zagrożeniem wynikającym z: obecności alergenów (11 przypadków), zagrożenia chemicznego (8), przyczyn mikrobiologicznych (5) oraz zagrożeń fizycznych (2). Wskaźniki informujące o pozytywnych wynikach testów laboratoryjnych produktów importowanych były nadal wysokie. Jednak w przypadku importowanych świeżych owoców i warzyw odnotowano niewielki spadek tych wartości do 82% co spowodowane było przypadkami wykrycia pozostałości pestycydów przekraczających maksymalne limity pozostałości. Inna sytuacja miała miejsce w przypadku lokalnych gospodarstw warzywnych. Tu wskaźnik ten wyniósł 98% i nie stwierdzono zagrożenia związanego z pozostałościami pestycydów.
W latach 2022-2024 odnotowano utrzymujący się z roku na rok ogólny spadek liczby przeprowadzonych inspekcji, w związku z przejściem służb SFA na ukierunkowany i oparty na danych system inspekcji zakładów spożywczych. Jednocześnie odnotowano wzrost wykrywalności niezgodności wśród licencjobiorców, co wskazuje na skuteczność przyjętego podejścia. Urzędnicy SFA zarządzają także systemem punktów ujemnych (PDS – Point Demerit System) przyznawanych detalicznym zakładom spożywczych za każde wykroczenie związane z bezpieczeństwem żywności, które zostało uznane przez sąd. Po zgromadzeniu 12 lub więcej punktów w ciągu 12 miesięcy licencja może zostać zawieszona lub anulowana. W 2024 r. liczba zakładów zawieszonych z powodu przyznanej liczny PDS wzrosła do 62 z 52 w 2023 r.
Źródło: https://www.sfa.gov.sg/news-publications/newsroom/singapore-food-statistics-2024
Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.
Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.