Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Spożycie produktu zanieczyszczonego tym wirusem może wiązać się z ryzykiem wystąpienia wirusowego zapalenia wątroby typu A.
Patulina to toksyna produkowana głównie przez pleśnie z rodziny Penicillium, Aspergillus i Byssochlamys, która ma szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka.
Dwie hiszpańskie firmy – Unica i Granda La Palma – podpisały porozumienie dotyczące komercjalizacji na rynku europejskim nowego warzywa o nazwie Zucchiolo, będącego połączeniem ogórka i cukinii.
Opracowanie zawiera wybór najnowszych danych statystycznych UE, dotyczących rolnictwa i rybołówstwa oraz szerszego łańcucha „od pola do stołu”.
Komisja ekspertów dokonała przeglądu literatury dotyczącej badań opublikowanych w latach 2008–2022 w celu zidentyfikowania interwencji, a w przypadku każdej interwencji badacze dokonali dalszego przeglądu dostępnych informacji i danych, aby ocenić skuteczność i praktyczną wartość środka kontroli.
Skontrolowano łącznie 261 podmioty prowadzące sprzedaż konsumentowi finalnemu, w tym: 123 sklepy detaliczne i 138 supermarkety, hipermarkety oraz dyskonty. Nieprawidłowości stwierdzono łącznie w 100 podmiotach (tj. 38,3% skontrolowanych).
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wysoki poziom akryloamidu w chipsach warzywnych wymienionych w ostrzeżeniu.
3 listopada 2023 roku zostały opublikowane na stronie Komisji Europejskiej nowe przepisy dotyczące sektora owoców i warzyw, niektórych przetworów owocowych i warzywnych oraz sektora bananów.
Utrzymanie jakości mikrobiologicznej wody procesowej w celu zapewnienia bezpieczeństwa owoców, warzyw i ziół ma duze znaczenie. Stosowanie zabiegów dezynfekcji wody należy podejmować zgodnie z odpowiednią strategią zarządzania wodą, obejmującą walidację, monitorowanie operacyjne i weryfikację.
Coroczna operacja Europolu ukierunkowana na walkę z nielegalnymi i zafałszowanymi pestycydami doprowadziła do przejęcia 2040 ton środków ochrony roślin.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przedstawia wyniki przeprowadzonych w II kwartale 2023 r. planowych kontroli w zakresie jakości handlowej świeżych owoców i warzyw oraz ziemniaków. Najwięcej nieprawidłowości stwierdzano w zakresie znakowania.
Inspekcja skontrolowała łącznie 69 sklepów detalicznych działających w ramach 10 sieci handlowych. Różnego rodzaju nieprawidłowości stwierdzono w 24 podmiotach (tj. 34,8 proc. skontrolowanych).
Dzięki unikalnym substancjom ograniczającym psucie się żywności, indywidualnym modelom biznesu i dystrybucji młode polskie firmy zdobywają klientów w kilkudziesięciu krajach i udowadniają, że w ekologicznych opakowaniach chodzi o znacznie więcej, niż tylko o produkcję z materiałów nadających się do recyklingu.
W czerwcu 2023 r. włoskie służby celne przejęły 16 ton nielegalnie uprawianych winogron Early Sweet z Egiptu.
Nieprawidłowości stwierdzono łącznie w 27 podmiotach (30%), w tym na etapie sprzedaży detalicznej w 6 podmiotach, a etapie produkcji w 21 podmiotach.
WHO potwierdza, że dorośli powinni ograniczyć całkowite spożycie tłuszczu do 30% całkowitego spożycia energii lub mniej. I zaleca, aby dorośli spożywali co najmniej 400 g warzyw i owoców oraz 25 g naturalnie występującego błonnika pokarmowego dziennie.
Firma Lidl sp. z o.o. sp. k. niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności rozpoczęła procedurę prewencyjnego wycofania wskazanej partii produktu z rynku oraz od konsumentów w sklepach sieci Lidl.
Niepowodzenie w realizacji celu redukcji pestycydów teraz będzie miało długoterminowe i potencjalnie nieodwracalne skutki dla naszego bezpieczeństwa żywnościowego w przyszłości.
Kontrole będą miały na celu w szczególności weryfikację i wyeliminowanie praktyk prowadzących do zafałszowań, powodujących naruszenie przepisów jakości handlowej ze względu na niezgodne z prawdą dane w zakresie pochodzenia, klasy lub składu.
Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych przedstawia wyniki planowych i doraźnych kontroli świeżych owoców i warzyw zrealizowanych w latach 2021-2022 r.
Zbliża się lato, a wraz z nim możemy spodziewać się pierwszych upałów. Gorące dni to idealna okazja, by aktywnie spędzić czas na wolnym powietrzu.