We Włoszech w 2024 roku odnotowano 57 przypadków zespołu hemolityczno-mocznicowego (HUS), poważnego powikłania zakażeń Escherichia coli, które szczególnie zagraża dzieciom. W związku z tym władze rozważają wprowadzenie nowych przepisów dotyczących etykietowania produktów mlecznych, aby zwiększyć świadomość konsumentów i ograniczyć ryzyko zakażeń.
Bezpieczeństwo Żywności
-
25.03.2025
-
25.03.2025
Nowa metoda testowania żywności na obecność Listeria monocytogenes skraca czas wykrywania do 8 h
Naukowcy przedstawili usprawniony obieg pracy, który pozwala na wykrywanie niewielkich ilości bakterii Listeria monocytogenes w próbkach żywności w ciągu zaledwie 8 godzin.
-
24.03.2025
Eksperci FAO ocenili ryzyko mikrobiologiczne związane z gatunkami Clostridium w żywności
Spotkanie to stanowiło istotny krok w kierunku poprawy bezpieczeństwa żywności na poziomie globalnym, poprzez lepsze zrozumienie i kontrolę zagrożeń związanych z bakteriami Clostridium. Wnioski i rekomendacje ze spotkania mają na celu wspieranie krajów członkowskich FAO w opracowywaniu i wdrażaniu skutecznych strategii zarządzania ryzykiem związanym z tymi patogenami.
-
22.03.2025
Wykrycie obecności bakterii Salmonella w jednej partii sezamu łuskanego
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek produktu SERENO sezam łuskany, 200 g.
-
21.03.2025
Wyniki kontroli jakości wina
Wino bez tajemnic. Polscy producenci win pod lupą IJHARS. Jakość polskich win jest dobra, gorzej z ich oznakowaniem.
-
21.03.2025
Bakterie oporne na kluczowe środki przeciwdrobnoustrojowe nadal powszechnie występują u ludzi i zwierząt – raport EFSA
Najnowsze dane z nadzoru ujawniają, że oporność na powszechnie stosowane środki przeciwdrobnoustrojowe — takie jak ampicylina, tetracykliny i sulfonamidy — pozostaje stale wysoka zarówno u ludzi, jak i u zwierząt w przypadku kluczowych patogenów, w tym Salmonelli i Campylobacter.
-
20.03.2025
(Nie)zapowiedziane inspekcje sektora rybnego – wyniki irlandzkiego audytu
Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności Irlandii (FSAI) skontrolował i ocenił skuteczność urzędowych kontroli w zakładach zajmujących się produkcją rybnych wyrobów gotowych do spożycia (RTE). Stwierdzono, że zbyt wiele inspekcji było zapowiedzianych, co sugeruje potencjalne problemy z efektywnością kontroli.
-
19.03.2025
Raport tygodniowy RASFF (10.03-16.03.2025)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
19.03.2025
Liczba przypadków WZW typu A powiązanych ze spożyciem mrożonych borówek z Polski wzrosła dwukrotnie
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego i Środowiska z Holandii (RIVM) opublikował 13 marca 2025 r. aktualizację na temat przypadków WZW typu A, które powiązano ze spożyciem mrożonych borówek z Polski.
-
19.03.2025
OBEJRZYJ VIDEO
PODSUMOWANIE PACK4FUTURE 2025 - PPWR i ROP w centrum zainteresowania branży spożywczej - fotorelacja
Ponad 400 uczestników – przedstawicieli branży spożywczej i opakowaniowej, ekspertów oraz partnerów wydarzenia spotkało się w łódzkim Orientarium. To dwudniowe spotkanie poświęcone było kluczowym wyzwaniom i rozwiązaniom w kontekście „rewolucji opakowaniowej” wynikającej z nowych regulacji, takich jak PPWR i ROP.
-
19.03.2025
AI jako wsparcie w zarządzaniu jakością i bezpieczeństwem żywności
Nowoczesne rozwiązania AI oferują przedsiębiorstwom narzędzia umożliwiające skuteczniejsze monitorowanie procesów, analizę danych, porównywanie informacji, identyfikowanie zagrożeń oraz optymalizację działań. W obszarze zarządzania bezpieczeństwem żywności, kluczowe rozwiązania pozwalają na wsparcie pracy pełnomocników ds. bezpieczeństwa żywności.
-
18.03.2025
Monitorowanie pestycydów - projekt rozporządzenia
Projekt rozporządzenia określa warunki pobierania próbek NDP pestycydów oraz poziomy narażenia w różnych kategoriach żywności, w tym żywności przeznaczonej dla niemowląt oraz żywności ekologicznej
-
17.03.2025
Przyszłość Bezpieczeństwa Żywności - Wizja Firmy bioMérieux
W obliczu rosnących wyzwań w branży spożywczej, bioMérieux proponuje przełomowe podejście do bezpieczeństwa żywności oparte na rozszerzonej diagnostyce, danych i technologii.
-
13.03.2025
Wspólna Polityka Rolna dla bezpieczeństwa żywnościowego
Unia Europejska stoi przed szeregiem wyzwań, takich jak napięcia geopolityczne, zmiany klimatu, transformacja energetyczna i globalna konkurencja. W odpowiedzi, polska prezydencja w Radzie Unii Europejskiej podkreśla znaczenie wielowymiarowego bezpieczeństwa – w tym bezpieczeństwa żywnościowego.
-
12.03.2025
Raport tygodniowy RASFF (03.03-09.03.2025)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
12.03.2025
Wdrożenie programu monitorowania środowiska w Twoim zakładzie: Co warto rozważyć?
Zgodnie z obowiązującymi standardami producenci z sektora spożywczego są zobligowani do wdrożenia skutecznego programu monitorowania środowiska (ang. Environmental Monitoring Program – EMP), aby zminimalizować zagrożenia dla zapewnienia bezpieczeństwa produkowanej żywności.
-
12.03.2025
Nowa ocena EFSA: Alternatywne podejścia do szacowania narażenia na pestycydy w diecie
Obliczenia wykazały, że dla większości podgrup pestycydów/populacji prawdopodobieństwo narażenia powyżej ostrej dawki referencyjnej (ARfD) było nieistotne.
-
11.03.2025
Zmiana maksymalnej dopuszczalnej pozostałości acekwinocylu w truskawkach - rekomendacja EFSA
W dniu 1 lutego 2025 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował opinię naukową dotyczącą modyfikacji istniejącego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości (NDP) dla substancji czynne jaką jest acekwinocyl w truskawkach.
-
11.03.2025
Wyniki kontroli jakości masła w sklepach wielkopowierzchniowych
Czy każdy tłuszcz do smarowania pieczywa jest masłem?
-
10.03.2025
Salmonella w Europie – ogniska zakażeń związane z kiełkami. Nowy raport ECDC i EFSA
Kiełki zidentyfikowano jako nośnik zakażenia w wielu krajowych dochodzeniach, co zostało potwierdzone przez scentralizowaną analizę sekwencjonowania całego genomu (WGS) w UE.
-
10.03.2025
Wstępna ocena Wizji dla rolnictwa i żywności
Komisja Europejska opublikowała „Wizję dla rolnictwa i żywności Wspólne kształtowanie atrakcyjnego sektora rolnego i rolno-spożywczego dla przyszłych pokoleń”. Dokument ten określa ambicje dotyczące systemu rolnego UE dla najbliższej przyszłości i do roku 2040, biorąc pod uwagę wyzwania i uwarunkowania zewnętrzne. Komunikat pokazuje zamiary i propozycje KE, natomiast nie proponuje instrumentów i stanowi formalne otwarcie dyskusji nad przyszłością systemu żywnościowego UE i WPR.