Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Bezpieczeństwo żywności w Singapurze w 2024: nowe źródła dostaw, w tym także z Polski

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Singapore Food Agency (SFA) opublikowała na początku czerwca, swój coroczny raport ,,Singapore Food Statistics 2024” przedstawiający analizę danych dotyczących zaopatrzenia i bezpieczeństwa żywności w tym kraju. Dane odwołują się do trzech ostatnich lat i jak wynika z opracowania, odnotowano niewielki wzrost liczby zatruć pokarmowych i wycofań produktów z rynku.

Singapur importuje ponad 90% żywności, przez co istnieje wysokie ryzyko zakłóceń w łańcuch dostaw. Aby zminimalizować wpływ potencjalnych zakłóceń, podstawową strategią SFA jest zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego poprzez dywersyfikację źródeł pochodzenia różnych produktów i brak uzależnienia od pojedynczego dostawcy. Dlatego też, warto podkreślić, że w 2024 r. urzędnicy SFA zatwierdzili kilka nowych źródeł dostaw: Portugalię jako nowe źródło dostaw wieprzowiny, drobiu z Turcji a także wołowiny z Polski oraz Brunei.

Wzrost liczby zachorowań – winne dostawy żywności?

W 2024 r. liczba chorób przenoszonych drogą pokarmową na 100 000 mieszkańców wyniosła 22,8, podczas gdy w 2023 r. wartość ta wyniosła 21,9. Nadal oczekuje się na zakończenie badań jednej przypadku, a uwzględnione w raporcie wartości odnoszą się jedynie do incydentów, w których zachorowało 15 lub więcej osób. Jak zauważają autorzy, ponad połowa stwierdzonych przypadków zachorowań powiązana była z żywnością dostarczaną przez cateringi. W związku z tym służby SFA nasiliły działania ukierunkowane na kontrole zakładów dostarczających żywność.

Wycofania żywności z rynku i ujemne punkty prowadzące do zawieszenia działalności

W przypadku wycofań żywności z rynku, singapurskie służby odnotowały nieznaczny wzrost z 23 przypadku w 2023 r. do 26 notyfikacji w 2024 r. Były one związane z zagrożeniem wynikającym z: obecności alergenów (11 przypadków), zagrożenia chemicznego (8), przyczyn mikrobiologicznych (5) oraz zagrożeń fizycznych (2). Wskaźniki informujące o pozytywnych wynikach testów laboratoryjnych produktów importowanych były nadal wysokie. Jednak w przypadku importowanych świeżych owoców i warzyw odnotowano niewielki spadek tych wartości do 82% co spowodowane było przypadkami wykrycia pozostałości pestycydów przekraczających maksymalne limity pozostałości. Inna sytuacja miała miejsce w przypadku lokalnych gospodarstw warzywnych. Tu wskaźnik ten wyniósł 98% i nie stwierdzono zagrożenia związanego z pozostałościami pestycydów.

W latach 2022-2024 odnotowano utrzymujący się z roku na rok ogólny spadek liczby przeprowadzonych inspekcji, w związku z przejściem służb SFA na ukierunkowany i oparty na danych system inspekcji zakładów spożywczych. Jednocześnie odnotowano wzrost wykrywalności niezgodności wśród licencjobiorców, co wskazuje na skuteczność przyjętego podejścia. Urzędnicy SFA zarządzają także systemem punktów ujemnych (PDS – Point Demerit System) przyznawanych detalicznym zakładom spożywczych za każde wykroczenie związane z bezpieczeństwem żywności, które zostało uznane przez sąd. Po zgromadzeniu 12 lub więcej punktów w ciągu 12 miesięcy licencja może zostać zawieszona lub anulowana. W 2024 r. liczba zakładów zawieszonych z powodu przyznanej liczny PDS wzrosła do 62 z 52 w 2023 r.

 

Źródło: https://www.sfa.gov.sg/news-publications/newsroom/singapore-food-statistics-2024


Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Autor:Magdalena Hryńko
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.