Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Władze Rumunii i Włoch zatrzymały nielegalny handel podrobionymi i zakazanymi pestycydami oraz nawozami. W akcję wspólnego zespołu dochodzeniowo-śledczego zaangażowane były także Eurojust i Europol.
W ekologicznej czerwonej cebuli wykryto nieautoryzowany pestycyd – chloropiryfos. Produkt został wycofany ze sprzedaży.
Rozpoczął się nabór o wsparcie dla producentów owoców i warzyw. Wnioski można składać wyłącznie drogą internetową od 20 czerwca do 22 lipca br.
Obiera łuskę cebuli i odcina jej końcówki. Zostawia po sobie mniej odpadów niż inne urządzenia dostępne na rynku. Może być stosowana zarówno w branży rolniczej, jak i przetwórstwa żywności. Taka jest linia do obierania cebuli stworzona w Łukasiewicz – Poznańskim Instytucie Technologicznym.
Włoska Guardia di Finanza przejęła 33 tony francuskich ziemniaków z powodu fałszowania pochodzenia.
Zespół naukowców z Almerii w Hiszpanii opracował narzędzie, które pozwala na detekcję związków bioaktywnych w owocach jagodowych oraz ocenę ich właściwości antyoksydacyjnych.
W miesiącach luty-marzec 2024 białoruskie służby celne poinformowały o licznych incydentach, dotyczących przemytu polskich gruszek do Rosji. Ponadto stwierdzono jeden przypadek przemytu aromatów spożywczych.
Nazwa „wędzone jabłko sechlońskie” 9 kwietnia 2024 r. została zarejestrowana przez Komisję Europejską jako Chronione Oznaczenie Geograficzne w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych. Wędzone jabłko sechlońskie jest 47 polskim produktem rolnym chronionym w Unii Europejskiej.
Firma Auchan na prośbę Dostawcy wraz z Inspekcją Sanitarną, została zobligowana do wycofania produktu, z uwagi na przekroczenie dopuszczalnego poziomu jednego z pestycydów.
Wykorzystanie tej zaawansowanej technologii powlekania woskiem oferuje znaczny potencjał poprawy bezpieczeństwa żywności i zapewnienia zwiększonej ochrony towarów przed bakteriami i grzybami.
Naukowcy z Uniwersytetu Illinois odkryli, że niektóre warzywa liściaste są bardziej podatne na zakażenie E.coli, gdy są przechowywane w lodówce, niż inne.
Spożycie produktu zanieczyszczonego tym wirusem może wiązać się z ryzykiem wystąpienia wirusowego zapalenia wątroby typu A.
Patulina to toksyna produkowana głównie przez pleśnie z rodziny Penicillium, Aspergillus i Byssochlamys, która ma szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka.
Dwie hiszpańskie firmy – Unica i Granda La Palma – podpisały porozumienie dotyczące komercjalizacji na rynku europejskim nowego warzywa o nazwie Zucchiolo, będącego połączeniem ogórka i cukinii.
Opracowanie zawiera wybór najnowszych danych statystycznych UE, dotyczących rolnictwa i rybołówstwa oraz szerszego łańcucha „od pola do stołu”.
Komisja ekspertów dokonała przeglądu literatury dotyczącej badań opublikowanych w latach 2008–2022 w celu zidentyfikowania interwencji, a w przypadku każdej interwencji badacze dokonali dalszego przeglądu dostępnych informacji i danych, aby ocenić skuteczność i praktyczną wartość środka kontroli.
Skontrolowano łącznie 261 podmioty prowadzące sprzedaż konsumentowi finalnemu, w tym: 123 sklepy detaliczne i 138 supermarkety, hipermarkety oraz dyskonty. Nieprawidłowości stwierdzono łącznie w 100 podmiotach (tj. 38,3% skontrolowanych).
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wysoki poziom akryloamidu w chipsach warzywnych wymienionych w ostrzeżeniu.
3 listopada 2023 roku zostały opublikowane na stronie Komisji Europejskiej nowe przepisy dotyczące sektora owoców i warzyw, niektórych przetworów owocowych i warzywnych oraz sektora bananów.
Utrzymanie jakości mikrobiologicznej wody procesowej w celu zapewnienia bezpieczeństwa owoców, warzyw i ziół ma duze znaczenie. Stosowanie zabiegów dezynfekcji wody należy podejmować zgodnie z odpowiednią strategią zarządzania wodą, obejmującą walidację, monitorowanie operacyjne i weryfikację.
Nasi partnerzy