Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Naruszenie zasad bezpieczeństwa żywności, nałożone kary grzywny oraz konfiskaty produktów – wyniki kontroli w Singapurze

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W ostatnim czasie, za naruszenia przepisów dotyczących bezpieczeństwa żywności, karami grzywny ukarano kilka firm w Singapurze.

Jedną z nich nałożono na właściciela LPH Catering, Lee Peng Hwa. Wymierzona kara 12 000 SGD (8900 USD) spowodowana była wielokrotnymi wykroczeniami dotyczącymi sprzedaży żywności oraz prowadzenia niedetalicznej działalności. W maju 2023 roku, Ministerstwo Zdrowia (MOH) i Singapurska Agencja ds. Żywności (SFA) otrzymały informacje o zachorowaniu 57 osób, które spożyły żywność przygotowaną przez LPH Catering. Przeprowadzone dochodzenie pozwoliło na stwierdzenie licznych uchybień w tym m.in. niewłaściwego rozmrażania mięsa, braku oddzielnych desek przeznaczonych do krojenia żywności surowej oraz gotowanej oraz zanieczyszczoną maszynę do lodu.

Fałszowanie dat ważności 

Kolejną firmą było przedsiębiorstwo zajmujące się przetwórstwem żywności - Alternative Selection Pte.  Nałożona na nie grzywna w wysokości 6400 SGD (4700 USD), wynikała z manipulowania datami ważności opakowanych produktów spożywczych. Rozpoczęta w kwietniu 2022 roku kontrola wykazała obecność na terenie spółki różnych pakowanych produktów z zafałszowanymi i przedłużonymi datami ważności, w tym także tych, które straciły już ważność. Wszystkie towary przejęto oraz zniszczono.

Nielicencjonowana chłodnia 

Natomiast licencjonowany importer żywności, Go Go Foods Singapore Pte, otrzymał nakaz zapłaty kary w wysokości 3500 SGD (2600 USD) w wyniku prowadzenia nielicencjonowanej chłodni. Również dyrektor tego zakładu, Yatagawa Koichi został oskarżony i obciążony grzywną w tej samej wysokości z powodu niezapobiegnięcia przestępstwu. W wyniku przeprowadzonej w czerwcu 2023 roku inspekcji zakładu, znaleziono produkty mięsne (np. wołowinę) czy też ryby i owoce morza (np. mięso kraba, węgorza japońskiego), które przechowywano w zamrażarkach i chłodniach, pomimo braku posiadania przez firmę licencji na prowadzenie tego typu działalności. Funkcjonariusze SFA przejęli w związku z tym 1580 kg obecnych produktów spożywczych.

Kolejne inspekcje, kolejne kary…

Sąd ukarał także firmę Tung Lok Millennium Pte SG. Otrzymane w czerwcu 2022 roku zgłoszenia o 27 osobach chorujących na zapalenie żołądka i jelit powiązano z posiłkami dostarczanymi przez tą firmę. Przeprowadzone dochodzenie wykazało niespełnienie limitów mikrobiologicznych określonych w przepisach, dotyczących gotowej do spożycia, umytej sałaty. Stwierdzono również niepoprawną konserwację klimatyzatora w kuchni. Zakład ukarano grzywną w wysokości 3000 SGD (2200 USD).

Dodatkowo operacje kontrolne przeprowadzone przez SFA i Urząd ds. Imigracji i Punktów Kontrolnych (ICA) doprowadziły do przejęcia prawie 3 ton produktów. W jednej z operacji przejęto około 1,5 tony zarówno świeżych jak i przetworzonych produktów nielegalnie zaimportowanych z Malezji. Należały do nich: amarantus, papryka chilli padi, cebula dymka, obrany czosnek oraz cięta kapusta. Nielegalne działania wykryto w marcu 2024 roku, kiedy to służby SFA i ICA namierzyły ciężarówki dostarczające artykuły do Singapuru przez punkt kontrolny Woodlands. Również przeprowadzona w lutym 2024 roku, rutynowa inspekcja w punkcie kontrolnym Tuas pozwoliła na przejęcie około 1,4 tony produktów spożywczych. Produkty takie jak: mięso i wyroby mięsne, owoce, warzywa, owoce morza oraz żywność przetworzoną zaimportowano nielegalnie z Tajlandii.

Źródła:

https://www.sfa.gov.sg/docs/default-source/default-document-library/270324-sfa-media-release---prosecution-of-go-go-foods-singapore-pte-ltd-alternative-selection-pte-ltd-and-lee-peng-hwa-(lph-catering).pdf

https://www.sfa.gov.sg/docs/default-source/default-document-library/sfa-media-release---prosecution-of-tung-lok-millenium-for-food-safety-lapses.pdf

https://www.sfa.gov.sg/docs/default-source/default-document-library/joint-sfa-ica-pr---around-1-5-tonnes-of-illegally-imported-fresh-produce-and-processed-food-seized.pdf?sfvrsn=57fdf794_1

https://www.sfa.gov.sg/docs/default-source/default-document-library/joint-sfa-ica-pr---around-1-4-tonnes-of-illegally-imported-food-products-seized-(1).pdf

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

Autor: Magdalena Hryńko

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.