Owoce i warzywa
-
05.06.2025
XXVI Międzynarodowe Sympozjum KUPS 2025 – doroczne spotkanie branży sokowniczej
Sympozjum KUPS potwierdziło swoją rangę jako kluczowe forum dla branży sokowniczej w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej. Uczestnicy mogli nie tylko zapoznać się z najnowszymi trendami, technologiami i regulacjami, ale także wspólnie zastanowić się nad przyszłością sektora w obliczu dynamicznych zmian rynkowych i środowiskowych.
-
21.05.2025
Komisja Europejska opublikowała raport podsumowujący zgłoszenia dotyczące bezpieczeństwa i zafałszowań żywności w 2024 r.
Komisja Europejska opublikowała raport "2024 Annual Report Alert & Cooperation Network", podsumowujący zgłoszenia dotyczące bezpieczeństwa i zafałszowań żywności z 2024 r., opublikowane w ramach Sieci Ostrzegania i Współpracy (ACN).
-
21.05.2025
Wykrycie obecności bakterii Salmonella w jednej partii mrożonych truskawek
Producent poinformował swojego odbiorcę i rozpoczął procedurę wycofania produktu. Producent oraz dystrybutor zbadali dodatkowe próbki truskawek mrożonych z tej samej partii, w których nie wykryto obecności Salmonella.
-
25.04.2025
Jak poprawnie informować o alergenach? Przewodnik Food Standards Agency
Jak bezpiecznie informować o alergenach w restauracji, sklepie czy cateringu? Brytyjska Agencja Standardów Żywności (FSA) opublikowała przewodnik dobrych praktyk dla firm oferujących żywność niepakowaną. Dokument zawiera konkretne zalecenia, które pomagają spełniać wymogi prawne i zwiększać bezpieczeństwo osób z alergiami – zarówno na miejscu, jak i przy sprzedaży online.
-
11.04.2025
Innowacyjne zastosowanie olejku eterycznego z pomelo na foliach PLA – badania nad wzmocnieniem właściwości fizykochemicznych i efektu przeciwdrobnoustrojowego
Współczesne technologie pakowania żywności coraz częściej koncentrują się na innowacyjnych, zrównoważonych i biodegradowalnych materiałach, które mogą skutecznie zastąpić konwencjonalne plastiki pochodzenia petrochemicznego.Czytaj więcej -
03.04.2025
#KupujŚwiadomie Produkt Polski - start kampanii
MRiRW rozpoczęło ogólnopolską kampanię informacyjno-edukacyjną dotyczącą oznaczenia PRODUKT POLSKI. Działania są odpowiedzią na oczekiwania konsumentów w zakresie łatwiejszej identyfikacji produktów żywnościowych wytworzonych w Polsce, z krajowych surowców.
-
01.04.2025
Fundusze promocji produktów rolno-spożywczych: ustawa zmieniająca weszła w życie
1 kwietnia 2025 r. weszły w życie zmienione przepisy ustawy dotyczącej funduszy promocji produktów rolno-spożywczych. Wyjątkiem jest przepis dotyczący elektronicznej formy składania deklaracji wpłat, który wejdzie w życie 1 kwietnia 2026 r.
-
19.03.2025
Liczba przypadków WZW typu A powiązanych ze spożyciem mrożonych borówek z Polski wzrosła dwukrotnie
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego i Środowiska z Holandii (RIVM) opublikował 13 marca 2025 r. aktualizację na temat przypadków WZW typu A, które powiązano ze spożyciem mrożonych borówek z Polski.
-
25.02.2025
Branża sokownicza – perspektywy i rozwój - XXVI Międzynarodowe Sympozjum Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków
Głównym celem Sympozjum jest zapoznanie uczestników z aktualną sytuacją na rynku krajowym oraz światowym, poddanie analizie stanu obecnego potencjału rynkowego, a także prognozowanie zjawisk mogących mieć wpływ na rozwój branży soków oraz stworzenie okazji do poszerzenia kontaktów branżowych.
-
24.02.2025
Carrefour wycofuje oliwki
Wycofanie w związku z wykryciem pestycydów przekraczających najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości.
-
24.02.2025
Stwierdzenie przekroczenie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w partii marynowanych liści winogronowych
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o stwierdzeniu przekroczenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości 15 pestycydów w partii marynowanych liści winogronowych.
-
06.02.2025
Zarządzanie wodą procesową dla owoców, warzyw i ziół – aplikacja online - WaterManage4You od EFSA w walce z Listerią
Eksperci EFSA przeanalizowali mikrobiologiczną i fizykochemiczną jakość wody wykorzystywanej do przetwarzania owoców, warzyw i ziół w warunkach przemysłowych. Przygotowali również zestaw planów zarządzania wodą procesową i narzędzie online, które może pomóc branży ulepszyć systemy zarządzania wodą.
-
05.02.2025
We Włoszech zajęto ponad 263 tony zafałszowanych nasion warzyw z fałszywą deklaracją włoskiego pochodzenia
W grudniu 2024 r. Guardia di Finanza przejęła ponad 263 tony zafałszowanych nasion pomidorów, papryczek chili i zielonej fasoli z Chin, Indii, Węgier i Tanzanii o szacunkowej wartości 38 mln euro.
-
20.01.2025
Znakowanie bananów konsumpcyjnych na etapie sprzedaży detalicznej
IJHARS przypomina, że w świetle nowego przepisu unijnego, tj.: rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2023/2429, świeże dojrzewające banany nie są objęte wymaganiami ogólnej normy handlowej ani normy szczegółowej. Wprowadzono natomiast wymóg znakowania takich bananów państwem pochodzenia.
-
20.12.2024
Sustain-a-bite rozpoczyna działalność – nowy projekt UE wprowadza zdrowsze, minimalnie przetworzone produkty roślinne do Europy
-
19.12.2024
W Portugalii przejęto łącznie ponad 60 ton produktów spożywczych – wyniki kontroli
Portugalski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Gospodarki (ASAE) przeprowadził kontrole, które doprowadziły do konfiskaty ponad 60 ton żywności - owoców i produktów mięsnych. Zaangażowano w nie jednostkę operacyjną Faro oraz północne jednostki operacyjne Porto i Mirandela.
-
05.12.2024
Raport ProVeg: produkty roślinne wyprzedzają tradycyjne opcje
-
28.11.2024
Znakowanie owoców i warzyw - nowe przepisy dla handlowców
Wystawiając świeże owoce i warzywa na sprzedaż, należy stosować obowiązujące unijne i krajowe akty prawne dotyczące znakowania żywności. Od 1 stycznia 2025 r. wchodzą w życie nowe przepisy dotyczące owoców i warzyw oraz niektórych przetworów owocowych i warzywnych, a także bananów.
-
26.11.2024
79. sesja Grupy Roboczej Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ do spraw Norm Jakościowych dla Produktów Rolnych
Podczas posiedzenia zatwierdzono szereg nowych i zrewidowanych norm handlowych na takie produkty jak: słodkie ziemniaki, cukinia, zielone warzywa liściaste, całe suszone owoce dzikiej róży, suszone pomidory czy blanszowane jądra migdałów. Warto zaznaczyć, że normy jakościowe EKG/ONZ w zakresie świeżych owoców i warzyw są zaimplementowane do prawodawstwa Unii Europejskiej.
-
25.11.2024
Salmonella w rukoli i szpinaku z Włoch: międzynarodowy wybuch zakażeń w Europie
Wybuch zakażeń Salmonellą Umbilo w dziewięciu krajach europejskich, w tym w Niemczech, Austrii i Danii, został powiązany z rukolą i młodym szpinakiem pochodzącymi z Włoch. Skażone produkty doprowadziły do około 200 przypadków zachorowań, w tym jednej ofiary śmiertelnej.
-
20.11.2024
Salmonella Strathcona: Jak pomidory z Sycylii wywołały kryzys w 16 krajach Europy?
W Europie doszło do poważnego wybuchu zakażeń Salmonellą Strathcona, który dotknął ponad 250 osób w 16 krajach. Źródłem zakażeń są najprawdopodobniej pomidory pochodzące z Sycylii, co skłoniło służby sanitarne do szczegółowych kontroli i badań epidemiologicznych.
Nasi partnerzy