Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Znakowanie bananów konsumpcyjnych na etapie sprzedaży detalicznej

Kategoria: Prawo Żywnościowe

IJHARS przypomina, że w świetle nowego przepisu unijnego, tj.: rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2023/2429, świeże dojrzewające banany nie są objęte wymaganiami ogólnej normy handlowej ani normy szczegółowej. Wprowadzono natomiast wymóg znakowania takich bananów państwem pochodzenia.

Szczegółowa norma handlowa dla bananów, która została określona w załączniku I część B część 11 do rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2023/2429 nie dotyczy bananów dojrzewających, na etapie sprzedaży detalicznej, norma ta przeznaczona jest dla bananów importowanych na etapie ich przywozu, przed zamieszczeniem w dojrzewalni.

Banany dojrzewające (w tym żółte) na etapie sprzedaży detalicznej:

  • nie podlegają klasyfikacji i nie powinny być znakowane klasą jakości,
  • podlegają obowiązkowi oznaczenia państwem pochodzenia (zgodnie z art. 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2023/2429),
  • powinny spełniać ogólne wymagania dotyczące znakowania określone w art. 9 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011[1] (w przypadku produktów opakowanych),
  • powinny spełniać wymagania określone w rozporządzeniu MRIRW w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych[2] (w przypadku bananów oferowanych do sprzedaży luzem).

Znakowanie bananów sprzedawanych luzem:

  • nazwa żywności (np. banany odm. Cavendish),
  • pełna nazwa państwa pochodzenia,
  • nazwa albo imię i nazwisko producenta.

Znakowanie bananów sprzedawanych w opakowaniach detalicznych:

  • nazwa żywności (np. banany odm. Cavendish),
  • pełna nazwa państwa pochodzenia,
  • nazwa lub firma i adres podmiotu działającego na rynku spożywczym, o którym mowa w art. 8 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011,
  • masa netto,
  • kod identyfikacyjny partii produkcyjnej (zgodnie z art. 7a ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych[3]).

[1] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Dz. U. L 304 z 22.11.2011, str. 18 ze zm.).

[2] Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2015 r., poz. 29 ze zm.)

[3] ustawa z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2023 r. poz. 1980)

Źródło: IJHARS

Autor:Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Inspekcje Państwowe Opakowania Owoce i warzywa Prawo żywnościowe

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.