Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Portugalski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Gospodarki (ASAE) przeprowadził kontrole, które doprowadziły do konfiskaty ponad 60 ton żywności - owoców i produktów mięsnych. Zaangażowano w nie jednostkę operacyjną Faro oraz północne jednostki operacyjne Porto i Mirandela.
Wystawiając świeże owoce i warzywa na sprzedaż, należy stosować obowiązujące unijne i krajowe akty prawne dotyczące znakowania żywności. Od 1 stycznia 2025 r. wchodzą w życie nowe przepisy dotyczące owoców i warzyw oraz niektórych przetworów owocowych i warzywnych, a także bananów.
Podczas posiedzenia zatwierdzono szereg nowych i zrewidowanych norm handlowych na takie produkty jak: słodkie ziemniaki, cukinia, zielone warzywa liściaste, całe suszone owoce dzikiej róży, suszone pomidory czy blanszowane jądra migdałów. Warto zaznaczyć, że normy jakościowe EKG/ONZ w zakresie świeżych owoców i warzyw są zaimplementowane do prawodawstwa Unii Europejskiej.
Wybuch zakażeń Salmonellą Umbilo w dziewięciu krajach europejskich, w tym w Niemczech, Austrii i Danii, został powiązany z rukolą i młodym szpinakiem pochodzącymi z Włoch. Skażone produkty doprowadziły do około 200 przypadków zachorowań, w tym jednej ofiary śmiertelnej.
W Europie doszło do poważnego wybuchu zakażeń Salmonellą Strathcona, który dotknął ponad 250 osób w 16 krajach. Źródłem zakażeń są najprawdopodobniej pomidory pochodzące z Sycylii, co skłoniło służby sanitarne do szczegółowych kontroli i badań epidemiologicznych.
Zakończył się FoodFakty Summit food4tomorrow - projekt, w którym nauka i biznes, i administracje jednocześnie byli prelegentami, uczestnikami, ale równocześnie były gospodarzami wydarzenia.Wydarzenie miało na celu omówienie kluczowych kwestii związanych z bezpieczeństwem żywnościowym, innowacjami w produkcji żywności oraz perspektywami dla polskiej żywności. Obejmowało ponad 20 merytorycznych sesji w 5 ścieżkach tematycznych, sesje plenarne z panelami dyskusyjnymi, warsztaty i wiele form networkingu.
Owoce i warzywa zawsze muszą być świeże i soczyste. To ogromne wyzwanie dla producentów z branży owocowo-warzywnej. W tym studium przypadku przedstawimy przedsiębiorstwo, które każdego dnia przetwarza do 9000 zleceń sprzedaży i 80 000 pozycji zleceń, kompletuje 25 000 pojemników i obsługuje 100 tras logistycznych – a wszystko to jest dokładnie odwzorowane w systemie ERP.
Do 30 października 2024 r. został przedłużony nabór wniosków o przyznanie pomocy na „Rozwój współpracy w ramach systemów jakości żywności” w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej 2023-2027. Pozostałe warunki przyznawania pomocy pozostają bez zmian.
Hiszpańskie władze rozbiły grupę przestępczą, która sprzedawała na głównych rynkach europejskich konwencjonalne owoce i warzywa jako ekologiczne.
Kontrole objęły przede wszystkim identyfikowalność, oznakowanie produktu oraz ocenę dokumentacji towarzyszącej. Pracownicy inspekcji sanitarnej pobierali także próbki żywności do badań laboratoryjnych oraz sprawdzali warunki higieniczne sprzedaży warzyw i owoców.
35 sprawdzanych opakowań na minutę, praca w pełni zautomatyzowana i 100% skuteczności w wykrywaniu nieszczelności. Takie wyniki osiąga polski oddział firmy Eisberg dzięki instalacji systemu Ishida AirScan w swoich halach produkcyjnych. W planach ma już kolejne inwestycje w urządzenia Ishida.
Rok 2023 był kolejnym rokiem wzrostu liczby producentów ekologicznych w Polsce. W odniesieniu do 2022 r. liczba producentów ekologicznych wzrosła o 4,86%. Według stanu na 31 grudnia 2023 r. działalność w zakresie rolnictwa ekologicznego prowadziło 23 995 producentów (tj. o 1113 więcej niż w 2022 r.).
Przeprowadzona po raz pierwszy na skalę ogólnopolską kontrola przetworów grzybowych ujawniła liczne nieprawidłowości.
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto bakterie Salmonella w badanych próbkach mieszanek sałat z określonych partii.
Odpowiednie nawodnienie jest kluczowe dla funkcjonowania organizmu, w tym pracy mózgu, metabolizmu, krążenia i zdrowia skóry. W trakcie upałów lub większej aktywności tracimy płyny i cenne pierwiastki, które musimy regularnie uzupełniać. Czy istnieje sposób, aby jednocześnie uzupełnić płyny i składniki odżywcze? Okazuje się, że tak i to bardzo prosty.
EFSA zaktualizowała normy spożycia witaminy E, aby zapewnić bezpieczeństwo zdrowotne i uniknąć ryzyka nadmiernego krwawienia. Poznaj nowe zalecenia i grupy, które powinny zachować ostrożność.
Najnowsze badania wskazują, że zmiana klimatu może doprowadzić do 40% spadku plonów truskawek, co sprawi, że owoce staną się rzadsze i droższe. Istnieje pilna potrzeba, aby rolnicy przyjęli nowe strategie radzenia sobie z globalnym ociepleniem.
Dochodzenie hiszpańskich i portugalskich władz, przy wsparciu Europolu, doprowadziło do zidentyfikowania hiszpańskiej firmy, która zajmowała się nielegalnym importem portugalskich pestycydów zakazanych w Hiszpanii. Produkty te posiadały także zafałszowane nazwy.
Nasi partnerzy