Projekt ustawy o opakowaniach i odpadach opakowaniowych
Projekt zakłada m.in. nowe wymagania dotyczące rozszerzonej odpowiedzialności producenta (ROP) oraz szczegółowe przepisy dotyczące recyklingu
Projekt zakłada m.in. nowe wymagania dotyczące rozszerzonej odpowiedzialności producenta (ROP) oraz szczegółowe przepisy dotyczące recyklingu
Opublikowano czwartą wersję „Często zadawanych pytań” dot. EUDR oraz wytyczne Komisji ws. produktów niepowodujących wylesiania
Nowe zasady znakowania opakowań zaproponowane przez Komisję Europejską utrudnią segregację odpadów i zwiększą koszty producentów - ostrzegają eksperci stowarzyszenia Natureef i popierają apel branży opakowaniowej o ich zmiany.
Już 15 października 2025 roku w warszawskiej siedzibie Łódzkiego Instytutu Technologicznego – COBRO odbędzie się ogólnopolska konferencja naukowa pod hasłem „Przyszłość i Wyzwania Rynku Opakowań”.
Naukowcy z Nowego Jorku opracowali niedrogą i skalowalną metodę przetwarzania wyrzucanej żywności w przyjazne dla środowiska bioplastiki przy użyciu bakterii.
W badaniu przeprowadzonym przez Chaïb i wsp. oceniono poziom zanieczyszczenia mikroplastikami (MPs) w różnych napojach dostępnych we Francji, w tym w wodach butelkowanych, napojach gazowanych, herbacie mrożonej, lemoniadach, piwach i winach, uwzględniając różne rodzaje opakowań: plastik, szkło, karton, puszki i kartony z wkładem foliowym.
Trwają konsultacje projektu decyzji Komisji ustanawiającej m.in. zasady obliczania oraz zawartości tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu w jednorazowych butelkach na napoje z tworzyw sztucznych
Globalny handel materiałami mającymi kontakt z żywnością napotyka na istotne wyzwania wynikające z odmiennych podejść regulacyjnych.
W dniach 10-12 września w Janowie Podlaskim odbędzie się Konferencja Opakowaniowa, której organizatorem jest BOO Organizacja Odzysku Opakowań i Odpowiedzialności Producenta S.A.
Projekt dotyczy m.in. obowiązków wytwórców, importerów i dystrybutorów opakowań; ograniczenia w zakresie stosowania określonych formatów opakowań, a także toreb na zakupy z tworzywa sztucznego
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - czerwiec 2025" z 24.06.2025 r. Szczegółowa analiza zgłoszeń RASFF w 2024 roku objęła materiały do kontaktu z żywnością. Ponadto przedstawiliśmy wykorzystanie i możliwości Strefy Managera w pracy managerów branży spożywczej.
Komisja BfR zwróciła uwagę na istotne zmiany w klasyfikacji rakotwórczości wybranych PFAS przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem (IARC).
TAROPAK – targi przyszłości i tradycji w nowym wydaniu. Z nową datą, nową wizją i nową Dyrektor wydarzenie zyskuje świeży i mocny impuls do wzmocnienia swojej pozycji na mapie wydarzeń branżowych w Europie Środkowo-Wschodniej.
Nie ma wystarczających dowodów, aby potwierdzić bezpieczeństwo stosowania plastiku pochodzącego z oceanów w opakowaniach mających kontakt z żywnością. Istnieje ryzyko, że mogą zawierać substancje mutagenne, rakotwórcze lub toksyczne.
Osiągnięcie obowiązkowych w 2030 roku poziomów recyklingu oraz zapewnienie wymaganej ilości wysokiej jakości recyklatów do produkcji opakowań wymagać będzie kilkukrotnego wzrostu zdolności przetwórczych i wydajności zakładów recyklingu materiałów w skali Europy.
Rozwój innowacyjnych, wysokobarierowych opakowań z papieru i tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością wspiera rozpoczęty w marcu 2024 roku europejski projekt BeFORE.
Przedstawiamy obszerny przegląd najnowszych osiągnięć wpływających na przyszłość opakowań żywności z dodatkiem substancji przeciwdrobnoustrojowych.
Nowelizacja wprowadza nowe przepisy związane m.in. produkcją materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz ich znakowaniem
Współczesne technologie pakowania żywności coraz częściej koncentrują się na innowacyjnych, zrównoważonych i biodegradowalnych materiałach, które mogą skutecznie zastąpić konwencjonalne plastiki pochodzenia petrochemicznego.
Kartony do płynnej żywności to popularne opakowania, wykorzystywane do pakowania takich produktów jak mleko, soki czy napoje roślinne. Dzięki swojej budowie i materiałom, z których są wykonane, gwarantują całkowite bezpieczeństwo zapakowanych w nie produktów spożywczych, jednocześnie wpisując się w założenia gospodarki obiegu zamkniętego.