Suplementy diety
-
30.04.2025
Holenderski urząd NVWA ujawnił powszechne nadużycia w stosowaniu oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych dotyczących mleka klaczy i oślego
Holenderski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Produktów Konsumenckich (NVWA) przeprowadził w 2024 roku kontrolę dotyczącą oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych stosowanych przez dostawców produktów zawierających w swoim składzie mleko klaczy i mleko ośle.
-
17.04.2025
Ocena bezpieczeństwa „probiotyków” w suplementach diety
Irlandzki Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności opracował sprawozdanie w zakresie bezpieczeństwa probiotyków stosowanych w suplementach diety
-
17.04.2025
Przekroczenie dopuszczalnej ilości kadmu w ostropeście plamistym
Firma Auchan została zobligowana do wycofania poniższego produktu, z uwagi na przekroczenie dopuszczalnej ilości kadmu.
-
03.04.2025
Produkt uboczny z produkcji wina ryżowego jako superfood
Te produkty uboczne fermentacji mogą znaleźć zastosowanie w szerokiej gamie produktów, od suplementów diety po wzbogaconą żywność i produkty do pielęgnacji skóry.
-
28.02.2025
Monohydrat kalcydiolu nowym składnikiem suplementów
Monohydrat kalcydiolu może być stosowany jako źródło witaminy D w suplementach żywnościowych
-
08.01.2025
Rok 2024 w prawie żywnościowym - podsumowanie
Rok 2024 przyniósł branży spożywczej setki kolejnych zmian, wśród których szczególnie ważne było uchwalenie m.in. tzw. dyrektywy ws. greenwashingu, dyrektyw „śniadaniowych”, odroczenie rozpoczęcia stosowania przepisów EUDR, a w Polsce ustanowienie systemu kaucyjnego
-
24.12.2024
Projekt oceny ryzyka fluoru w żywności i wodzie pitnej – EFSA zaprasza do konsultacji publicznych
EFSA rozpoczęła publiczne konsultacje w sprawie projektu oceny potencjalnych zagrożeń wynikających ze spożycia fluoru z wody pitnej, diety, fluoryzowanej soli kuchennej i (spożytych) fluorowanych produktów do pielęgnacji zębów. Ocena nie obejmuje miejscowego (powierzchniowego) stosowania fluorowanych produktów do pielęgnacji jamy ustnej.
-
06.12.2024
Możliwa obecność metalowych elementów w suplemencie diety
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę Farmina sp. z o.o. dobrowolnym wycofaniu jednej serii suplementu diety pn. Propolis Forte ze względu na możliwe zanieczyszczenie produktu fragmentami metalu.
-
29.11.2024
Możliwa obecność metalowych elementów w odżywce białkowej
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o wycofaniu z rynku w Polsce jednej partii odżywki białkowej ze względu na możliwe zanieczyszczenie produktu fragmentami metalu.
-
15.11.2024
FoodFakty Summit food4tomorrow – podsumowanie szczytu łączącego biznes, naukę i administrację – fotorelacja
Zakończył się FoodFakty Summit food4tomorrow - projekt, w którym nauka i biznes, i administracje jednocześnie byli prelegentami, uczestnikami, ale równocześnie były gospodarzami wydarzenia.Wydarzenie miało na celu omówienie kluczowych kwestii związanych z bezpieczeństwem żywnościowym, innowacjami w produkcji żywności oraz perspektywami dla polskiej żywności. Obejmowało ponad 20 merytorycznych sesji w 5 ścieżkach tematycznych, sesje plenarne z panelami dyskusyjnymi, warsztaty i wiele form networkingu.
-
05.11.2024
Suplementacja laktoferyną może być skuteczną alternatywą dla żelaza u osób z anemią
Badacze z Cypru opublikowali pracę naukową, z której wynika, że suplementacja laktoferyną stanowi skuteczną alternatywę dla preparatów z żelazem w leczeniu pacjentów cierpiących na anemię.
-
31.10.2024
Najwyższe dopuszczalne zawartości witamin i składników mineralnych w suplementach diety – regulacje prawne i wyzwania praktyczne - Abstrakt artykułu
Z uwagi na złożoność zagadnienia i rozbieżne opinie poszczególnych państw członkowskich Komisja do tej pory nie przedstawiła żadnych propozycji maksymalnych ilości, choć termin na ich przedłożenie upłynął ponad 15 lat temu, czyli 19 stycznia 2009 r.
-
29.10.2024
Passiflora i bacopa - nowe warunki stosowania
Zespól ds. Suplementów Diety przyjął warunki stosowania preparatów z roślin Passiflora incarnata oraz Bacopa monnieri jako składników suplementów diety
-
24.10.2024
Skład suplementów diety - propozycja nowelizacji rozporządzenia
Zgodnie z projektem opublikowanym na wniosek Ministerstwa Zdrowia, zmianie miałby ulec wykaz form chemicznych witamin i składników mineralnych, które mogą być stosowane w produkcji suplementów diety
-
26.09.2024
Wysoki wskaźnik niezgodności z przepisami suplementów diety w Austrii
Władze Austrii przeprowadziły inspekcję zamawianych internetowo suplementów diety, a jej celem był przegląd produktów wysyłanych z krajów spoza Unii Europejskiej. Stwierdzono wysoki wskaźnik niezgodności.
-
02.09.2024
Jubileusz 20-lecia Krajowej Rady Suplementów i Odżywek
Serdecznie zapraszamy na konferencję z okazji Jubileuszu 20-lecia Krajowej Rady Suplementów i Odżywek (KRSIO), która odbędzie się 17 września 2024 r. w godz. 10:00-16:30 w Airport Hotel Okęcie w Warszawie (sala Concorde).
-
08.08.2024
Kontrole w Portugalii – konfiskaty produktów o łącznej wysokości ponad 200 000 euro
Przeprowadzone w ostatnim czasie kontrole Urzędu ds. Gospodarki i Bezpieczeństwa Żywności (ASAE) doprowadziły do zwalczenia podejrzanych przypadków kilku produktów, m.in. suplementów diety, oliwy z oliwek, wina oraz produktów mięsnych.
-
24.06.2024
Nowa żywność: proszek z grzybów z witaminą D2 zatwierdzony przez EFSA
EFSA zatwierdza bezpieczeństwo proszku z grzybów zawierającego witaminę D2.
-
21.06.2024
Pochodzenie celne produktu a pochodzenie preferencyjne: Jak określić, skąd pochodzi dany produkt? - Abstrakt artykułu
Wraz ze wzrostem zainteresowania tego typu produktami, pojawiają się częste pytania wśród producentów lub dystrybutorów, jak określić pochodzenie tych produktów. Jak dokładnie ustalić, z jakiego kraju pochodzi dany suplement diety?
-
24.05.2024
Nowe Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 13 marca 2024 r. w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności – omówienie zmian - Abstrakt artykułu
5 kwietnia 2024 r. weszło w życie rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 13 marca 2024 r. w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności, które uchyliło dotychczasowe rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 16 września 2010 r. w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności.
-
20.02.2024
Dicytrynian trimagnezu - nowy dodatek do żywności
Dodatek może być stosowany jako stabilizator i środek przeciwzbrylający w suplementach diety w postaci stałej.
Nasi partnerzy