Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Listeria monocytogenes jest bakterią, która w największym stopniu odpowiada za zatrucia pokarmowe w całej Europie. Spowodowane jest to faktem, że obecność tego patogenu związana jest z szerokim zakresem różnorodnych produktów spożywczych.
Ogromny wpływ na występowanie Listeria monocytogenes w produktach spożywczych mają zakażenia wtórne spowodowane niewystraczającą higieną w zakładach produkcyjnych oraz nieprawidłowo prowadzonym monitoringiem środowiska produkcyjnego.
Z materiału przygotowanego przez zespół Intertek dowiesz się:
- Kto odkrył bakterię Listeria monocytogenes
- Jaką chorobę wywołuje i jak się można zarazić
- Jak dbać o bezpieczeństwo we własnym domu
- Jak dbać o bezpieczeństwo w zakładach produkcyjnych
- Jaki metodami w laboratorium oznaczamy ten patogen
Materiał udostępniony przez: Intertek Poland Sp. z o.o.
Materiał opublikowany dnia: 26.11.2024