PPWR - zmniejszanie ilości odpadów potwierdzone
Za przepisami mającymi rozwiązać problem stare rosnącej liczby odpadów opowiedziało się 476 unijnych parlamentarzystów
Za przepisami mającymi rozwiązać problem stare rosnącej liczby odpadów opowiedziało się 476 unijnych parlamentarzystów
Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych i Korei Południowej opracowali nową technologię pokrywania ochronną powłoką metalowych pojemników na żywność, dzięki której można „ograniczyć korozję o co najmniej 70%” i powstrzymać rozwój patogenów.
Producenci żywności, którzy wprowadzają nowe, przyjazne środowisku opakowania muszą dobrze zaplanować nie tylko to, jak chronią one produkt i czy nadają się do recyklingu, ale też jak zapewnić sobie ich dostępność, co się z nim stanie po użyciu, jak zostaną odebrane jako odpad oraz kto i gdzie je przetworzy.
Zgodnie z nowym założeniami ilość odpadów opakowaniowych ma sukcesywnie się zmniejszać, a wszystkie opakowania mają nadawać się do recyklingu oraz posiadać obniżony poziom zawartości szkodliwych substancji
Projekt jest istotny dla przedsiębiorców z różnych branż, ale także dla konsumentów. Rada utrzymała zakres PPWR wskazany przez Komisję Europejską, obejmujący wszystkie opakowania, niezależnie od użytego materiału, oraz wszystkie odpady opakowaniowe.
Z początkiem 2024 roku w życie weszły przepisy implementujące w Polsce unijną dyrektywę SUP. To, czego i kogo dotyczą oraz sam sposób wprowadzania przepisów budzi wątpliwości i niejasności w wielu firmach.
Do 8 marca 2024 r. trwa okres nadsyłania opinii ws. projektu zakazującego stosowania BPA w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością (w tym także opakowaniach z tworzyw sztucznych i powlekanych)
Zespół amerykańskich naukowców przeprowadził badania dotyczące źródeł substancji perfluoroalkilowych (PFAS) w diecie. Okazuje się, że zanieczyszczenia te mogą pochodzić z przetworzonego mięsa, herbaty czy opakowań do żywności.
Trwają prace nad nowelizacją dyrektywy 2008/98/WE w sprawie odpadów
Naukowcy apelują, by zakazać produkcji, stosowania i wprowadzania do obrotu związków perfluoroalkilowych (PFAS). Substancje te są obecnie szeroko wykorzystywane m.in. w materiałach mających kontakt z żywnością, jednak w większych ilościach mogą być niebezpieczne dla zdrowia.
Aby walczyć z zanieczyszczeniem tworzywami sztucznymi i sprostać zmieniającym się preferencjom konsumentów, producenci opakowań aktywnie wdrażają materiały przyjazne dla środowiska. Należy jednak mieć świadomość, że zrównoważony rozwój papieru i masy celulozowej jako zamiennika tworzyw sztucznych może nie być tak prosty, jak postrzegają to konsumenci.
Coca-Cola w wybranych sklepach ogólnospożywczych w Wielkiej Brytanii umieściła butelki popularnego napoju Sprite, z których usunięto etykiety. Okresem próbnym, od stycznia do marca 2024 r. objęto butelki Sprite i Sprite Zero o pojemności 500 ml.
W maju 2023 roku Polska wprowadziła Ustawę dotyczącą Produktów Jednorazowego Użycia z Tworzyw Sztucznych (SUP), będącą rezultatem implementacji Dyrektywy Single Use Plastic z czerwca 2019 roku. Wraz z tą zmianą, przedsiębiorcy muszą teraz dostosować się do nowych obowiązków, aby zmniejszyć wpływ produktów jednorazowego użytku na środowisko.
Niezawodne wykrywanie nieszczelności w produkcji opakowań zmniejszy ryzyko potencjalnych problemów
Od 1 stycznia 2024 r. w handlu i gastronomii, a także w automatach sprzedających produkty, pobierane są opłaty za pojemniki i kubki jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych, w które pakowana jest żywność i napoje.
Niebawem kolejna edycja Warsztatów i FORUM wiedzy managerskiej FoodFakty Science 4 Business - Jakość i bezpieczeństwo opakowań i produktu zapakowanego. Prezentujemy dziś Państwu Perspektywę - Recykling, biodegradacja, GOZ - aspekty technologiczne i prawne. Co prelegenci przygotowali dla uczestników?
Opakowanie odgrywa niezastąpioną rolę w zapewnieniu bezpieczeństwa i jakości żywności m.in. ponieważ tworzy barierę zapobiegającą zanieczyszczeniu, ogranicza psucie się, zapobiega związanej z utlenianiem utracie wartości odżywczych świeżych owoców, warzyw i mięs, utrzymuje zmodyfikowaną atmosferę (co wydłuża okres przydatności do spożycia bez użycia agresywnych środków chemicznych), pochłania wilgoć czy zawiera informacje umożliwiające śledzenie żywności w łańcuchu dostaw, krytyczne w przypadku wycofania produktu.
Zbliża się kolejna edycja Warsztatów i FORUM wiedzy managerskiej FoodFakty Science 4 Business - Jakość i bezpieczeństwo opakowań i produktu zapakowanego. Prezentujemy dziś Państwu Perspektywę - Regulacje i wymagania prawne i zgodność opakowań z wymaganiami rynku i kontrahentów. Czego można się spodziewać?
W ostatnich latach na rynku opakowań żywności zaszło wiele zmian, które są konsekwencją przyjęcia w 2015 r. przez ONZ dokumentu „Przekształcanie naszego świata: Agenda na Rzecz Zrównoważonego Rozwoju – 2030”
Kolejna edycja Warsztatów i FORUM wiedzy managerskiej FoodFakty Science 4 Business - Jakość i bezpieczeństwo opakowań i produktu zapakowanego już w lutym. Prezentujemy dziś Państwu Perspektywę - Kontrola jakości i bezpieczeństwa opakowania i produktu - aspekty materiałowe, technologiczne i środowiskowe. Zapraszamy do zapoznania się szczegółowymi opisami warsztatów!
Europejska Organizacja Konsumentów (BEUC) i organizacje członkowskie z 13 krajów zgłosiły Komisji Europejskiej wprowadzające w błąd twierdzenia handlowe dotyczące możliwości recyklingu, które zamieszczane są na plastikowych butelkach.